Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Σε όλους Καλό Πάσχα με υγεία.

Σε όλους Καλό Πάσχα με υγεία.
Η Ανάσταση του Χριστού να φέρει στις καρδιές μας Ελπίδα, Αγάπη και Γαλήνη!!!

Θα τα πούμε πάλι μετά τις γιορτές.

-===================================
Παραγωγή ρεύματος από καύση γαϊδουράγκαθων
Πιλοτική καύση μείγματος λιγνίτη και αγριαγκινάρας για μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ισχυρά κίνητρα στους αγρότες της περιοχής να σπείρουν το φυτό «E» 17/4


Σε πιλοτική καύση λιγνίτη μαζί με... γαϊδουράγκαθο (αγριαγκινάρα) θα προχωρήσει από το 2010 η ΔΕΗ στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς Κοζάνης, με στόχο την παραγωγή ρεύματος με μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου που εκπονείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) του ΕΚΕΤΑ και τη Νομαρχία Κοζάνης, δίνονται ισχυρά κίνητρα στους αγρότες του ενεργειακού λεκανοπεδίου για να «ξεριζώσουν» άμεσα τα σιτηρά από τα χωράφια τους και να σπείρουν αγριαγκινάρες.

Η βιομάζα
Οπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Κοζάνης, Γ. Δακής, η ΔΕΗ θα αγοράζει τη βιομάζα του φυτού έναντι 51 ευρώ τον τόνο, ενώ στα πρώτα δύο χρόνια οι αγρότες θα επιδοτηθούν με τα επιπλέον ποσά των 140 ευρώ ανά στρέμμα τον πρώτο χρόνο και 60 ευρώ/στρέμμα τον δεύτερο.

Επιπλέον, το πρόγραμμα θα αναλάβει την κάλυψη του συνολικού κόστους εγκατάστασης της καλλιέργειας και της καλλιεργητικής φροντίδας κατά τα πρώτα δύο χρόνια καθώς και την επιστημονική υποστήριξη στο χωράφι, τις αναλύσεις εδάφους και βιομάζας.

Το τελικό ποσό εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που παίρνουν οι αγρότες από τα σιτηρά.

«Είναι μια πολύ ελπιδοφόρα προοπτική, που ανοίγεται μάλιστα σε μια πολύ κακή χρονιά για τα δημητριακά. Δεν το έχουμε καλλιεργήσει για να ξέρουμε το αποτέλεσμα, αλλά η ενημέρωση που έχουμε λέει πως πρόκειται για μια καλλιέργεια χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, λίπανση και φυτοφάρμακα, καθώς και αρκετά επικερδής σε σχέση με τα σιτηρά», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτολεμαϊδας, Γ. Χατζησάββας.

Οι παραγωγοί της περιοχής, μάλιστα, προσκάλεσαν στην Κοζάνη για σεμινάρια έναν αγρότη από τη Λάρισα που έχει ήδη 550 στρέμματα με αγριαγκινάρες.

DEBCO
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα 1,1 εκατ.


Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο με το ακρωνύμιο DEBCO, με προϋπολογισμό 1,1 εκατομμύριο ευρώ για τους συμμετέχοντες ελληνικούς φορείς, ενώ η Νομαρχία Κοζάνης θα το χρηματοδοτήσει με 800.000 ευρώ.

«Το στοίχημα για το αν θα πετύχει το έργο είναι η επιτυχής εφαρμογή της ενεργειακής καλλιέργειας σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη τροφοδοσία του παραγόμενου βιοκαυσίμου προς τη ΔΕΗ», ανέφερε στο «Εθνος» ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ, Δρ Π. Γραμμέλης.

Τα 4.000 στρέμματα με αγριαγκινάρα θα παράγουν περίπου 6.000 τόνους βιομάζας, οι οποίοι σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν τον Φεβρουάριο ή τον Σεπτέμβριο του 2010 για πιλοτική καύση 2-3 εβδομάδων στον ΑΗΣ Καρδιάς, σε αναλογία περίπου 2% έως 3% κατά βάρος λιγνίτη.

Σημειώνεται πως ένα κιλό αγριαγκινάρα αντικαθιστά 2 κιλά λιγνίτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν το πείραμα πετύχει και προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή της μεικτής καύσης λιγνίτη με αγριαγκινάρα, μπορεί να εξασφαλιστούν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 240.000 τόνους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
===================================
Μελέτη για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κρήτη από την Αίγυπτο
Θα διαπιστωθεί αν το συμπιεσμένο αέριο αποτελεί συμφέρουσα λύση που θα καλύψει τις ανάγκες εργοστασίου της ΔΕΗ «E» 17/4


Ως «βάση» αλλά και «πέρασμα» πιθανόν στην Ελλάδα σχεδιάζεται να είναι η Κρήτη στη μεταφορά φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή από τη γειτονική Αίγυπτο.

Το θέμα συζητήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης παρόντων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού, ύστερα από τις επαφές που είχε για το ίδιο ζήτημα, πριν από τέσσερις ημέρες, στη γειτονική χώρα ο κ. Κωστής Χατζηδάκης με τους Αιγύπτιους υπουργούς Ηλεκτρισμού και Πετρελαίου.

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι στις συναντήσεις που είχε στην Αίγυπτο ο κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον διευθυντή της ΔΕΗ, συμφωνήθηκε να γίνει μελέτη και να διαπιστωθεί κατά πόσο το συμπιεσμένο αέριο είναι συμφέρουσα λύση. Επίσης, αναφέρθηκε ότι τον ερχόμενο Αύγουστο τα Ελληνικά Πετρέλαια θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στην αιγυπτιακή έρημο.

«Για την Κρήτη και ειδικά για τον δήμο μας είναι πολύ θετικό ότι ο υπουργός "ψάχνεται" για το φυσικό αέριο που θα σημάνει τη λύση πολλαπλών οξυμένων προβλημάτων, αλλά και θα απαλλάξει την περιοχή μας από το υφιστάμενο ρυπογόνο εργοστάσιο στα Λινοπεράματα», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Γαζίου του Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης, στην περιοχή του οποίου έχει ανακοινωθεί η ίδρυση του νέου ενεργειακού κέντρου.

Ο δήμαρχος Γαζίου, που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης, έλαβε τη διαβεβαίωση για το ενδιαφέρον του ίδιου και της κυβέρνησης όσον αφορά τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την κάλυψη με φυσικό αέριο των αναγκών των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Κρήτη.

«Το φυσικό αέριο ως καύσιμη ύλη το δέχεται η τοπική κοινωνία, καθώς είναι φιλικό στο περιβάλλον αλλά και οικονομικό», είπε ο δήμαρχος Γαζίου, ο οποίος παράλληλα με τον υπουργό συναντήθηκε και με τον διοικητή της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλο.

Στον διοικητή της ΔΕΗ ο κ. Μαρκογιαννάκης έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για την εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού του χώρου εγκατάστασης του νέου ενεργειακού κέντρου. Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο κ. Αθανασόπουλος διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι την Παρασκευή 24 Απριλίου θα βρίσκεται στο νησί και ότι στις προθέσεις της διοίκησης είναι να «κλείσει» το συντομότερο η εκκρεμότητα με το νέο ενεργειακό κέντρο στην Κρήτη.

Μανόλης Κοκολάκης

==================================
Αναβάθμιση… στα μουλωχτά
15/04/2009
Την απόφασή του να μην επιτρέψει καμμιά αναβάθμιση μηχανών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και να αντιδράσει δυναμικά σε κάθε προσπάθεια της Επιχείρησης και της ΡΑΕ να μην τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου και να εμπαίξουν τους πολίτες της Μυτιλήνης, ξεκαθάρισε σε γραπτή του δήλωση χθες ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, μετά την πληροφορία, που διέρρευσε και στον Τύπο, ότι πρόκειται η ΔΕΗ να εγκαταστήσει δυο νέες μηχανές... Από την πλευρά της η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά ν’ αντικαταστήσει δυο παλιές μηχανές της, που παράλληλα θα καλύψουν και τις ανάγκες για προσωρινή εγκατάσταση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που τοποθετούνται κάθε καλοκαίρι. Ακόμη και έτσι να ‘ναι όμως, η ΔΕΗ σαφέστατα παραβιάζει τα συμφωνηθέντα, αφού προσπαθεί ν’ αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της, παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως έχει δρομολογήσει τη δημιουργία νέου εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής όπως είχε γράψει το «Ε», είχε αναζητήσει από την πρώτη στιγμή εξηγήσεις από τη ΔΕΗ όταν είχε υποβάλει αίτημα στη Δασική Υπηρεσία για να επαναβεβαιώσει ότι η έκταση που καταλαμβάνει δεν είναι δασική. Τότε οι διαβεβαιώσεις που έλαβε ήταν ότι δε θα γινόταν καμμιά επέκταση ή αναβάθμιση των μηχανών στο εργοστάσιο.
Προχθές πληροφορήθηκε, όμως, ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να πάρει άδεια εγκατάστασης δυο νέων μηχανών και ενός αεροστρόβιλου, συνολικής ισχύος 42 μεγαβάτ. Τι κρύβεται πίσω από τις κινήσεις αυτές; Ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ, κ. Αντώνης Κατσάνης, δήλωσε στο «Ε»: «Έχουμε ήδη βγάλει από το εργοστάσιο δυο παλιές μηχανές 8MW και ζητήσαμε άδεια από τη ΡΑΕ για εγκατάσταση δυο νέων μηχανών μεγαλύτερης ισχύος (11MW η κάθε μία), ώστε να καλύψουμε και τις ανάγκες για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που γίνεται κάθε καλοκαίρι και συνήθως η παραμονή τους παρατείνεται και το χειμώνα αφού οι ανάγκες είναι αυξημένες.»
Σύμφωνα με τον κ. Κατσάνη, το αίτημα αυτό δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό από τη ΡΑΕ, ενώ έχει υποβληθεί και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας, η οποία επίσης εκκρεμεί για έγκριση, επομένως δεν είναι τίποτα σίγουρο, αν τελικά θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.
Πάντως, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ, επικαλέστηκε μέχρι και… περιβαλλοντικούς λόγους που επιβάλλουν την εγκατάσταση των νέων μηχανών, αφού - όπως μας είπε - «πέρα από το ότι μειώνεται το κόστος λειτουργίας για τη ΔΕΗ, βοηθάει και το περιβάλλον, δεδομένου ότι το καύσιμο από τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μένει χαμηλά, ενώ από τις μηχανές πηγαίνει ψηλά με τις καμινάδες».

Η «απάντηση» του δήμου
Σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμος Μυτιλήνης κάνει λόγο για συμπαιγνία με στόχο τη ματαίωση του έργου μετεγκατάστασης του εργοστασίου.
«[…] Η δημοτική αρχή Μυτιλήνης καταγγέλλει στο λεσβιακό λαό τον ύποπτο ρόλο της ΡΑΕ, η οποία, αγνοώντας τις αποφάσεις και τη θέληση όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης πλην του δήμου Μανταμάδου, όλων των παραγωγικών τάξεων του νησιού, δεν προχωρά στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας για τη δημιουργία του νέου εργοστασίου», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Συνεχίζοντας τονίζει πως παρ’ ότι κλιμάκιο της ΔΕΗ επισκέφθηκε πριν δυο μήνες τη Λέσβο, συναντήθηκε με φορείς και διαπίστωσε το πρόβλημα ρύπανσης της πόλης και μη επάρκειας του ρεύματος, δεν έχει κάνει τίποτα για την επίλυσή του.
«Από την άλλη μεριά η ΔΕΗ, παρά τις υποσχέσεις του προέδρου της, κ. Αθανασόπουλου, και όλων των υψηλόβαθμων στελεχών της, που επισκέφτηκαν το νησί μας στις 14 Μαΐου 2008, ότι είναι δηλαδή έτοιμη να προχωρήσει στην ίδρυση νέου εργοστασίου, φαίνεται ότι βολεύεται από τη στάση της ΡΑΕ.
Η άποψή μας είναι, ότι υπάρχει συμπαιγνία. Για ακόμα μια φορά κοροϊδεύουν το λεσβιακό λαό, για ακόμα μια φορά προσπαθούν να παραπέμψουν την ίδρυση του νέου εργοστασίου στις καλένδες. Αδιαφορούν αν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης αναπνέουν τις βρόμικες αναθυμιάσεις των καμινάδων της ΔΕΗ, αν ο καρκίνος χτυπά δεκάδες ανθρώπους, αν το νησί στερείται ενός βασικού κοινωνικού αγαθού με τις συχνές διακοπές, αν ο τόπος τούτος στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να έχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξή του», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Τονίζει ακόμη πως οι νέες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η ΡΑΕ εξαπατούν το λαό της Λέσβου, υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας, μας εμπαίζουν χωρίς ίχνος ντροπής».

Δε γίνεται δεκτό…
Η γραπτή δήλωση της δημοτικής αρχής συνεχίζει σημειώνοντας: «Ως δήμος Μυτιλήνης δηλώνουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα δεχθούμε την τοποθέτηση νέων μηχανών στο ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ, θα αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ισχύος, η οποία θα δημιουργήσει τετελεσμένα, αν δεν εκδοθεί πρώτα η άδεια από τη ΡΑΕ, αν το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΕΗ δε δεσμευτούν εγγράφως για το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ, στη θέση που η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων του νησιού αποφάσισε.»
Καλεί δε, τελειώνοντας, τους πολίτες, τους φορείς του τόπου, σε επαγρύπνηση για την αποτροπή κάθε προσπάθειας τετελεσμένων.
Και καταλήγει, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ αποτελεί παλλεσβιακή ανάγκη ύψιστης προτεραιότητας. Η απομάκρυνση του ρυπογόνου εργοστασίου από την Επάνω Σκάλα αποτελεί παλλαϊκό αίτημα των κατοίκων της Μυτιλήνης.
Καλούμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να μην παρακολουθούν ως απλοί θεατές την υπόθεση, να ασκήσουν τον από το Σύνταγμα παρεμβατικό τους ρόλο, τη ΡΑΕ να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας, αφήνοντας στην άκρη τα διάφορα τερτίπια και τη ΔΕΗ να αποβάλει τη σκέψη ότι μπορεί να αυξήσει την ισχύ του ρυπογόνου εργοστασίου της, εις βάρος της υγείας των κατοίκων χωρίς συνέπειες.
Η κοροϊδία πρέπει να λάβει τέλος! Ο αυτοεξευτελισμός των αρμοδίων και υπευθύνων, που πηγαινοέρχονται εδώ, υπόσχονται, αλλά δεν κάνουν τίποτα, ας τελειώσει επιτέλους.»

1 σχόλιο:

admin είπε...

καλή ανάσταση και καλό πάσχα σε όλους...