Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Οφείλουμε να τους τιμωρήσουμε παραδειγματικά και να μην επιτρέψουμε στους φορείς της διαπλοκής να ξεπουλήσουν την περιουσία μας.

Εθνική εξαπάτηση με την ρήτρα δραχμής και το Βρετανικό δίκαιο στο δάνειο της ΔΕΗ. Ένοχη σιωπή από διοίκηση και ΜΜ”Ε”. Η συμμορία της “πράσινης ανάπτυξης” υποδουλώνει την Ελλάδα.
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 12, 2012
Για πρώτη φορά από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, Ελληνική επιχείρηση δανείζεται με ρήτρα δραχμής στο συμβόλαιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι όσο η χώρα παραμένει δέσμια του ΔΝΤ, καθίσταται αναπόφευκτη η έξοδος από το Ευρώ. Σε αντίθεση βεβαίως με ότι προέβλεπαν οι περισπούδαστοι αναλυτές που δολίως ή από ασχετοσύνη θεώρησαν ότι ένα πλέγμα μέτρων σταλινικού τύπου όπως είναι το μνημόνιο, θα διέσωζε μία ελεύθερη οικονομία.
Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, αφού σε κάθε χώρα στην οποία έχει εμπλακεί το ΔΝΤ το μοναδικό κοινό στοιχείο ήταν η κατάρρευση του νομίσματος. Η οικονομία δεν είναι ούτε καφεμαντεία ούτε ταρώ. Είναι αρχές, αξιώματα και μελέτη ιστορικής εμπειρίας ομοίων εν μέρει ή καθ’ ολοκληρίαν περιπτώσεων.
Εδώ επεισέρχεται και το πολιτικό θέμα: Εκτός από την ντόπια αντιπαράθεση με το “λόμπυ της δραχμής”, είχαμε και την ξεκάθαρη τοποθέτηση του διεθνή παράγοντα στην ίδια ρητορική με τα απανωτά δημοσιεύματα της αλλοδαπής και τις απίστευτες παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων. Πως μπορεί λοιπόν να εφαρμόζεται μία τέτοια τακτική την ίδια στιγμή που (υποτίθεται) ότι “το λόμπυ της δραχμής έχει ηττηθεί”; Μιλάμε βεβαίως για μία τεράστια απάτη που αποκαλύπτεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι όροι αυτοί του συμβολαίου εναντιώνονται κατάφορα στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και στο Ευρωπαϊκό δίκαιο καταργώντας στην πράξη την ισονομία των μελών.
Κάπου εδώ όμως έρχεται και η δυσοσμία των μεθοδεύσεων Παπανδρέου: Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί εύλογα, “Ποιά διοίκηση θα τολμούσε να υπογράψει τέτοια σύμβαση με όρους παράνομους και καταχρηστικούς”; Ποιοί λόγοι θα έκαναν μια διοίκηση να φλερτάρει με βαρύτατες ποινικές ευθύνες; Ποιός έχει την δυνατότητα να ασκήσει τέτοιες πιέσεις;
Όπως έχουμε αποκαλύψει λοιπόν, η περιβόητη “πράσινη ανάπτυξη” που θα έφερνε “εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας”, στην ουσία ήταν μαζί με το πρώτο μνημόνιο η ταφόπλακα της Ελληνικής οικονομίας. Πακτωλοί χρημάτων σε υποτιθέμενη περίοδο κρίσης, κατευθύνθηκαν στις “πράσινες επενδύσεις” των εκλεκτών, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία που κυριολεκτικά χρεοκόπησε λόγω έλλειψης ρευστότητας. Για κάθε 6 εκατομμύρια Ευρώ “πράσινης” επένδυσης δημιουργείτο μόλις μία (1) θέση εργασίας, την ίδια στιγμή που στην πραγματική οικονομία, συντηρητικά, θα ξεπερνούσαν τις 100!
Αυτές οι “πράσινες” επενδύσεις λοιπόν, θα ήταν κερδοφόρες λόγω της -απίστευτης για μία ελεύθερη οικονομία- σύναψης συμβολαίων με την ΔΕΗ με πολλαπλάσια τιμή πώλησης της κιλοβατώρας σε σχέση με τα υφιστάμενα κόστη κτησης! Όλα αυτά, από τις επιδοτήσεις εως τις προμήθειες, με νομοθετικά διατάγματα! Κολοσσοί, χορηγοί συγγενών του τ. πρωθυπουργού οι “δικαιούχοι” που “κάτι ήξεραν” και ενεπλάκησαν στις πράσινες μπίζνες…
Η οπερέτα όμως με τα χαράτσια, τους ιδιώτες παροχους και την εξοργιστική αύξηση των λογαριασμών, έφερε τα πάνω κάτω, καθιστώντας αδύνατον για την επιχείρηση να εισπράξει ακόμα και το ποσό που αντιστοιχούσε στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Τα ταμεία άδειασαν και όπως είναι επόμενο, οι μεγαλοσχήμονες με τις πράσινες μπίζνες έβλεπαν το μεροκάματο να μην έρχεται. Η PWC μάλιστα έδωσε τους αριθμούς και την εξήγηση:
Το ταμειακό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί σταδιακά από το 2009 και μέχρι το τέλος του 2011 (195 εκατ.) προέκυψε από το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα αναφορικά με τις ΑΠΕ, δηλαδή τα έσοδα από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από το ειδικό τέλος ΑΠΕ, ήταν μικρότερα από το ύψος των απαιτούμενων πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Δανειστείτε λοιπόν άρον – άρον για να αποπληρώσετε τους επιχειρηματίες.
Φταίει μόνο η εγχώρια διαπλοκή; Όχι βέβαια. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Τρόικας παρακολουθούσαν απαθείς τους πακτωλούς δισεκατομμυρίων προς την “πράινη ανάπτυξη”, έβλεπαν τα νομοθετικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις αλλά δεν έβγαλαν άχνα. Οι ίδιοι σήμερα έρχονται και απαιτούν Βρετανικό δίκαιο και ρήτρα δραχμής στο δάνειο της ΔΕΗ.
Υπόθεση – καρμπόν με τον Βασικό Μέτοχο, όπου η ΕΕ αντί να υπερασπιστεί το ίδιο της το μέλλον, έγινε εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής διαπλοκής για να περισώσει τους ντόπιους νταβατζήδες.
Από κοντά και οι πράσινοι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές που ο Ελληνικός λαός τους χρυσοπλήρωνε για δεκαετίες. Όπως και στην περίπτωση του ΟΤΕ δεν έβγαλαν άχνα στην δόλια απαξίωση του οργανισμού και στην επερχόμενη εκποίηση του με ρήτρα …δραχμής.
Εμείς οι πολίτες δεν χρειάζεται να είμαστε οικονομολόγοι για να αντιληφθούμε ότι μας κλέβουν. Μας κλέβουν με εργαλείο έναν οργανισμό που χτίστηκε με το αίμα και τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού. Οφείλουμε να τους τιμωρήσουμε παραδειγματικά και να μην επιτρέψουμε στους φορείς της διαπλοκής να ξεπουλήσουν την περιουσία μας. Η ΔΕΗ ανήκει στην Ελλάδα και όχι στα πορτοφόλια των παχύδερμων συνδικαλιστών της κατουρημένης πράσινης ποδιάς. Θα το διαπιστώσουν σύντομα.
===================================
Αυξήσεις 29,8% στα τιμολόγια της ΔΕΗ δείχνουν
τα κοστολογικά στοιχεία

Οι αναπροσαρμογές –έστω μικρότερες– είναι αναγκαίες
για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης
Της Χρυσας Λιαγγου

Eπιτακτικά τίθεται για τη νέα πολιτική ηγεσία του YΠEKA το θέμα της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εμφανίζεται από όλους τους φορείς ως η προφανής λύση για την επίλυση του προβλήματος της αγοράς ενέργειας. Mετά τον ΛAΓHE και την εισήγησή του για αύξηση στο Tέλος AΠE προκειμένου να καλυφθεί το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα των 250 εκατ. ευρώ, η ΔEH καταθέτει κοστολογικά στοιχεία στη PAE για το τρέχον έτος, από τα οποία προκύπτει αύξηση τιμολογίων της τάξης του 29,8%. Mε δεδομένο ότι οι προηγούμενες προτάσεις της ΔEH όταν διαμορφώνονταν οι αποφάσεις για τις αυξήσεις που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του έτους, για μεσοσταθμική αύξηση τουλάχιστον στα επίπεδα του 15% δεν εισακούστηκαν, με τα γνωστά αποτελέσματα στην κερδοφορία της επιχείρησης και στη ρευστότητά της, η νέα πολιτική ηγεσία του YΠEKA δεν έχει πολλά περιθώρια αποφυγής σκληρών αποφάσεων. Oι προηγούμενες αυξήσεις περιορίστηκαν μεσοσταθμικά στο 9,2% και από το ποσοστό αυτό μόνο το 1,1% ήταν το καθαρό έσοδο της ΔEH. Tο υπόλοιπο αφορούσε σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας (3,5%) και σε φόρους (2,6% EΦK στο φυσικό αέριο, 0,9 σε μεταβολή του τέλους λιγνίτη και 1,1 % ΦΠA).

Eτσι η ΔEH βρέθηκε πολύ σύντομα, όπως ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου ως αρμόδιος υπουργός είχε προειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο που ενέκρινε τις αυξήσεις, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις και να πληρώσει προμηθευτές.

H πλήρης κατάρρευση, όπως είναι γνωστό, αποφεύχθηκε με πυροσβεστικά μέτρα, όπως η παρακράτηση εσόδων από το Eιδικό Tέλος Aκινήτων, η επιστροφή φόρων και προσφάτως η έκδοση δανείου από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Tο δάνειο αυτό έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες τη δυνατότητα στην επιχείρηση να καταβάλει κανονικά τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αφού το ταμείο είχε κυριολεκτικά στεγνώσει. Eφτασε δε να δανείζεται με επιτόκιο πιστωτικής κάρτας, όπως φάνηκε από το δάνειο που χορήγησε η Aγροτική Tράπεζα για την αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανείου.

O διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Aρθούρος Zερβός έχει ενημερώσει αναλυτικά τη νέα πολιτική ηγεσία του YΠEKA για το σύνολο των προβλημάτων τόσο της ΔEH όσο και της αγοράς ηλεκτρισμού συνολικά. O ίδιος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης αλλά και την επίλυση του γενικότερου προβλήματος ρευστότητας της αγοράς ενέργειας. Δεν πρόκειται βεβαίως, όπως τόνισε στο περιθώριο της αναβληθείσας για σήμερα γενικής συνέλευσης των μετόχων, να προτείνει αυξήσεις, αφού τέτοιες αποφάσεις δεν είναι στις αρμοδιότητές του.

Eκτιμά επίσης, ότι υπάρχει δυνατότητα οι αυξήσεις να περιοριστούν στα επίπεδα του 5% και το έσοδο για τη ΔEH να μεγιστοποιηθεί με μέτρα που θα διορθώνουν στρεβλώσεις της αγοράς αλλά και θα περιορίζουν τη φορολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Aναπόφευκτες θεωρεί τις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και η PAE. Tο θέμα φέρεται να συζητήθηκε στην εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Eνέργειας κ. Aσημάκης Παπαγεωργίου με τον πρόεδρο της Pυθμιστικής Aρχής κ. Nίκο Bασιλάκο. H πολιτική ηγεσία του YΠEKA φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασισμένη να λάβει οριστικές αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα της ενέργειας το αργότερο μέχρι το τέλος Iουλίου. Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια θα πρέπει να συνεκτιμήσει τα μηδενικά περιθώρια επιβάρυνσης των καταναλωτών λόγω της ύφεσης που αποτυπώνονται και στις συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔEH ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Mια λύση, που σύμφωνα με την αγορά μπορεί να δώσει διέξοδο στη ΔEH χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές είναι ο συνδυασμός ακόμη και μεγάλων αυξήσεων με παράλληλη αποσύνδεση του λογαριασμού ρεύματος από φόρους και τέλη υπέρ τρίτων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του τελικού ποσού μιας μεσαίας κατανάλωσης.

===================================
ΔΕΗ: Έμφραξη σήραγγας εκτροπής του Φράγματος του ΥΗΣ Ιλαρίωνα
Την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του Φράγματος του Υδροηλεκτρικού Έργου Ιλαρίωνα υλοποίησε σήμερα 13 Ιουλίου 2012 με επιτυχία η ΔΕΗ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά την υλοποίηση, αυτής της κρίσιμης για το Έργο φάσης, αρχίζει η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Ιλαρίωνα, με στόχο την αποθήκευση νερού του ποταμού Αλιάκμονα, ανάντη της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου στο Ν. Κοζάνης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να είναι δυνατή η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα.Ο ΥΗΣ Ιλαρίωνα αποτελείται από ένα λιθόρριπτο φράγμα ύψους 130 μ., συνολικού όγκου 9 εκ. m3 περίπου και ταμιευτήρα χωρητικότητας 520 εκ m3, που καλύπτει επιφάνεια 22 km2, εντός των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τον κύριο σταθμό που αποτελείται από δύο υδροστροβίλους συνολικής ισχύος 155,2 MW και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής ισχύος 4,2 MW.

Ο σταθμός διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 165 MW και θα παράγει ετησίως 330 περίπου GWH καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ΔΕΗ Α.Ε. και της Εθνικής Οικονομίας, στη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, αξιοποιώντας εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το νέο έργο θα συνεισφέρει στην καλύτερη διαχείριση των νερών του ποταμού Αλιάκμονα και στην εκπλήρωση του πολλαπλού ρόλου, που έχουν οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομική ανάπτυξη (Ύδρευση, Άρδευση, Τουριστική ανάπτυξη περιοχών, Πλημμυρική ανάσχεση κ.λπ).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ΔΕΗ, μετά από περίπου 15 έτη από τη θέση σε λειτουργία των ΥΗΣ Θησαυρού και Πλατανόβρυσης στον ποταμό Νέστο, ολοκληρώνει επιτυχώς ένα ακόμη μεγάλο Υδροηλεκτρικό Έργο, που πρόκειται σύντομα να ενταχθεί πλήρως στο παραγωγικό δυναμικό της εταιρείας.

Πηγή:www.capital.gr
=============================
Το Σεπτέμβριο το ολοκληρωμένο σχέδιο
Με ιταλικό μοντέλο η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Μοντέλα ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιριών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξετάζει η κυβέρνηση, με επικρατέστερο το ιταλικό. Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που έπρεπε να είχε αποφασιστεί ως τον Ιούνιο, βάσει του μνημονίου, μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο. Θα συνδυασθεί, δε, με τα σχέδια της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για δομικές ρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, με στόχο την άρση των στρεβλώσεων.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ήταν εξαρχής προγραμματισμένη για το 2013 και θα επιδιωχθεί να γίνει στα πλαίσια αντίστοιχων μοντέλων του εξωτερικού. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκης μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ απεκάλυψε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει τα μοντέλα ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιρειών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα επικρατέστερα σχήματα είναι αυτό της ιταλικής Enel, η οποία πούλησε σε τρίτους χαρτοφυλάκια αντιπροσωπευτικών μονάδων. Ας σημειωθεί ότι για τη ΔΕΗ έχει εξεταστεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων και ενδεχομένως και υδροηλεκτρικών.

Πάντως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Φωτόπουλος προειδοποίησε την Πέμπτη για σκληρές συγκρούσεις αν επιχειρηθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων, η περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης, η εκχώρηση μάνατζμεντ, οι απολύσεις προσωπικού, καθώς και η νέα αύξηση τιμολογίων χωρίς πρώτα να κλείσει κάθε πηγή αφαίμαξης της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το θέμα αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποφασιστεί η τιμολογιακή πολιτική για το 2013, δεδομένου ότι από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου τα οικιακά τιμολόγια απελευθερώνονται πλήρως, με βάση το Μνημόνιο και τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το κόστος της ΔΕΗ από το σύνολο των επιβαρύνσεων υπολογίζεται ότι διογκώθηκε κατά 28%.
===============================
Έπεσε "ψαλίδι" στη ΔΕΗ

Τελικά αποδεικνύεται ότι τίποτα δε γίνεται χωρίς λόγο. Χωρίς την παρουσία λοιπόν των δημοσιογράφων που εκδιώχθηκαν κατά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη Γ.Σ. της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος του δημοσίου αποφάσισε να μην υπερψηφίσει στο σύνολό του το άρθρο που αφορούσε στις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου και των δύο αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του δημοσίου ψήφισε με επιφύλαξη το σκέλος της, εκφράζοντας την αντίρρησή του για τη λεγόμενη οικογενειακή αποζημίωση. Η οικογενειακή παροχή είναι ένα ειδικό επίδομα που δίνεται σε στελέχη της επιχείρησης και υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 χιλιάδων ευρώ το μήνα.

Η μη έγκριση από το βασικό μέτοχο της οικογενειακής παροχής, ψαλιδίζει τους μισθούς των στελεχών έως και 36 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Μάλιστα τα ποσά αυτά, έχουν ήδη καταβληθεί που σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να επιστραφούν από τα στελέχη.
Πηγή:www.capital.gr
=============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: