Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν χειραγωγεί η ΔΕΗ την Οριακή Τιμή Συστήματος



Διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση του ηλεκτρισμού, 1950.
-----------------------------------------------------------------
Δεν χειραγωγεί η ΔΕΗ την Οριακή Τιμή Συστήματος


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΗ ΑΕ ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει ανυπόστατους ισχυρισμούς ηλεκτρονικού Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης, ότι δήθεν χειραγωγεί την Οριακή Τιμή Συστήματος και υπαγορεύει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, για τα θέματα που θέτει το σχετικό δημοσίευμα, σήμερα Πέμπτη 10/9/09, η ΔΕΗ επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνεται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής εκμετάλλευσης των εισροών νερού, αλλά και με ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια των φραγμάτων της ΔΕΗ και την ικανοποίηση των αναγκών προς τρίτους (ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, περιβαλλοντικές υποχρεώσεις κλπ).

Κατά τη διάρκεια της εφετινής θερινής περιόδου (Ιούνιος-Αύγουστος) η Υδροηλεκτρική παραγωγή ανήλθε σε 1.203 Gwh έναντι 1.213 Gwh του μέσου όρου παραγωγής θερινής περιόδου της τελευταίας πενταετίας.

Η επιλεκτική αναφορά σε λειτουργία των Υδροηλεκτρικών με ισχύ 2.100 MW - που γίνεται στο δημοσίευμα - αφορά πολύ περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας (ελάχιστες ώρες) των Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

Οι ημερήσιες προσφορές της ΔΕΗ - από τις οποίες προκύπτει ότι ούτε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος γίνεται από τη ΔΕΗ ούτε κατάχρηση των υδάτινων πόρων - είναι κατατεθειμένες στον ΔΕΣΜΗΕ.

Από τις διαφορές ώρας στις προθεσμίες υποβολής προσφορών και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της ιταλικής και της ελληνικής αγοράς, η ΔΕΗ ουδέν όφελος και ουδεμία προνομιακή μεταχείριση έχει. Άλλωστε η ίδια πληροφόρηση παρέχεται και στους ανταγωνιστές της.

H ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να καθορίζει την ΟΤΣ, δεδομένου ότι αυτή συνδιαμορφώνεται από τις προσφορές της ιδίας και των ανταγωνιστών της και υπολογίζεται από το ΔΕΣΜΗΕ. Εξάλλου, οι οικονομικές εκκαθαρίσεις γίνονται με βάση τα οριστικά στοιχεία (φορτίο συστήματος, φόρτιση μονάδων) της επόμενης μέρας.

Αθήνα, 10.9.2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
================================
Ποιος θα μιλήσει σε ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ για ανταγωνισμό;
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:08 - 10/09/09 | Τελ. Ενημ.: 19:05 - 10/09/09


Εικόνα προ της απελευθέρωσης εμφανίζει σήμερα η ελληνική αγορά ενέργειας και η ΔΕΗ παραμένει ο μοναδικός κυρίαρχος και υπαγορεύει ως εκ τούτου κανόνες για τη λειτουργία τόσο της χονδρεμπορικής αγοράς όσο και της λιανικής.

Εδώ και αρκετούς μήνες παραμένει εκτός αγοράς, λόγω τεχνικών προβλημάτων, η μονάδα της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκεται σε αναγκαστική δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΡΑΕ αρνούνται να την εντάξουν στους κώδικες, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τον νόμο για τη συμπαραγωγή.

Επί της ουσίας δεν υφίσταται ίχνος ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες έχουν πληγεί και οι εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κα η ΔΕΗ εξακολουθεί να χειραγωγεί την οριακή τιμή του συστήματος.

Την ίδια στιγμή ερωτηματικά διατυπώνονται για τον ρόλο των θεσμικών αρχών, που φαίνεται να διευκολύνουν μόνο την κερδοφορία της ΔΕΗ. Ο μεν ΔΕΣΜΗΕ "ανέχεται" την καταστρατήγηση του Κώδικα Συναλλαγών από τη ΔΕΗ, ενώ η ΡΑΕ δεν φαίνεται να ελέγχει τον ΔΕΣΜΗΕ.
Και όλα αυτά υπό τη σκιά της παρέμβασης της Κομισιόν, που αποφάσισε (τον Ιούνιο) να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν υφίσταται ανεξαρτησία του διαχειριστή του δικτύου, ενώ οι υπάρχοντες νόμοι, που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζονται, θεωρούνται μη ικανοποιητικοί για τη λειτουργία της αγοράς.

Όλα αυτά τα θέματα συνιστούν κρίσιμες εκκρεμότητες για την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις 4 Οκτωβρίου, καθώς η χώρα μας κινδυνεύει με σοβαρές κυρώσεις από την Κομισιόν. Και δεν αρκεί αυτό. Έχουν εκδοθεί και οι νέες οδηγίες από την Ε.Ε., στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου απελευθέρωσης της αγοράς, που αντικαθιστούν τις οδηγίες του 2003, για τις οποίες δεν έχει γίνει έως τώρα καμία ενέργεια ενσωμάτωσης από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, παρά το γεγονός ότι τίθενται δεσμευτικές προθεσμίες.

Οι νέες οδηγίες χαρακτηρίζονται καταπέλτης για την ελληνική αγορά ενέργειας, λόγω των ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν και αφορούν τόσο στην ανεξαρτησία του διαχειριστή όσο και στη λειτουργία της ΡΑΕ.

Εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης στην αγορά ηλεκτρισμού εκτιμάται ότι διακυβεύονται όχι μόνο οι υφιστάμενες επενδύσεις αλλά και αυτές που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή, ενώ αποθαρρύνονται νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας, όπως κατ’ επανάληψη έχουν επισημάνει παράγοντες της αγοράς. "Η ελληνική αγορά ενέργειας είναι ένα καθημερινό παζάρι", είπε χαρακτηριστικά ενεργειακός παράγοντας που μίλησε στο euro2day.

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα: Τεσσεράμισι χρόνια μετά τη θέσπιση του κανόνα διαχείρισης του συστήματος συναλλαγών η ελληνική χονδρεμπορική αγορά λειτουργεί υπό μεταβατικό καθεστώς, όπως δηλαδή το 2001, με συνέπεια να είναι πλήρως ενδεικτικές οι ωριαίες χονδρεμπορικές τιμές που καθορίζονται με βάση τις προσφορές των μονάδων και του προβλεπόμενου φορτίου και οι πραγματικές τιμές να καθορίζονται εκ των υστέρων.

Τι γίνεται στις ώριμες αγορές; Η αγορά εκκαθαρίζει με βάση τις προσφορές και όσες μονάδες δεν καταφέρνουν να λειτουργήσουν όπως υποσχέθηκαν βάσει των προσφορών τους υφίστανται οικονομικές κυρώσεις.

Ποιον ωφελεί η κατάσταση αυτή; Τη ΔΕΗ λόγω των παλαιών μονάδων που διατηρεί και οι οποίες θα έπεφταν σε αποκλίσεις, οπότε θα έπρεπε να επιβαρύνεται με πρόστιμα. Η διακοπή της μεταβατικής περιόδου έχει αναβληθεί έως τώρα πολλές φορές, χωρίς καμία διαβούλευση με τους συμμετέχοντες στην αγορά. Ενώ θα έπρεπε από την 1η/1/2008 να έχει εφαρμοστεί η πέμπτη μέρα αναφοράς, μετά την οποία οι τιμές θα οριστικοποιούνται κατά την προηγούμενη κάθε ημέρας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, η υποχρέωση αυτή έχει μετατεθεί για την 1η/1/2010.

Τι γίνεται τώρα; Ο ΔΕΣΜΗΕ ανακοινώνει τις τιμές της ΟΤΣ έπειτα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες και έως 25 ημέρες μετά την ημέρα στην οποία αφορούν, ενώ η αγορά θα έπρεπε να εκκαθαρίζεται εντός πέντε το πολύ ημερών. Έτσι, συμβαίνει να διαφέρουν κατά πολύ οι εκ των υστέρων τιμές από τις εκ των προτέρων και μάλιστα χωρίς καμία αιτιολογία. Ποιες είναι οι συνέπειες:

Αυξάνεται δραματικά ο επιχειρηματικός κίνδυνος των συμμετεχόντων στην αγορά, γιατί δεν γνωρίζουν τις πραγματικές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς για 20 κατά μέσο όρο ημέρες μετά τη λειτουργία της, οπότε προγραμματίζουν τη δραστηριότητά τους με ελλιπή γνώση των πραγματικών τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς.

Για τη ΔΕΗ δεν υφίσταται αυτός ο κίνδυνος. Όχι μόνο γνωρίζει αλλά και καθορίζει τις τιμές. Από τις αρχές του έτους η Επιχείρηση, κάνοντας χρήση των νερών, που υπάρχουν άφθονα φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών, τροφοδοτεί το σύστημα με πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας με μηδενικό κόστος.

Η ΔΕΗ επικρίνεται γιατί καταστρατηγεί τον κώδικα συναλλαγών, που καθορίζει ότι η υποχρεωτική λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων αφορά μόνο σε υποχρεώσεις ύδρευσης, άρδευσης και αποφυγής υπερχείλισης.

Είναι ενδεικτικό πως για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και χωρίς να συντρέχουν τέτοιοι λόγοι λειτουργούσαν οι υδροηλεκτρικές μονάδες έως 2.100 MW ανά ώρα.

Με τις δύο ιδιωτικές μονάδες να βρίσκονται εκτός και το καλώδιο Ελλάδας - Ιταλίας να είναι εκτός λειτουργίας από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου, η ΔΕΗ έριξε την ΟΤΣ σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χτυπώντας αυτή τη φορά τις εισαγωγές ρεύματος. Για πρώτη φορά η ΟΤΣ ήταν χαμηλότερη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σχέση με τον Μάιο και τον Απρίλιο. Έτσι, δεν μπόρεσαν να γίνουν εισαγωγές στους μήνες αυτούς, ενώ αποθαρρύνεται και η πραγματοποίησή τους και στους επόμενους, με τον φόβο της χαμηλής αμοιβής τους.

Όταν επαναλειτούργησε το καλώδιο η ΔΕΗ άρχισε να ανεβάζει την ΟΤΣ σε επίπεδα τέτοια που δεν είχαν εμφανιστεί από τις αρχές του έτους, χτυπώντας αυτή τη φορά τις εξαγωγές. Όσοι δέσμευσαν δικαιώματα εξαγωγών στη διασύνδεση με την Ιταλία σε υψηλές τιμές για τον Σεπτέμβριο εγγράφουν ήδη ζημίες.

Εκτιμάται από ενεργειακούς παράγοντες ότι η συμπεριφορά της ΔΕΗ διευκολύνθηκε από την τροποποίηση του κώδικα συναλλαγών τον Απρίλιο, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, με συνέπεια η προθεσμία υποβολής των προσφορών στη χονδρεμπορική αγορά για την επόμενη ημέρα να έχει αλλάξει από τις 12 το μεσημέρι στις 12:30. Η διαφορά της μισής ώρας δεν έχει άλλη εξήγηση παρά το γεγονός ότι στις 11:30 ανακοινώνονται οι τιμές της ιταλικής αγοράς για την επομένη.

Έτσι, η ΔΕΗ στο πρόσθετο διάστημα της μισής ώρας έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις προσφορές της που καθορίζουν την ΟΤΣ γνωρίζοντας τις τιμές της Ιταλίας και τις τιμές όπου τρίτοι εξαγωγείς αγόρασαν δικαιώματα εξαγωγών στη διασύνδεση. Άρα, τεκμαίρεται ότι μπορεί να καθορίζει πλήρως το κέρδος ή τη ζημία που θα προκύψει για τους εξαγωγείς.

Αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν στις ώριμες αγορές, όπου όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν εγκαίρως τις προσφορές τους και κυρίως να δουν τις προσφορές άλλων. Αυτή η δυνατότητα δεν ισχύει στην ελληνική αγορά.

Και αν βέβαια η σιωπηρή ανοχή του ΔΕΣΜΗΕ μπορεί εν ολίγοις να αιτιολογηθεί, αφού οι περισσότεροι υπάλληλοί του και τα υψηλόβαθμα στελέχη του μισθοδοτούνται από τη ΔΕΗ, έστω κι αν άλλα όρισε ο Ν. 3426/05, τι συμβαίνει με τη ΡΑΕ;

Σε ποιο σημείο βρίσκεται, αλήθεια, η επεξεργασία των στοιχείων που ζήτησε από τον ΔΕΣΜΗΕ η ρυθμιστική αρχή από την περασμένη άνοιξη, όταν για πρώτη φορά το euro2day αποκάλυψε το colpo grosso της ΔΕΗ με την ΟΤΣ;


*** Τι απαντά η ΔΕΗ

Διαψεύδει η ΔΕΗ το σημερινό δημοσίευμα του euro2day.gr με τίτλο "Ποιος θα μιλήσει σε ΔΕΗ - ΔΕΣΜΗΕ για τον ανταγωνισμό;" και ειδικότερα την αναφορά περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ ΑΕ ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει ανυπόστατους ισχυρισμούς ηλεκτρονικού Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης, ότι δήθεν χειραγωγεί την Οριακή Τιμή Συστήματος και υπαγορεύει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, για τα θέματα που θέτει το σχετικό δημοσίευμα, σήμερα Πέμπτη 10/9/09, η ΔΕΗ επισημαίνει τα ακόλουθα:

• Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνεται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής εκμετάλλευσης των εισροών νερού, αλλά και με ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια των φραγμάτων της ΔΕΗ και την ικανοποίηση των αναγκών προς τρίτους (ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, περιβαλλοντικές υποχρεώσεις κλπ).

• Κατά τη διάρκεια της εφετινής θερινής περιόδου (Ιούνιος-Αύγουστος) η Υδροηλεκτρική παραγωγή ανήλθε σε 1.203 Gwh έναντι 1.213 Gwh του μέσου όρου παραγωγής θερινής περιόδου της τελευταίας πενταετίας.

• Η επιλεκτική αναφορά σε λειτουργία των Υδροηλεκτρικών με ισχύ 2.100 MW – που γίνεται στο δημοσίευμα – αφορά πολύ περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας (ελάχιστες ώρες) των Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

• Οι ημερήσιες προσφορές της ΔΕΗ - από τις οποίες προκύπτει ότι ούτε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος γίνεται από τη ΔΕΗ ούτε κατάχρηση των υδάτινων πόρων – είναι κατατεθειμένες στον ΔΕΣΜΗΕ.

• Από τις διαφορές ώρας στις προθεσμίες υποβολής προσφορών και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της ιταλικής και της ελληνικής αγοράς, η ΔΕΗ ουδέν όφελος και ουδεμία προνομιακή μεταχείριση έχει. Άλλωστε η ίδια πληροφόρηση παρέχεται και στους ανταγωνιστές της.

• H ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να καθορίζει την ΟΤΣ, δεδομένου ότι αυτή συνδιαμορφώνεται από τις προσφορές της ιδίας και των ανταγωνιστών της και υπολογίζεται από το ΔΕΣΜΗΕ. Εξάλλου, οι οικονομικές εκκαθαρίσεις γίνονται με βάση τα οριστικά στοιχεία (φορτίο συστήματος, φόρτιση μονάδων) της επόμενης μέρας.






======================================
Σχετικά με τις αμοιβές συμβούλων Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις αμοιβές συμβούλων Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε., από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα εξής:

Η ΔΕΗ, όπως και κάθε επιχείρηση, αναζητά κατάλληλες μεθόδους και πόρους στην προσπάθειά της για διαρκή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πελάτες και για την εισαγωγή νέας τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογικών εφαρμογών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παροχή προς την Επιχείρηση υπηρεσιών συμβούλων, είτε από οίκους Συμβούλων είτε από φυσικά πρόσωπα, πρακτική που έχει ακολουθηθεί και κατά το παρελθόν και ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σύμβουλοι τους οποίους απασχολεί η ΔΕΗ είναι ελάχιστοι σε αριθμό, έχουν μακρές εμπειρίες, μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία που δεν υπάρχουν σήμερα στην Επιχείρηση, η εξασφάλιση των οποίων είναι απαραίτητες για την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Αθήνα, 10.9.2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




===================================
ΔΕΗ: Διαψεύδει τα περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής


Διαψεύδει "ρητά και κατηγορηματικά" η ΔΕΗ ισχυρισμούς ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης, ότι δήθεν χειραγωγεί την Οριακή Τιμή Συστήματος και υπαγορεύει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, για τα θέματα που θέτει το σχετικό δημοσίευμα, σήμερα Πέμπτη 10/9/09, η ΔΕΗ επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση τα ακόλουθα:

* Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνεται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής εκμετάλλευσης των εισροών νερού, αλλά και με ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια των φραγμάτων της ΔΕΗ και την ικανοποίηση των αναγκών προς τρίτους (ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, περιβαλλοντικές υποχρεώσεις κλπ).
* Κατά τη διάρκεια της εφετινής θερινής περιόδου (Ιούνιος-Αύγουστος) η Υδροηλεκτρική παραγωγή ανήλθε σε 1.203 Gwh έναντι 1.213 Gwh του μέσου όρου παραγωγής θερινής περιόδου της τελευταίας πενταετίας.*
Η επιλεκτική αναφορά σε λειτουργία των Υδροηλεκτρικών με ισχύ 2.100 MW – που γίνεται στο δημοσίευμα – αφορά πολύ περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας (ελάχιστες ώρες) των Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

* Οι ημερήσιες προσφορές της ΔΕΗ - από τις οποίες προκύπτει ότι ούτε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος γίνεται από τη ΔΕΗ ούτε κατάχρηση των υδάτινων πόρων – είναι κατατεθειμένες στον ΔΕΣΜΗΕ.

* Από τις διαφορές ώρας στις προθεσμίες υποβολής προσφορών και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της ιταλικής και της ελληνικής αγοράς, η ΔΕΗ ουδέν όφελος και ουδεμία προνομιακή μεταχείριση έχει. Άλλωστε η ίδια πληροφόρηση παρέχεται και στους ανταγωνιστές της.

* H ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να καθορίζει την ΟΤΣ, δεδομένου ότι αυτή συνδιαμορφώνεται από τις προσφορές της ιδίας και των ανταγωνιστών της και υπολογίζεται από το ΔΕΣΜΗΕ. Εξάλλου, οι οικονομικές εκκαθαρίσεις γίνονται με βάση τα οριστικά στοιχεία (φορτίο συστήματος, φόρτιση μονάδων) της επόμενης μέρας.
=================================
ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για συμβούλους

“Οι σύμβουλοι τους οποίους απασχολεί η ΔΕΗ είναι ελάχιστοι σε αριθμό, έχουν μακρές εμπειρίες, μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία που δεν υπάρχουν σήμερα στην Επιχείρηση, η εξασφάλιση των οποίων είναι απαραίτητες για την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα της αγοράς”. Τα παραπάνω επισημαίνει η Επιχείρηση με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις αμοιβές συμβούλων διοίκησης της Επιχείρησης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ, όπως και κάθε επιχείρηση, αναζητά κατάλληλες μεθόδους και πόρους στην προσπάθειά της για διαρκή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πελάτες και για την εισαγωγή νέας τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογικών εφαρμογών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παροχή προς την Επιχείρηση υπηρεσιών συμβούλων, είτε από οίκους Συμβούλων είτε από φυσικά πρόσωπα, πρακτική που έχει ακολουθηθεί και κατά το παρελθόν και ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνεται σχετικά.
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=810886
=======================================
Και η ΔΕΗ στην τελική ευθεία για σταθμό άνθρακα στο Κόσοβο
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009
Μέχρι το τέλος του 2009 θα ολοκληρώσουν οι αρμόδιες αρχές του Κοσόβου το διαγωνισμό για την κατασκευή του Kosova e Re, του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, παρότι από τις τέσσερις εταιρείες/ κοινοπραξίες που είχαν προεπιλεγεί, αποχώρησαν οι δύο με αποτέλεσμα το έργο αξίας 3,5 δισ. ευρώ να διεκδικούν η κοινοπραξία της ιταλικής Εnel και της ελληνικής Sencap (ΔΕΗ 50% και Contour Global 50%) και της τσέχικης CΕΖ με την αμερικανική AΕS.

Την παραπάνω δήλωση, έκανε στο πλαίσιο του φετινού, 5ου, Business Forum, ο κ. Hamez Morina, εκπρόσωπος του Ιpac (οργανισμός επενδύσεων του Κοσόβου) όπως και της Οικονομικής Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο, ECiKS.

Σύμφωνα με τον κ. Morina, η αποχώρηση από τη διαγωνιστική διαδικασία της γερμανικής RWE AG, πρώτα και στη συνέχεια και της γερμανο-αμερικανικής κοινοπραξίας EnBW/WGI, δεν κλονίζει την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να προχωρήσει σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα εκτελεστεί, σε δύο φάσεις, με τη μέθοδο της παραχώρησης και το οποίο θα παράγει συνολικά 2.000 MW.

Αμέσως μετά την ανάδειξη αναδόχου θα αρχίσει η κατασκευή της πρώτης μονάδας το Kosova e Re, ισχύος 1.000 MW, ποσότητα με την οποία θα καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας ενώ θα υπάρχει περίσσεια ρεύματος και για εξαγωγή. Ο νέος σταθμός θα χτιστεί κοντά στον υφιστάμενο και υπό λειτουργία Kosova B, τον οποίο η κυβέρνηση Χασίμ Θάτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να πουλήσει.

Με την κατασκευή και της δεύτερης μονάδας του Kosova e Re, θα κλείσει έως το 2015, όπως προγραμματίζεται, ο παλιός σταθμός Kosova A, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα στάνταρτς λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο του Kosova e Re, θα παραχωρηθεί για εκμετάλλευση ορυχείο λιγνίτη, για περίοδο 40 χρόνων (πιθανώς το Sibovc Mine). Το Κόσοβο, είναι η δεύτερη πιο πλούσια περιοχή της Ευρώπης σε αποθέματα άνθρακα, που έχoυν εκτιμηθεί στα 11.500 - 14.000 εκατ. τόνους από το Osservatorio Balcani.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Morina, η κυβέρνηση του Κοσόβου, ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση και άλλων πηγών ενέργειας και πρόκειται να προσφερθούν σε ιδιώτες άδειες λειτουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών. Στην παρούσα φάση, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να δοθούν 6 άδειες, ενώ πρόκειται να βγούνε και άλλες 18.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έγινε με την υποστήριξη της World Bank μελέτη σκοπιμότητας για την παραχώρηση σε ιδιώτη του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Zhur, στο πλαίσιο των σχεδίων για την ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας.

ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/10/1713007.htm
===============================
Συνεργασίες "υπαγορεύει" η Ε.Ε. στη ΔΕΗ για λιγνίτη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το «χαλί» για την είσοδο ιδιώτη συνεταίρου στη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα έχει ήδη «στρώσει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο λόγος για τη γνωστή απόφαση της Κομισιόν η οποία υπαγορεύει στο ελληνικό δημόσιο να κάνει διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη, χωρίς να επιτρέπεται η συμμετοχή της ΔΕΗ. Ωστόσο εκτός από τον αποκλεισμό της κρατικής εταιρείας από τους διαγωνισμούς, η απόφαση αναφέρει ρητά ότι όποιος ιδιώτης επενδυτής αναλάβει την εκμετάλλευση των νέων ορυχείων, απαγορεύεται να πουλά το λιγνίτη στη ΔΕΗ. Έτσι καθώς στην περιοχή της Φλώρινας τα ορυχεία της ΔΕΗ δεν επαρκούν για να τροφοδοτήσουν με λιγνίτη τη μονάδα της Μελίτης, η εταιρεία έχει μπροστά της δύο επιλογές: είτε να μην κατασκευάσει καθόλου τη μονάδα είτε να την κατασκευάσει από κοινού με ιδιώτη συνεταίρο.

Θα πρέπει μάλιστα να θεωρείται δεδομένο ότι για να επιτραπεί από τις Βρυξέλλες μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει η συνεργασία να γίνει κατά το πρότυπο της αντίστοιχης συνεργασίας ΔΕΗ Χαλυβουργικής, δηλαδή η ΔΕΗ να έχει μειοψηφική συμμετοχή.

Ως γνωστόν στις αρχές Αυγούστου η Κομισιόν έλαβε σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το θέμα του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις της επιτρόπου Νέλι Κρόες, η Ε.Ε. αποφάσισε ότι:

Η Ελληνική Δημοκρατία, δεσμεύεται, εντός συνολικού διαστήματος δώδεκα μηνών, να:

- διοργανώσει δημόσιους διαγωνισμούς για την παραχώρηση δικαιωμάτων για εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεύης και της Βεγόρας, σε τρίτους πλην της ΔΕΗ που θα αναδειχθούν νικήτριες στους διαγωνισμούς αυτούς δεν θα πωλούν στη ΔΕΗ τον λιγνίτη τον οποίον θα εξορύσσουν από ασυγκεκριμένα κοιτάσματα.

Οι παραπάνω απαγορεύσεις δεν ισχύουν αν

- δεν υπάρχουν άλλες αξιόπιστες προσφορές και
- η ΔΕΗ διατηρεί ποσοστό μικρότερο του 60% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε αποθέματα λιγνίτη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ηλεκτροπαραγωγή.

Φλώρινα

Η κατασκευή της νέας θερμικής μονάδας με καύσιμο το λιγνίτη «Μελίτη 2» στη Φλώρινα βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Αρχικά η μονάδα είχε σχεδιαστεί με εγκατεστημένη ισχύ 450MW, ωστόσο στο διαγωνισμό της ΔΕΗ δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Ο λόγος σύμφωνα με τη ΔΕΗ ήταν ότι υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα μηχανολογικού εξοπλισμού ενώ τα διαθέσιμα μηχανήματα αφορούν σε μονάδες μεγαλύτερης ισχύος. Έτσι ο νέος σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη μονάδας με ισχύ στα 800MW

Αυτή η μετατροπή μπορεί να λύνει το πρόβλημα της ανεύρεσης εξοπλισμού, ωστόσο δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ο λιγνίτης που διαθέτει η ΔΕΗ στην περιοχή δεν επαρκεί. Στη λεγόμενη Βεύη 2, τα αποθέματα υπολογίζονται στα 70 εκ. τόνους, ποσότητα που δεν επαρκεί για να τροφοδοτήσει τη μεγαλύτερη μονάδα των 800MW. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε η μονάδα θα ακυρωθεί είτε θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Βεύης που είναι περίπου 90 εκ. τόνοι και σε συνδυασμό με τα αποθέματα της ΔΕΗ επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της Μελίτης 2. Ωστόσο η σαφής απόφαση της Κομισιόν, μπλοκάρει οποιαδήποτε πώληση λιγνίτη από ιδιώτη στη ΔΕΗ. Είναι φανερό λοιπόν ότι καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ η συνεργασία της ΔΕΗ με τον ή τους ιδιώτες που θα αναλάβουν το ορυχείο στη σχετική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
http://www.capital.gr/News.asp?id=810261
========================================
ΚΑΘΟΛΙΚΗ απαγόρευση των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο ζητά το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αφήνει «παράθυρα» για τοποθετήσεις ημετέρων στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές.
Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστές προκάλεσε χθες η απόπειρα να συνεχιστεί η εξέταση των υποψηφίων για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στην ΕΥΔΑΠ πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αναστείλει τον διαγωνισμό, παρ΄ ότι, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου, η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις εν όψει εκλογών.

Πρόκειται για έναν από τους φορείς που εξαιρέθηκαν από το πάγωμα των προσλήψεων με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών- άλλοι οργανισμοί είναι για παράδειγμα η ΔΕΗ ή ο ΟΠΑΠ- ενώ αντίστοιχη εξαίρεση προβλέφθηκε και για προσλήψεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Εκτός ΑΣΕΠ
«Περιέργως, πώς ο κ. υπουργός Εσωτερικών με τη φετινή του εγκύκλιο επιτρέπει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προσλήψεις στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων! Πρόκειται για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια και χωρίς καμία αντικειμενικότητα», τόνισαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης και Ντ. Ρόβλιας. «Επισημαίνουμε το θεσμικό ατόπημα και την πονηρία της ρύθμισης με σκοπό προεκλογικές προσλήψεις ημετέρων», σημείωσαν και καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, υπογράμμισαν: «Μέχρι τις τελευταίες ημέρες της κυβερνητικής της θητείας, η Ν.Δ. κακοποιεί τους θεσμούς και χρησιμοποιεί το κράτος και τις πελατειακές της σχέσεις για το κομματικό της όφελος».

Στην άγνοια των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ για το «πώς οργανώνεται η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ιδίως του ΕΣΠΑ προκειμένου να μη χάσει η χώρα κοινοτικούς πόρους», απέδωσε τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Εσωτερικών.

Προφάσεις
Έντονη υπήρξε η αντίδραση των κ.κ. Καστανίδη και Ρόβλια. «Τι πραγματικά μπορούν να κάνουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι μέσα σε τρεις- και λιγότερο- εβδομάδες ώστε να μη χαθούν κονδύλια; Αυτές οι προσλήψεις θα σώσουν την τραγική κατάσταση του ΕΣΠΑ;», αναρωτήθηκαν και επεσήμαναν ότι «όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. «Ξέρουμε ότι μοναδικό μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι μέχρι την τελευταία στιγμή, όσο γαντζώνεται στην εξουσία, να κάνει ό,τι μπορεί για να βολέψει τους φίλους και τους κολλητούς της», σημείωσε.
=====================================
Να τιμωρηθούν όσοι θέλουν το λαό στη γωνία
Στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ



Με το λαό στη γωνία δεν υπήρξε ποτέ φιλολαϊκή λύση. Οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη δε θα ανατρέψουν το σύστημα, αλλά αποτελούν μια ευκαιρία για να σπάσει η μοιρολατρία, αποτελούν ένα βήμα, για να αλλάξει η πολιτική ατμόσφαιρα, για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα. Είναι μια ευκαιρία για να αποδυναμωθούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Λίγο είναι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική; Λίγο είναι να περάσει το μήνυμα του λαού ότι καταδικάζει την κυρίαρχη πολιτική και επιλέγει το δρόμο της ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων; Γι' αυτό στις 4 Οκτώβρη έχετε συμφέρον να ψηφίσετε ΚΚΕ, γιατί δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός λαός.

Το παραπάνω κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο Πικέρμι απηύθυνε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ που περιόδευσε στο χώρο. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ μίλησε με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες και τα εργαστήρια του ΚΑΠΕ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΚΑΠΕ, Ι. Αγαπητίδη, ενώ στη συνέχεια ο Γ. Πρωτούλης μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκαν τα θέματα της ενέργειας και της έρευνας. Ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε ότι η λεγόμενη «πράσινη οικονομία» δε σημαίνει ότι η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, αλλά ότι «ψάχνουν να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας, γιατί έχουν "μπουκώσει" όπως αποδεικνύει και η οικονομική κρίση. Είναι ικανοί να "αναδασώσουν" τα καμένα δάση με αιολικά πάρκα και να το παρουσιάσουν ως προϊόν οικολογικής συνείδησης».

Ο Ηλίας Σταμέλος, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στέλεχος του ΚΚΕ, επισήμανε ότι στόχος της κυρίαρχης πολιτικής είναι να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και στα ερευνητικά κέντρα, σημειώνοντας ότι ήδη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη ΔΕΗ οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις έργου. Ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε ότι από τις εκλογές «η πλουτοκρατία θέλει ένα πράγμα: Σταθερό πολιτικό τιμόνι για να εφαρμοστούν πολύ σκληρά αντιλαϊκά μέτρα» και κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν ηχηρό χαστούκι καταδίκης και αντίδρασης στη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

Ακόμα ξεκαθάρισε ότι «πριν από δύο μήνες, στις ευρωεκλογές χάθηκε μια ευκαιρία. Αποπροσανατόλισαν τη συζήτηση και έπεισαν τον κόσμο να πάει στην παραλία, να απέχει από τις εκλογές. Η αποτελεσματικότητα της αποχής δοκιμάστηκε: Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, μέσα στο καλοκαίρι πέρασαν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα» και κάλεσε σε υπερψήφιση του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η ενίσχυση του λαού την επομένη των εκλογών».

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5250523&publDate=10/9/2009
==================================


Δίμηνο κυριαρχίας για ΔΕΗ στις εισαγωγές ηλεκτρισμού


του Σωτήρη Χιωτάκη

Δίμηνο …περίπου απόλυτης κυριαρχίας για την ΔΕΗ είναι η φετινή περίοδος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου στις εισαγωγές ηλεκτρισμού.

Το μονοπώλιο κυριάρχησε στους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ για την δέσμευση μεταφορικής ικανότητας σε μηνιαία βάση μέσω των βόρειων διασυνδέσεων, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες περιορίζονται στις ημερήσιες δημοπρασίες.

Στη μηνιαία δημοπρασία του Σεπτεμβρίου ως προς την διασύνδεση Βουλγαρίας - Ελλάδας, η ΔΕΗ με τις προσφορές της πέτυχε να δεσμεύσει 286 από τα συνολικά 330 μεγαβάτ που δημοπρατήθηκαν από τον ΔΕΣΜΗΕ.

Στη διασύνδεση Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - Ελλάδας, η ΔΕΗ για τον τρέχοντα μήνα δέσμευσε τα 50 από τα 75 μεγαβάτ που δημοπρατήθηκαν, ενώ μέσω της ίδιας διασύνδεσης είχε δεσμεύσει και τα 80 από τα 125 συνολικά μεγαβάτ που είχαν δημοπρατηθεί για τον Αύγουστο.

Μόνη "ήττα" της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο δίμηνο αποτέλεσε η δέσμευση των 10 από τα συνολικά 75 μεγαβάτ που είχαν δημοπρατηθεί στην αλβανοελληνική διασύνδεση τον Αύγουστο, όταν 45 μεγαβάτ είχαν καταλήξει στην EFT Ελλάς και άλλα 20 στην GEN-I Athens.

Στις ημερήσιες πάντως δημοπρασίες της περιόδου, οι ιδιωτικές εταιρείες δίνουν το παρόν. Λόγου χάρη για σήμερα η NECO, η κοινή θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου και της βουλγάρικης ΝΕΚ, και η EFT Ελλάς μοιράστηκαν τα περίπου 154 μεγαβάτ της βουλγαροελληνικής διασύνδεσης, ενώ στις ίδιες και επιπλέον και στην Ezpada Ελλάς, κατέληξαν τα 35 μεγαβάτ της διασύνδεσης με την ΠΓΔΜ.

Όλα αυτά όταν στους μηνιαίους διαγωνισμούς για την εξαγωγή ρεύματος προς την Ιταλία, μέσω της υποβρύχιας διασύνδεσης, η κατάσταση ήταν σαφώς πιο ισορροπημένη, με τις ιδιωτικές εταιρείες να έχουν μερίδιο στην πίτα.

Για σήμερα δε έχουν δεσμευθεί και 300 μεγαβάτ προς εξαγωγή στην Αλβανία, τα οποία θα μεταφερθούν από τις EFT Ελλάς και την GEN-I Athens.

Η ΔΕΗ κατηγορείται για χειραγώγηση, χωρίς πάντως να υπάρχουν επίσημες καταγγελίες, καθώς υποστηρίζεται από κύκλους των εισαγωγέων ότι είναι σε θέση να διαμορφώνει μόνη της την Οριακή Τιμή Συστήματος (η τιμή στην οποία πωλούν παραγωγοί και εισαγωγείς ρεύμα στο σύστημα ηλεκτρισμού) καθώς δεν λειτουργεί εδώ και σχεδόν …έναν χρόνο η μονάδα των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ παραμένει σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο η μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η δυνατότητα αυτή, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών που δίνουν φτηνό ρεύμα, υποστηρίζεται ότι "πετά έξω" ως ακριβότερους τους εισαγωγείς καθώς η ΔΕΗ μπορεί να δίνει στις δημοπρασίες όσο φτηνότερες τιμές χρειάζεται για να τις κερδίσει.

Με αφορμή, πάντως, δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου για το θέμα, η ΔΕΗ εξέδωσε χτες το βράδυ ανακοίνωση με την οποία αρνείται τα περί χειραγώγησης, υποστηρίζοντας ότι :

" Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνεται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής εκμετάλλευσης των εισροών νερού, αλλά και με ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια των φραγμάτων της ΔΕΗ και την ικανοποίηση των αναγκών προς τρίτους (ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, περιβαλλοντικές υποχρεώσεις κλπ).

" Κατά τη διάρκεια της εφετινής θερινής περιόδου (Ιούνιος-Αύγουστος) η Υδροηλεκτρική παραγωγή ανήλθε σε 1.203 Gwh έναντι 1.213 Gwh του μέσου όρου παραγωγής θερινής περιόδου της τελευταίας πενταετίας.

" Η επιλεκτική αναφορά σε λειτουργία των Υδροηλεκτρικών με ισχύ 2.100 MW - που γίνεται στο δημοσίευμα - αφορά πολύ περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας (ελάχιστες ώρες) των Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

" Οι ημερήσιες προσφορές της ΔΕΗ - από τις οποίες προκύπτει ότι ούτε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος γίνεται από τη ΔΕΗ ούτε κατάχρηση των υδάτινων πόρων - είναι κατατεθειμένες στον ΔΕΣΜΗΕ.

" Από τις διαφορές ώρας στις προθεσμίες υποβολής προσφορών και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της ιταλικής και της ελληνικής αγοράς, η ΔΕΗ ουδέν όφελος και ουδεμία προνομιακή μεταχείριση έχει. Άλλωστε η ίδια πληροφόρηση παρέχεται και στους ανταγωνιστές της.

" H ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να καθορίζει την ΟΤΣ, δεδομένου ότι αυτή συνδιαμορφώνεται από τις προσφορές της ιδίας και των ανταγωνιστών της και υπολογίζεται από το ΔΕΣΜΗΕ. Εξάλλου, οι οικονομικές εκκαθαρίσεις γίνονται με βάση τα οριστικά στοιχεία (φορτίο συστήματος, φόρτιση μονάδων) της επόμενης μέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: