Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ήμουν νιος και γέρασα και το ρεύμα της Πεσινέ,πάντα της το χάριζαν!


=================================
Το «κόλπο γκρόσο» της Αλουμίνιον
Για δεκαετίες ολόκληρες η Αλουμίνιον (τότε Αλουμίνιον της Ελλάδος) προμηθευόταν από τη ΔΕΗ ρεύμα σε προνομιακή –κάτω του κόστους– τιμή, μέσω της περίφημης σύμβασης ΠΕΣΙΝΕ. Εν όψει της λήξης της σύμβασης αυτής το 2001 πήρε άδεια για μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 210 MW, για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Τότε σκανδαλωδώς ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Ανάπτυξης, δέχθηκε ότι η μονάδα αυτή, που ήταν αυτοτελής, δεν ήταν μία αλλά τρεις μονάδες, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη μετέπειτα αύξηση του μεγέθους της στα 334 MW, να δικαιούται να εισπράξει τριπλή επιδότηση, συνολικού ύψους 39,26 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια, αφού εισέπραξε πρώτα τις επιδοτήσεις, το 2008 η Αλουμίνιον ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης και άλλαξε την άδεια της μονάδας της, έτσι ώστε αντί να χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει για τις δικές της ανάγκες να μπορεί να την πουλά στη χονδρεμπορική αγορά σε υψηλότατη τιμή, την ίδια στιγμή, βέβαια, που η ίδια απαιτούσε, παρά τη λήξη της σύμβασης ΠΕΣΙΝΕ, να συνεχίζει να παίρνει ρεύμα από τη ΔΕΗ σε τιμή το έν τρίτον απ’ αυτήν με την οποία θα πουλούσε στη ΔΕΗ το ρεύμα που θα παρήγε η ίδια. Το «κόλπο γκρόσο» αυτό, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες της ΔΕΗ, διάφορων άλλων φορέων αλλά και πολλών βουλευτών, έφερνε κέρδη στην Αλουμίνιον εις βάρος της ΔΕΗ και των υπόλοιπων καταναλωτών της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, δηλαδή συνολικά περί το 1,75 δισεκατομμύριο ευρώ στη διάρκεια ζωής της μονάδας. Έτσι, όχι μόνον πήρε τη νέα άδεια παρότι είχε ήδη εισπράξει επιδοτήσεις οι οποίες απαγορεύονται από τη νομοθεσία για μονάδες που πουλάνε χονδρεμπορικά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν, αλλά και με την κάλυψη του ΥΠΕΚΑ πήρε επανειλημμένως παρατάσεις για την επιστροφή των επιδοτήσεων αυτών.

Εν τω μεταξύ, λόγω της κρίσης και της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος έπεσαν και δεν εξασφάλιζαν τα υπερκέρδη που επιθυμούσε ο Όμιλος Μυτιληναίου. Και πάλι, όμως, υπήρξαν οι γνωστοί «πρόθυμοι» στον κρατικό μηχανισμό, οι οποίοι φρόντισαν να διατηρήσουν την κερδοφορία του κ. Μυτιληναίου στα επίπεδα που επιθυμούσε. Έτσι, το 2011 άλλος ένα μέγας πολιτικός αστέρας, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός ΥΠΕΚΑ, με φωτογραφική νομοθετική διάταξη που έφερε στη Βουλή, και εν συνεχεία με υπουργικές αποφάσεις, φρόντισε τα 70 αυτά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δηλαδή συνολικά το 1,75 δισεκατομμύριο, να τα εγγυηθεί στην Αλουμίνιον με άλλον τρόπο, και συγκεκριμένα απευθείας από το κράτος μέσω του κρατικού ΛΑΓΗΕ. Για να γίνει αυτό καταργήθηκαν όρια, νόμοι, κανόνες της επιστήμης, ακόμη και η κοινή λογική, αφού μια μονάδα ισχύος 334 MW που καίει ορυκτό καύσιμο (φυσικό αέριο) βαφτίστηκε ΑΠΕ και εξομοιώθηκε με ανεμογεννήτριες.

Έτσι, σήμερα μια μονάδα που επιδοτήθηκε από το κράτος για να παράγει ρεύμα για τις ανάγκες του εργοστασίου της Αλουμίνιον, με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές τροπολογίες βρέθηκε να πουλά το ρεύμα που παράγει στο κράτος σε τιμή πάνω από 90 ευρώ τη μεγαβατώρα, επιδοτούμενη κατ’ ουσίαν για δεύτερη φορά.

Την ίδια, δε, ώρα με τη διάτρητη απόφαση της Διαιτησίας της ΡΑΕ, οι ίδιοι που μεθόδευσαν όλα τα ανωτέρω –μεταξύ άλλων– μέσω της θητείας τους στη ΡΑΕ υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να πουλά ρεύμα στην Αλουμίνιον προς 26,6 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν αυτά, με «μαέστρους» επίορκους κρατικούς λειτουργούς, την ίδια ώρα που βάζουν φόρο ακίνητης περιουσίας στις στάνες και στα χωράφια των αγροτών, και περικόπτουν τις συντάξεις πείνας και τους μισθούς των φτωχών Ελλήνων εργαζομένων.
==============================
Γιατί Κόβει το Ρεύμα στην Αλουμίνιον η ΔΕΗ
Σε μια κίνηση με πολλαπλή σημασία η ΔΕΗ αποφάσισε να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση με την Αλουμίνιον, στην οποία δίδει προθεσμία δέκα, μόλις, ημερών για να αναζητήσει άλλο προμηθευτή, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια. Ήδη, η πλευρά της Αλουμίνιον μελετά τα νέα δεδομένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, αναμένεται να αντιδράσει. Το πώς θα φανεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς που γνωρίζουν πολύ καλά τους Κώδικες, η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα της μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας για οποιαδήποτε κατηγορία πελατών, χωρίς να συντρέχουν λόγοι, όπως για παράδειγμα, να είναι κακοπληρωτής ο πελάτης. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες, ο πελάτης που θα μείνει ξεκρέμαστος από τη ΔΕΗ, είναι αναγκασμένος να αναζητήσει άλλο προμηθευτή. Εάν δεν το βρει, τότε υποβάλει αίτηση για την υπαγωγή του στο πλαίσιο του Τελευταίου Καταφυγίου, το οποίο, επίσης, αφορά όλες τις κατηγορίες πελατών, ακόμη και την υψηλή τάση.
Τι γίνεται με την τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στην περίπτωση ενεργοποίησης του Τελευταίου Καταφυγίου; Καθώς δεν έχει ορισθεί ακόμη πάγια τιμή για το πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει η ΡΑΕ να καθορίσει την τιμή πώλησης της ενέργειας, η οποία προφανώς δεν θα έχει σχέση με την προηγούμενη σύμβαση των δύο μερών. Με άλλα λόγια, την ευθύνη του τιμολογίου την αναλαμβάνει πλέον ο Ρυθμιστής.

Προφανώς, η ΔΕΗ, ύστερα από την αρνητική, κατά την άποψη της, απόφαση της Διαιτησίας αποφάσισε να κάνει την κίνηση αυτή για να αποσείσει από πάνω της την ευθύνη για την τιμή πώλησης της ενέργειας προς την Αλουμίνιον και να παραπέμψει την ευθύνη αυτήν στο Ρυθμιστή. Άλλωστε, η απόφαση της Διαιτησίας έδωσε τιμή που ισχύει ως τα τέλη του έτους. «Η Διαιτησία ρύθμισε το παρελθόν και όχι το μέλλον», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από παράγοντα που γνωρίζει σφαιρικά τη λειτουργία της αγοράς.
Το μέλλον, προφανώς, η ΔΕΗ θέλει να το μεταθέσει στην ευθύνη της ΡΑΕ, η οποία μάλιστα έσπευσε με ανακοίνωση της να υπενθυμίσει ότι η προσωρινή τιμή που έδωσε ήταν υψηλότερη από αυτήν της Διαιτησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΗ την πρώτη κίνηση αντίδρασης που ανακοίνωσε, όπως επισημάνθηκε, είναι η καταγγελία της σύμβασης με την Αλουμίνιον και όχι η προσφυγή της για την ακύρωση της απόφασης της Διαιτησίας. Το λέει ξεκάθαρα στην ανακοίνωση που έδωσε χθες αργά το απόγευμα στη δημοσιότητα. «Η ΔΕΗ οφείλει να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού την εφεξής ζημία», ενώ αφήνει ανοικτό, χωρίς να προσδιορίζει χρονικά την επόμενη κίνηση της, ότι «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης που λειτουργεί τελικά σε βάρος όλου του Κοινωνικού Συνόλου».
Στην τελευταία φράση υποκρύπτεται η δεύτερη σημασία της καταγγελίας της ΔΕΗ. Πηγές της αγοράς την χαρακτηρίζουν «ως κίνηση εντυπωσιασμού, για να αποτραπεί η διάθεση των υπόλοιπων βιομηχανικών πελατών της να απαιτήσουν ανάλογες μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύονται από αυτήν». Είναι γνωστό ότι οι πελάτες της υψηλής τάσης δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη ΔΕΗ και το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση μεταξύ τους.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε απειλήσει στο παρελθόν να κόψει το ρεύμα στην Αλουμίνιον, αλλά ουδέποτε προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης. Ενδεικτικά, στις 18 Ιανουαρίου είχε αποστείλει εξώδικο στην Αλουμίνιον, εν μέσω της διαδικασίας της Διαιτησίας, με το οποίο καθιστούσε γνωστή την πρόθεση της να άρει την εκπροσώπηση της για την προμήθεια ηλεκτρισμού, γιατί η βιομηχανία δεν κατέβαλε τις υποχρεώσεις της για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και με τη ρυθμιζόμενη τιμή της ΡΑΕ. Η απειλή αυτή δεν υλοποιήθηκε τότε. Τώρα, για πρώτη φορά, η ΔΕΗ δεν περιορίσθηκε σε εξώδικο προειδοποίησης, αλλά κατήγγειλε τη σύμβαση με την Αλουμίνιον.

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
====================================
Πλάτες στους βιομηχάνους κάνει η ΡΑΕ και στέλνει στο λουκέτο τη ΔΕΗ
Τζάμπα το ρεύμα στην Αλουμίνιον (πρώην ΠΕΣΙΝΕ)
Τρεις φορές φθηνότερο απ' ό,τι το πληρώνουν τα νοικοκυριά - 109.000.000 ευρώ θα χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο


Υποτίθεται ότι αυτές οι περιβόητες Ανεξάρτητες Αρχές, που μόνον κατ' όνομα είναι ανεξάρτητες, αφού ο πρόεδρος και τα μέλη τους διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, πρώτιστο καθήκον έχουν την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, όμως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το Δημόσιο και οι πολίτες είναι οι τελευταίοι.
Απόδειξη, η πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Βασιλάκος, με την οποία καταδικάζει τη ΔΕΗ να πουλάει με ζημία το ρεύμα στη γνωστή εταιρεία Αλουμίνιον ΑΕ (πρώην ΠΕΣΙΝΕ, άλλη παλιά αμαρτία αυτή, εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή). Συγκεκριμένα, στο μισό του κόστους παραγωγής του και στο ένα τρίτο της τιμής που το πληρώνει το νοικοκυριό, ο συνταξιούχος, το ψιλικατζίδικο, ο άνεργος και ο απολυμένος και το μαντρί.
Η σκανδαλώδης απόφαση της μόνιμης διαιτησίας της ΡΑΕ επιβάλλει στη ΔΕΗ μείωση της τιμής για την Αλουμίνιον σε 40,7 ευρώ τη MWN (μεγαβατώρα), από 72 ευρώ που ισχύει ως ανταγωνιστική τιμή στην αγορά και όταν η τιμή για τους καταναλωτές (σπίτια, μαγαζιά κ.λπ.) είναι 110 με 120 ευρώ! Δηλαδή, πληρώνει ο κόσμος τρεις φορές πιο ακριβό το ρεύμα από την Αλουμίνιον! Να σημειωθεί ότι από τα 40,7 ευρώ τα 4,06 ευρώ τα πληρώνει η Αλουμίνιον για υπηρεσίες κοινής ωφελείας, δεν πάνε δηλαδή στη ΔΕΗ.

Χαμένο από αυτήν την απόφαση είναι το Δημόσιο, το οποίο θα χάνει 109.000.000 ευρώ κάθε χρόνο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί αφερέγγυο πελάτη την Αλουμίνιον (κάποιοι δεν διστάζουν να πουν ευθέως ότι δεν τη θέλουμε την εταιρεία αυτή για πελάτη) και είναι αποφασισμένη να κόψει το ρεύμα στις 31 Δεκεμβρίου, έχει δε δώσει εντολή στον ΑΔΜΗΕ, που είναι ο διαχειριστής ενέργειας, να μην προχωρήσει μέχρι τότε στη διακοπή του ρεύματος.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός χαρακτηρίζει την απόφαση σκανδαλώδη. Τονίζει συγκεκριμένα:
«Η απόφαση της διαιτησίας αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους.
Η ΔΕΗ ως επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό και, ως εκ τούτου, το μόνο που μας απομένει είναι η απόφαση που πήραμε, δηλαδή να μην πουλάμε (ενέργεια) στον συγκεκριμένο πελάτη.
Θα καταφύγουμε στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση. Θεωρούμε πως η απόφαση είναι σκανδαλώδης και απαράδεκτη, αλλά ωστόσο θα εφαρμόσουμε τη νομιμότητα. Δεν θα κάνουμε «ανταρτοπόλεμο», αλλά παράλληλα θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να διαφυλάξουμε την ίδια τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές αλλά και το κράτος, αφού αυτοί ουσιαστικά βλάπτονται από τις απώλειες ύψους 109 εκατομμυρίων ευρώ που προκαλεί αυτή η απόφαση στη ΔΕΗ».
Όπως τονίζουν κύκλοι της ΔΕΗ, η Αλουμίνιον ΑΕ έχει δική της μονάδα παραγωγής, η κατασκευή της οποίας επιδοτήθηκε με 30.000.000 ευρώ, και το ρεύμα που παράγει δεν το χρησιμοποιεί για δική της χρήση, αλλά το πουλάει ακριβά στη ΔΕΗ, και αγοράζει φθηνά από τη ΔΕΗ με την απόφαση της ΡΑΕ! Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.
Απόλυτη σιωπή από την κυβέρνηση!
Απέναντι σε αυτήν την απόφαση της ΡΑΕ η λαλίστατη κυβέρνηση δεν έβγαλε άχνα, κάτι που δείχνει ότι δεν θέλει να ενοχλήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντας απροστάτευτο το συμφέρον του Δημοσίου.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, στην οποία χαρακτηρίζεται η ΡΑΕ ως «το πλέον αβανταδόρικο όργανο υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων» και επισημαίνεται ότι:

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση της Πολιτείας και του υπουργείου, αφού εξόφθαλμα αδικεί μια δημόσια επιχείρηση που παράγει κοινωνικό προϊόν και ευνοεί συγκεκριμένα την ιδιωτική, που μεταξύ των άλλων χρωστά στη ΔΕΗ 131 εκατ. ευρώ, χωρίς να συγκινείται κανείς.

Καλούμε τη ΔΕΗ να εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες με προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο, αλλά και την ομοσπονδία μαζί με τους συλλόγους-μέλη να αντισταθούμε σε αυτήν την κλοπή».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση των εργαζομένων υπογραμμίζεται ότι: «Η απόφαση διαλύει τη ΔΕΗ προς όφελος του κ. Μυτιληναίου. Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας την πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Στη Βουλή
Η σκανδαλώδης αυτή ιστορία έφθασε στη Βουλή με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, στην οποία υποστηρίζει ότι:

• Υπάρχει ζημία του ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου, όπως και των καταναλωτών-πελατών της

• Η επιλεκτική μεταχείριση συνιστά κρατική ενίσχυση, που απαγορεύεται να χορηγείται κατά το εθνικό και κοινοτικό πλαίσιο, και

• Η απόφαση ζημιώνει υπερβολικά τη ΔΕΗ.
http://www.paron.gr/v3/article_print.php?id=85766&colid=37&catid=33&dt=2013-11-17%200:0:0
====================================

Με ιδιώτες συζητά η ΔΕΗ για τα πολυϊατρεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσκληθεί ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ως «ενδιάμεσοι» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.
Σοβαρές ανησυχίες για τη διάλυση των πολυϊατρείων της ΔΕΗ, την παραχώρηση των υπηρεσιών τους σε ιδιώτες και κατ’ επέκταση την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων της επιχείρησης, προκαλούν οι επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

 Μέχρι σήμερα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό της επιχείρησης και την έκθεση των εργαζομένων σε επιβαρυντικούς για την υγεία τους παράγοντες, τα πολυϊατρεία της ΔΕΗ, παρά την απόσπαση των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, λειτουργούν ανεξάρτητα, παρέχοντας πρωτοβάθμιες υπηρεσίας υγείας στους ασφαλισμένους από εξειδικευμένο προσωπικό. Με αφορμή την επικείμενη ενοποίηση των μονάδων με τον ΕΟΠΥΥ, πέραν της διάλυσής τους, εκφράζονται φόβοι από την πλευρά των 380 εργαζομένων στα πολυϊατρεία (στην πλειονότητά τους γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί ιατρικών επαγγελμάτων) για την απώλεια των θέσεων εργασίας τους. Πηγές της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα συζητήσεις για την ανάθεση των υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες. Πληροφορίες λένε πως έχουν προσκληθεί ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να λειτουργήσουν επιπλέον ως «ενδιάμεσοι» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Οι ίδιες πηγές υπολογίζουν πως οι παραπάνω αλλαγές θα έχουν επιπλέον κόστος 4 εκατ. ευρώ ετησίως για την επιχείρηση. Ο λόγος που οι ενέργειες έχουν «παγώσει» φέρεται να είναι οι διαφωνίες που προέκυψαν σταδιακά μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης έχει ήδη τεθεί το ζήτημα να μπει πρόσθετη εισφορά ύψους 40 έως 50 ευρώ στους εργαζόμενους προς κάλυψη των δαπανών των ιατρικών υπηρεσιών. Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον διευθυντή Επικοινωνίας της ΔΕΗ Α.Ε., Κίμωνα Στεριώτη, ο οποίος εξήγησε πως η επιχείρηση δεν έχει υπό την εποπτεία της τα πολυϊατρεία και επομένως δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη λειτουργία τους. «Είναι θέμα της πολιτείας, όχι της ΔΕΗ» είπε ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε κενό στις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ενδεχόμενη κατάργηση των πολυϊατρείων.

Αποσκοπώντας στη διατήρηση της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ από τα πολυϊατρεία, οι γιατροί αντιπροτείνουν οι μονάδες να λειτουργούν αυτοχρηματοδοτούμενες και αυτοδιαχειριζόμενες από την επιχείρηση. Υποστηρίζουν επιπλέον πως η παραπάνω επιλογή θα έχει πολύ μικρότερο κόστος για την ΔΕΗ συγκριτικά με ενδεχόμενη ανάθεση των υπηρεσιών σε ιδιώτες (γίνεται λόγος για λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά έτος). Μάλιστα θεωρούν πως με τις παραπάνω προϋποθέσεις τα πολυϊατρεία θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ευρύτερες ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν ως προς την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
====================================
Δημοσίευση: 12/09/2012
Ποινική δίωξη για απιστία, κατά των υπευθύνων της ΔΕΗ και κατά των υπευθύνων της εταιρείας «Αλουμίνιον Ελλάς», άσκησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρήγορης Πεπόνης, μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής ερευνάς που αφορούσε συμβάσεις για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των δυο εταιριών.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/212338/poiniki-dioxi-kata-ton-upeuthunon-tis-dei-kai-alouminion-ellas/#ixzz2l8OJyhnr 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
==========================================
Το πραγματικό σκάνδαλο με την Ρechiney και την Αλουμίνιο της Ελλάδος

Γράφει ο Αλέξανδρος της Ελλάδος

Το μοναδικό σκάνδαλο με την Πεσινέ και την ΔΕΗ, δεν ήταν το γεγονός ότι όταν τη δεκαετία του 60 οι Ελληνες αγρότες πλήρωναν την κιλοβατώρα για γεωργική χρήση 14 δρχ. η Πεσινέ την αγόραζε προς 7 δρχ. Το πραγματικό σκάνδαλο ήταν, ότι με αφορμή τη φτηνή ενέργεια, η Πεσινέ είχε εκσυγχρονίσει τα εργοστάσιά της στη λατινική Αμερική, ακόμα και στο Καμερούν, με εγκαταστάσεις ........
λιγότερο ενεργοβόρες, αλλά δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει και στη χώρα μας. Ως γνωστόν, τα εργοστάσια αλουμινίου είναι τα πιο ενεργοβόρα στον κόσμο και οι εγκαταστάσεις της Πεσινέ στα Αντίκυρα ήταν οι πιο πεπαλαιωμένες στον κόσμο. Οταν μια χώρα σου προσφέρει τιμές ρεύματος αποικιακού χαρακτήρα, δεν έχεις κανένα λόγο να ξοδέψεις χρήματα εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεις το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης της επιχείρησης. Και το ερώτημα είναι:γιατί κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έκανε έρευνα για τις επιπτώσεις ρύπανσης στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον των Αντικύρων; Το ίδιο ερώτημα θέτουν και οι κάτοικοι του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας και των Αγίων Θεοδώρων,  με τις ανεξέλεγκτες βαριές βιομηχανίες των βαρόνων, οι οποίες κάνουν χρήση ειδικών φίλτρων, που κοστίζουν πανάκριβα, όταν και όποτε γουστάρουν. Ποιος υπάλληλος –πολιτικός θα τολμήσει να τους ελέγξει σε μια χώρα, που από το 146 π.Χ, δεν υπήρξε ποτέ πολιτεία
============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: