Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Καλοκαιρινό «ηλεκτροσόκ» από τη ΔΕΗ με αυξήσεις


Καλοκαιρινό «ηλεκτροσόκ» από τη ΔΕΗ με αυξήσειςΤην πρόθεσή της να πραγματοποιήσει αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης το Μάιο και τον Ιούνιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ στους αναλυτές, κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της.


Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε είναι ύψους 2,7% το Μάιο και 5,6% τον Ιούνιο ενώ στόχος των αυξήσεων είναι να πετύχει ισοσκελισμό των τιμολογίων της με τα πραγματικά της κόστη, κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο στόχος αυτός πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τον Ιούλιο, όμως όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να μετακυλιστεί ο στόχος μέχρι τις αρχές του 2014. Ηδη με βάση το πλάνο της εταιρείας πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις στα τιμολογία τον Ιανουάριο και οι επόμενες έχουν προγραμματιστεί από την εταιρεία για το Μάιο και τον Ιούνιο.

Υπό την αίρεση βέβαια των απαιτούμενων εγκρίσεων που πρέπει να λάβουν από το αρμόδιο υπουργείο και τη ΡΑΕ. Με βάση τις προγραμματισμένες αυξήσεις, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2013 ενώ οι πωλήσεις ενέργειας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ.

Οι παραδοχές στις οποίες βασίζονται αυτές οι προβλέψεις είναι:

- Τιμή πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι
- Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,25
- Τιμή CO2 στα 7 ευρώ τον τόνο
- Αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 8% σε ετήσια βάση
===================================

ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ: ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΜΙΞΕΡ Η ΝΕΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΕ-ΔΑΚΕ/ΔΕΗ ΕΤΕ-ΔΕΗ
2 Απρ (Πριν από2 ημέρες)

    Στην σημερινή δύσκολη αντεργατική συγκυρία κάθε

πρόταση από όπου και αν προέρχεται, μπορεί να θεωρείται χρήσιμη εάν πραγματικά στοχεύει στην εξυπηρέτηση των « κοινών συμφερόντων» όλων των εργαζομένων.

     Το ποιος ,το πώς , το πότε και το τι  προτείνει δείχνει πολλές φορές το πραγματικό στόχο μίας  πρότασης και τις πραγματικές ανάγκες που εξυπηρετεί.

     Η πρόσκληση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την διαμόρφωση ενιαίου πολιτικού !!! και συνδικαλιστικού πλαισίου ενόψει των εκλογών για την εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ , προφανώς εξυπηρετεί τις προσωρινές και εποχιακές ανάγκες των παρατάξεων, ψηφοδελτίων και  τάσεων που περίσσεψαν από την κατάρρευση της ΠΑΣΚΕ και των υπολοίπων «προοδευτικών» έως τώρα δυνάμεων.
      Η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε έχει από χρόνια διαμορφώσει ένα καθαρό πολιτικό - ιδεολογικό πλαίσιο και ένα σύνολο αρχών και αξιών πάνω στο οποίο κινείται συνδικαλιστικά.
     Παράλληλα σε κάθε εποχή στα Δ.Σ. , στις συνελεύσεις και στα μεγάλα συνέδρια  συνδιαμορφώνει μαζί με τις άλλες παρατάξεις, τις θέσεις του συνδικάτου.

   Το σαφές πολιτικό – ιδεολογικό  στίγμα του συνδικάτου έχει ήδη διαμορφωθεί στα μεγάλα συνέδρια της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και ιδιαίτερα πρόσφατα στο τελευταίο  συνέδριο της  που έγινε μόλις πριν τρεις μήνες , όπως και στο συνέδριο της  Γ.Σ.Ε.Ε. που έγινε μόλις πριν μία εβδομάδα.

     Η αγωνία του προέδρου για ένα νέο πλαίσιο δείχνει πως εξυπηρετεί μάλλον εποχιακές εκλογικές συμπράξεις του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.  της ΠΑΣΚΕ της ΣΑΔ κ.α. ενόψει των εκλογών των κοινωνικοποιήσεων.
    Θα παρακολουθήσουμε την  νέα προσπάθεια του προέδρου  αλλά  η πρόταση της ΔΑΚΕ θα είναι σαφής  και ιδεολογικά καθαρή όπως ήταν και στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

    ΕΜΕΙΣ στο ιδεολογικό ΜΙΞΕΡ που θα φουσκώσει το νέο κέικ  των «προοδευτικών» δυνάμεων, δεν θα μπούμε.
    Θα θυμόμαστε την δράση και τις επιλογές της ΠΑΣΚΕ  με Πρόεδρο τον Ν. Φωτόπουλο και όλα τα στελέχη της, παλιά και νέα ως μία ενιαία παράταξη η οποία ευθύνεται για την συμπόρευσή της με το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου κατά την διάρκεια του οποίου χάσαμε μισθούς, ασφαλιστικό και θέσεις εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι πλέον μας γνωρίζουν όλους παλιούς και νέους.
    θα σεβασθούμε την επιλογή τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

http://dakegenopdei.blogspot.gr/
====================================
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ : ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ’ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ‘’ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ’’ ΤΗΝ ΔΕΗ


Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ , για χρόνια επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στην ΓΕΝΟΠ και από τους ιδρυτές του Ε.ΜΕΙ.Σ στην ΓΣΕΕ απευθύνει «πρόσκληση» σε όλες τις παρατάξεις για την δημιουργία ενιαίου ψηφοδελτίου για τις εκλογές των εκπροσώπων στα ΔΣ των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν θα μας παραξένευε αν η πρόσκληση αφορούσε την ΔΑΚΕ, ΣΑΔ(ΣΥΡΙΖΑ) γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι:

Μαζί έχουν συμφωνήσει για την απελευθέρωση , ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την δημιουργία των θυγατρικών ΑΔΜΗΕ, και ΔΕΔΔΗΕ, είχαν κοινή πολιτική για ανταγωνιστικότητα, , μαζί προετοίμασαν την επερχόμενη έφοδο της κυβέρνησης για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Μαζί υπέγραψαν ΣΣΕ που περιέχει όλα τα αντεργατικά μέτρα των μνημονίων .
Οι ίδιοι επεξεργάζονται σχέδιο με την διοίκηση για τον λεγόμενο «εξορθολογισμό» των επιδομάτων.
Μαζί έχουν χαράξει όλα αυτά τα χρόνια την γραμμή του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ που οδήγησαν στην ανυποληψία, άφησαν απροετοίμαστους τους εργαζόμενους στην μεγάλη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη γραμμή όταν βάζουν σαν στόχο την «σωτηρία της ΔΕΗ..» προβάλλοντας το ελκυστικό για τους εργαζόμενους μήνυμα της «ενότητας» όχι όμως με βάση τα δικά μας συμφέροντα αλλά στην γραμμή που έχουν χαράξει τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.

Συνάδελφοι,

Είναι φανερό ότι η κίνηση τους αυτή έχει στόχο να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στους ίδιους αδιέξοδους δρόμους, να αναβαπτιστούν οι πρωτεργάτες αυτής της πολιτικής για να συνεχίσουν στην ίδια γραμμή.

Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να παγιδευτούν από τέτοιες μεταμορφώσεις και κινήσεις αλλά πρέπει με βάση την δική τους πείρα από τα αρνητικά για τα δικαιώματα τους αποτελέσματα αυτής της γραμμής να τους γυρίσουν την πλάτη.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ το ΠΑΜΕ στην ΔΕΗ έγκαιρα αποκάλυψε τους στόχους και της επιδιώξεις της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης πριν αυτές γίνουν φανερές στους εργαζόμενους, προειδοποίησε για τις συνέπειες αγωνίστηκε με όσες δυνάμεις είχε και η ταχτική μας επιβεβαιώθηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις.Σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ενέργειας γενικότερα, για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας ο οποίος θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης που καταργεί τις ΣΣΕ και τον κατώτερο μισθό, πάλη ενάντια στα χαράτσια την φοροληστεία και το χτύπημα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, το αποφασιστικό δυνάμωμα της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ στις εκλογές για τους εκπροσώπους στα ΔΣ της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στα σωματεία της ΕΔΟΠ και ΕΤΕ που θα ακολουθήσουν, αποτελεί το απαραίτητο βήμα για την οργάνωση της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: