Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

"το δίκαιο και το συμφέρον δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν στο ίδιο πράγμα".




==============================================
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ομόφωνα καταδικάζει την απόφαση της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για υπογραφή ΕΣΣΕ που στην ουσία θεσμοθετεί – ενσωματώνει τις διατάξεις του μνημονίου στη Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και εργαζομένων!
Θεωρούμε γελοία και υποκριτική (με ορατή όμως τη διάσπαση της Ομοσπονδίας) τη διαμάχη μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για τα ειδικά επιδόματα ενώ αφήνει απ’ έξω όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις απολύσεις και τις μισθολογικές μειώσεις των εργαζομένων!
Η Συλλογική Σύμβαση δεν έγινε καν αντικείμενο διαλόγου στη βάση των εργαζομένων και άρα αποτελεί κείμενο συνδιαλλαγής από τα πάνω, μεταξύ διοίκησης- κυβέρνησης και στελεχών της Ομοσπονδίας

Μέγα ψέμα!
Διαψεύδουμε τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε ότι αφορά το ΣΕΕΝ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και ότι όπως λέει «η απόρριψη της σύμβασης απ το σωματείο μας γίνεται για ιδεολογικούς λόγους»!
Απορρίπτουμε τη Συλλογική Σύμβαση που συμφώνησε η ΓΕΝΟΠ όχι για λόγους ιδεολογικούς αλλά για λόγους καθαρά θεσμικούς και οικονομικούς!
Γιατί θεσμοθετεί το μνημόνιο και μέσα απ΄ τη Συλλογική Σύμβαση ΕΣΣΕ, επικυρώνοντας:
Τις απολύσεις, (με αξιολόγηση)
Την αποδοχή πώληση ΑΗΣ, Υδροηλεκτρικών σταθμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης,
Τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων!
Την κατάργηση του ΚΚΠ/ΔΕΗ, και της εργασιακής  προστασίας των εργαζόμενων
Το πάγωμα για όσο διαρκεί το μνημόνιο της χρονοωρίμανσης (χρονοεπίδομα-κλιμάκια)
Την σταδιακή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων που αφορούν εργαζόμενους σε άθλιες εργασιακές συνθήκες (ΑΗΣ-ΟΡΥΧΕΙΑ)
Την κατάργηση επί της ουσίας του Εργατικού δικαίου αφού η υπερωρία πληρώνεται κατά 10% λιγότερο από την κανονική ώρα και το ίδιο ισχύει για τις νυχτερινές ώρες! Και αυτό σε ότι αφορά τη βάρδια είναι εγκληματικό γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα επιλογής στους συναδέλφους! Αναγκαστικά ακολουθούν το πρόγραμμα εργασίας που τους επιβάλει η επιχείρηση!
Την ποινικοποίηση της ασθένειας αφού προβλέπεται ότι μετά τις 4 μέρες ασθένειας θα κόβονται όλα τα επιδόματα

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί:
Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ βιάζεται να υπογράψει σύμβαση πριν τις εκλογές, σε μια ρευστή πολιτική κατάσταση και ενώ η μετενέργεια δεν μας ακουμπά αφού οι ίδιοι λένε ότι η προηγούμενη ΕΣΣΕ ισχύει μέχρι το Φλεβάρη του 2013.
Γιατί θέλει σώνει και καλά να μας περάσει στη Συλλογική Σύμβαση το μνημόνιο που δυο μεγάλα πλέον κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) διακηρύσσουν ότι θα το καταργήσουν
Γιατί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΑΔ) ενιαία, συνυπογράφει με κομμάτια της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ την υλοποίηση του μνημονίου μέσα απ τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ενώ ο πολιτικός τους φορέας θέλει να καταργήσει το μνημόνιο


Σε ότι αφορά τη διαμάχη μεταξύ Σπάρτακου και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουμε Να δηλώσουμε ότι:
Διαφωνούμε διαχρονικά με τη γραμμή, την αντίληψη, τον πολιτισμό και την  πρακτική  με το Σωματείο «Σπάρτακος» και βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν συνυπογράφουμε τη διάσπαση της Ομοσπονδίας
Πιστεύουμε πως σωστά υπερασπίζεται το δικαίωμα των εργαζόμενων στην πρώτη γραμμή της παραγωγής, για τα ειδικά επιδόματα, την ασθένεια και τα μεταβλητά αλλά δεν λέει καν τη μισή αλήθεια!
Η προσπάθεια διάσπασης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είναι καθόλου αθώα και εκπορεύεται από εργοδοτικούς και κυβερνητικούς κύκλους! Σαφώς δεν ευνοεί σε καμιά περίπτωση τους εργαζόμενους η διάσπαση σε Βόρειους –Νότιους, Διοικητικούς και τεχνικούς αντιθέτως ευνοεί αυτούς που θέλουν να πετσοκόψουν τους εργαζόμενους και να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ!
 Οι εργαζόμενοι στα Ορυχεία στους ΑΗΣ και γενικότερα στη ΔΕΗ πρέπει να δουν το Ταξικό-Συλλογικό τους συμφέρον και να μην κολακεύονται από σειρήνες που τους καλούν σε διασπάσεις αλλά ποτέ δεν τους είπαν ότι πρέπει να παλέψουν για το συλλογικό τους συμφέρον!
Το Γραφείο Τύπου

Κοζάνη 31/5/2012
=================================

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΣΣΕ  2012

      O ΣΕΠ/ΔΕΗ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, αλλά και στη χώρα και μπροστά στις πολύ σοβαρές εξελίξεις στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος του ομίλου ΔΕΗ, επαναδιατυπώνει τις θέσεις του και την ήδη εκφρασμένη διαφωνία του σε σχέση με το περιεχόμενο του από 24-5-2012 σχεδίου, για το οποίο με οριακή πλειοψηφία εξουσιοδοτήθηκε η Ομοσπονδία να προχωρήσει στην υπογραφή 3 όμοιων επιχειρησιακών Συμβάσεων. 
Αρχικά ξεκαθαρίζουμε ότι είναι επιβεβλημένη η υπογραφή νέας ΕΣΣΕ και αποτελεί βασικό στόχο διεκδίκησης η διασφάλιση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Σ.Σ.Ε.
Θέλουμε όμως το περιεχόμενό της πρώτιστα να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και σε δεύτερο επίπεδο να ενισχύει το ρόλο και τη διαπραγματευτική ικανότητα του σ.κ. του ομίλου για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό το λόγο εκφράζουμε την αντίθεση μας σχετικά με απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, λόγω κατάργησης θέσεων εργασίας στο άρθρο 35 του σχεδίου της ΕΣΣΕ. Έχουμε προτείνει ήδη ως διατύπωση: «Καταγγελία της σύμβασης εργασίας επιτρέπεται μόνον για σπουδαίο λόγο, που συντρέχει στο πρόσωπο του μισθωτού. Κατά το χρονικό διάστημα της παρούσας συλλογικής σύμβασης εργασίας η ΔΕΗ δεσμεύεται να μην προσφύγει σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους».
 Σχετικά με τις μισθολογικές ρυθμίσεις πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί κοινό τόπο η κατά προτεραιότητα στήριξη των τακτικών αποδοχών, αλλά και η διασφάλιση των μισθολογικών προαγωγών στο προσωπικό, κάτι που δεν προκύπτει ως ρητή ρύθμιση της εν λόγω πρότασης της ΓΕΝΟΠ  και ασφαλώς δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με προτάσεις που δεν κατοχυρώνουν ρητά αυτόν τον πυλώνα στα πλαίσια μιας συντεχνιακής κοντόφθαλμης λογικής.
Προτείνουμε λοιπόν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, να μην προχωρήσει στην υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να επανεξεταστεί το τελευταίο σχέδιο και να επιδιώξει μια ευρύτατη πλειοψηφία  με την συνεργασία και την στήριξη των πρωτοβάθμιων Σωματείων - Συλλόγων μελών της, για  τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την υπεράσπιση του εισοδήματος και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ


==================================
Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ σεβόμενη απόλυτα τους θεσμούς της ενημέρωσης δεν πρόκειται να σχολιάσει δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου που την αφορούν και ούτε θα προσπαθήσει ποτέ να λογοκρίνει κόμματα, εφημερίδες και παρατάξεις.
Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ έχει καθαρή φωνή, είναι αρραγής και με σταθερές θέσεις, και δεν κάνει ποτέ επιλεκτική αγωνιστική δράση και παραμένει αδέσμευτη και συνεπής με τις ιδεολογικές της διακηρύξεις. Η παράταξη μας λειτουργεί με στόχο τα νόμιμα αιτήματα και δικαιώματα των εργαζομένων κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα και με τις παρατηρήσεις και τις διαφωνίες μας με το προσχέδιο που μας έδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Όμιλο ΔΕΗ.
Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ διαφώνησε ανοικτά σε καίρια θέματα που ζημιώνουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και των θυγατρικών της και βάζουν  στο στόχαστρο μέχρι και την εργασιακή μας ασφάλεια.
- Ζητήσαμε να μην υπάρχουν στη νέα Συλλογική Σύμβασης Εργασίας νέες μισθολογικές μειώσεις και να  γίνει επαναφορά μετά του τέλους του μνημονίου (το 2015) των μισθών μας στα επίπεδα του 2009 με βάση και τους υπολογισμούς και τις ωριμάνσεις που προβλέπονται.
-   Ζητήσαμε να καταργηθούν οι παράγραφοι 3, 4 και 5 του άρθρου 35(ή ακόμα και ολόκληρο το άρθρο) όσο ισχύει η παρούσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μην γίνεται καταγγελία της σύμβασης από τη Διοίκηση καθόλα τη διάρκεια της ισχύος της.
-  Επισημάναμε ότι το πάγωμα του χρονοεπιδόματος (αναγκαστικά λόγω μεσοπρόθεσμου) να ισχύσει από την ημερομηνία που θα υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μη υπάρχει αναδρομική ισχύ.
-  Επίσης σε περίπτωση αναδιοργάνωσης σε κάποια από τις θυγατρικές του Ομίλου ΔΕΗ, οι μεταθέσεις να μην περιορίζονται στην εν λόγω θυγατρική αλλά να προβλέπεται οι μεταθέσεις  να ισχύουν για όλες τις θυγατρικές του Ομίλου ΔΕΗ.
-  Ζητήσαμε να μην μειωθεί  το ποσοστό τη νυκτερινής εργασίας (βάρδια), το οποίο αφαιρέθηκε από το τελευταίο προσχέδιο. Καθώς και να μην κόβεται το επίδομα βάρδιας σε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί ή έχουν αναρρωτική άδεια από τις υγειονομικές υπηρεσίες του φορέα μας.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ  δεν μεταμορφώνεται ανάλογα με τις κυβερνήσεις και σας ενημερώνει ότι τα παραπάνω αιτήματα τα έθεσε μέσω των εκπροσώπων της και τήρησε ενιαία στάση στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας  ενώ την ίδια θέση είχε και η πλειοψηφία της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Καταψηφίσαμε το προσχέδιο της ΣΣΕ που ήρθε στο δ.σ της ΓΕΝΟΠ διότι δεν συμπεριελήφθησαν οι παραπάνω ορθές θέσεις μας στο τελικό κείμενο  και φυσικά δεν γνωρίζαμε αν τις έκανε αποδεκτές η διοίκηση Ζερβού.
Η ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ ΔΕΗ επιθυμεί να υπογραφεί Σ.Σ.Ε. με τις αλλαγές που έχουμε καταθέσει και θα συνεχίζει να παλεύει χωρίς ιδιοτέλεια προς όφελος των εργαζομένων.
                 
               Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ
======================================
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ/ΚΗΕ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΡΑ

Στην πιο κρίσιμη και δύσκολη  χρονικά περίοδο που περνούν οι εργασιακές σχέσεις στον όμιλο  ΔΕΗ και των θυγατρικών της μιας και έχουν χαθεί κατακτήσεις δεκαετιών από  τις κυβερνήσεις των μνημονίων και τις πολιτικές που εφάρμοσαν  οι πρώην Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ,  καλούμαστε τούτη την ώρα να υπογράψουμε  μία νέα δίκαιη συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους συναδέλφους.
Δυστυχώς όμως  το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες  μίας  αδελφοκτόνας εμφύλιας σύγκρουσης που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την ενότητα και το μέλλον του Σ/Κ. Ο διχασμός και η διχόνοια είναι κακός σύμβουλος ετούτη την στιγμή που τα εργασιακά δικαιώματα χάνονται, οι μισθολογικές μειώσεις είναι μεγάλες, ο ενεργειακός πλούτος της χώρας κινδυνεύει και οι απολύσεις προσωπικού είναι προ των πυλών.
Η λογική των πατρικίων και πληβείων που επιθυμούν να επιβάλλουν ορισμένοι «φιλόδοξοι» συνδικαλιστικοί παράγοντες δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση στις συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη ΔΕΗ αλλά ούτε και η επιλεκτική δράση των άλλοτε «αγανακτισμένων» και δήθεν αντιμνημονιακών συνδικαλιστών μπορεί να πείσει τους συναδέλφους μας για την αγωνιστική συνέπεια του Σ/Κ στη ΔΕΗ.
Πρέπει λοιπόν να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα, εργατικότητα και κυρίως με εξυπνάδα και όραμα ώστε να παραμεριστούν οι όποιες διαφορές και διαφωνίες έχουμε και να προσαρμόσουμε τις ανάγκες και τα αιτήματα μας στις καινούργιες δύσκολες συγκυρίες με στόχο να ανακάμψουμε, να αναγεννηθούμε και να δώσουμε ξανά το μήνυμα της ελπίδας στους εργαζόμενους. Αν παραμείνουμε κολλημένοι στις συντεχνιακές εμμονές τότε είναι σίγουρο ότι θα "πεθάνουμε" εργασιακά κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλους κομματικούς και συνδικαλιστικούς χώρους και παρατάξεις.
Οι επιθέσεις και οι αλληλοκατηγορίες δεν ωφελούν και δεν προασπίζουν τον ήδη χαμηλό μισθό του εργαζόμενου στη ΔΕΗ. Το Σ/Κ δεν πρέπει να ολισθήσει σε συντεχνιακές λογικές, σε ακραίους χαρακτηρισμούς και κυρίως σε μικροκομματικές σκοπιμότητες μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι μωροφιλοδοξίες κάποιων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα που θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις νέες επιθέσεις που θα δεχτούμε από τους ντόπιους μνημονιακούς εκφραστές.
Ενωτικά, αλληλέγγυα με διάλογο και σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες οφείλουμε να συνυπάρξουμε στο Σ/Κ και όχι να αυτοϋπονομευόμαστε και να γινόμαστε χλεύη στα μέσα ενημέρωσης. Όσοι από εμάς νοιαστούμε μόνο για την δική μας  κατηγορία και μόνο για τα προσωπικά μας συμφέροντα τότε θα είμαστε καταδικασμένοι στις συνειδήσεις των ταλαιπωρημένων συναδέλφων μας.
Όπως έλεγε και ο Θουκυδίδης….
"το δίκαιο και το συμφέρον δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν στο ίδιο πράγμα".
=================================

============================
Ι. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Νο 45
Αθήνα, 30 Μαΐου 2012

Συναδέλφισσες-φοι,


Την Τρίτη 30 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. και συζητήθηκαν το παρακάτω θέματα της Η.Δ.:

1.     «Έγκριση των προς δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων της περιόδου 1.1.2012-31.3.2012 σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα».

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Κύκλος εργασιών: € 1.549,8 εκατ.
EBITDA: € 232 εκατ.
Κέρδη προ φόρων : € 15 εκατ.
Καθαρές Ζημίες : € 1,4 εκατ.

Ø  Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 232,0 εκατ. έναντι € 327,6 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2011, μειωμένα κατά € 95,6 εκατ. (-29,2%). Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 15,0%, σε σύγκριση με 23,8% το Α΄ τρίμηνο του 2011. Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη του Δ’ Τριμήνου 2011, διαπιστώνεται ότι το EBITDA παρουσιάζει αύξηση κατά € 257,3 εκατ., ενώ το περιθώριο EBITDA από -1,9% διαμορφώνεται σε 15,0%.

Ø  Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε το Α΄ τρίμηνο του 2012 κατά 546 GWh (+3,6%), στις 15.916 GWh έναντι 15.370 GWh το Α΄ τρίμηνο του 2011. Με την εξαίρεση των εξαγωγών και της άντλησης, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 2,2% περίπου (313 GWh). Η αύξηση της ζήτησης σημειώθηκε στους δύο πρώτους μήνες του έτους λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ το Μάρτιο σημειώθηκε κάμψη της ζήτησης κατά 2,7%.

Ø  Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, αυξήθηκαν κατά 717 GWh (+5,8%), σε 13.021 GWh, λόγω της αυξημένης ζήτησης αλλά και της ανάκτησης μεριδίου της λιανικής αγοράς, μετά την αναστολή λειτουργίας δύο εναλλακτικών προμηθευτών από 25 Ιανουαρίου 2012. Τα αντίστοιχα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17,4%, καθώς πρόσθετη θετική επίδραση είχε και η αύξηση των τιμολογίων Χαμηλής Τάσης και Μέσης Τάσης από 1 Ιανουαρίου 2012 και 1 Φεβρουαρίου 2012, αντίστοιχα.

Ø  Oι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και τα αντίστοιχα έσοδα από την εγχώρια λιανική αγορά αυξήθηκαν κατά 6,4% (779 GWh) και 17,4% (€ 215,0 εκατ.), σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2011.

Ø  Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 1.549,8 εκατ. από € 1.374,4 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2011, αυξημένος κατά € 175,4 εκατ. (+12,8%), ενώ σε σχέση με το Δ’ Τρίμηνο του 2011 η αύξηση ανήλθε σε € 239,8 εκατ. (+18,3%).
Στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό € 38,1 εκατ. που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου ηλεκτροδότησης για τη σύνδεσή τους. Το αντίστοιχο μέγεθος το Α΄ τρίμηνο του 2011 ήταν € 27,7 εκατ. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η αύξηση αυτή αποδίδεται στον αυξημένο αριθμό συνδέσεων με το δίκτυο παραγωγών ΑΠΕ (κυρίως Φ/Β).

Χαλκοκονδύλη 30, 104 32, Αθήνα - Τηλ.: 210-5239192 - Fax: 210-5292692 - e-mail: i.karavasilis@dei.com.gr
Ø  Η παραγωγή της ΔΕΗ, μαζί με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε, κάλυψε το 67,5% της συνολικής ζήτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το Α΄ τρίμηνο του 2011 ήταν 72,8%.
Σε απόλυτα μεγέθη σημειώθηκε μείωση η οποία ανήλθε σε 446 GWh.

Ø  Oι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ αυξήθηκαν σε 456 GWh από 412 GWh το Α΄ τρίμηνο του 2011 (+10,7%).

Ø  Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένες κατά € 373,1 εκατ. (+83,4%) σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2011, κυρίως λόγω των υψηλότερων δαπανών για αγορές ενέργειας και εισαγωγές (+ € 238,6 εκατ.), αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών του μαζούτ, του diesel και του φυσικού αερίου, του διπλασιασμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο μαζούτ από τον Ιούνιο του 2011 και της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο από τον Σεπτέμβριο του 2011. Η μειωμένη υδροηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης και του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, οδήγησε σε αύξηση των αγορών ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών) κατά 1.320 GWh (+44,2%). Επιπρόσθετα, η μεσοσταθμική τιμή αγορών ενέργειας από το Σύστημα σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 34,8%, καθώς, ειδικά το Φεβρουάριο, επέδρασε αρνητικά η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον Διαχειριστή Συστήματος στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τη χώρα μας και τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, που δεν επέτρεψε στις μονάδες φυσικού αερίου να έχουν πλήρη φόρτιση. Το γεγονός αυτό οδήγησε ακόμα και στη φόρτιση πετρελαϊκών μονάδων του Διασυνδεδεμένου Συστήματος, με συνέπεια η μέση ημερήσια Οριακή Τιμή του Συστήματος να υπερβεί αρκετές ημέρες τα € 100/MWh.

Ø  Η συνολική μείωση των αμοιβών προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας που κεφαλαιοποιείται, ανέρχεται σε € 55,7 εκατ., μεταξύ των δύο περιόδων (-17,4%) και σε € 31,5 εκατ. σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2011 (-10,6%). H μείωση του αριθμού του μισθοδοτούμενου τακτικού προσωπικού ανήλθε σε 651 εργαζόμενους, από 21.509 την 31/3/2011 σε 20.858 την 31/3/2012. Σημειώνεται ότι, παρά το μειωμένο προσωπικό, οι ώρες για υπερωρία και βάρδια μειώθηκαν κατά 6,8%.

Ø  Το Α΄ τρίμηνο 2012, το 54,8% των συνολικών εσόδων απορροφήθηκε από τις δαπάνες καυσίμων, αγορών ενέργειας και δικαιωμάτων εκπομπής CO2, έναντι 35,3% το Α΄ τρίμηνο του 2011. Αντίθετα, η μισθοδοσία σημειώνει περαιτέρω μείωση ως ποσοστό του κύκλου εργασιών, αφού απορρόφησε το 15,2% των εσόδων έναντι 20,8% το Α΄ τρίμηνο του 2011 και 23,7% το Α΄ τρίμηνο του 2010. Το Δ΄ τρίμηνο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 20%.

Ø  Τα προ φόρων κέρδη του Α΄ τριμήνου 2012, ανήλθαν σε € 15 εκατ., έναντι κερδών € 121,3 εκατ. το Α΄ τρίμηνο 2011, μειωμένα κατά € 106,3 εκατ.

Ø  Οι θυγατρικές εταιρίες ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., παρουσίασαν κέρδη προ φόρων € 32,4 εκατ, και € 1,1 εκατ. αντίστοιχα. Η φορολογική υποχρέωση που προέκυψε ήταν ύψους € 6,7 εκατ.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΕΣΟΔΑ
Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, αυξήθηκαν κατά € 215,0 εκατ. (+17,4%), από € 1.232,6 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2011 σε € 1.447,6 εκατ., ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμολογίων αλλά και του όγκου των πωλήσεων κατά 5,8% (717 GWh).
Συγκεκριμένα, πέραν της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 3,6%, επέδρασε θετικά και η ανάκτηση μεριδίου στη λιανική αγορά, μετά την αναστολή της λειτουργίας δύο εναλλακτικών προμηθευτών από 25 Ιανουαρίου 2012, με το μερίδιο της ΔΕΗ να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 97,3% έναντι 93,4% το Α΄ τρίμηνο του 2011.

Η μεταβολή του όγκου των πωλήσεων αναλύεται ως εξής :
- αύξηση των πωλήσεων στην οικιακή χρήση κατά 11,2%.
- αύξηση των πωλήσεων στη γεωργική χρήση κατά 5,6%.
- αύξηση των πωλήσεων στην εμπορική χρήση κατά 13,3%.
- μείωση των πωλήσεων στη βιομηχανική χρήση Μέσης και Χαμηλής Τάσεως κατά 9,3%.
- μείωση των πωλήσεων στη βιομηχανική χρήση Υψηλής Τάσεως κατά 4,6%.
- αύξηση των πωλήσεων στις λοιπές χρήσεις κατά 1,7%.
- μείωση των εξαγωγών κατά 62 GWh.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

H μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας εκμετάλλευσης μεταξύ του Α΄ τριμήνου 2012 και του Α΄ τριμήνου 2011 ανήλθε σε € 50,1 εκατ. (-17,5%), κυρίως ως αποτέλεσμα της επίδρασης από την εφαρμογή του Νόμου 4024/2011. Μειωτική ήταν επίσης η επίδραση από τη μείωση της δαπάνης για υπερωρίες και βάρδιες και τη μείωση του προσωπικού.
Οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά € 271,0 εκατ. (+25,9%), από € 1.046,8 εκατ. το Α΄ τρίμηνο 2011, σε € 1.317,8 εκατ.

Ειδικότερα:
Ø  Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 4,4% (313 GWh) σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο 2011, αλλά κυμάνθηκε στα επίπεδα του προϋπολογισμού.

Ø  Η υδροηλεκτρική παραγωγή, σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2011, μειώθηκε κατά 27,2% (279 GWh) κυρίως λόγω των χαμηλών υδατικών αποθεμάτων με τα οποία ξεκίνησε το 2012 (-32,9%) σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2011) και της συντηρητικής διαχείρισής τους, προκειμένου να εξασφαλισθούν επαρκή αποθέματα εν όψει της θερινής περιόδου.

Ø  Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή Η/Ε από φυσικό αέριο παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα (+15 GWh), η αύξηση των τιμών κατά 35,4% σε συνδυασμό με την επιβάρυνση κατά € 20,5 εκατ. από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο καύσιμο αυτό από τον Σεπτέμβριο του 2011, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της σχετικής δαπάνης κατά € 72,4 εκατ., από € 103,7 εκατ. το Α΄ τρίμηνο 2011, σε € 176,1 εκατ.

Ø  Η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υγρά καύσιμα κατά 91 GWh (+8,8%) σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο 2011, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του μαζούτ και του diesel, κατά 31,2% και 17% αντίστοιχα, και το διπλασιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο μαζούτ (+ € 3,5 εκατ.), οδήγησαν στην αύξηση της δαπάνης κατανάλωσης υγρών καυσίμων κατά € 62,1 εκατ. (+41,3%) από € 150,4 εκατ. το Α΄ τρίμηνο 2011, σε € 212,5 εκατ. το Α΄ τρίμηνο 2012. Σημειώνεται ότι, από τη συνολική αύξηση των 91 GWh, οι 66 GWh οφείλονται σε αυξημένη παραγωγή από υγρά καύσιμα στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Ø  Η αγορά σημαντικά μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών της ΔΕΗ) κατά 1.320 GWh (+44,2%), καθώς και η αύξηση της μεσοσταθμικής τιμής αγοράς ενέργειας από το Σύστημα κατά 34,8% (+32,9% σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισαγωγών), είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης για αγορές ενέργειας και εισαγωγές κατά € 238,6 εκατ. (+123,3%) από € 193,5 εκατ. το Α΄ τρίμηνο 2011 σε € 432,1 εκατ.
Σημειώνεται ότι ποσό ύψους € 40,1 εκατ. αφορά την επιβάρυνση της ΔΕΗ για την ανάκτηση από τρίτους παραγωγούς του μεταβλητού κόστους προσαυξημένο κατά 10%, ενώ το Α΄ τρίμηνο 2011 η αντίστοιχη επιβάρυνση ήταν € 15,2 εκατ. (πρόσθετη επιβάρυνση € 24,9 εκατ.).

Ø  Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, εκκρεμοδικίες και βραδέως κινούμενα υλικά, σημείωσαν αύξηση κατά € 54,1 εκατ. (+118,4%) σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο 2011, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες Χαμηλής και Μέσης Τάσης κατά € 35,5 εκατ. Η αύξηση αυτή αντισταθμίστηκε από την αντιστροφή πρόβλεψης λόγω συμψηφισμού απαιτήσεων από φωτεινούς σηματοδότες της Αττικής, ύψους € 52,7 εκατ.

Ø  Οι αποσβέσεις το Α΄ τρίμηνο 2012 ανήλθαν σε € 158,3 εκατ. έναντι € 168,0 εκατ. το Α΄ τρίμηνο 2011, μειωμένες κατά € 9,7 εκατ. (-5,8%).

Ø  Οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες αυξήθηκαν σε € 58,3 εκατ. από € 39,5 εκατ. το Α΄ τρίμηνο 2011, αύξηση € 18,8 εκατ. (+47,6%), κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος και της αύξησης του μέσου χρέους μεταξύ των δύο περιόδων.

Ø  Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 253,9 εκατ. έναντι € 180,4 εκατ. το Α΄ τρίμηνο 2011, αυξημένες κατά € 73,5 εκατ., κυρίως λόγω της κατασκευής της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου “Μεγαλόπολη V”. Συγκεκριμένα, η σύνθεση των κύριων επενδύσεων το Α΄ τρίμηνο 2012 είναι η ακόλουθη (σε παρένθεση το αντίστοιχο μέγεθος του Α΄ τριμήνου 2011) :



- Επενδύσεις σε έργα Ορυχείων: € 23,8 εκατ. (€ 19,7 εκατ.)
- Επενδύσεις σε έργα Παραγωγής: € 128,9 εκατ. (€ 40,6 εκατ.)
- Επενδύσεις σε έργα Μεταφοράς: € 16,6 εκατ. (€ 26,6 εκατ.)
- Επενδύσεις σε έργα Διανομής: € 81,7 εκατ. (€ 85,9 εκατ.)
- Επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ: € 2,1 εκατ. (€ 6,8 εκατ.)

Το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε σε € 4.850,3 εκατ. αυξημένο κατά € 147,6 εκατ. έναντι της 31.12.2011 (€ 4.702,7 εκατ.).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Κύκλος εργασιών : € 1.517,1 εκατ.
EBITDA : € 177,4 εκατ.
Ζημίες προ φόρων: € 18,5 εκατ.
Καθαρές ζημίες: € 28,2 εκατ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.)
Κύκλος εργασιών: € 350,2 εκατ.
EBITDA: € 52,3 εκατ.
Κέρδη προ φόρων: € 32,4 εκατ.
Κέρδη μετά από φόρους: € 25,9 εκατ.

Σημειώνεται ότι στις οικονομικές καταστάσεις του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. δεν συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία του αποσχισθέντος κλάδου Διαχείρισης Συστήματος Μεταφοράς του πρώην ΔΕΣΜΗΕ (νυν ΛΑΓΗΕ), του οποίου η εισφορά στον ΑΔΜΗΕ ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2012.
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη

2.     «Χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης για την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ».
Ζήτησα από τον Πρόεδρο και τους Γενικούς Δ/ντές στα έργα ανταπόδοσης της ΔΕΗ ΑΕ. προς τις τοπικές κοινωνίες, Δήμους κλπ. να υπάρχει η αναφορά χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ.
Απόφαση Δ.Σ. – Ομόφωνη

3.      «ΥΗΕ Πολυφύτου. Μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο έκτασης 256.068 τ.μ. ιδιοκτησίας ΔΕΗ Α.Ε. που προσκτήθηκε με απαλλοτρίωση».
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη

4.     «Διαγ. αρ. 611202/19.3.2012 για την προμήθεια 5.500 τόνων κυλινδρελαίου αργόστροφων θαλασσίων μηχανών. Επικύρωση των αποτελεσμάτων του πιο πάνω διαγωνισμού».
Απόφαση Δ.Σ. – Ομόφωνη

5.     «Σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του μετόχου της θυγατρικής εταιρίας ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. για τη λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι του ποσού των 6.500.000€».
Απόφαση Δ.Σ. – Ομόφωνη

6.     «Εκπροσώπηση της ΔΕΗ Α.Ε. στην Τακτική Γενικής Συνέλευσης της θυγατρικής εταιρίας ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.».
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη

7.     «Τροποποίηση άρθρων και κωδικοποίηση του Καταστατικού της ΔΕΗ Α.Ε.».
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη

8.     «Εντολή Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινική προδικασία».
Απόφαση Δ.Σ. – Κατά πλειοψηφία – Ψήφισα κατά

9.     «Αίτημα του πρώην Προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά».
Απόφαση Δ.Σ. – Κατά πλειοψηφία – Ψήφισα κατά

10.  «Εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τον έλεγχο των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ Α.Ε. για τις χρήσεις 2012 και 2013.
Απόφαση Δ.Σ. – Ομόφωνη

11.  «Σύγκληση της 10ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε.»
Απόφαση Δ.Σ. – Ομόφωνη

12.  «Θέματα χρηματοδότησης»
Απόφαση Δ.Σ. – Ομόφωνη

13.  «Εφαρμογή ισχύουσας νομοθεσίας στη μισθοδοσία του προσωπικού»
Ψήφισα αποχή διότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε. είχα καταψηφίσει τις μεγάλες μειώσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων της ΔΕΗ Α.Ε. κατ’ εφαρμογή του αντεργατικού Νόμου 4024/2011.
ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ. Δεν μπορώ να αναιρέσω με την ψήφο μου την προηγούμενη αρνητική μου στάση στις μειώσεις των μισθών.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο της ΣΣΕ που θα έρθει στο Δ.Σ. τις επόμενες ημέρες και θα είναι προϊόν διαλόγου και πρότασης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ως αντιπροσωπευτικής οργάνωσης της Επιχείρησης ΘΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΩ.
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει άμεσα να υπογραφεί η ΣΣΕ με αίσθημα δικαιοσύνης στους εργαζόμενους όλης της Επιχείρησης.
Απόφαση Δ.Σ. – Κατά πλειοψηφία – Ψήφισα αποχή

Συναδελφικά,
Γιάννης Καραβασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: