Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Ο λέων της Χαιρώνειας

Ο λέων της Χαιρώνειας και το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο
Ο λέων της Χαιρώνειας μπορεί να μην κατάφερε να αποτρέψει τη δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όμως οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν και αντιστέκονται σθεναρά.

"Η" 26/1
Ο λέων της Χαιρώνειας μπορεί να μην κατάφερε να αποτρέψει τη δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όμως οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν και αντιστέκονται σθεναρά.

Δεν θέλουν να δημιουργηθεί ο σταθμός σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τα σπίτια τους.

Η άδεια δόθηκε με τις ευλογίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Παρότι σε προηγούμενη συνεδρίασή του το ΚΑΣ είχε απορρίψει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε καταθέσει η εταιρεία ENELCO, αυτήν τη φορά που συζήτησε το θέμα, λόγω αναπομπής του υπουργού, άλλαξε γνώμη και ψήφισε υπέρ, 15 προς 1 (μειοψήφησε ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ο οποίος αντιτίθεται στη δημιουργία του σταθμού με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή διεξήχθη η γνωστής μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. αλλά και η μάχη ανάμεσα στον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη Στ και τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα το 86 π.Χ. «Η περιοχή χωροθέτησης του θερμοηλεκτρικού σταθμού περιβάλλεται από σημαντικές αρχαίες ακροπόλεις (Χαιρώνεια, Πανοπέας, Δαύλεια) και τοποθετείται σε ένα ιδιαίτερης σπουδαιότητας ιστορικό τοπίο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Συγκεκριμένα, απέχει 830 μέτρα από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας...». Αλλωστε, στον κάμπο του Μαυρονερίου, που περιβάλλει τον χώρο οικοδόμησης του εργοστασίου, έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια πλήθος αρχαιοτήτων, γεγονός που μαρτυρεί ότι ολόκληρη η περιοχή οικοδόμησης της μονάδας είναι γεμάτη αρχαιότητες.

Από την πλευρά της η εταιρεία που θα κατασκευάσει το θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας ισχυρίζεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν φαίνονται από το σταθμό.



Καταργείται η μονιμότητα στον ΟΤΕΣτην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 8 Ιανουαρίου θα δοθεί το «πράσινο φως» για τέσσερις αλλαγές με στόχο την απαλλαγή από τον «κρατικό εναγκαλισμό»
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΣΧΟΥ

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές προωθεί η νέα Διοίκηση του ΟΤΕ με στόχο την πλήρη απαγκίστρωσή του από τον «κρατικό εναγκαλισμό» μετά και την είσοδο της Deutsche Telekom. H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τις αλλαγές αυτές εγκρίνοντας ουσιαστικά το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Οι αλλαγές αφορούν:

* Στα εργασιακά όπου ζητείται η άρση της μονιμότητας πολλών εργαζομένων.
* Στις προμήθειες όπου αλλάζει ο τρόπος που γινόταν μέχρι σήμερα με τις καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές αδυναμίες.
* Στις διεθνείς επενδύσεις όπου αναμένονται σημαντικές υπεραξίες από την ιδιωτικοποίηση ή και την πώληση πολλών από αυτές στα Βαλκάνια.ι
* Στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης με την είσοδο νέων μελών - εκπροσώπων της Deutsche Telekom στο διοικητικό συμβούλιο.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο
Η τοποθέτηση των δύο νέων μελών από την Deutsche Telekom στο δ.σ. του ΟΤΕ (η οποία πλέον θα απαριθμεί πέντε συνολικά μέλη στο δ.ς του Οργανισμού) προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και DT.

Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 3% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού από τη γερμανική εταιρεία, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, είχε προγραμματιστεί η αύξηση των μελών της DT.

Παράλληλα, μετά την παραίτηση από τη θέση του αντιπροέδρου και γενικού οικονομικού διευθυντή της Deutsche Telekom, κ. Karl - Gerhard Eick, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από το καλοκαίρι στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινωθεί αν τελικά ο κ. Eick θα παραμείνει σε αυτή τη θέση ή θα οριστεί αντικαταστάτης του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Eick ήταν ο βασικός διαπραγματευτής στην εξαγορά του ΟΤΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας των δύο πλευρών (DT και Ελληνικού Δημοσίου) απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού του ΟΤΕ έτσι ώστε να λάβει υπόψη τη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου και Deustche Telekom. Εν τω μεταξύ μέσα στο 2009 θα ξεκινήσει και η υλοποίηση των συνεργιών το ύψος των οποίων θα φτάσει συνολικά τα 2,1 δισ. ευρώ μεταξύ του OTE και της Deutsche Telekom κυρίως στο θέμα των προμηθειών αλλά και σε προϊόντα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Προσωπικό
Την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε η διοίκηση του ΟΤΕ να έχει τη δυνατότητα «απομάκρυνσης» εργαζομένων από τον Οργανισμό ζητά η διοίκηση του Οργανισμού. Η αλλαγή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο που επεξεργάζεται και αφορά την μείωση του προσωπικού του μέσω στοχευμένης εξόδου και όχι μέσω εθελουσίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Το κόστος αυτού του σχεδίου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ καθώς κάθε εργαζόμενος αναμένεται να στοιχίσει στον ΟΤΕ περίπου 150.000 ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των 220.000 ευρώ που στοίχισε κάθε εργαζόμενος κατά την αποχώρηση της εθελουσίας εξόδου 4.800 εργαζομένων πριν από 3 χρόνια.

Η νέα αυτή προσπάθεια μείωσης του προσωπικού απαιτεί νέα νομοθετική ρύθμιση που θα άρει τη νομιμότητα των εργαζομένων στον ΟΤΕ αλλά και νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εργαζομένους. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που συντάσσεται στον ΟΤΕ τα δύο επόμενα χρόνια το κόστος προσωπικού θα φτάνει το 40% των ετήσιων δαπανών του Οργανισμού όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό έχει περιοριστεί στο 20%.

Βαλκάνια
Η διοίκηση επιδιώκει με βασικές κινήσεις να πετύχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις των επενδύσεων στα Βαλκάνια ενόψει μάλιστα των σχεδίων των κυβερνήσεων σε Ρουμανία και Σερβία για είσοδο της Rom Telekom και της Telekom Srbija,στο Χρηματιστήριο (όπου ο ΟΤΕ κατέχει το 54% και 20% αντίστοιχα).

Την ίδια στιγμή η πώληση της Cosmofon αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ενισχύοντας τα ταμεία του Οργανισμού με περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις).



ΔΕΗ - ΟΤΕ
Ο «πέλεκυς» της S&Pέπεσε και στη ΔΕΗ, της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε σε ΒΒΒ (από ΒΒΒ+) με «αρνητική» προοπτική για το μέλλον, εξαιτίας των αναιμικών λειτουργικών και χρηματοοικονομικών επιδόσεών της το 2008 και τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανάγκη της εταιρείας να αναχρηματοδοτήσει δανεισμό ύψους 600 εκατ. ευρώ στο άμεσο μέλλον (ομολογιακό δάνειο με λήξη τον Μάρτιο του 2009).

Η ανακοίνωση, μάλιστα, κάνει λόγο και για πιθανότητα «νέας υποβάθμισης πριν από τον Μάρτιο εάν κριθεί ότι η εταιρεία δεν συγκεντρώσει εγκαίρως επαρκή ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτό».

Τέλος, το πρώτο πλήγμα του διεθνούς οίκου ήρθε στις 15 Δεκεμβρίου, με την υποβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ σε ΒΒΒ (από ΒΒΒ+) και σταθερή προοπτική, και αιτιολογία την πίεση που ασκεί ο ανταγωνισμός στον εγχώριο κλάδο σταθερής τηλεφωνίας, ο οποίος χρήζει αναδιάρθρωσης, που είναι, όμως, δύσκολο να γίνει σε περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικών δυσχερειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: