Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Πάλη ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Έκανε λόγο για «πάλη ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας»
Δ. Κουτσούμπας: Δίκαιοι οι αγώνες των εργαζομένων στη ΔΕΗ
«Η λαϊκή οικογένεια θα πληρώνει - και πληρώνει ήδη - πανάκριβα το ρεύμα», ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων στη ΔΕΗ εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

«Στη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ για το ζήτημα της ενέργειας στη χώρα μας και τις εξελίξεις και την αλληλεγγύη μας στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ στη συνέχεια σημείωσε:

«Η πάλη ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση για τη διασφάλιση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο, να συνδυάζεται, μαζί με την πάλη ενάντια στην απελευθέρωση που γίνεται αυτή τη στιγμή με το διαχωρισμό της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, με την πάλη για να γίνει δημόσια περιουσία η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρας μας».

«Σ’ αυτό τον αγώνα θα συνδυάζονται τα καθημερινά καυτά προβλήματα του λαού μας, του καταναλωτή, της λαϊκής οικογένειας που θα πληρώνει - και πληρώνει ήδη - πανάκριβα το ρεύμα, με την προοπτική που πρέπει να έχει ο αγώνας ενάντια στις επιλογές της ΕΕ, του κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων», προσέθεσε.

http://www.youtube.com/watch?v=iTA2z87tFFA

http://www.protothema.gr/politics/article/322710/d-koutsoubas-dikaioi-oi-agones-ton-ergazomenon-sti-dei/
=======================================


ΔΕΗ: Μέτρα περιορισμού στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας
Στη λήψη μέτρων περιορισμού δραστηριοτήτων της στο λεκανοπέδιο Φλώρινας, Πτολεμαϊδας και Κοζάνης προχώρησε η ΔΕΗ, για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.


ΔΕΗ: Μέτρα περιορισμού στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας λόγω αυξημένης συγκέντρωσης σωματιδίων
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις εσπνεύσιμων αιωρουμένων σωματιδίων, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των σταθμών του δικτύου μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας που λειτουργεί η ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης –Πτολεμαΐδας-Φλώρινας.

Το φαινόμενο, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, "παρατηρείται συστηματικά κάθε έτος αυτή την εποχή και οφείλεται στο συνδυασμό των καιρικών συνθηκών και των εποχικών δραστηριοτήτων, κυρίως του αγροτικού τομέα, και συγκεκριμένα:

1. Στις πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου (κατάσταση άπνοιας) και στη συχνή εναλλαγή της διεύθυνσής του μέσα στο 24ωρο, που έχει ως αποτέλεσμα το διασκορπισμό των αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το μήκος και το πλάτος του λεκανοπεδίου, αλλά όχι τη μεταφορά τους έξω από αυτό.

2. Στις θερμοκρασιακές αναστροφές, που εμποδίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες κυρίως, την καθ΄ύψος ανάδευση των αερίων μαζών, επιτείνουν τη συσσώρευση των αιωρουμένων σωματιδίων σε χαμηλό ύψος σε όλη την έκταση της κοιλάδας.

3. Στην παρατεταμένη, με μικρά διαλείμματα, έλλειψη βροχοπτώσεων που έχει ως επακόλουθο την απουσία ενός σημαντικού παράγοντα καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Παράλληλα, με την ξηρότητα του εδάφους γίνεται εύκολη η επαναιώρηση των αιρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

4. Στην εποχική καύση των καταλοίπων (καλαμιών) από τις καλλιέργειες σίτου, καλαμποκιού κλπ., στα χωράφια της περιοχής, από τις οποίες διασκορπίζονται σε χαμηλό ύψος σωματίδια καπνού σε όλη την έκταση του Λεκανοπεδίου και καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Η ΔΕΗ Α.Ε., με την εκδήλωση του προβλήματος και λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες (αίθριος καιρός, απουσία βροχοπτώσεων και πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου ή και άπνοιας), προχώρησε αμέσως στη λήψη μέτρων περιορισμού των δικών της δραστηριοτήτων, για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που είναι τα ακόλουθα:

1. Μείωση του φορτίου των Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
2. Εντατικοποίηση των διαβροχών σε όλα τα Ορυχεία.
3. Περιορισμό στο απολύτως απαραίτητο της δραστηριότητας του ντηζελοκίνητου εξοπλισμού των Ορυχείων (εργολάβοι) για το διήμερο 25-26/10/2013.

Παράλληλα, η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση για την άμεση διακοπή της καύσης των καλαμιών στα χωράφια της περιοχής και την ορθή λειτουργία των οικιακών συσκευών θέρμανσης με καύση βιομάζας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία".
=================================
Συναγερμός για αιωρούμενα σωματίδια στη Δυτ. Μακεδονία – “Φταίνε τα καλάμια όχι ο λιγνίτης” λέει η ΔΕΗ
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις εισπνεύσιμων αιωρουμένων σωματιδίων, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των σταθμών του δικτύου μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας που λειτουργεί η ΔΕΗστο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας.

Το φαινόμενο παρατηρείται συστηματικά κάθε έτος αυτή την εποχή και οφείλεται στο συνδυασμό των καιρικών συνθηκών και των εποχικών δραστηριοτήτων, κυρίως του αγροτικού τομέα, και συγκεκριμένα:

1. Στις πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου(κατάσταση άπνοιας) και στη συχνή εναλλαγή της διεύθυνσής του μέσα στο 24ωρο, που έχει ως αποτέλεσμα το διασκορπισμό των αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το μήκος και το πλάτος του λεκανοπεδίου, αλλά όχι τη μεταφορά τους έξω από αυτό.

2. Στις θερμοκρασιακές αναστροφές, που εμποδίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες κυρίως, την καθ΄ύψος ανάδευση των αερίων μαζών, επιτείνουν τη συσσώρευση των αιωρουμένων σωματιδίων σε χαμηλό ύψος σε όλη την έκταση της κοιλάδας.

3. Στην παρατεταμένη, με μικρά διαλείμματα,έλλειψη βροχοπτώσεων που έχει ως επακόλουθο την απουσία ενός σημαντικού παράγοντα καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Παράλληλα, με την ξηρότητα του εδάφους γίνεται εύκολη η επαναιώρηση των αιρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

4. Στην εποχική καύση των καταλοίπων (καλαμιών) από τις καλλιέργειες σίτου, καλαμποκιού κλπ., στα χωράφια της περιοχής, από τις οποίες διασκορπίζονται σε χαμηλό ύψος σωματίδια καπνού σε όλη την έκταση του Λεκανοπεδίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Η ΔΕΗ Α.Ε., με την εκδήλωση του προβλήματος και λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες (αίθριος καιρός, απουσία βροχοπτώσεων και πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου ή και άπνοιας), προχώρησε αμέσως στη λήψη μέτρων περιορισμού των δικών της δραστηριοτήτων, για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που είναι τα ακόλουθα:

1. Μείωση του φορτίου των Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
2. Εντατικοποίηση των διαβροχών σε όλα τα Ορυχεία.
3. Περιορισμό στο απολύτως απαραίτητο της δραστηριότητας του ντηζελοκίνητου εξοπλισμού των Ορυχείων (εργολάβοι) για το διήμερο 25-26/10/2013.

Παράλληλα, η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση για την άμεση διακοπή της καύσης των καλαμιών στα χωράφια της περιοχής και την ορθή λειτουργία των οικιακών συσκευών θέρμανσης με καύση βιομάζας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

http://www.econews.gr/2013/10/24/dei-rypansi-ptolemaida107141/
======================================
Σωματείο εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην ενέργεια:Όχι ποινικοποίηση της δράσης συνδικαλιστών εργατών-Καμία υποχώρηση στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας

Η διεύθυνση του Ορυχείου Νότιου Πεδίου αξιοποιώντας μια απαράδεκτη τροπολογία του μεταλλευτικού κανονισμού που επιτρέπει με εντολή του ορυχειάρχη να μειώνετε το αναγκαίο προσωπικό για την επάνδρωση εκσκαφέων –αποθετών,  προχώρησε σε απαράδεκτη πειθαρχική δίωξη του εργαζόμενου και συνδικαλιστή κ. Ασλαουνίδη Κώστα, γραμματέα του Δ.Σ του Σ.Ε.Ε.Ν “Εργατική Αλληλεγγύη” .
Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι ο συνδικαλιστής μαζί με τους συναδέλφους του αρνήθηκε να επανδρώσει εκσκαφέα μόνο με 3 εργαζόμενους ενώ απαιτούνται 4. Παλιότερα στο συγκεκριμένο μηχάνημα εργάζονταν 5 άτομα, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και με 4 άτομα η εργασία πραγματοποιείτε κάτω από τα όρια ασφαλείας. Υπενθυμίζουμε ότι σε αντίστοιχο μηχάνημα το προηγούμενο διάστημα έγινε θανατηφόρο ατύχημα.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είχαν και θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων στην ενέργεια. Η συνεχής μείωση μέσα από κανονισμούς, του απαιτούμενου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των μηχανημάτων είναι σε αυτή τη κατεύθυνση.
Συνάδελφοι,
Το ζήτημα μας αφορά όλους. Η περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, νέες εκπτώσεις στα ζητήματα ασφάλειας της εργασίας, με αποτέλεσμα περισσότερα ατυχήματα, χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Όλα αυτά για τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ και των εργολάβων. Θα μας έχουν να δουλεύουμε με εξευτελιστικά μεροκάματα με καθημερινό κίνδυνο της ζωής μας. Ήδη οι συνθήκες για μεγάλα τμήματα των εργαζομένων είναι τραγικές.
Ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματα μας. Έρχονται νέα μέτρα! Μειώσεις μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση απολύσεων, κόψιμο εφάπαξ, ιδιωτικοποίηση υγείας, παιδείας, νερού κ.α. Μας ετοιμάζουν μια κόλαση και προσπαθούν να προλάβουν. Αυτή η πολιτική που εξαθλιώνει εργαζόμενους, για να περάσει πρέπει να βρει τους εργαζόμενους φοβισμένους, διασπασμένους. Αυτό έρχεται να εξυπηρετήσει και η πειθαρχική δίωξη του συνδικαλιστή. Θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι όποιος σηκώνει κεφάλι και απαιτεί μέτρα ασφαλείας, καλύτερους μισθούς κ.α, αξιοποιώντας τους απαράδεκτους αντεργατικούς νόμους, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις. Αυτοί είναι οι νόμοι τους.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Να μην δεχτεί κανένας εργαζόμενος (μόνιμος, οκταμηνίτης, εργολαβικός) να εργαστεί σε συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στους όρους ασφαλείας. Να μην δεχτεί κανένας εργοδηγός να στέλνει εργαζόμενους σε επικίνδυνες συνθήκες. Να διεκδικήσουμε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας ώστε να επανδρωθούν όλες θέσεις εργασίας που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουμε αγωνιστική απάντηση σε αυτή τη πρόκληση της εργοδοσίας και προτείνουμε : 2ωρη στάση εργασίας και συνέλευση μπροστά στο κυλικείο, την ώρα της απολογίας του συνδικαλιστή για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων.
Καλούμε όλα τα σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση.
ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: