Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

“Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά μεταξύ του κόστους και της χαμηλότερης τιμής, με την οποία θα προμηθεύεται ρεύμα η Αλουμίνιον ;”

Έντονη ανησυχία στη ΔΕΗ λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών. Πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας
Έντονο πρόβλημα ρευστότητας αναμένεται να αντιμετωπίσει μέχρι το τέλος του έτους η ΔΕΗ, λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών των καταναλωτών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής",  το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και επιδεινώνεται και από τις επιπτώσεις πρόσφατων ρυθμίσεων στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που επιβαρύνουν τη ΔΕΗ με πολύ υψηλά κόστη.
Η τροποποίηση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) επιβαρύνουν τη ΔΕΗ για το διάστημα Αύγουστος - Δεκέμβριος με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ. Εάν η αναθεώρηση ισχύσει από τον Μάιο, όπως υποστηρίζει η ΡΑΕ, τότε το κόστος ανεβαίνει στα 105 εκατ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση το πρόσθετο κόστος για τη ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 180 εκατ. ευρώ, αναφέρει το ίδιο στέλεχος.
Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των ΑΠΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ με ένα κόστος της τάξης των 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα κόστη αυτά είναι μη διαχειρίσιμα για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρία στελέχους στην εφημερίδα.
Ηδη, η επιχείρηση χρωστάει στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ στα 96 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) μετά την απόφαση της ΡΑΕ για κατάργηση της δυνατότητας συμψηφισμού.
Εάν ισχύσει και η κατάργηση του συμψηφισμού στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει στον ΛΑΓΗΕ επιπλέον 130 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο θα πρέπει επίσης η επιχείρηση να επιστρέψει στο Δημόσιο ποσό ύψους 65 εκατ. ευρώ που έλαβε τον Αύγουστο ως προκαταβολή έναντι συμψηφισμού ανεξόφλητων οφειλών.
Η αδυναμία της ΔΕΗ να αποπληρώσει ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ θα διευρύνει το έλλειμμα της αγοράς που ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τα 600 εκατ. ευρώ προκαλώντας οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις ανεξόφλητες οφειλές, οι οποίες αυξάνονται τόσο από πλευράς των οικιακών καταναλωτών όσο και από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη μέση και χαμηλή τάση.
Το συνολικό ποσό των οφειλών ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο 1,3 δισ. ευρώ και η εκτίμηση της ΔΕΗ είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο βαίνει αυξανόμενο. Από αυτά τα 380 εκατ. ευρώ περίπου προέρχονται από την υψηλή τάση και συγκεκριμένα από τις δύο ενεργοβόρες βιομηχανίες Αλουμίνιον και Λάρκο.
Για το θέμα της Αλουμίνιον αναμένονται οι αποφάσεις της Διαιτησίας στην οποία έχουν προσφύγει οι δύο πλευρές. Οι οφειλές της Λάρκο ανέρχονται σε 185 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 135 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα και τα υπόλοιπα αποπληρώνονται από την επιχείρηση με λιγνίτη στη βάση σχετικής συμφωνίας.
Οι ανεξόφλητες οφειλές των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση, ανέρχονται στα 130 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη "τρύπα" προέρχεται από τα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή από νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίας ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου εκ των οποίων ποσοστό 65% περίπου αντιστοιχεί στα νοικοκυριά.
Το "φέσι" της ΔΕΗ από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα φτάνει στα 190 εκατ. ευρώ.
==============================================
Απόφαση σκάνδαλο υπέρ της “Αλουμίνιον” του Μυτιληναίου!
Πλήθος ερωτημάτων εγείρει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που είναι αρμόδια για τη διαιτησία, να προσφέρει στην εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου και να αγοράζει ρεύμα κάτω του κόστους και να πουλάει αυτό, που παράγει, σε υπερδιπλάσια τιμή.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Η ΑΠΟΨΗ, η διαδικασία της διαιτησίας αποτελεί ”διαιτησία χωρίς αγώνα, αφού εν τω μεταξύ η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλουμίνιον είχε λάβει κανονικά Άδεια Λειτουργίας και μπορούσε να προμηθεύσει με ρεύμα το εργοστάσιό της, διαιτησία χωρίς γήπεδο, αφού δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον επί του αντικειμένου της διαδικασίας,διαιτησία με πρόβλημα και στο διαιτητή, αφού ο επιδιαιτητής και αντιπρόεδρος της ΡΑΕ δεν εμφανιζόταν αμερόληπτος στις υποθέσεις της Αλουμίνιον (π.χ. η πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 341 του περασμένου Ιουλίου, όπου ψήφισε υπέρ της Αλουμίνιον)”.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για δώρα, που “δεν τα έχουμε δει πουθενά αλλού παρά μόνο από τους νονούς στα βαφτιστήρια” και για “χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος”, αφού – όπως αναφέρει – η απόφαση της διαιτησίας βγήκε κατά πλειοψηφία (με την ψήφο του επιδιαιτητή Θωμαδάκη) και καθορίζει ότι η Αλουμίνιον θα πληρώνει για το ρεύμα που καταναλώνει περίπου 18% φθηνότερα απ΄ ό,τι οι υπόλοιπες βιομηχανίες.
“Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά μεταξύ του κόστους και της χαμηλότερης τιμής, με την οποία θα προμηθεύεται ρεύμα η Αλουμίνιον ;”, διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου, που δίνει αμέσως την απάντηση :
“Φυσικά, εμείς οι υπόλοιποι καταναλωτές, γιατί τη διαφορά αυτή η ΔΕΗ θα πρέπει να την εισπράξει από τους υπόλοιπους με αύξηση των τιμολογίων”.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το “πλέον εξωφρενικό στην όλη υπόθεση”, που είναι το γεγονός ότι “πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μυτιληναίος συμπεριλήφθηκε από την Κάπα Research στη λίστα με τους 10 καλύτερους Έλληνες επαγγελματίες, το βασικό κριτήριο δε που καθόρισε για τους 10 αυτούς επαγγελματίες είναι ότι… δεν γιγαντώθηκαν από το Δημόσιο. Προσέξτε πόσες επιδοτήσεις παίρνει ετησίως από το Δημόσιο ο κ. Μυτιληναίος, μόνο από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας :
22.500.000 ευρώ/χρόνο από την τιμή κάτω του κόστους, που καθόρισε η διαιτησία της ΡΑΕ για την προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ.
58.000 ευρώ/χρόνο από την υψηλότερη τιμή ρεύματος, με την οποία πουλάει ρεύμα η Αλουμίνιον από τη δική της μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας), σε σχέση με αυτήν, με την οποία προμηθεύεται από τη ΔΕΗ.
90.000.000 ευρώ/χρόνο από την αμοιβή για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του Μυτιληναίου, χρήματα που εισπράττει κατόπιν ενεργειών και αποφάσεων της ΡΑΕ και του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου (όπως συμβαίνει και για τα παραπάνω 58.000 ευρώ).
Σύνολο : πάνω από 170.000.000 ευρώ/χρόνο επιδοτήσεις για τον επιχειρηματία, που… δεν συντηρείται από το Δημόσιο”.
Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, “πέρα από τις όποιες ενέργειες της ΔΕΗ σε επίπεδο προσφυγών κλπ., το θέμα ανάγεται και σε ένα άλλο επίπεδο, καθαρώς πολιτικό, αφού γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με τη θέση του κ. Παπαγεωργίου σε όλα τα παραπάνω. Δεν μπορεί το αρμόδιο μέλος μιας κυβέρνησης να ανέχεται όλα τα παραπάνω, την ίδια στιγμή που για όλους τους υπόλοιπους ετοιμάζονται αυξημένοι φόροι, χαράτσια, ΦΑΠ, κλπ.”.

===============================================
Με την αποχαρακτηρισμό της άδειας της Αλουμίνιον από «Αυτοπαραγωγός – Συμπαραγωγός» σε «Συμπαραγωγός»  η ιδιωτική βιομηχανία «θα πουλάει την παραγωγή της σκανδαλωδώς στην ΔΕΗ στην τιμή των 70-80 €/mwh που είναι η αλχημιστική Οριακή Τιμή του Συστήματος (Ο.Τ.Σ.)- έργο και αυτό του κ. Καραμανή της ΡΑΕ- και ταυτόχρονα θα αγοράζει για τις ανάγκες της από τη ΔΕΗ, στην προνομιακή τιμή της λεόντειας συμφωνίας με την ΠΕΣΙΝΕ και στη χειρότερη περίπτωση με το τιμολόγιο Α – 150, στην τιμή των 45-50 €/mwh».

Με αυτόν τον τρόπο  «θα ζημιώνεται η ΔΕΗ κάθε χρόνο με το ποσό των 80-90 εκατ. ευρώ για τον χρόνο ζωής της μονάδας, ζημιά που αναγκαστικά θα μετακυλίεται στον απλό Έλληνα καταναλωτή μέσα από την αύξηση των τιμολογίων». Το ποσό των 1,5 δις. ευρώ προκύπτει από το ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα ηλεκτρισμού για 25 χρόνια.
=================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: