Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Ασφαλιστικό

Την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Ασφαλιστικό 4/3/2008
Της Ρούλας Σαλούρου
Αύριο, Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 16:00 θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο και θα παρουσιαστεί αμέσως μετά από την αρμόδια υπουργό Φάνη Πάλη Πετραλιά.
Παράλληλα θα κατατεθεί στη Βουλή, καθώς και στα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.
Όπως έχει ήδη μεταδώσει το Capital.gr τη μεγάλη επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα ακολουθήσουν πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις ανά ταμείο, που θα οδηγήσουν σε μείωση δικαιωμάτων, μείωση παροχών, ακόμη και αύξηση εισφορών, κυρίως στον τομέα της υγείας. Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές, θα αφορούν τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των ταμείων που θα προκύψουν από τη διάλυση των φορέων με τη μορφή που έχουν σήμερα, και την ένταξή τους είτε σε ήδη υπάρχοντα ταμεία, είτε σε νέα, που θα δημιουργηθούν.
Στα συνολικά 158 άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρη, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας (νίκησε στη γραμμή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που «πέρασε» την περασμένη Τετάρτη από την κυβερνητική επιτροπή), θα υπάρχουν τρία μέρη: η διοικητική αναδιάρθρωση, οι γενικές ασφαλιστικές διατάξεις και θεσμικά θέματα. Όλες οι «λεπτομέρειες» που θα αφορούν τα νέα ταμεία, κλάδους και λογαριασμούς θα αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον, όταν τα 12 νέα ταμεία αλλά και τα υπόλοιπα 5 (ΝΑΤ, ΟΓΑ, Δημοσίου, ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΤ) κληθούν να εφαρμόσουν νέους κανονισμούς λειτουργίας και να ψηφίσουν νέα καταστατικά.
Μάλιστα, στο επικείμενο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όλες οι διοικήσεις των ταμείων θα διορίζονται από την κυβέρνηση. Γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για παράδειγμα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, όπου εδώ και δεκαετίες η διοίκηση είναι αιρετή.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του αυτοτελούς κλάδου υγείας του ΙΚΑ, που όπως αποκάλυψε ο διοικητής του Ιδρύματος Γ. Μέργος προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός θα εφαρμόζει στο μέλλον, διαφοροποιημένα πακέτα κάλυψης και συμμετοχής στο κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην φαρμακευτική δαπάνη (με βάση τα χαρακτηριστικά της ασθένειας), αλλά και θεσμοθέτηση συμμετοχής στους άμεσα ασφαλισμένους για εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν αποκλείεται ακόμη και προσαύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών.
Άλλωστε, το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει με το επικείμενο νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται ρύθμιση που αυξάνει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων κατ’ έτος, προκειμένου να χορηγείται ασφαλιστική κάλυψη.
Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης αποτελεί τομή κυρίως από νομοτεχνική άποψη, αφού αν εξαιρέσει κανείς το περιεχόμενο των ασφαλιστικών διατάξεων, πρόκειται για ρυθμίσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην πράξη, χωρίς να παραπέμπει σε δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Στόχος του είναι να θέσει ενιαίους κανόνες και τάξη στο κατακερματισμένο υπάρχον σύστημα, κάτι για το οποίο υπάρχει και η σύμφωνη θέση της κοινωνίας.
Όσον αφορά τις ασφαλιστικές διατάξεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσης των εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες θα εφαρμοστούν σταδιακά, μετά από το 2012 ώστε να δοθεί το απαιτούμενο διάστημα της 5ετίας για τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ οι υπόλοιπες (μείωση των επικουρικών συντάξεων και των πρόωρων συντάξεων) θα εφαρμοστούν μετά από το 2010.


Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008
Το ενδιαφέρον της ING Ελλάδος για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος επισήμανε ο CEO της εταιρίας κ. Cornelis den Boer, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επίλυση των ελλειμμάτων με διαφάνεια και επαγγελματισμό. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η ING Ελλάδος ήταν ο Μέγας Χορηγός του Συνεδρίου του Economist για το Ασφαλιστικό με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα - Χαράσσοντας Πορεία για την Κοινωνική Ευημερία» που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα .Ειδικότερα μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Tom Kliphuis, CEO Insurance Central Europe, επισήμανε την ανάγκη ανάδειξης της ιδιωτικής ασφάλισης ως πυλώνα στήριξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κάτι το οποίο αποτελεί βασικό άξονα για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα.

1 σχόλιο:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είπε...

Σοκάρουν και τους πιο μυημένους οι δηλώσεις στον Οικονομικό Ταχυδρόμο του Π Ψωμιάδη προέδρου του ομίλου ΑΣΠΙΣ και μέλους της διοίκησης των ασφαλιστικών εταιρειών.
«Πολύ σύντομα η κρατική ασφάλιση θα είναι συμπληρωματική της ιδιωτικής»
«Η μείωση των εισφορών στο ΙΚΑ απελευθερώνει τεράστια ποσά, αυτό αφήνει τεράστια περιθώρια στον εργαζόμενο και την εταιρία να συνάψουν και ατομική αλλά και ομαδική ασφάλεια»