Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια...

kozan.gr: Πρώτη δύναμη το ΕΑΜΕ στις εκλογές της ΓΕΝΟΠ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα – Τις επόμενες μέρες η συγκρότηση του νέου Δ.Σ. – Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος θα εκλεγεί – προσωρινά – ο Σταμάτης Ρέλιας, τον οποίο, θα αντικαταστήσει, από το Νοέμβριο, ο Γιώργος Αδαμίδης

Με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίαςολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του 36ου Έκτακτου Συνεδρίου της  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες):

ΕΑΜΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ -ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ    84 (12)

ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ                                  70 (10)

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΔΡΩΝ       30 (4)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ                       23 (3)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ                           19 (2)

 Μέσα στις επόμενες 8 μέρες θα γίνει η συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ, στο οποίο πρόεδρος αναμένεται να αναδειχθεί εκ νέου ο κ. Σταμάτης Ρέλιας, ενώ από τα τέλη Αυγούστου, θα αρχίσει η μεταβατική περίοδος, ώστε το Νοέμβριο,να αναλάβει την προεδρία ο Γιώργος Αδαμίδης, αφού προηγουμένως ο πρώτος θα έχει  συνταξιοδοτηθεί.
==================
Ξέσπασε εμφύλιος για το «ΓΕΝΟΠ-tours»
«Εμφύλιος πόλεμος» ξέσπασε στη Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού της ΔΕΗ με αφορμή την κατά 200% αύξηση της συνδρομής των περίπου 16.000 εργαζομένων-μελών της. Πρόκειται για... χαράτσι που επιβάλλεται ώστε να αποπληρωθούν χρέη από την υπόθεση «ΓΕΝΟΠ - Tours».
Πιο συγκεκριμένα, έξι σωματεία αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην απαίτηση της Ομοσπονδίας που θέλει οι ενώσεις και οι σύλλογοι να δώσουν εξουσιοδοτήσεις στην εταιρεία προκειμένου εκείνη να παρακρατεί από τους μισθούς των εργαζομένων τη μηνιαία τους συνδρομή, για να αποπληρωθεί το πολύκροτο δάνειο των 500.000 ευρώ που είχε πάρει το 2010 η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Το δάνειο αυτό δεν επιστράφηκε ποτέ στη ΔΕΗ και ήταν ανάμεσα στα «σκάνδαλα» που είχε εντοπίσει το Σώμα Επιθεωρητών του κ. Ρακιντζή κατά τους ελέγχους του στην κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση. Η υπόθεση αυτή, όπως και εκείνη με τις δαπάνες για ταξίδια και τις επιχορηγήσεις που έπαιρνε η ΓΕΝΟΠ βρίσκονται στη Δικαιοσύνη με κατηγορουμένους τους προέδρους της Επιχείρησης και της Ομοσπονδίας. Σημειώνεται δε, ότι τα χρέη του συνδικαλιστικού οργάνου ανέρχονται σε 1,3 εκατ. ευρώ.
Οι ενδοσωματειακές έριδες... άναψαν στη διάρκεια των διεργασιών που γίνονται εν όψει του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 14 και αύριο Κυριακή 15 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται ως συνέχεια εκείνου που είχε διακοπεί τον Απρίλιο.
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αποφάσισε να αποβάλει από το συνέδριο, επικαλούμενη άρθρο του καταστατικού της, έξι σωματεία που αντιπροσωπεύουν περί τους 4.000 εργαζομένους, καθώς δεν ήταν «ταμειακώς εντάξει». Πρόκειται για την Ενωση Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού (από τα ιδρυτικά μέλη της ΓΕΝΟΠ), τον Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού, τους δύο Πανελλήνιους Συλλόγους Καταμετρητών και Φυλάκων, το Σωματείο Ορυχείων Σταθμών Μεγαλόπολης και την Εργατική Αλληλεγγύη Πτολεμαΐδας.
Ξέσπασε εμφύλιος για το «ΓΕΝΟΠ-tours»
Από την πλευρά τους τα σωματεία υποστηρίζουν ότι έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους, αλλά αρνούνται να δώσουν τις εξουσιοδοτήσεις προς τη ΔΕΗ για να εισπράττει έναντι του δανείου. Το ύψος της συνδρομής είναι 1,62 ευρώ ανά εργαζόμενο τον μήνα, από 0,53 ευρώ. Ζητούν επίσης οικονομικό απολογισμό της ΓΕΝΟΠ, αν και στελέχη της υποστηρίζουν ότι έχει παρουσιαστεί.
Συνδικαλιστές των προαναφερόμενων σωματείων υποστηρίζουν ότι η ΓΕΝΟΠ θέλει να έχει τις εξουσιοδοτήσεις προκειμένου να αποδείξει στη Δικαιοσύνη πως έχει προβεί στις ενέργειες για την αποπληρωμή του δανείου. Επιπλέον σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι εκείνοι που ευθύνονται για την κακοδιαχείριση και δεν έχουν καμία υποχρέωση να καλύψουν τα χρέη. Πηγές των σωματείων προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης αυτής της ΓΕΝΟΠ, ενώ την ίδια στιγμή λένε πως το συνέδριο δεν μπορεί να διεξαχθεί, αφού σε δύο σωματεία έχει λήξει η θητεία των προεδρείων τους, χωρίς να έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη νέων συνδικαλιστών. Στο μεταξύ, η επικείμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δημιουργεί νέους ενδοπαραταξιακούς συσχετισμούς. Για την ακρίβεια, φέρεται να κατεβαίνουν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα είναι και το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, ενώ οι άλλες δύο παρατάξεις είναι του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Σημείο αιχμής των παρατάξεων είναι η επικείμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64022374
====================================
Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια...
Φανερές και υπόγειες συμφωνίες ανάμεσα σε πρώην στελέχη και παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, από τη μια, και συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, και κολεγιές, για να μοιράσουν τις καρέκλες. Αυτά φέρνει στο φως η επιστολή του Νίκου Φωτόπουλου, πρώην στελέχους της ΠΑΣΚΕ και πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «αγαπητούς συντρόφους». Πρόκειται για τους Γ. Γαβρίλη, υπεύθυνο συνδικαλιστικού του ΜΕΤΑ, Μ. Μπόλα, γραμματέα Νομαρχιακής ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Βασιλόπουλο και Ζ. Πέππε, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ, εκλεγμένους με παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και Θ. Στρίγκο, συντονιστή οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΗ. Θέμα της επιστολής είναι: «Συνέδριο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Πλαίσιο συμφωνίας εκπροσώπησης με τους συντρόφους της ΣΑΔ και της "Αγωνιστικής Ενότητας"». Το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ξεκινά σήμερα και οι παρατάξεις στις οποίες αναφέρεται στηρίζονται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΣΑΔ δραστηριοποιείται σε επίπεδο Ομοσπονδίας (ΓΕΝΟΠ) και η «Αγωνιστική Ενότητα» στο σωματείο «Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ». Ο Φωτόπουλος μιλά εκ μέρους της παράταξης «ΕΜΕΙΣ», την οποία συγκρότησαν συνδικαλιστικές δυνάμεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ, που τώρα χαριεντίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον τίτλο και μόνο της επιστολής, προκύπτει συμφωνία ανάμεσα στο ΕΜΕΙΣ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ. Τι αφορά όμως αυτή η συμφωνία;
***
Γράφει ο Φωτόπουλος: «Στα πλαίσια της πολύ καλής σχέσης που υπάρχει μεταξύ μας, των έντιμων και ειλικρινών συζητήσεών μας και προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες τριβές όπως στο πρόσφατο παρελθόν στις εκλογές και τη συγκρότηση της ΕΤΕ/ΔΕΗ, σας ενημερώνω για το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχουμε καταλήξει με τους συντρόφους της ΣΑΔ και της Αγωνιστικής Ενότητας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στο επικείμενο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ (...) Επειδή στη ζωή μου ποτέ δεν κινήθηκα ως μικροαστός και συμφεροντολογικά και επειδή κυρίως πιστεύω στο εγχείρημα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, για το χτίσιμο του λαϊκού μπλοκ και τη συνεργασία των δυνάμεων του κόσμου της εργασίας πάνω σε συγκεκριμένη πολιτική βάση, εγκαίρως κάνω γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχουμε κάνει στη ΓΕΝΟΠ με τη ΣΑΔ και την Αγωνιστική Ενότητα». Στη συνέχεια, ο Φωτόπουλος αναφέρεται στους συσχετισμούς που υπάρχουν στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ και παρουσιάζει το περιεχόμενο της συμφωνίας των τριών παρατάξεων, δηλαδή της δικής του παράταξης «ΕΜΕΙΣ», και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΔ και «Αγωνιστική Ενότητα». Συγκεκριμένα, με βάση τους συσχετισμούς και αυτά που έχουν ζητήσει η ΣΑΔ και η «Αγωνιστική Συνεργασία», η παράταξη «ΕΜΕΙΣ» του Φωτόπουλου έχει συμφωνήσει «να δώσει από δικούς της αντιπροσώπους: Στη ΣΑΔ δύο (2) ψήφους στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για να βγάλει 2 έδρες στο ΔΣ και 33 ψήφους στην Εξελεγκτική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ για να βγάλει κι εκεί 1 έδρα. Στην "Αγωνιστική Ενότητα" τέσσερις (4) ψήφους για να βγάλει τη μία έδρα που ζητά στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ».
***
Πιο κάτω, αναφέρει ότι από τη στιγμή που θα δώσουν αυτούς τους αντιπροσώπους «δεν μπορούμε να δώσουμε και άλλες τέσσερις (4) ψήφους για να βγάλει αντιπρόσωπο (σ.σ. αναφέρεται στην "Αγωνιστική Ενότητα") και στη ΓΣΕΕ». Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η κατάληξη της επιστολής: «Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση ή αλλαγή του πλαισίου εκπροσώπησης στα διάφορα όργανα». Οπως προκύπτει, το «ΕΜΕΙΣ» έχει συμφωνήσει να πριμοδοτήσει με αντιπροσώπους τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, προκειμένου να καταλάβουν κάποιες από τις καρέκλες στα όργανα της Ομοσπονδίας! Ο Φωτόπουλος, μάλιστα, απευθύνεται στα «υψηλά» κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου - όπως λέει - να αποφευχθεί ο καβγάς που έγινε στην ΕΤΕ/ΔΕΗ για το μοίρασμα των θέσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής ανάμεσα στο «ΕΜΕΙΣ» και τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά απ' όλα αυτά, αξίζει να θυμηθούμε τη δήλωση του Γ. Γαβρίλη, μετά το διήμερο των εργασιών για τη συγκρότηση της νέας συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜΕΤΑ: «(Το ΜΕΤΑ) διεκδικεί και θέλει να εκπροσωπήσει μια μεγάλη τομή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θέλει να ξανακερδίσει τα συνδικάτα, θέλει να αλλάξει τα συνδικάτα. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε το καθολικό αίτημα των εργαζομένων για την ανάγκη επαναθεμελίωσης του συνδικαλισμού». «Ομοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα», που λέει και ο λαός μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: