Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

«Δεν είναι μακριά το αδίκημα της απιστίας»!

ΔΕΗ: «Δεν είναι μακριά το αδίκημα της απιστίας»!
12 Σεπτεμβρίου 2008, 00:25





Κρατούν ψηλά τους τόνους αντιπαράθεσης με την διοίκηση του κ. Τάκη Αθανασόπουλου οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και, μάλιστα, κάνουν λόγο για πρακτικές που μπορεί να εμπίπτουν και στο αδίκημα της απιστίας, σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης.

Είναι χαρακτηριστικές οι σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου των εργαζομένων στο δ.σ. της ΔΕΗ κ. Γιάννη Τσαρούχα, με τις οποίες χαρακτηρίζεται ως «μητέρα όλων των ζημιών» για την ΔΕΗ ο τρόπος προσδιορισμού της λεγόμενης Οριακής Τιμής Συστήματος (Ο.Τ.Σ.)

«Μέσω της πλασματικής Ο.Τ.Σ που επεβλήθη μονομερώς από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Καραμανή», τονίζει ο κ. Τσαρούχας, γίνεται η εκκαθάριση της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού, (δηλαδή καθορίζεται τι και σε ποιόν θα πληρώσει ο κάθε ένας) σε τιμές που διαμορφώνονται με πλασματικό τρόπο».

Για αυτό και το επίπεδο της Ο.Τ.Σ στη χονδρεμπορική αγορά, εξηγεί ο ίδιος, είναι παρασάγγες υψηλότερο όλων των Χρηματιστηρίων Ενέργειας της Ευρώπης, ακόμα και της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής της Ενέργειας στην Ελλάδα και όχι μόνο οι τιμές πώλησης όπως μονομερώς ισχυρίζεται η διοίκηση, είναι γνωστό σε όλους ότι είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος της γείτονος.

Έτσι, με πλασματικό τρόπο μεταφέρονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ¨τσέπη της ΔΕΗ¨, δηλαδή των Ελλήνων καταναλωτών, στους εισαγωγείς, στους ιδιώτες παραγωγούς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ορισμένους καταναλωτές Α-150.

«Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει πανάκριβα την ενέργεια, που ίδια δεν μπορεί να παράξει, προκειμένου να τροφοδοτήσει τους καταναλωτές της, που από τον νόμο υποχρεούται», επισημαίνει ο κ. Τσαρούχας.

Και ο ίδιος καλεί την διοίκηση της ΔΕΗ να κινηθεί έστω και τώρα για την κατάργηση αυτής της ¨λωποδυσίας¨, προσφεύγοντας στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

«Γιατί το αδίκημα της απιστίας δεν είναι πολύ μακριά για ένα θέμα που ισοδυναμεί με πολλά Βατοπέδια ετησίως», καταλήγει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της επιχείρησης.


Ψηφίζουν για μετεγκατάσταση λόγω ΔΕΗ


ΚΟΖΑΝΗ


Οι κάτοικοι της Ποντοκώμης Κοζάνης θα ψηφίσουν μεθαύριο Κυριακή για να επιλέξουν την τοποθεσία όπου θα μετεγκατασταθεί το χωριό τους, καθώς η ΔΕΗ έχει γνωστοποιήσει ότι θα εκμεταλλετυτεί το πλούσιο κοίτασμα του λιγνίτη στην περιοχή.




Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εκλογικού διαμερίσματος της Ποντοκώμης. Αυτοί θα επιλέξουν τη μία από τις τοποθεσίες που προτείνει σχετική έρευνα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ). Επειτα από προτάσεις των όμορων δήμων και αξιολόγηση εκ μέρους της ΑΝΚΟ, είναι υποψήφιες πέντε θέσεις. Η πρώτη βρίσκεται νότια της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης, η δεύτερη μεταξύ Αργίλου και Βατερού, η τρίτη στον Δήμο Μουρικίου στη θέση Μπορντό, η τέταρτη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ασβεστόπετρας του Δήμου Πτολεμαΐδας και η πέμπτη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυροδεντρίου του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη.

Εφόσον κάποια από τις προτεινόμενες θέσεις συγκεντρώσει το 50% + 1 των ψήφων θα ακολουθήσουν επικυρωτικές αποφάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων της Ποντοκώμης και του τόπου που θα φιλοξενήσει τον νέο οικισμό. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι μελέτες, χωροθετήσεις και απαλλοτριώσεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος, ώστε ώς το 2015 να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2008


http://www.genop.gr/index.php
Και εσείς τι κάνατε για τη ΔΕΗ;

Tι κάνατε, κ. πρόεδρε, για να σταματήσετε το ναυάγιο της ΔEH; Tο ερώτημα αυτό θέτει προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEH, κ. Tάκη Aθανασόπουλο, η ΓENOΠ ΔEH σε μακροσκελή ανοιχτή επιστολή της προς τον ίδιο. Tο ερώτημα απευθύνεται 18 συνολικά φορές στον πρόεδρο της ΔΕΗ, συνοδεύοντας ισάριθμες παρεμβάσεις που ο κ. Aθανασόπουλος δεν έκανε και στις οποίες, σύμφωνα με τη ΓENOΠ, οφείλεται το «ναυάγιο της Επιχείρησης». Mεταξύ των παρεμβάσεων, αναφέρεται και η περίφημη Oριακή Tιμή του Συστήματος, όπως και το «τελευταίο καταφύγιο» που φορτώνουν τη ΔEH με ζημιές και τους ιδιώτες παραγωγούς και εισαγωγείς με υπερκέρδη. Πολύ καλά τα λέει, λοιπόν, η ΓENOΠ ΔEH σε αυτό το σημείο.

Επειδή, όμως, τουλάχιστον τρεις φορές σε συνέντευξη Tύπου έχει ανακοινώσει η ΓΕΝΟΠ ότι θα προσφύγει στην Eυρωπαϊκή Ενωση για το θέμα αυτό (έχει περάσει περισσότερο από ένα έτος από την πρώτη φορά), ας επιτραπεί στον «Δήκτη» να ρωτήσει και αυτός με τη σειρά του: τι έκανε τελικά η ΓENOΠ ΔEH; Γιατί δεν έχει προσφύγει ακόμη στην E.E.; Mήπως τα συνδικάτα τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουν μία μεγαλύτερη συνέπεια λόγων και έργων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: