Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

το πέναλτι της πρόωρης εξόδου

* Αυξάνονται τα όρια ηλικίας των ήδη εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) κατά 5 έτη, από το 55ο στο 60ό, χωρίς να έχει γίνει καμία αναδιάρθωση στη λίστα των ΒΑΕ (σημ.: λειτουργεί επιτροπή υπό τον καθηγητή Π. Μπεχράκη) και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αποχαρακτηρισμό των επαγγελμάτων μόνο για τους νεοεισερχόμενους (από το 2008 και μετά) στην αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο καταπατούνται τα δικαιώματα σχεδόν 700.000 εργαζομένων στα ΒΑΕ, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των οποίων υποτίθεται ότι θα διασφαλίζονταν. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο βγαίνουν στη σύνταξη στο 55ο έτος με 35ετία (10.500 ένσημα από τα οποία τα 7.500 στα ΒΑΕ) περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι «πάνε» τώρα, παρά τις διαβεβειώσεις περί του αντιθέτου, εν μιά νυκτί στο 60ό έτος. Εχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους ασφαλισμένους με μικτά (κοινά) ένσημα. Αρα δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση για τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ, παλαιούς και νέους και, κατά συνέπεια, δεν απαιτείται καμιά αναθεώρηση της σχετικής λίστας, εκτός ίσως από τη μείωση των... εργοδοτικών εισφορών. Τα όρια ηλικίας μετά τις μητέρες με ανήλικα αυξάνονται κατά 5 έτη διά της πλαγίας οδού και για τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ.

* Οι ρυθμίσεις θα «πιάσουν» τόσο τους ήδη συνταξιούχους όσο και αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν κατά τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που θα προβλέπεται το «πάγωμα» των Επικουρικών στα σημερινά επίπεδα (μηδενικές αυξήσεις στις αποδοχές) έτσι ώστε αυτές, μετά από μερικά χρόνια, να εξισωθούν σε πραγματικές τιμές με το 20% της Κύριας.

Κλείνουν την «έξοδο κινδύνου»

* Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μετά μία μεταβατική περίοδο 5 ετών, αλλά αυτό αφορά τα όρια ηλικίας (για τα οποία υπάρχει και η νομολογία περί ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων). Τα ποσοστά της σύνταξης, όπως αυτά διαμορφώνονται στις πρόωρες συντάξεις και στις επικουρικές, πιθανότατα θα επηρεαστούν νωρίτερα. Το ποσοστό της Επικουρικής θα πέσει στο 20% και αυτή η μείωση θα ξεκινήσει πριν το 2013, ενώ το πέναλτι της πρόωρης εξόδου (8% μείον στη σύνταξη για κάθε χρόνο εξόδου πριν από το συμβατικό όριο) ενδέχεται να τεθεί από τον επόμενο κιόλας χρόνο (προκειμένου να αποτραπεί το κύμα φυγής κυρίως των γυναικών οι οποίες φοβούνται ότι θα παγιδευτούν από τις νέες ρυθμίσεις)

Στο μεταξύ η κ. Πετραλιά ανακοίνωσε και στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ την υπαγωγή της στο ΙΚΑ, όπως εξάλλου και του Ταμείου της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία είχαν εξαιρεθεί το 2002.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/02/2008

1 σχόλιο:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είπε...

ΓΕΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ-ΕΣ
(Ν. 1976/91 αρθ. 9, Εγκύκλιος Υ.Π.Κ.Α. Φ50/89/5-11-97)

Σε περίπτωση που ο(η) ασφαλισμένος(η) συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και όριο ηλικίας και θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται και να αποχωρήσει όποτε επιθυμεί.
Γιατί δεν το διατυπώνουν κάπως έτσι, να τελειώνουν με το ασφαλιστικό.
ΓΕΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ-ΕΣ
(Ν. 1976/91 αρθ. 9, Εγκύκλιος Υ.Π.Κ.Α. Φ50/89/5-11-97)

Σε περίπτωση που ο(η) ασφαλισμένος(η) συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και όριο ηλικίας και θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ΔΕΝ μπορεί να αποχωρήσει όποτε επιθυμεί.