Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Το έλλειμμα αυτό αυξάνεται εκθετικά και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 400 εκατ. ευρώ, για να φθάσει στα 1,32 δισ. ευρώ στο τέλος του επόμενου έτους.




ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ
Εξτρα επιβάρυνση στο λογαριασμό της ΔΕΗ
Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Με διπλή αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, πέραν της αρχικά προγραμματιζόμενης από τον Μάιο, θα πληρώσουν οι καταναλωτές το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και τις υπερβολές των κυβερνήσεων στα φωτοβολταϊκά.
Τη διπλή αύξηση Μάιο και Ιούλιο προοιωνίζεται το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, μέσω του οποίου πρέπει να εξοφλούνται οι εταιρείες που παράγουν ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι οικιακοί καταναλωτές, που ήδη έχουν επιβαρυνθεί μέχρι στιγμής με μέση αύξηση στο ρεύμα από 19% έως και 24% από την αρχή της χρονιάς, ήταν γνωστό ότι θα επιβαρύνονταν και με ένα δεύτερο γύρο αυξήσεων από τον Ιούλιο. Η δεύτερη αύξηση υπολογιζόταν ότι μπορεί να ήταν μεσοσταθμικά 4%-7%, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων είχε προγραμματισθεί από την αρχή του χρόνου.

Ωστόσο η πολιτική του ξέφραγου αμπελιού, με τις σωρηδόν άδειες στα φωτοβολταϊκά από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και τα ρουσφέτια, όπως συνέβη πρόσφατα με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, έχει τινάξει στον αέρα τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, που έκλεισε το 2012 με έλλειμμα 333,47 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα αυτό αυξάνεται εκθετικά και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 400 εκατ. ευρώ, για να φθάσει στα 1,32 δισ. ευρώ στο τέλος του επόμενου έτους. Το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ αποτελεί θρυαλλίδα για την αγορά ενέργειας και απειλεί ήδη με ντόμινο τους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τον ανεξάρτητο λειτουργό της αγοράς ενέργειας, δηλαδή τη θυγατρική της ΔΕΗ, ΛΑΓΗΕ.

Ετσι, πέραν του ανοίγματος της αγοράς, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα συνοδευόταν με το δεύτερο γύρο αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προστέθηκε και μια ακόμα αύξηση από τον ερχόμενο Μάιο, που θα αφορά την άλλη υποχρέωση της κυβέρνησης, να κλείσει το έλλειμμα των ΑΠΕ.

Τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Μαΐου αποτυπώνουν δύο μίνι εκθέσεις της τρόικας.

Τιμές τελικού χρήστη

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «μια περαιτέρω αναθεώρηση των τιμών τελικού χρήστη για τους πελάτες χαμηλής τάσης, ύστερα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, θα πρέπει να λάβει χώρα και πάλι στο τέλος Μαρτίου και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2013».

Επιπλέον, προαναγγέλλεται η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές από την 1η Ιουλίου, με την οποία θα έρθει η αρχική προγραμματισμένη αύξηση.

Το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, όπως και τα χρέη στη ΔΕΗ, άρχισε να διογκώνεται με την εφαρμογή του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ). Πολλοί καταναλωτές βρέθηκαν σε αδυναμία να το πληρώσουν και άρχισαν να αυξάνονται οι οφειλές προς τη ΔΕΗ. Πολλοί δεν κατέβαλαν το φόρο αλλά μόνο την αξία του ρεύματος, ωστόσο η κυβέρνηση εισέπραττε από τη ΔΕΗ ως φόρο τα ποσά που κατέβαλαν.

Η ΔΕΗ βρέθηκε να πρέπει να πληρώνει για τις ΑΠΕ (στον ειδικό λογαριασμό), των οποίων το ρεύμα πουλούσε, ενώ, από την άλλη, δεν μπορούσε να εισπράξει. Ταυτόχρονα, τα φωτοβολταϊκά με αυξημένο τιμολόγιο πραγματοποιούσαν μεγάλη διείσδυση, με αποτέλεσμα να έχουν τη μερίδα του λέοντος στο λογαριασμό έναντι των άλλων ΑΠΕ.

Διογκώνεται κάθε μήνα που περνάει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, μέσω του οποίου εξοφλούνται οι παραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω ραγδαίας διείσδυσης των φωτοβολταϊκών. Το σενάριο πλέον θέλει το έλλειμμα να φθάνει τα 1,32 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Το φαινόμενο λειτουργεί ως ντόμινο και μπορεί να γίνει αιτία για «κανόνια» σε μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δεν εξοφλούνται κανονικά. Μπορεί, μάλιστα, να αυξηθεί και από απρόβλεπτους παράγοντες, όπως έγινε μέσα σε ένα μήνα, όταν αυξήθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ, σε 333,47 εκατ. ευρώ από 331,52 εκατ. ευρώ.
===========================
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΙΠΕΔ
Βόμβα. Παραιτήθηκαν Γ. Μέργος και Τ. Αθανασόπουλος

Την παραίτησή τους υπέβαλαν πριν από λίγο στον Γ. Στουρνάρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργος και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος. Στη θέση του πρώτου θα πάει η στενή συνεργάτης του υπουργού Χριστίνα Παπακωνσταντίνου ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης του κ. Αθανασόπουλου. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα προταθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο νέος επικεφαλής του Ταμείου.
Το κλίμα για τον κ. Μέργο ήταν ιδιαίτερα βαρύ μετά την ομιλία του στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών όταν είχε ταχθεί υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού που είναι 586 ευρώ. Η άποψή του προκάλεσε πλήγμα στην κυβέρνηση αν και διεύψεσαν αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, το ποτήρι είχε ραγίσει για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος είναι και μέλος του δ.σ. του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οσο για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ η κυβέρνηση του χρέωσε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το οποίο η τρόικα μας προειδοποίησε ότι δεν πήγαινε καλά και ζητούσε επιτάχυνση. Στις 21 Ιανουαρίου ο Αντώνης Σαμαράς είχε καλέσει την ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και είχε χτυπήσει «καμπανάκι» για το έργο της δίνοντας τελεσίγραφο μέχρι την άνοιξη ώστε να προχωρήσουν μια σειρά από διαγωνισμοί.

Φαίνεται ότι και στην περίπτωση αυτή οι σχέσεις με τον Γ. Στουρνάρα αλλά και με το Μαξίμου ήταν κακές και γι' αυτό οδηγήθηκε σε παραίτηση.
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Αθανασόπουλος επικαλείται την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ όταν αυτός ήταν επικεφαλής. Συγεκριμένα αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.
Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.
Υπό τα άνω –και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.
Με εκτίμηση
Τάκης Αθανασόπουλος»
Αλλά και ο Γ. Μέργος την υπόθεση της ΔΕΗ επικαλείται ως λόγο για την παραίτησή του. Οπως αναφέρει επικαλείται λόγους ευθιξίας λόγω της ποινικής δίωξης εναντίονη του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ. «Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μέργος.
«Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος», συμπληρώνει.
Ο Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τις επιστολές παραίτησης δήλωσε:
«Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ. κ. Μέργου και Αθανασόπουλου, οι οποίες υπεβλήθησαν για λόγους ευθιξίας.
Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση».


================================
ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ 2007 ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
Ποινική δίωξη κατά ΔΕΗ και ΜΕΤΚΑ
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και των υπεύθυνων της εταιρείας ΜΕΤΚΑ γαι τη σύμβαση που υπέγραψαν το 2007 για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η σύμβαση φέρεται να ζημίωσε τη ΔΕΗ κατά 100 εκατ. ευρώ.
Η δίωξη στρέφεται κατά του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ με πρόεδρο και διεθύνοντα σύμβουλο τον Τάκη Αθανασόπουλο, πρόεδρο σήμερα του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το τότε Δ.Σ. της ΔΕΗ υπέγραψε τη σύμβαση παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και δεν επρόκειτο να προχωρήσουν έγκαιρα οι εργασίες. Για τη λειτουργία της επίμαχης μονάδας της ΔΕΗ, η οποία ας σημειωθεί ότι χθες τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία- απαιτείτο να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου.
Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50, που στρέφεται κατά των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ εκείνης της περιόδου και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη, που στρέφεται κατά των νομίμων εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας ΜΕΤΚΑ.
Η εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε της δίωξης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προκλήθηκε ζημία στη ΔΕΗ εξαιτίας της αποζημίωσης που κατέβαλε στον ανάδοχο, των ποσών που κατέβαλε ως πριμ επιτάχυνσης κατασκευής του αγωγού στον ΔΕΣΦΑ, των τόκων που απώλεσε κ.λπ.

============================
Το 40% των ΔΕΚΟ δεν έχει περικόψει τους μισθούς
Ακόμη και σήμερα, μεγάλο μέρος των ΔΕΚΟ –περίπου το 40%– δεν έχει εφαρμόσει τις περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων, που συνεπάγεται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η εξεύρεση του νομικού «παραθύρου» που θα τις εξαιρέσει από το νέο καθεστώς. Πρόκειται κυρίως για μικρούς οργανισμούς ή νομικά πρόσωπα.
Του Σωτήρη Νίκα

Σε μισθολόγιο δύο ταχυτήτων έχει μετατραπεί το ενιαίο μισθολόγιο από την πρώτη στιγμή. Μεγάλο μέρος των ΔΕΚΟ (περίπου το 40%) δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων, επιδιώκοντας να βρει το νομικό παράθυρο που θα τους εξαιρέσει από το νέο καθεστώς.

Στον χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διοικήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και νομικών προσώπων προσπαθούν να αποφύγουν αυτές τις περικοπές, παρά το ότι η φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου είναι να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων που απασχολούνται στο Δημόσιο και έχουν τα ίδια προσόντα. Σημείο, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε όλη η επιχειρηματολογία των κυβερνήσεων και των οικονομικών επιτελείων από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δημιουργία του ενιαίου μισθολόγιου.
Αναλυτικά στην «Καθημερινή της Κυριακής»

================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: