Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Κοινωνική ευαισθησία

Τα μέτρα των δραστικών περικοπών σε βάρος των ασφαλισμένων ούτε καν διαβιβάστηκαν στους ενδιαφερόμενους
Τσεκούρι στους «ενόχους»: Γυναίκες και περίθαλψη
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Οι εργαζόμενες μητέρες, ο ιδιωτικός τομέας, που τον σκιάζει η ανασφάλεια και η εργοδοτική αυθαιρεσία με τις αναιτιολόγητες απολύσεις, και οι ήδη συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές αποδοχές πάνω από το 20% φταίνε για τα ελλείμματα των (δημόσιων) ταμείων.

Αυτό, ουσιαστικά, αποφάσισε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή μετά από διάλογο... 3 ωρών επικυρώνοντας το νομοσχέδιο Πετραλιά, ενώ τα μέτρα των δραστικών περικοπών σε βάρος του 1 εκατ. ασφαλισμένων ούτε καν διαβιβάστηκαν στους ενδιαφερόμενους: την ΓΣΕΕ και τους άλλους εκπροσώπους των εργαζομένων. Οταν, την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κοινωνικό διάλογο» και μίλησε για «μεταρρύθμιση» που τολμάει η κυβέρνηση. Με απλή ανάγνωση, τα μέτρα είναι απλώς ταμειακά.
Ετσι, εις επίρρωσιν και της... κοινωνικής ευαισθησίας που θέλει να επιδείξει η συντηρητική κυβέρνηση, οι μητέρες με ανήλικο παιδί θα εργάζονται 5 επιπλέον χρόνια, συνταξιοδοτούμενες μετά το 55ο έτος, οι επικουρικές συντάξεις θα κοπούν στο μισό, περιοριζόμενες στο 20%, ενώ θα «παγώσουν» οι αποδοχές όσων συνταξιούχων εξήλθαν από την εργασία με «υψηλότερες» αποδοχές. Οποιος θα φεύγει νωρίτερα θα χάνει το 40% της σύνταξης, με 35 χρόνια ασφάλισης το όριο ηλικίας ανέρχεται στα 60 έτη, όποιος επιθυμεί να πάρει σύνταξη στο 80% του μέσου μισθού της τελευταίας 5ετίας θα πρέπει να εργάζεται μέχρι το 68ο έτος (3,3% επιπλέον σύνταξη το χρόνο, από 3% σήμερα).
Γενική ισοπέδωση
Ενδεικτικά της ισοπεδωτικής λογικής και των γενικευμένων και άκριτων περικοπών που αποπνέει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και της οικονομικής δυστοκίας στην εξεύρεση ικανοποιητικών -έστω για επικοινωνιακούς λόγους- αντιμέτρων από την κυβέρνηση, είναι και τα ακόλουθα μέτρα:
- Διπλασιάζεται ο χρόνος ασφάλισης για τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας από τα 50 στα 100 ένσημα το χρόνο. Μέτρο που βγάζει εκτός υγειονομικής περίθαλψης τους ευκαιριακά εργαζόμενους και τους μετανάστες.
- Οι γυναίκες θα εργαστούν 5 χρόνια περισσότερα (από το 50ό στο 55ο), αλλά όποια ασφαλισμένη κάνει 3ο παιδί θα πάρει πλασματικό χρόνο 5 ετών (θα λειτουργεί υπέρ της αύξησης των αποδοχών, αλλά δεν θα βγαίνει στη σύνταξη πριν από το 65ο έτος) από 4,5 έτη τώρα! Για πέντε επιπλέον χρόνια δουλειάς δίνει 6 μήνες πλασματικό χρόνο.
- Οι αγρότισσες, ενώ συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος και δεν θα λάβουν καμία επιδότηση με την απόκτηση παιδιού (6 μήνες από 660 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα), από πάνω εμπαίζονται κιόλας ότι δήθεν θα μειωθεί το όριο ηλικίας. Μάλιστα αυτό εντάσσεται σε ένα προπαγανδιστικό παιχνίδι του Μαξίμου που αναπαράγεται άκριτα.
Παρακράτηση από 2009
- Τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας ναι μεν θα αυξηθούν από 1/1/2013, αλλά αυτό αποτελεί δώρον-άδωρον. Γιατί αυξάνεται από το 2009 η παρακράτηση πρόωρης εξόδου, από 4,5% το χρόνο σε 8%.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη συντηρητική παράταξη, αναφορικά με τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ο εντοπισμός του «προβλήματος» ότι υπάρχουν ανισότητες (εκτός από τα όρια ηλικίας και τις αποδοχές) και στην υγειονομική περίθαλψη! Μάλιστα η αναφορά έγινε από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Ετσι η ισοπέδωση των ασφαλισμένων ξεκινά από την υγεία τους εν έτει 2008 στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κατά τα λοιπά, στην κυβερνητική επιτροπή ελήφθησαν αυτές οι καθοριστικές για τον οικονομικό, οικογενειακό και κοινωνικό προγραμματισμό των ασφαλισμένων αποφάσεις χωρίς να υφίστανται: α) αναλογιστικές μελέτες, β) κοστολόγηση μέτρων, γ) στοιχεία για την (κινητή) περιουσία (από τον Δεκέμβριο του 2005 δεν γνωρίζουμε τι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα Ταμεία αναφορικά με μετοχές, ομόλογα κ.ά.), δ) να ξέρουμε τι έχασαν τα Ταμεία από τα δομημένα ομόλογα και πότε θα επιστραφούν τα κλεμμένα, ε) κανείς να μπορεί να προσεγγίσει τον αριθμό των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, στ) με ανεξέλεγκτες τις φαρμακευτικές δαπάνες και ζ) την εισφοροδιαφυγή στο 30% σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι η πρώτη «μεταρρύθμιση» που επιχειρήθηκε χωρίς καν τη χρήση λογιστών.
Στη συνέχεια, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Καραμανλής περιέγραψε τους τρεις άξονες του νομοσχεδίου:
1 Την ενοποίηση των 133 Ταμείων που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης σε 13 (εξαιρούνται άλλα 22).
2 Τις στοχευμένες παρεμβάσεις όπου φραστικά επανέλαβε τα τρία «δεν» (όχι στην αύξηση των εισφορών, των ορίων ηλικίας και τη μείωση των αποδοχών) από τα οποία όμως ισχύει μόνο το πρώτο, αφού μειώνονται και οι (επικουρικές και πρόωρες) συντάξεις, αλλά αυξάνονται και τα όρια ηλικίας (γυναίκες, βαρέα, 35ετία).
3 Δημιουργείται κεφάλαιο αλληλεγγύης με τη δήμευση του 10% των κοινωνικών πόρων, το 10% των αποκρατικοποιήσεων και το 4% του ΦΠΑ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από το 2019.
Μετά τη συνεδρίαση η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ εποικοδομητική, ενώ σήμερα θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί με επείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις συντάξεις προβλέπει ακόμη:
1.Δημιουργία 5 Ταμείων κύριας ασφάλισης: ΙΚΑ (μισθωτών), ΟΓΑ (αγροτών), Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων (ο φορέας των επιστημόνων) και Ταμείο Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, 6 Επικουρικών και 2 Πρόνοιας.
2.Κατάτμηση των ταμείων εφάπαξ, υγείας και επικουρικής σύνταξης ώστε να διανεμηθούν αποθεματικά 18 δισ. ευρώ και να καλυφθούν οι ανάγκες στην καταβολή των συντάξεων κατά τα επόμενα χρόνια χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.
3.Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 35ετία στα 60 από τα 58 έτη (55 για τα βαρέα).
* Το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Δ. Στρατούλης καλεί σε «παλλαϊκό ξεσηκωμό τους εργαζόμενους και τη νεολαία» επισημαίνοντας ότι «η αύξηση των ορίων, η μείωση των συντάξεων, οι γυναίκες και οι νέοι είναι τα θύματα των αποφάσεων της κυβερνητικής επιτροπής».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2008

2 σχόλια:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είπε...

http://www.minenv.gr/4/41/g41071.html

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είπε...

http://www.ekem.gr/archives/000226.html
http://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=132
http://www.oikologos.gr/News2005/0215.html