Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και οι ηλικίες


Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και οι ηλικίες
Μισθολόγιο 24.602 εργαζομένων έχει η ΔΕΗ που την καθιστά και σ’ αυτόν τον τομέα μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Όμως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τάκης Αθανασόπουλος, «η δύναμη μιας εταιρείας εξαρτάται από την τεχνογνωσία και την ηλικία του προσωπικού της. Σήμερα, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι τα 46 (plus) χρόνια! Όπως είναι ευνόητο, υφίσταται σοβαρό πρόβλημα διάρθρωσης του προσωπικού, το οποίο είναι άναρχα κατανεμημένο, αλλοπρόσαλλα ομαδοποιημένο και σε πολλές περιπτώσεις δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προσελήφθη. Η αναδιάταξη, αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του προσωπικού, είναι και ένα από τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα της συγκεκριμένης, μεγάλης επιχείρησης.
Τάκης Αθανασόπουλος: Το στοίχημα να πείσει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την πρόταση των συμβούλων, στις
θυγατρικές θα μετακινηθεί η πλειονότητα του προ-
σωπικού της ΔΕΗ -στη μητρική εταιρία(kladoi) θα παραμεί-
νουν μόνο 2.675 εργαζόμενοι από τους 24.602
που απασχολεί σήμερα η Επιχείρηση.

Για ένα δύσκολο έργο φαίνεται τελικά ότι έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος ως άλλος Π. Βουρλούμης, καλείται να υλοποιήσει το πιο σκληρό κομμάτι της ιστορίας της ΔΕΚΟ, αυτό της ετοιμασίας για την ιδιωτικοποίηση του.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τον κατηγορεί επίσημα για αιφνιδιαστικές κινήσεις και τις αμφιβόλου αξιοπιστίας μελέτες των εταιριών Booz Allen Hamilton και Μakenzi όπως τις χαρακτηρίζει με τις οποίες ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την παράδοση της ΔΕΗ στα χέρια των ιδιωτών. Παράλληλα οι εργαζόμενοι θεωρούν ύποπτο πρόστιμο του ΥΠΕΧΩΔΕ, τοπίο έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες για δημιουργία νέων εργοστασίων, το πρόγραμμα των οποίων είδε ευθύς αμέσως το φως της δημοσιότητας.

Πράγματι, μετά τις προεκλογικές ανακοινώσεις του τότε υπουργού ανάπτυξης και νυν προέδρους της Βουλής Δημήτρη Σιούφα για νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, από τη διοίκηση της ΔΕΗ φέρονται πληροφορίες, για άμεση εφαρμογή επενδυτικού προγράμματος ύψους 4 δισ. ευρώ που αφορούν τη δημιουργία 6 νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ως το 2014, συνολικής ισχύος 3. 200 MW στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης των παλιών μονάδων.

Όπως είναι φανερό το μεγαλύτερο διοικητικό πρόβλημα του κ. Αθανασόπουλου, είναι να πείσει τους εργαζόμενους για το αγαθόν των προθέσεων του. Ότι δηλαδή, οι κινήσεις που ετοιμάζεται να κάνει, δεν θα βλάψουν την ΔΕΚΟ, αλλά θα την κάνουν ανταγωνιστικότερη, προς όφελος επενδυτών, εργαζομένων και καταναλωτών.

Αυτό το δύσκολο έργο, θα παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα , καθώς οι σχέσεις του με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, είναι κυρίως λόγω του θέματος της φημολογούμενης ιδιωτικοποίησης σε τεντωμένο σχοινί. 1/10/2007
και για να μη ξεχνάμεΤο συνδικάτο αντιδρά στην πρόθεση της διοίκησης να περιλάβει στην εθελουσία 2.200 εργαζομένους


ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όχι όπως ΟΜΕ/ΟΤΕ...


Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ


Η εθελουσία έξοδος, που αποφάσισε την περασμένη Τρίτη το Δ.Σ. της ΔΕΗ, δεν θα περιοριστεί στα «ψυγεία», αλλά θα πιάσει μέχρι και 2.200 εργαζομένους.



Χιλιάδες εργαζομένους «σπρώχνει» προς την έξοδο η διοίκηση της ΔΕΗ με απροσδιόριστο κόστος
Ετσι, δυναμιτίζεται το ασφαλιστικό ταμείο, αποστεώνεται η επιχείρηση από έμπειρα στελέχη που θα τα απορροφήσουν οι ανταγωνιστές της, ενώ ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία στη ΔΕΗ καταστάσεων αντίστοιχων με αυτές του ΟΤΕ.

Σε αντίθεση ωστόσο με τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών, όπου υπήρξε συναίνεση από την τότε διοίκηση του συνδικάτου -προσκείμενου στην ΠΑΣΚΕ- στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η μεν ΠΑΣΚΕ διά του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Πιλαλίδη εμφανίζεται αντίθετη με το μέτρο. Οσο για τη ΔΑΚΕ, διά του γραμματέα της οργάνωσης Βαγγέλη Μπουτζούλα, συμπαρατάσσεται, αν και έχει την άποψη ότι το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί με άλλη μορφή, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϊστάμενοι χωρίς υφισταμένους ή στελέχη χωρίς αντικείμενο, που επιβαρύνουν την επιχείρηση.

Οι ενστάσεις της ΓΕΝΟΠ στην εθελούσια έξοδο των στελεχών, αφορούν κυρίως τα εξής:

Μπόνους 4-20 μισθοί

Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, δεν θα περιοριστεί στα 210 άτομα, αλλά θα μπορεί να επεκταθεί σε περίπου 2.200 άτομα, που θα θελήσουν να ωφεληθούν από το μπόνους των 4-20 μισθών που θα καταβληθεί.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Πιλαλίδης, σε περιπτώσεις εφαρμογής αντίστοιχων μέτρων σε άλλες ΔΕΚΟ, ακολούθησαν προσφυγές εργαζομένων στα δικαστήρια για ένταξη στο μέτρο εθελουσίας εξόδου, από τα οποία και δικαιώθηκαν.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη, κατηγόρησαν τη διοίκηση της ΔΕΗ, επειδή προχώρησε στην απόφαση για το μέτρο, πριν υπολογίσει το ακριβές κόστος για την επιχείρηση και το ταμείο. «Δεν είναι δυνατόν για παρόμοια μέτρα όλα τα στοιχεία να είναι στο περίπου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Πιλαλίδης. «Περίπου είναι ο αριθμός των στελεχών, περίπου το κόστος». «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου, αν προηγουμένως είχε καταρτιστεί business plan και οργανόγραμμα, ώστε να είναι γνωστή η προοπτική ανάπτυξης της ΔΕΗ, τι είδους στελέχη απαιτούνται για την ανάπτυξη και πού θα τοποθετηθούν», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οσο για την επιβάρυνση του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ, ο οποίος ενισχύεται με πάγιο πόρο από τον προϋπολογισμό (φέτος 420 εκατ.), για τα 210 άτομα υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. τον μήνα, συν 12 εκατ. για τα εφάπαξ, ενώ πολλαπλάσια θα είναι τα ποσά εφ' όσον πετύχουν την ένταξη στο πρόγραμμα τα 2.000 άτομα.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ άφησε να εννοηθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ήταν διατεθειμένος να συζητήσει με το συνδικάτο την εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο ο γ.γ. του ΥΠΑΝ Νίκος Στεφάνου που ρωτήθηκε σχετικά, τόνισε ότι η εφαρμογή του είναι καθαρά ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ, εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο.

* Χθες το βράδυ η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωσή της απορρίπτει τις αιτιάσεις της ΓΕΝΟΠ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ασφαλιστικό φορέα της ΔΕΗ, ενώ η επιχείρηση μπορεί να αντικαταστήσει τα στελέχη που θα αποχωρήσουν, με νεότερα, από τη δεξαμενή των 1.500 στελεχών της.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/01/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: