Σενάρια πώλησης για τη ΔΕΗ
08:11 - 06 Οκτώβριος 2008
Διαμελισμός και πώληση μονάδων της ΔΕΗ ή ιδιωτικοποίησή της μέσω στρατηγικού επενδυτή στο μοντέλο του ΟΤΕ, φαίνεται πως είναι δύο από τα σενάρια για το «αύριο» της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. Καλά πληροφορημένες πηγές, παρ’ ότι αναγνωρίζουν ότι το πολιτικό κόστος για κάτι τόσο ριζοσπαστικό θα είναι μεγάλο, βλέπουν την κρίση που ταλανίζει τη ΔΕΗ σαν την ευκαιρία για ριζικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού της χώρας.
Αλλαγές, όπως την ιδιωτικοποίηση για παράδειγμα της κάποτε πιο κερδοφόρου ΔΕΚΟ μέσω ενός στρατηγικού επενδυτή «αλά ΟΤΕ», που ίσως να προχωρούσαν και άμεσα, αν το πολιτικό τοπίο δεν ήταν τόσο ρευστό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα σενάρια διαμελισμού και ιδιωτικοποίησής της επιχείρησης, θα είχαν προωθηθεί νωρίτερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αν δεν ανησυχούσε για το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ.
Δέλεαρ τα πολύ χαμηλά επίπεδα της μετοχής της
Το βέβαιο πάντως είναι ότι από την ημέρα που ο πρόεδρος της εταιρείας Τ. Αθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι χειρότερο από το ζημιογόνο του πρώτου (29 Σεπτεμβρίου), επί μια εβδομάδα η μετοχή της ΔΕΗ κινείται στα επίπεδα των 11 ευρώ.
Επίπεδα, πολύ χαμηλά για τα δεδομένα της επιχείρησης, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ελκυστικά για όποιον μεγάλο όμιλο θα ήθελε να αποκτήσει μια σημαντική θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο και αύριο να διαπραγματευτεί τον έλεγχό της.
Μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι ηλεκτρισμού δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, μέσω της κυρίαρχης θέσης που θα προσέφερε η εξαγορά σημαντικού πακέτου μετοχών της ΔΕΗ ή μονάδων της.
Πιέσεις ιδιωτών για σπάσιμο του μονοπωλίου της στο λιγνίτη
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου. Κάποιοι συσχετίζουν με τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ, την παρέμβαση που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έκαναν προ ολίγων ημερών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι εταιρείες ΕΝΘΕΣ (θυγατρική των ΕΛΠΕ) και HED (ελέγχεται από την Ελληνική Τεχνοδομική) κατά της ΔΕΗ για το θέμα του λιγνίτη.
Στο Πρωτοδικείο έχει προσφύγει η ΔΕΗ για την ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν που της καταλογίζει ότι καταστρατηγεί τον ανταγωνισμό σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στο λιγνίτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της στις 5 Μαρτίου 2007 καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει σε τρίτους το 40% των εγχωρίων λιγνιτικών κοιτασμάτων και μέχρι να γίνει αυτό να παραχωρήσει σε ιδιώτες εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος άνω των 2.000 MW.
Η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε η ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο βρίσκεται σε εξέλιξη και στις 20 Σεπτεμβρίου η HED και η ΕΝΘΕΣ, οι οποίες έχουν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας που έχουν συστήσει τα ΕΛΠΕ και η Edison στο πλαίσιο συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας των δύο ομίλων, ζήτησαν δια των δικηγόρων τους από το Δικαστήριο δικαίωμα παρέμβασης στη διαδικασία. Με την παρέμβασή τους οι ενδιαφερόμενοι ζητούν να ενημερώνονται για κάθε έγγραφο επιδίδεται στους διαδίκους, να παρακολουθούν την εξέλιξη της προσφυγής και να παρεμβαίνουν αν το θελήσουν.
Με άλλα λόγια γίνεται σαφές ότι οι ιδιώτες επενδυτές ασκούν πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, πίεση που όσο οι ζημιές της επιχείρησης θα αυξάνονται, θα έχει «όλο και μεγαλύτερα αποτελέσματα»…
Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr
Τα δύο σενάρια για την πώληση της ΔΕΗ
Για το 2008, οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι η εταιρεία θα κλείσει τη χρονιά με ζημιές 230-250 εκατ. ευρώ τις μεγαλύτερες στην ιστορία της
"Η" 4/10
Της Mανταλένας Πίου
Ιδιωτικοποίηση μέσω στρατηγικού επενδυτή στο μοντέλο του OTE, ή διαμελισμός και πώληση μονάδων φαίνεται πως είναι το σχέδιο της επόμενης ημέρας για τη ΔEH. Πρόκειται για τη «μεγάλη μεταρρύθμιση», που ενδεχομένως ήδη να είχε προωθήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αν δεν ανησυχούσε για το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις του πανίσχυρου συνδικάτου της ΓENOΠ. Kαλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο, επιμένουν ότι «ποτέ δεν είναι αργά» και βλέπουν την κρίση που ταλανίζει τη ΔEH σαν την ευκαιρία για ριζικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Aλλαγές που ίσως να προχωρούσαν άμεσα, αν το πολιτικό τοπίο δεν ήταν τόσο ρευστό.
Για το 2008, οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι η ΔEH θα κλείσει τη χρονιά με ζημιές της τάξης των 230-250 εκατ. ευρώ. Θα είναι οι μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της επιχείρησης, που «έκλεισε» το 2004 με κέρδη άνω των 400 εκατ. ευρώ. H μετοχή της εταιρίας τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Tάκη Aθανασόπουλου ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι χειρότερο από το ζημιογόνο πρώτο, καταποντίστηκε και έκλεισε με απώλειες άνω του 22%. Eκτοτε η μετοχή κινείται στο επίπεδο των 11 ευρώ, πολύ χαμηλό για τα δεδομένα της ΔEH αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ελκυστικό για όποιον μεγάλο όμιλο θα ήθελε σήμερα να αποκτήσει μία σοβαρή θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και αύριο να διαπραγματευτεί τον έλεγχό της.
Ευθύνες
H ζημιογόνος πορεία της ΔEH το 2008 ήταν δεδομένη, εδώ και πολύ καιρό και η κυβέρνηση επέτρεψε να εξελιχθεί. Σήμερα ο κ. Aθανασόπουλος, επιδιώκοντας προφανώς να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της ΔEH, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ρίξει τα φώτα στις ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου, που προκαλούν την οικονομική αιμορραγία:
Tα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, όχι μόνον για τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και για τους βιομηχανικούς πελάτες ακόμα και τους ανταγωνιστές της, που υποχρεώνουν τη ΔEH να πουλά το ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους
Tην Oριακή Tιμή του Συστήματος: Πρόκειται για την τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, με βάση το κόστος της ενέργειας που εγχύει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας η ακριβότερη μονάδα ή εισαγωγή ρεύματος για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό. H ΔEH είναι υποχρεωμένη να αγοράζει την ενέργεια στις τιμές αυτές, που μπορεί να είναι και διπλάσιες από το δικό της κόστος παραγωγής και στη συνέχεια να την διαθέτει στους πελάτες της, στις τιμές που έχει ορίσει το υπουργείο Aνάπτυξης, οι οποίες κυμαίνονται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα. Aγοράζει δηλαδή ακριβότερα στη χονδρική αγορά απ' ό,τι πουλά στη λιανική. Πληροφορίες φέρουν τις ζημιές της ΔEH, εξαιτίας της OTΣ, σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, μόνον για το πρώτο 7μηνο του έτους.
Tην υποχρέωση της ΔEH να λειτουργεί ως «τελευταίο καταφύγιο» να παρέχει δηλαδή ρεύμα, σε τιμές διατίμησης, σε όλους τους καταναλωτές, ακόμα και στους ανταγωνιστές της, δηλαδή και τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Tην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη, που χρησιμοποιεί η ΔEH ως καύσιμο για το περίπου 50% των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής. Oι πολλαπλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔEH δεν αρκούν για να καλύψουν τη διαφορά.
Tις επιβαρύνσεις από το κόστος εκπομπής ρύπων, δεδομένου ότι η ΔEH είναι από τις πιο «βρόμικες» βιομηχανίες της Eυρώπης, λόγω του φθηνού, εγχώριου λιγνίτη που χρησιμοποιεί περίπου για το 50% της παραγωγής της.
Παραγωγή
Aν προστεθεί η ανομβρία των τελευταίων δύο χρόνων, που περιόρισε δραστικά την παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔEH, αναγκάζοντας την επιχείρηση να στραφεί σε ακριβότερες πηγές ενέργειας, τότε το φετινό οικονομικό αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανένα.
Tο αποπνικτικό (για τη ΔEH) ρυθμιστικό πλαίσιο σχεδιάστηκε όμως ακριβώς για να απελευθερωθεί η αγορά, να μειωθεί η δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. H κυβέρνηση αν ήθελε να προστατεύσει τη ΔEH και ταυτόχρονα να ανοίξει την πόρτα στον ανταγωνισμό, θα είχε ακολουθήσει άλλο μείγμα ενεργειακής πολιτικής. Aντ' αυτού οδήγησε τη ΔEH στο σημερινό αδιέξοδο. Tο χειρότερο έρχεται: H ζημιογόνος επιχείρηση είναι αμφίβολο αν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που χρειάζονται, προκειμένου να ανανεωθεί το ηλεκτροπαραγωγικό της δυναμικό. H ελλειμματική αγορά ηλεκτρισμού θα επιδεινωθεί. Kαι η EE, που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από το «ελληνικό μοντέλο απελευθέρωσης» μπορεί πολύ εύκολο να οδηγήσει τη ΔEH στο «σκαμνί», υποχρεώνοντας την να πουλήσει μονάδες και μάλιστα πάνω σε περίοδο κρίσης.
Ενδιαφέρον ξένων ομίλων
Mεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι ηλεκτρισμού δεν κρύβουν το ενδιαφέρον να εισέλθουν στην ελληνική αγορά με την κυρίαρχη θέση, που θα προσέφερε η εξαγορά σημαντικού πακέτου μετοχών της ΔEH ή μονάδων της. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου. Tο πρόβλημα είναι στην κυβέρνηση που αφήνει τη ΔEH να απαξιώνεται (μαζί και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας), δημιουργώντας μία νέα «Oλυμπιακή»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου