Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Αγωγή κατά της ΔΕΗ για ρύπανση

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΔΕΗ

(14/09/2009)
Σε κινητοποιήσεις – τετράωρη στάση εργασίας – προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σήμερα το πρωί όπως είχε εξήγγειλε το Σωματείο εργαζομένων και εργατοτεχνικών Δυτικής Μακεδονίας που απασχολούνται σε εργολάβο οι οποίοι και διεκδικούν την καταβολή του επιδόματος αδείας και αποζημίωση για τα έτη 2008 -09 που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ το καθένα.

===========================



Αγωγή κατά της ΔΕΗ για ρύπανση
Σε λαϊκή συνέλευση το Σάββατο στον Αγιο Δημήτριο αποφασίστηκε ομαδική προσφυγή κατά της εταιρείας για μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και για λειτουργία σταθμών παραγωγής χωρίς άδεια λειτουργίας.
Ομαδική αγωγή κατά της ΔΕΗ για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί στη Δυτική Μακεδονία ετοιμάζονται να καταθέσουν οι κάτοικοι του ενεργειακού λεκανοπεδίου Κοζάνης.
Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Αγιο Δημήτριο, με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων, εξουσιοδοτήθηκε μια ομάδα τριών δικηγόρων να ετοιμάσει την αγωγή, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του χρόνου.

Με αυτήν θα ζητείται αποζημίωση χρηματικού ποσού που εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 300.000 ευρώ για κάθε έναν από τους προσφεύγοντες, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι περίπου 60 άτομα και αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν μέχρι την ημερομηνία προσφυγής στα δικαστήρια.

Στοιχεία
Στο κείμενο της αγωγής θα παρατίθενται μια σειρά από στοιχεία υπερβάσεων των ορίων ατμοσφαιρικών ρύπων στην περιοχή, που προκύπτουν από επίσημα στοιχεία ακόμα και της ίδιας της ΔΕΗ. Θα αναφέρονται στοιχεία που αποδεικνύουν τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την πλευρά της επιχείρησης, όπως η μη καταβροχή δρόμων, η μη κάλυψη φορτηγών και ταινιοδρόμων κ.λπ., ενώ στην επιχειρηματολογία θα περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι υπάρχουν σταθμοί παραγωγής ρεύματος που δουλεύουν χωρίς άδεια λειτουργίας.

«Παρ όλες τις υποσχέσεις, τόσο της πολιτείας όσο και της ΔΕΗ, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα εμείς να συνεχίζουμε να κατοικούμε κάτω από τις καμινάδες αναπνέοντας τέφρα, πηγαίνοντας τα παιδιά μας στους γιατρούς, και αυτοί να μας συμβουλεύουν να φύγουμε από δω», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, Ηλίας Τεντζογλίδης.

Οι κάτοικοι της περιοχής διαψεύδουν την ερμηνεία που δίνουν κάποιοι ότι η κατάθεση της αγωγής είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού απέναντι στην αγωγή που έχει καταθέσει η ΔΕΗ εναντίον τους, και συζητείται τον Δεκέμβριο.

Με αυτήν, η ΔΕΗ διεκδικεί 14 εκατομμύρια ευρώ για διαφυγόντα κέρδη από τη διάρκειας 22 ημερών κατάληψη των ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη το καλοκαίρι του 2008. Η κατάληψη εκείνη είχε λήξει με την επέμβαση των ΜΑΤ και τη σύλληψη μελών του Συλλόγου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
======================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΡΩΤΗΣΗ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ- Συμφωνία κυβέρνησης-Κομισιόν για παραχώρηση σε ιδιώτες νέων λιγνιτικών μονάδων




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



· Συμφωνία κυβέρνησης-Κομισιόν για παραχώρηση σε ιδιώτες νέων λιγνιτικών μονάδων σε Δράμα, Ελασσόνα, Βεύη και Βεγόρα



· Να πάρει θέση το ΠΑΣΟΚ στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την ανησυχία φορέων και κατοίκων για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την δημόσια υγεία



· Ερώτηση -παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στην Κομισιόν



Ερώτηση στην Κομισιόν για τις τέσσερις νέες μονάδες εκμετάλλευσης λιγνίτη που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν σε Δράμα, Ελασσόνα, Βεύη και Βεγόρα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αφού αναφέρεται στην συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης-Ευρ.Επιτροπής για την δημιουργία τεσσάρων νέων μονάδων λιγνίτη τονίζει ότι τα σχέδια έχουν προκαλέσει αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων που ανησυχούν για την δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών τους. Επίσης ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι ο λιγνίτης είναι ένα πολύ ρυπογόνο καύσιμο, υπενθυμίζει τον στόχο ότι έως το 2010 πρέπει το 20,1% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και ρωτά την Επιτροπή αν κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία των τεσσάρων νέων μονάδων καθώς η χώρα παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ενώ τα έργα δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο και την κοινοτική νομοθεσία περιβάλλοντος.



Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υποχρέωση που ανέλαβε τον Αύγουστο 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στην Κομισιόν, να παραχωρήσει σε ιδιώτες μέσω δημόσιων διαγωνισμών χωρίς την συμμετοχή της ΔΕΗ, δικαιώματα εκμετάλλευσης στα ανωτέρω τέσσερα λιγνιτικά κοιτάσματα, αποτελεί μέρος σχεδίου για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και σταδιακή παραχώρηση του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας σε πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά ταυτόχρονα πιο δυσχερή την προσπάθεια της χώρας μας για περιορισμό των ρύπων με βάση και την συμφωνία του Κυότο. Χρειάζεται όλα τα κόμματα να πάρουν θέση. Το ΠΑΣΟΚ, που προσδοκά να είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές, οφείλει να διευκρινίσει τι πρόκειται να πράξει με το θέμα της παραχώρησης λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες.»



Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή με απόφασή της δέχτηκε σειρά μέτρων που πρότεινε η Ελλάδα σχετικά με την πρόσβαση τρίτων σε κοιτάσματα λιγνίτη πέραν της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ελλάδας η παραχώρηση δικαιωμάτων για εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων αφορά στις περιοχές Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης, Βεγόρας. Οι σχεδιαζόμενες μονάδες έχουν προκαλέσει ανησυχία και έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και τοπικών φορέων για την περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών τους και για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Δεδομένου ότι

- ο λιγνίτης είναι ένα πολύ ρυπογόνο καύσιμο που αντιστρατεύεται την αειφόρο ανάπτυξη, διότι παράγει κατά την καύση του ιδιαίτερα υψηλές εκπομπές CO2,

- η Ελλάδα έχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων και άλλων ρύπων συνυφασμένων με την καύση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή,

- η εθνική νομοθεσία προβλέπει κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ σε ποσοστό 20,1% επί του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2010,

- οι καθαρές πηγές ενέργειας δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας από τον λιγνίτη, τόσο ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος όσο και ανά μονάδα ενέργειας, και

- σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής (ΙΡ/09/1226) "οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας πρέπει οπωσδήποτε να προκηρυχθούν το αργότερο εντός έξι μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης",

ερωτάται η Επιτροπή:

Κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία τεσσάρων νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με βάση τον λιγνίτη στην Ελλάδα παρότι η χώρα παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ; Κατά πόσον έχει αυξηθεί μέχρι τώρα το μερίδιο των ΑΠΕ στην Ελλάδα; Θα επιτευχθεί ο στόχος των 14 TWh για το 2010;

Θεωρεί ότι η διαδικασία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη στις προαναφερθείσες περιοχές μπορεί να προχωρήσει παρόλο που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο και την κοινοτική νομοθεσία περιβάλλοντος;

Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέψουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες και θα ευνοήσουν άλλες λύσεις πιο ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία;»





14.9.2009 Το Γραφείο Τύπου

=======================================
Οι ενεργειακές εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Θέματα ενεργειακής στρατηγικής, επιλογές αποκρατικοποιήσεων ή συνεργασιών εταιρειών υπό κρατικό έλεγχο με ιδιώτες έως και η τύχη εν εξελίξει διαγωνισμών, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν την επόμενη μέρα των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη βρίσκονται «στον αέρα» από την κυβέρνηση της Ν.Δ. δύο διαδικασίες, δηλαδή η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης. Αν και με βάση τον προγραμματισμό της Ν.Δ. η είσοδος στρατηγικού επενδυτή τοποθετείται για το 2010, εντούτοις η διαδικασία θα ξεκινούσε άμεσα με τη μόχλευση και πάγωσε λόγω εκλογών. Μάλιστα η άντληση κεφαλαίων από το δανεισμό της ΔΕΠΑ δε αφορούσε μόνο το βασικό μέτοχο, δηλαδή το δημόσιο αλλά και τα ΕΛΠΕ. Όσο για τη νέα πρόσκληση της κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης, τα πράγματα φαίνεται να είναι απλά: είτε η διαδικασία ενοικίασης του ορυχείου θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ είτε το κοίτασμα θα μείνει ανεκμετάλλευτο ελέω της σχετικής απόφασης της Ε.Ε. που απαγορεύει την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων από την υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία. Πάντως και η ΔΕΠΑ αλλά και η Βεύη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και διεθνών ενεργειακών σχημάτων. Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα σχετικά με την διαδικασία παραχώρησης του ορυχείου, στην οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το κοινό σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Horizon (όμιλος Κοπελούζου), Άκτωρ, η Elpedison, η Μηχανική κ.α. Για τη ΔΕΠΑ έχει επισήμως εκφραστεί ενδιαφέρον από την Edison, ενώ έχουν γίνει κρούσεις και από άλλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Και ερχόμαστε στη ΔΕΗ, όπου και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεσμευτεί για διατήρηση του ποσοστού 51% που έχει υπό τον έλεγχό του το δημόσιο. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι συνεργασίες που αναπτύσσει η ΔΕΗ διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό (π.χ. Χαλυβουργική) θα συνεχιστούν. Η παρούσα κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη διακυρήξει την «προτροπή» της προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για την υλοποίηση τέτοιων συνεργασιών. Φυσικά για τη ΔΕΗ τίθεται θέμα επιλογής νέας διοίκησης, είτε άμεσα σε περίπτωση που εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, είτε στις αρχές του 2010 οπότε και λήγει η θητεία του κ. Αθανασόπουλου σε περίπτωση που επανεκλεγεί η Ν.Δ.

Στα θεσμικά της αγοράς, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας των αγορών τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο. Πέραν όμως των τεχνικών ζητημάτων, εκεί που πραγματικά «χωλαίνει» η αγορά είναι στην επίλυση των γραφειοκρατικών και όχι μόνο προβλημάτων στην αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη χαρτογραφήσει τα προβλήματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, απαιτείται μια προσπάθεια που θα περιλαμβάνει πρωτίστως τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Την ίδια στιγμή πάντως το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και ήδη αρμόδια στελέχη του κόμματος προαναγγέλουν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών καθώς και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων.

Ένα φλέγον ζήτημα που τέμνει οριζόντια τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι αυτό του λιθάνθρακα. Υποστηρικτές και πολέμιοι της ένταξης του καυσίμου στο ενεργειακό μας μείγμα υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη Ν.Δ. με την πλάστιγγα να γέρνει μέχρι στιγμής εναντίον του άνθρακα. Πάντως ο εκπρόσωπος του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για χρήση από τη ΔΕΗ μονάδων τεχνολογίας καθαρού λιγνίτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αγορά καυσίμων. Έτσι ενώ φαίνεται ότι θα προχωρήσει το μέτρο της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών με σύστημα ελέγχου εισροών εκροών στα πρατήρια, εφόσον το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε σε περιόδους υψηλών διεθνών τιμών «πλαφόν» σε τιμές διυλιστηρίου και πρατηρίων.

Στο μέτωπο τέλος των αγωγών υπάρχουν νέα δεδομένα, μετά και την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, οποίος επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, κάνοντας λόγο για λεόντειους όρους. Με δεδομένη την αρνητική στάση της νέας Βουλγαρικής κυβέρνησης, το έργο φαίνεται να μπαίνει εκ νέου σε ένα νέο κύκλο καθυστερήσεων και αμφισβήτησης. Όσο για τους αγωγούς φυσικού αερίου, επί του παρόντος δε φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση, μεταξύ των δύο κομμάτων. Μια σειρά από εκκρεμότητες όμως, που ξεκινούν από την ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας αερίου με τους Ρώσους, μέχρι τις νέες συμφωνίες για προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς από αυτές εξαρτάται και η υλοποίηση ή όχι των μεγάλων αυτών έργων.
====================================
Citi: Δεν διαφέρουν οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟΔευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 09 , 12:39
Ευνοημένος από ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης θα είναι ο ΟΠΑΠ σύμφωνα με έκθεση της Citi. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αλλαγές θα καθυστερήσουν ή ακόμα και θα ματαιώσουν την επιβολή φορολογίας στα παιχνίδια της εταιρίας.
Η αλλαγή της κυβέρνησης όμως θα προκαλέσει αλλα΄γές στις διοικήσεις όλων των ΔΕΚΟ.Οι αναλυτές της Citi εστιάζουν στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ καθώς οι αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν σε επανεκτίμηση των business plan και σε ευρίες αλλαγές στις δομές τους.
Σε κάθε περίπτωση η Citi είναι επιφυλακτική για την πορεία των ΔΕΚΟ μετά τις εκλογές και ιδιαίτερα σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης.
Οι αναλυτές της τράπεζες θεωρούν ιδιαίτερα επιθανή την εκλογή του ΠΑΣΟΚ ενώ δεν διακρίνουν διαφορές στις πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων.
===================================
Κόρινθος - Έτοιμο το πρώτο ενεργειακό δημόσιο κτήριο
Συγγραφέας Μανιατάκoς Δ.

Παραδόθηκε προς χρήση το πρώτο δημόσιο κτήριο, διασυνδεδεμένο με φωτοβολταϊκό σύστημα στο νομό Κορινθίας. Είναι το κτήριο του 3ου Λυκείου και 4ου Γυμνασίου Κορίνθου, το οποίο θα παράγει περίπου 9 MWh (μεγαβατόρες), κατά έτος. Όπως έγινε γνωστό από το δήμο Κορινθίων, έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι και οι δοκιμές, καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες για την αδειοδότηση του συγκεκριμένου συστήματος και τη σύνδεσή του με το δίκτυο της ΔΕΗ. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύψει όλες τις ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος, επιφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη, αφού η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει όλο το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, στο κτήριο τοποθετήθηκε και μετεωρολογικός σταθμός, του οποίου οι πληροφορίες θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Τέλος, όπως υπογραμμίζεται από το δήμο, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων και σε άλλα δημόσια κτήρια.
================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: