Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

«Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου», τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.

"Μικρή ΔΕΗ" και προαπαιτούμενα... υψηλής τάσης


Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αποφάσισε το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζομένων της ΔΕΗ "Σπάρτακος", απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην επικείμενη ρύθμιση για πώληση του 30% των μονάδων της επιχείρησης και τη δημιουργία της αποκαλούμενης "μικρής ΔΕΗ".
Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ θέτει ζήτημα βελτιώσεων και ζητά να ισχύσει στη νέα επιχείρηση το ίδιο εργασιακό - ασφαλιστικό καθεστώς με τους υπαλλήλους ΔΕΗ, να καταβληθεί εύλογο τίμημα, τα έσοδα από την πώληση των μονάδων να καταβληθούν στη ΔΕΗ αντί του ΤΑΙΠΕΔ, να διασφαλιστούν οι τοπικές κοινωνίες και να πωληθούν και μη ανταγωνιστικές μονάδες.
Το Μαξίμου απαντά πως τα περισσότερα από τα ζητήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ, όπως η διασφάλιση των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και η καταβολή των εσόδων από την πώληση, στη ΔΕΗ, είναι ήδη συμφωνημένα, ενώ και από τη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου.
Το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στον ρ/σ "Alpha 98,9" δήλωσε: "Ναι μεν θα γίνει ο διαχωρισμός της ΔΕΗ και της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, αλλά αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει με τρόπο – και αυτό είναι τώρα συζήτηση – που να εξυπηρετεί και τη ΔΕΗ τη μεγάλη και το δημόσιο συμφέρον και τον πολίτη δηλαδή ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές του ρεύματος και με τρόπο που να διασφαλίζει και τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους".
Εκτός όμως από τη ΔΕΗ, ενδοκυβερνητικές τριβές αναμένονται και για άλλα προαπαιτούμενα, όπως η υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, αλλά και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, οι οποίοι δηλώνουν σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ζήτησε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου του και πρόσθεσε: "Ο προϋπολογισμός μας και μιλώ για τον αριθμό που έχουμε εγγράψει στον προϋπολογισμό μας για το κομμάτι της υγείας αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα εσωτερικής κατανομής και κατάρτισης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Εκεί πράγματι πιστεύω ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τη σχέση του ΑΕΠ μας, τη σχέση των δαπανών μας σε σχέση με το σύνολο των δαπανών του κράτους".
Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και προκάτοχος του Μ. Βορίδη, μιλώντας στον ρ/σ "Βήμα fm" είπε: "Η ιδέα ότι θα βγαίνεις στα κανάλια και θα αμφισβητείς το πρόγραμμα και μετά θα πας να δεις την τρόικα που θα έρθει μετά από δύο εβδομάδες στο υπουργείο σου είναι καταστροφική".
Η τρόικα πιέζει για την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων όχι μόνο με τη μη εκταμίευση των δύο δόσεων συνολικού ύψους 2 δισ. αλλά και με το μπλόκο στην καταβολή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Στα "αγκάθια" συγκαταλέγονται η ψήφιση του χωροταξικού νομοσχεδίου, από το οποίο έχουν αποσυρθεί οι διατάξεις για τον αιγιαλό, η καταγραφή και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και οι ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων.
Επειδή ο χρόνος είναι λίγος η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να νομοθετήσει με επείγουσες διαδικασίες. Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε τη Βουλή ότι το χωροταξικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με κατεπείγουσα διαδικασία προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=28430&subid=2&pubid=33622192
===================================
«Μικρή ΔΕΗ»:Διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων και η άρδευση αγροτικών εκτάσεων
Την επόμενη Τετάρτη 2 Ιουλίου κατατίθεται το νομοσχέδιο στη Βουλή


Με δραστικές παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τη διασφάλιση των αγροτών που ποτίζουν τις καλλιέργειές τους από τα υδροηλεκτρικά έργα της Επιχείρησης η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Επίσης, αποφασίστηκε η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί και θα περάσει τον ιδιωτικό τομέα θα αναλάβει μέρος των βαρών της μητρικής εταιρείας που έχουν δημιουργηθεί από τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου - αντί της προσεχούς Πέμπτης - θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ», αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικράτειας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠαΣοΚ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Λονδίνο.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση στη σύσκεψη είχε σκοπό να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα και να ενισχύσει όλες τις πρόνοιες που έτσι κι αλλιώς θα έμπαιναν στον διαγωνισμό και τώρα θα μπουν στο νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες.
«Πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από Υπουργικό Συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές. «Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου», τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.

Πηγές ΠαΣοΚ

Πάντως, πηγές από το ΠαΣοΚ σημειώνουν ότι «δεν πάμε στα τυφλά να ψηφίσουμε τα προαπαιτούμενα», θέτοντας σειρά ζητημάτων, όπως το τίμημα πώλησης της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, η μείωση της τιμής του ρεύματος, οι θέσεις εργασίας κλπ.
Αλλά και συνολικά από την κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν τελικά αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπως και έγινε.
Την ίδια ώρα, απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος»,  που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ζητεί να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» και σημειώνει: «Το ΠαΣοΚ συνεχίζοντας την συνήθη τακτική του να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, διαφημίζει από χθες ότι η σύσκεψη για την 'Μικρή ΔΕΗ' που θα γίνει στο Μαξίμου, θα σώσει τους εργαζομένους στις προς εκποίηση μονάδες της ΔΕΗ.

» Η υποκρισία όμως έχει και όρια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που υπογράφει το καταστροφικό νομοσχέδιο για την λεγόμενη 'Μικρή ΔΕΗ' είναι ΠαΣοΚ.
» Η μόνη προσφορά που μπορούν να κάνουν το ΠαΣοΚ και η συγκυβέρνηση είναι να αποσύρουν τώρα το καταστροφικό αυτό νομοσχέδιο και να το πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων.
» Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στην περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ, καθώς είναι οικτρή μειοψηφία στο λαό και δεν έχει πλέον καμία πολιτική νομιμοποίηση.
» Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε την δημιουργία της λεγόμενης 'Μικρής ΔΕΗ', ούτε την εκχώρηση ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
» Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό στην δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου, για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά την ΔΕΗ».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «καίγεται» να εκτελέσει όλες τις εντολές της τρόικας πριν έλθει ξανά στην Αθήνα η τρόικα.

«Μαζί με τον καύσωνα που έρχεται από αύριο, έχουμε και την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ που «καίγεται» να εκτελέσει όλες τις εντολές της τρόικας πριν έλθουν ξανά στην Αθήνα ο Τόμσεν και η παρέα του. Με αλλά λόγια οι Έλληνες θα μπουν για μια ακόμη φορά στο καυτό καζάνι των νέων μέτρων μαζί με το ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι της ΔΕΗ» αναφέρει η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.

Υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας τάσσεται η ΔΗΜΑΡ, είναι ωστόσο αντίθετη στην πώληση των δικτύων-ΑΔΜΗΕ και την κατάτμηση της ΔΕΗ, με αφορμή την ικανοποίηση της σχετικής προαπαιτούμενης δέσμευσης για την εκταμίευση της επόμενης δανεικής δόσης.

«Μετά την απόφαση για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μεγάλων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ ολοκληρώνει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την πώληση της 'Μικρής ΔΕΗ', δηλαδή του 30% της όλης δραστηριότητας της ΔΕΗ» αναφέρει σε ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει ότι τάσσεται «υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, είναι ωστόσο ριζικά αντίθετη με την πώληση των δικτύων- ΑΔΜΗΕ και με τις μεθοδεύσεις για κατάτμηση και πώληση της ΔΕΗ».

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει επίσης ότι «η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές ασκήσεις. Η αντιμνημονιακή ρητορική κυβερνητικών παραγόντων δεν μπορεί να αποκρύψει προειλημμένες αποφάσεις».
Επιπλέον, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε ότι κάθε συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων για «επανεξέταση» προηλειμμένων αποφάσεων, θα μπορούσε να είναι θετική εφόσον αποφασισθούν και προωθηθούν αλλαγές επί της ουσίας.
«Αυτό που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία είναι η όποια κοροϊδία μιας δήθεν διαπραγμάτευσης, που σύντομα θα εξαντληθεί προ της επιμονής της 'αδηφάγου τρόικας'» τόνισε.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=608660
=================================
Οι εργαζόμενοι στη Δ. Μακεδονία απεργούν κόντρα στη «μικρή» ΔΕΗ
Την απόφαση έλαβε ομοφώνως το σωματείο «Σπάρτακος»
Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος»,  που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.

Το σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».

Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εισφέρονται στη νέα εταιρία σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης).
Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=608644
===================================
Την Πέμπτη 26 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι απεργιακές  κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Επίσης την Πέμπτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται μπροστά στις πύλες των σταθμών, ώστε να σταματήσουν αυτό το «επιχειρούμενο έγκλημα» -
 http://www.kozan.gr/post/168818#sthash.m1T9SZbL.dpuf
====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: