Δευτέρα 14 Μαΐου 2012



Τι ισχύει από αύριο σε μισθούς και επιδόματα

Οριστικό τέλος μπαίνει σήμερα – σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου – στην ισχύ της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, και αφορά 152 συμβάσεις που καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Σε ισχύ παραμένουν 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.
Με τη λήξη της μετενέργειας παύουν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, ενώ καταργούνται περίπου 70 επιδόματα και παροχές.
Διασώζονται, εφόσον υπάρχουν, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Οι αλλαγές αυτές φέρνουν μείωση στους μισθούς των εργαζομένων από 10% έως 15%, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση, χωρίς την υπογραφή νέας σύμβασης κλαδικής επιχειρησιακής ή ατομικής.
Ωστόσο τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι οι περισσότεροι εργοδότες είναι απρόθυμοι στην υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, ενώ σχεδόν αδύνατη είναι και η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μετά την ψήφιση του νέου νόμου, περιλαμβάνουν μειώσεις από 20% έως και 40%.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, μετά την κατάργηση της μετενέργειας ο μισθός κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία του, μπορεί με την υπογραφή ατομικής σύμβασης να επαναπροσδιοριστεί με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι η πιο πρόσφατη κλαδική σύμβαση ή η ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί στον κλάδο.

=================================

ΣΑΣΕΗΕ : ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚ​Ο ΔΕΛΤΙΟ 09-05-2012

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ με αρ. Πρωτ.: οικ. 22176/7-5-2012 οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εξυπηρετούνται από:
- για τα φάρμακα:
  1. κρατικά νοσοκομεία
  2. πολυϊατρεία ΚΑΠ-ΔΕΗ
  3. κέντρα υγείας
  4.μονάδες υγείας, πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
- για τις παρακληνικές εξετάσεις:
  οι ιατροί (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) των υπηρεσιών υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΠΥ να χρησιμοποιούν τα  ατομικά βιβλιάρια ΤΑΥΤΕΚΩ, για την παραπομπή των ασφαλισμένων του Ταμείου για παρακλινικές εξετάσεις, στις υγειονομικές δομές του  ΕΟΠΥΥ, στις κρατικές δομές και στους συμβεβλημένους ιδιωτικούς παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως ίσχυε και πριν την ένταξη του Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ.

    Τέλος σας επισημαίνουμε ότι στα απλά παραπεμπτικά του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναγράφονται και οι εξετάσεις υψηλού κόστους (όπως μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές τομογραφίες κ.α.), ενώ δεν διαχωρίζονται από τα παραπεμπτικά ειδικού τύπου (υψηλού κόστους) του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς έχουν την ίδια ισχύ και σας υπενθυμίζουμε ότι δεν αποδίδεται η δαπάνη σε μη συμβεβλημένους παρόχους υγείας.
=============================
ΠΑΣΥΠ/ΔΕΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:ΠΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ...
Η απαξίωση του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ και η απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων δεν μπορεί να περιγραφεί. Αρκεί μία επίσκεψη στα Πολυϊατρεία και οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων που έχουν να αντιμετωπίσουν την αγανάκτηση των ασφαλισμένων και την περιφρόνηση του ΤΑΥΤΕΚΩ. Αγανάκτηση που πηγάζει κυρίως από την κατάντια του ασφαλιστικού μας φορέα. Περιφρόνηση που εκφράζεται με την αδιαφορία για την εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων στα προβλήματα λειτουργίας. Πόσες ημέρες χρειάζεται ένας ασφαλισμένος για να εισπράξει τις δαπάνες του για φάρμακα και εξετάσεις το 2012 ;;; Το τριτοκοσμικό τοπίο συμπληρώθηκε με την ένταξη του κλάδου Υγείας του ΚΑΠ-ΔΕΗ/ΤΑΥΤΕΚΩ από 01/05/2012 στον ΕΟΠΥΥ που βρήκε απόλυτα απροετοίμαστες τις υπηρεσίες. Τι γίνεται με τα συνταγολόγια, με τις ιατρικές εξετάσεις κ.τ.λ. ; Πώς και πότε θα ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι; Αναμφισβήτητα καμία αποτελεσματική καινοτομία δεν έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια του ΤΑΥΤΕΚΩ και καμία προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας του ασφαλιστικού μας δεν έγινε αντιληπτή με αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης απαξίωσης. Χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν στηρίξει τη ζωή τους στη λειτουργία του ασφαλιστικού, απ’ ότι φαίνεται όμως αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τη διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ.
  Κε Πρόεδρε του ΤΑΥΤΕΚΩ
 επικρατεί χάος και αν ναι ποιος ευθύνεται;
 ή
 Όλα πάνε καλά βάσει σχεδίου ;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ
===============================
«Μετενέργεια» Φωτόπουλου στον Παπακωνσταντίνου
του Αριστοτέλη Βασιλάκη
 
Εν μέσω σκληρού προεκλογικού αγώνα, τα ΜΜΕ της διαπλοκής, βρήκαν ακόμα μια φορά την ευκαιρία να χτυπήσουν τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και κατ’ επέκταση την ίδια τη ΔΕΗ, με χαλκευμένα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν με περίσσια κυνικότητα (που χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, όταν πρόκειται για καταστρατήγιση εργασιακών κεκτημένων), ότι τάχα μου η Συλλογική Σύμβαση που υπογράφεται στη ΔΕΗ, κατ’ ουσία «άρει» οριστικά και αμετάκλητα τη μονιμότητα στις ΔΕΚΟ…
Πρόκειται ασφαλώς για ασύστολα ψεύδη των ΜΜΕ των νταβατζήδων, τα οποία προσπαθούν εδώ και 2 χρόνια να συκοφαντήσουν τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κατ’ επέκταση και τη ΔΕΗ, ώστε να αρμέξουν για ακόμα μια φορά την αγελάδα.
Λύσσαξαν οι νεροκουβαλητές του Μνημονίου και νεκροθάφτες μια ολόκληρης γενιάς Ελλήνων, ΞΑΝΑ εναντίον της  ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Οι άνθρωποι, αφού «μεγαλούργησαν» στον κατασκευαστικό κλάδο παίρνοντας τα περισσότερα δημόσια έργα με ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ υπέρ τους όρους και εις βάρος της τσέπης των Ελλήνων φορολογουμένων (χρυσοπληρώσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Αττική οδό), αποφάσισαν να μπουν επιθετικά και στο «φιλέτο» της Ενέργειας.
Η αλήθεια στην όλη υπόθεση είναι ΜΙΑ. Στη ΔΕΗ δεν τίθεται ΚΑΝ θέμα μετενέργειας, επειδή λήγει η σύμβαση, η οποία θα αποφέρει νέες μειώσεις μισθών, γεγονός που πολύ θα επιθυμούσαν οι νταβατζήδες. Ο λόγος είναι ότι η ισχύς της Συλλογικής σύμβασης στη ΔΕΗ δεν λήγει τώρα, αλλά στις 12 Φλεβάρη του 2013!!!
Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε τον κρυφό άσο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, απέναντι στον Παπακωνσταντίνου (αυτός είναι ο νεροκουβαλητής των ιδιωτικών συμφερόντων στην Ενέργεια), ο οποίος πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Βλέπετε η επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό, δεν τον περιλαμβάνει σίγουρα, σαν Υπουργό, ενδεχομένως καν σαν βουλευτή….
Για να καταλάβετε πως λειτουργούν τα συμφέροντα στην Ενέργεια, ο Παπακωνσταντίνου έστειλε φιρμάνι στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνοντας να ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ η Μελίτη 1. Η μονάδα κόσμημα της ΔΕΗ. Μονάδα που στοίχισε 1,2 δις ευρώ!!! Παραπάνω απ’ όση είναι σήμερα ολόκληρη η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ!!! Το φιρμάνι στάλθηκε με «ταχυδρομικό περιστέρι», από την «οικογένεια Παπανδρέου», η οποία διατηρεί εκπληκτικά καλές σχέσεις με τον συγκεκριμένο Επιχειρηματία, ο οποίος πολύ θα ήθελε να αγοράσει με ευνοϊκούς όρους τη συγκεκριμένη μονάδα, αφού εκκολάπτεται εκεί κάπου κοντά να φτιάξει ο ίδιος νέα μονάδα…
Στο δια ταύτα, μπορεί η συνδικαλιστές της ΔΕΗ να έχουν χάσει κάθε έξωθεν καλή μαρτυρία,  λόγω των εγκλημάτων πολύ παλιότερων διοικήσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (αυτοκόλλητων και ευνοούμενων της διαπλοκής) αλλά τόσο ο Μπόμπολας, όσο ο Αλαφούζος και βέβαια πάνω κι απ’ αυτούς η «οικογένεια Παπανδρέου», δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ομιλούν… Για ακόμα μια φορά του έκανε πλάκα ο Φωτόπουλος του “Παπάκ”...
======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: