Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Λέξη για την "ταμπακιέρα" από τη ΔΕΗ

Λέξη για την "ταμπακιέρα" από τη ΔΕΗ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:06 - 11/09/09


Απάντηση χωρίς ουσία συνιστά το επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες αργά το απόγευμα η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για την υφιστάμενη λειτουργία της αγοράς ενέργειας μετά το ρεπορτάζ του euro2day.

Είναι μάλιστα ενδεικτική η "απροσεξία" της Επιχείρησης, η οποία υποχρεώθηκε(;) να στείλει διορθωτικό δελτίο Τύπου με διαφορά μισής ώρας, απαλείφοντας τον ΔΕΣΜΗΕ, στον οποίο φαινόταν ότι "φορτώνει" στο πρώτο της δελτίο Τύπου την ευθύνη για την υπερχρήση των νερών.

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όσα υποστηρίζει η ΔΕΗ σημείο-σημείο:

---1. Διαχείριση υδάτινων πόρων (bullets 1 - 3)

Θα συμφωνήσουμε ότι η διαχείριση των νερών πρέπει να γίνεται για τη βελτιστοποίηση της αξίας τους και την ασφάλεια των φραγμάτων της ΔΕΗ. Άλλωστε, οι κώδικες προβλέπουν τη δυνατότητα της ΔΕΗ να δηλώνει ορισμένες ποσότητες ως υποχρεωτική λειτουργία για συγκεκριμένους όμως λόγους, όπως έχουμε γράψει, δηλαδή άρδευσης, ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Αυτές οι ποσότητες γίνονται δεκτές κατά προτεραιότητα, με τιμή μηδέν, γιατί θεωρούνται υποχρεωτικές. Επειδή όμως επηρεάζουν την ηλεκτρική αγορά υπάρχει πρόβλεψη να προγραμματίζονται σε ετήσια και εβδομαδιαία βάση από τη ΔΕΗ και κάθε αλλαγή πρέπει να τεκμηριώνεται. Για τις υπόλοιπες ποσότητες παραγωγής των υδροηλεκτρικών η ΡΑΕ έχει καθορίσει ελάχιστη τιμή για να μην επηρεάζεται η ΟΤΣ.

Τι είπαμε εμείς; Δεν επικρίναμε τη διαχείριση γενικά των νερών, αλλά το γεγονός ότι όλες σχεδόν τις ώρες, ολόκληρη η παραγωγή των υδροηλεκτρικών προσφέρεται με τιμή μηδέν ως "υποχρεωτική", οδηγώντας έτσι σε μεγάλη μείωση της ΟΤΣ. Για την ταμπακιέρα, συνεπώς, δεν λέει τίποτε η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ λέει ότι η παραγωγή των 2.100 MW αφορά σε ελάχιστες ώρες. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, τις τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου τα υδροηλεκτρικά παρήγαν κατά μέσο όρο 13,7 GWh κάθε ημέρα, φυσικά "υποχρεωτικά".

Τις δύο τελευταίες όμως εβδομάδες η ημερήσια παραγωγή των υδροηλεκτρικών περιορίστηκε σε 8,3 GWh. Να υποθέσουμε ότι αυτό σχετίζεται με κάποια ραγδαία μετάβαση από τις βροχές του Αυγούστου στην ανομβρία του Σεπτέμβρη, ή με τις συνθήκες της αγοράς ηλεκτρισμού που περιγράψαμε στο άρθρο;

Και βέβαια ο προγραμματισμός της "υποχρεωτικής" λειτουργίας των υδροηλεκτρικών γίνεται από τη ΔΕΗ και όχι από τον ΔΕΣΜΗΕ. Ο ΔΕΣΜΗΕ όμως θα όφειλε να ελέγχει τις δηλώσεις αυτές, να ζητά τεκμηρίωση για κάθε αλλαγή τους, να επισημαίνει ότι δεν μπορεί ολόκληρη η υδροηλεκτρική παραγωγή να γίνεται "υποχρεωτικά" και να χειραγωγείται μέσω αυτής η ΟΤΣ. Και φυσικά η ΡΑΕ θα έπρεπε να τα ελέγχει όλα αυτά.

2. Για τη χειραγώγηση της ΟΤΣ (bullets 4 - 6)

Η ΔΕΗ αρνείται ότι χειραγωγεί την ΟΤΣ. Μα όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω τι σημαίνουν παρά μόνο τη χειραγώγηση της ΟΤΣ;

Η ΔΕΗ αναφέρει ότι υποβάλλει ημερήσιες προσφορές στον ΔΕΣΜΗΕ. Ποιος όμως τις μαθαίνει; Έχει υπό τον έλεγχό της το 100% των θερμικών μονάδων που υποβάλλουν προσφορές, συνεπώς ελέγχει κατά 100% την ΟΤΣ. Με βάση διεθνείς κανόνες, οι διαγωνισμοί για τα διασυνδετικά δικαιώματα που διεξάγει ο ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να είναι πλήρως διαφανείς.

Κι αυτό για μια αγορά που αφορά σε έως 500 MW για κάθε δραστηριότητα (εισαγωγές - εξαγωγές). Για την ημερήσια χονδρεμπορική αγορά που αφορά σε πλέον των 10.000 MW για πολλές ώρες τον χρόνο υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια. Καμία προσφορά δεν δημοσιοποιείται, κανείς συμμετέχων δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι προσφορές των ανταγωνιστών του υποβάλλονται εμπρόθεσμα, αλλά και ούτε μπορεί να ελέγξει τις τιμές που προκύπτουν.

Έχουμε, δηλαδή, από τη μία τη ΔΕΗ που έχει το 100% των θερμικών μονάδων της αγοράς και το 100% της πληροφορίας για τους ανταγωνιστές της και από την άλλοι τους μικρούς προμηθευτές που θέτουν τα στοιχεία τους στη διάθεση της ΔΕΗ και περιμένουν αυτή να αποφασίσει κάθε μέρα για τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

3. H ΔΕΗ υποστηρίζει ότι "δεν είναι σε θέση να καθορίζει την ΟΤΣ, δεδομένου ότι αυτή συνδιαμορφώνεται από τις προσφορές της ίδιας και των ανταγωνιστών της". Μα για ποιους ανταγωνιστές μιλά;

Η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και η μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος δεν συμμετέχουν στο σύστημα εδώ και πολλούς μήνες, ενώ οι προσφορές των εισαγωγέων είναι μηδενικές σε τιμή. Να θεωρήσουμε ότι από αστοχία μάλλον συμπεριλήφθηκε η φράση αυτή στο δελτίο Τύπου…

4. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι "οι οικονομικές εκκαθαρίσεις γίνονται με βάση τα οριστικά στοιχεία (φορτίο συστήματος, φόρτιση μονάδων) της επόμενης μέρας". Σωστά. Μόνο που δημοσιοποιούνται δύο και τρεις εβδομάδες αργότερα.

Συμπέρασμα: για άλλη μία φορά η ΔΕΗ παρουσιάζει την εικόνα όπως θα ήθελε να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι.


================================
Παράγοντες της Δυτικής Μακεδονίας σε σύσκεψη με υπεύθυνους της ΔΕΗ
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 13:29

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Δ.Ε.Η., Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, Ανδρέας Λεούδης, ο Νομάρχης Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής και οι Γενικοί Διευθυντές Ορυχείων, Δημήτρης Λάππας και Παραγωγής, Γιάννης Καπανάκης. Θέμα της σύσκεψης ήταν η δραστηριοποίηση της Δ.Ε.Η. στην Δυτική Μακεδονία και το μέλλον της.

Ο Νομάρχης Φλώρινας, στην τοποθέτηση του ζήτησε τα ακόλουθα:

-Την κατασκευή της 2ης Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης, καθώς και την κατασκευή ενός φράγματος το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της 2ης Μονάδας. Για το Ορυχείο του Βαρβούτη, ο κ. Νομάρχης δήλωσε ότι η θέση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας είναι η εκμετάλλευση του να γίνει από τη Δ.Ε.Η..

Ο κ. Αθανασόπουλος δεσμεύτηκε ότι η προκήρυξη για την κατασκευή της 2ης Μονάδας της Μελίτης θα ξεκινήσει μετά την οριστική λύση του προβλήματος του λιγνιτωρυχείου του Βαρβούτη.

Όσο αφορά την κατασκευή φράγματος, ήδη μηχανικοί της Δ.Ε.Η. Α.Ε., έχουν προβεί στη διερεύνηση των περιοχών ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν στην εξεύρεση του καταλληλότερου σημείου για την κατασκευή του.

-Για τη μετεγκατάσταση του Δ.Δ. Αχλάδας, ο κ. Βοσκόπουλος, ζήτησε από τον κ. Αθανασόπουλο, την εγγύηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε.. Ο κ. Αθανασόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα δοθεί η εγγυητική επιστολή στα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.

-«Η μετεγκατάσταση των Αγίων Αναργύρων είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νομού και η πραγματοποίηση της αποτελεί πλέον μονόδρομο», είπε ο Νομάρχης. ΚΑΙ Ο κ. Αθανασόπουλος, δήλωσε ότι η Δ.Ε.Η. Α.Ε., έχει αναθέσει στο ΙΓΜΕ να ερευνήσει τις ρηγματώσεις ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια τους και ότι ανάλογα με το πόρισμα, θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες.

-Για τη μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα, ο κ. Βοσκόπουλος, ζήτησε από τον κ. Πρόεδρο την κατασκευή μονάδας αποθείωσης. Ο κ. Πρόεδρος δήλωσε ότι πρώτα πρέπει να ανακοινωθεί η νέα απόφαση της Κομισιόν για τους ρύπους και μετά ανάλογα με το κόστος, θα αποφασιστεί εάν και κατά πόσο θα κατασκευαστεί η μονάδα αποθείωσης.

-Ο κ. Νομάρχης ζήτησε την αύξηση των προσλήψεων στους ΑΗΣ του Νομού, καθώς και την αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων από το Δ.Δ. Αχλάδας, όπου είναι πολύ έντονη η δραστηριοποίηση των ορυχείων. Ο κ. Αθανασόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία θα ζητάει την αύξηση του ποσοστού.

- Για το ορυχείο του Κλειδιού, ο κ. Βοσκόπουλος δήλωσε στον κ. Αθανασόπουλο ότι δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση την απόθεση των χωμάτων του ορυχείου στην περιοχή των Πετρών αλλά σε ένα χώρο τον οποίο θα υποδείξουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας και ο Δήμος Αμυνταίου.

-Τέλος, ο κ. Νομάρχης ζήτησε την αμέριστη συμβολή της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των εργασιών για την τηλεθέρμανση στο Νομό μας.

Να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ υποσχέθηκε στον κ. Νομάρχη ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη Ν.Α. Φλώρινας κλιμάκιο των Διευθυντών των Ορυχείων για να συζητήσουν για θέματα των ορυχείων τα οποία συνδέονται άμεσα με το νομό
http://www.naftemporiki.gr/localnews/story.asp?id=1713812

========================================
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
Διαπρέπουν τα «golden boys»
Για προκλητικές αμοιβές στελεχών της ΔΕΗ κάνει λόγο σε ερώτηση που κατέθεσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο βουλευτής Λασιθίου και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
Ο ίδιος προκαλεί τον κ. Καραμανλή να απαντήσει σε ποια λογική περικοπής της σπατάλης και της ασύδοτης διανομής του δημόσιου χρήματος υπακούουν εν μέσω οικονομικής κρίσης οι προκλητικές αμοιβές στελεχών της ΔΕΗ. Αναλυτικά, η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καρχιμάκης, την οποία συνυπογράφει και ο Δωδεκανήσιος βουλευτής Νίκος Ζωίδης είναι η εξής:
«Ακόμη μια ηχηρή διάψευση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για δήθεν περικοπές υπέρογκων αμοιβών των γαλάζιων Golden Boys και Golden girls».
Κύριε Πρωθυπουργέ,
στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησής σας στη Βουλή στις 20-3-2004 αναφερόμενος στους μισθούς στελεχών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, δηλώνατε χαρακτηριστικά: «Στη Νέα Διακυβέρνηση, η διοίκηση δίνει το παράδειγμα. Οι σημερινοί, συχνά προκλητικοί μισθοί των διοικητών επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περικόπτονται»..
Επίσης στις 25/2/09 για άλλη μια φορά εξαγγέλατε τα ίδια, δίδοντας την εντύπωση ότι δεν πέρασε ούτε μια μέρα διακυβέρνησης από την παράταξή σας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να επιβάλλεται ανώτατο όριο στις αποδοχές των στελεχών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Όποιος δεν συμφωνεί να πάει σπίτι του».
Όλα αυτά σήμερα φαντάζουν υποκριτικά, όταν άλλα διακηρύσσετε και άλλα πράττετε, σύμφωνα με όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.
Μετά τα παραπάνω καλείστε να απαντήσετε, σε ποια λογική περικοπής της σπατάλης και της ασύδοτης διανομής του δημόσιου χρήματος υπακούουν εν μέσω οικονομικής κρίσης οι παρακάτω προκλητικές αμοιβές στελεχών της ΔΕΗ;».

=====================================
ΠΑΜΕ: 61 νεκροί φέτοςΜόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι ο δρόμος για το μεροκάματο, αφού σύμφωνα με στοιχεία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, και κατά το ΙΚΑ, μόνο την πενταετία 2000-2005 συνέβησαν 78.894 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 574 θανατηφόρα.
Επίσημα στοιχεία που έδωσε το ΠΑΜΕ, δείχνουν ότι 61 είναι οι νεκροί μόνο για το 2009 σε εργατικά δυστυχήματα σε Λάρκο, ΔΕΗ, ναυπηγεία, δημόσια έργα-κατασκευές, εργοτάξια.

Ας σημειωθεί όμως ότι για τη ΛΑΡΚΟ και για οποιοδήποτε δυστύχημα στην εταιρεία, αρμόδια δεν είναι η Επιθεώρηση Εργασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Απασχόλησης, αλλά η Επιθεώρηση Μεταλλείων και Ορυχείων του υπουργείου Ανάπτυξης. Από το 2000-08 από το ΣΕΠΕ καταγράφηκαν 1.236 νεκροί και οι τραυματίες υπολογίζονται σε περίπου 5.000-6.000. Στοιχεία του ΙΚΑ ωστόσο διπλασιάζουν τον αριθμό των τραυματιών σε περίπου 12.000.

Σύμφωνα με πρόσφατη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα:

* Την 5ετία 2000-2005, συνέβησαν στην Ελλάδα 78.894 εργατικά ατυχήματα, τα 574 θανατηφόρα, ενώ μόνο το 2008 σκοτώθηκαν στους χώρους εργασίας 142 εργάτες.

* Τα εργατικά θανατηφόρα «ατυχήματα» από τις αρχές του 2009 ανέρχονται σε περισσότερα από 57. Στην εξορυκτική - μεταλλουργική επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, σε εργατικά «ατυχήματα» στις 2 και 26 Αυγούστου 2009 έχασαν τη ζωή τους τρεις εργάτες και τραυματίστηκαν άλλοι έξι.

Κάθε 3,5 λεπτά ένας εργαζόμενος πεθαίνει στην Ε.Ε. από σχετιζόμενες με την εργασία αιτίες. Οι θάνατοι εργαζομένων που κατέγραψε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 2006 ήταν 167.000, ενώ περίπου 150.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους ετησίως στην Ε.Ε..

* Η προκλητική απουσία ουσιαστικών μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής των διαδοχικών κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, και της Ε.Ε., ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Α. ΣΤ.
======================================================

Άλλος για ρουσφέτι;Τη στιγμή που όλο το κράτος "παγώνει" διαδικασίες προσλήψεων σε όλους τους τομείς- χωρίς να εξαιρείται και η υγεία-, ο κος Παυλόπουλος με υπουργικό διάταγμα επιτρέπει τη συνέχιση των διαδικασιών πρόσληψης σε τρεις οργανισμούς (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ), προφανώς, για να γίνουν οι τελευταίες απαραίτητες ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις. Και οδηγούμαστε "προφανώς" σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ ή ο ΟΠΑΠ, έχουν μεγαλύτερες ή πιο έκτακτες ανάγκες από τα νοσοκομεία που θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών για να υποδεχτούν τους- άνω των 1000- νέους νοσηλευτές που έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ. Ελλαδιστάν αθάνατο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: