Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Τη λήψη νέων μέτρων και την επίσπευση των μειώσεων των εφάπαξ παροχών μέσα στο έτος και όχι από το 2014


ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ.

===============================
Στο μεταξύ, αγώνας δρόμου γίνεται στα Ταμεία του Δημοσίου και της ΔΕΗ για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος. Αυτόν τον μήνα αναμένεται να δοθεί στους δύο φορείς πρόνοιας το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να καταβληθούν τα βοηθήματα σε 4.500 άτομα. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

Εφάπαξ στη ΔΕΗ. Μέσα στον μήνα θα δοθούν 60 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να καταβληθούν 1.200 εφάπαξ (αφορά όσους είχαν κάνει αίτηση από τον Μάιο του 2010 έως και τους πρώτους μήνες του 2011). Συνολικά θα διατεθούν 138 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να καταβληθούν περίπου 2.500 βοηθήματα.
Υπολογίζεται πως είναι στην αναμονή 3.300 άτομα που περιμένουν την έκδοση του εφάπαξ έως και δυόμισι χρόνια.

Εφάπαξ στο Δημόσιο. Ξεμπλόκαρε η καταβολή άλλων 2.000 εφάπαξ με την ενίσχυση του Ταμείου με ένα επιπλέον ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Χθες βγήκαν τα εντάλματα πληρωμής με στόχο να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011.
=============================
Κόψτε το εφάπαξ έναν χρόνο νωρίτερα
Τη λήψη νέων μέτρων και την επίσπευση των μειώσεων των εφάπαξ παροχών μέσα στο έτος και όχι από το 2014 (μειώσεις 15-30% ) στα Ταμεία, καθώς και στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοτελώς Απασχολουμένων για τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, προτείνει με απόρρητο έγγραφό της η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τον υπουργό Εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», σύμφωνα με το εσωτερικό……..
έγγραφο, της εντεταλμένης στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Οικονομικών γενικής διευθύντριας κ. Μ.Τ, προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάζει αποκλειστικά η «Κυριακάτικη Ε», πρέπει άμεσα να διευθετηθούν τα χρέη τεσσάρων Οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και να γίνει, παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές, επανασχεδιασμός των προγραμμάτων ανεργίας.
Τα νέα μέτρα ζητούνται μετά τη δραματική διαπίστωση ότι τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ βαίνουν μειούμενα κατά 1,4 δισ. ευρώ φέτος, ενώ άλλα 900 εκατ. ευρώ είναι το «άνοιγμα» που παρουσιάζουν στους προϋπολογισμούς τους 12 ασφαλιστικοί φορείς.
Έτσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι περικοπές στα εφάπαξ να έρθουν από φέτος, καθώς έχει δρομολογηθεί νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού με «κούρεμα» 15% – 30%, καθώς θα πληρώνονται κατά τη συνταξιοδότηση με συντελεστή τη «συσσωρευμένη αξία» καθώς και τον συντελεστή βιωσιμότητας των Ταμείων. Δηλαδή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να αναπροσαρμόζει -προς τα κάτω- τα εφάπαξ που θα χορηγούνται στο μέλλον.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ εμφανίζουν καθαρή μείωση η οποία προέρχεται από τους εξής παράγοντες: 842 εκατ. ευρώ από εισφορές, 100 εκατ. ευρώ από κοινωνικούς πόρους, 150 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και 130 εκατ. ευρώ από το Rebatem, ενώ το τελευταίο τετράμηνο του ’12 η μείωση εσόδων ήταν 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
ΕΟΠΥΥ: Αντίστοιχα η κρατική επιχορήγηση για το 2013 εμφανίζεται αυξημένη κατά 6,9%, εκ εκ της οποίας τα 252 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από την εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Στον Οργανισμό οι δαπάνες εμφανίζουν μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή μείωση ανέρχεται στα 1,18 δισ. ευρώ και κατανέμεται: 900 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, 100 εκατ. σε φάρμακα, 90 εκατ. ευρώ σε συντάξεις και 30 εκατ. ευρώ σε καταβολή εφάπαξ.
ΟΑΕΔ: Ο ΟΑΕΔ παρουσιάζει πλεόνασμα 228 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 80 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα εκτελούμενα έργα φτάνουν τα 240 εκατ. ευρώ, σε επιπλέον 40 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα προϋπολογισμένα στεγαστικά έργα, μετά την κατάργηση και ενσωμάτωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Επίσης, στα 30 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού και σε 137 εκατ. ευρώ οι οφειλές του.
==========================

Άνευ των αναγκαίων αδύνατον και ζην και εύ ζην.
Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος
============================Δεν υπάρχουν σχόλια: