Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Υπό αξιολόγηση οι Διοικήσεις "κρατικών" τραπεζών και ΔΕΚΟ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/10/2009
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Ενώ η Διοίκηση της ΔΕΗ κωφεύει, άλλο ένα Θύμα του ακήρυχτου πολέμου ήρθε να προστεθεί στο θλιβερό κατάλογο των ατυχημάτων, που μαστίζουν την Επιχείρηση.
Συγκεκριμένα, ο 30χρονος συνάδελφος μας οκταμηνίτης Μεταλινός Δημήτρης, την Κυριακή 4/10/2009 υπέστη σοβαρά εγκαύματα, κατά την διάρκεια εργασίας στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει τη λύπη της αλλά και την εντονότατη διαμαρτυρία της, για το νέο εργατικό ατύχημα και τον σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα εργαζομένου.
Ηθικός αυτουργός για την έξαρση που παρουσιάζουν τα ατυχήματα, δεν είναι άλλος από την ανεύθυνη Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία προφανώς θεωρεί τους εργαζόμενους «αναλώσιμους».
Εξοντωτικά ωράρια, διπλοβάρδιες, ελλιπής επάνδρωση συνεργείων και παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, συγκροτούν τους βασικούς άξονες της Διοικητικής αυθαιρεσίας.
Συνένοχος και συνυπεύθυνος, το κράτος, που ενθαρρύνει, υποθάλπει και συγκαλύπτει την καταφανώς παραβατική και απάνθρωπη δράση της Διοίκησης.
Καλούμε κάθε αρμοδία αρχή να παρέμβει άμεσα για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του ατυχήματος και να επιληφθεί για την παραδειγματική τιμωρία τωνυπευθύνων.
Απαιτούμε την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας.
Ζητάμε από το Αρμόδιο Υπουργείο να ενεργοποιήσει επιτέλους τις Εποπτικές και Ελεγκτικές Αρχές, ώστε να σταματήσουν πλέον οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ να πληρώνουν με την ίδια τη ζωή τους την ασυδοσία των Διοικούντων.
Ταυτόχρονα υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ζωή, την ακεραιότητα και την υγεία των εργαζομένων.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ

=================================
Παρέμβαση του Σπάρτακου για το πόσιμο νερό στα ορυχεία
(07/10/2009)

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει κατά καιρούς το δίκτυο ύδρευσης των Ορυχείων της ΔΕΗ με αποτέλεσμα το νερό να μην είναι πόσιμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος», μετά από τις τελευταίες αναλύσεις που έγιναν, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά η ακαταλληλότητα του νερού για κατανάλωση. Μέλη του σωματείου παρεμβαίνοντας στη Διεύθυνση του ΛΚΔΜ, απαίτησαν από το Διευθυντή να υλοποιήσει άμεσα το σχετικό Άρθρο του Μεταλλευτικού Κανονισμού που ορίζει ότι : «κοντά σε κάθε θέση εργασίας πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα πόσιμου νερού». Η ανταπόκριση του κ. Νικολακάκου ήταν άμεση, με αποτέλεσμα από σήμερα Τετάρτη να διατίθεται σε κάθε εργαζόμενο του Ορυχείου εμφιαλωμένο νερό. Το μέτρο αυτό θα είναι σε εφαρμογή, έως ότου το δίκτυο ύδρευσης των Ορυχείων παρέχει στους εργαζόμενους πόσιμο νερό.

=======================================
Υπό αξιολόγηση οι Διοικήσεις "κρατικών" τραπεζών και ΔΕΚΟ
Δεν θα γίνουν εσπευσμένες αλλαγές. "Μένει ώσπου να... φύγει" ο Δ. Μηλιάκος στην ΑΤΕ


Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 09 , 16:03 , Ενημέρωση 16:13

Θα τηρηθούν οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης στις εισηγμένες επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος και δεν θα γίνουν εσπευσμένες αλλαγές διοικήσεων. Τη γραμμή αυτή επιλέγει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι οι διοικήσεις θα αξιολογηθούν με βάση τις επιδόσεις τους και όχι με πολιτικά-κομματικά κριτήρια. Θα τεθούν λοιπόν υπό αξιολόγηση τα "πεπραγμένα" των επικεφαλής της ΔΕΗ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, του ΟΛΘ, της Τρ. Αττικής και άλλων επιχειρήσεων όπου το Δημόσιο είναι βασικός μέτοχος -συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας.

Πρώτο "δείγμα γραφής" η μη αποδοχή της παραίτησης του προέδρου της ΑΤΕ Δ. Μηλιάκου, στελέχους της ΝΔ και κουμπάρου του Κ. Καραμανλή.
Ο κ. Μηλιάκος υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του στον υπουργό Οικονομικών - ο οποίος εκπροωπεί τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, το Δημόσιο.
Από κυβερνητικές πηγές αναφέρεται ότι η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή "επί του παρόντος". Η απομακρυνση του κ. Μηλιάκου θεωρείται πάντως βέβαιη, καθώς ο πρόεδρος της ΑΤΕ έχει επικριθεί σφοδρότατα από το ΠΑΣΟΚ για τις τοποθετήσεις της τράπεζας σε "δομημένα" χρηματοοικονομικά προϊόντα, από τα οποία υπέστη μεγάλη ζημία.

========================================
Κομισιόν: Αιτιολογημένη γνώμη για τα δικαιώματα ψήφου των μη κρατικών μετόχων της ΔΕΗΜη συμβατό προς το κοινοτικό δίκαιο περί ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Προεδρικό Διάταγμα 333/2000, σύμφωνα με το οποίο τα δικαιώματα ψήφου των μη κρατικών μετόχων της ΔΕΗ περιορίζονται στο 5%.

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη, ζητώντας να λάβει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι παρόλο που το Προεδρικό Διάταγμα 333/2000 προβλέπει ότι το 51% της ΔΕΗ θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο, το ανώτατο όριο των δικαιωμάτων ψήφου φαίνεται ότι συνιστά περιορισμό στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων κατά την έννοια του άρθρου 58 της συνθήκης ΕΚ.

«Οι άμεσοι επενδυτές εμποδίζονται να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη διαχείριση και στον έλεγχο της ΔΕΗ. Επιπλέον, οι επενδυτές χαρτοφυλακίου, οι οποίοι επενδύουν για σκοπούς πέραν της ενεργού συμμετοχής στη διαχείριση ή στον έλεγχο της επιχείρησης, στερούνται της πλήρους προστασίας των μετόχων μειοψηφίας, όπως προβλέπεται από το γενικό εταιρικό δίκαιο», αναφέρει η Επιτροπή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν εξήγησε επαρκώς ούτε τους λόγους που δικαιολογούν το ανώτατο όριο δικαιωμάτων ψήφου για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας, ούτε τους λόγους για τους οποίους το δημόσιο ενδιαφέρον ή η δημόσια ασφάλεια κινδυνεύουν εάν δεν επιβληθεί ανώτατο όριο δικαιωμάτων ψήφου, το οποίο εφαρμόζεται σε κάθε απόφαση της εταιρείας.

Ορισμένα δικαιώματα μειοψηφίας που επικαλέστηκε η Ελλάδα δεν είναι κατάλληλα για να βελτιωθεί η θέση των μετόχων μειοψηφίας που θίγονται από την επιβολή ανωτάτου ορίου στα δικαιώματα ψήφου, καταλήγει η Επιτροπή.
=================================

Ε.Ε.: Προειδοποιεί με παραπομπή για τα δικαιώματα ψήφου στη ΔΕΗ

Προθεσμία δύο μηνών δίνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προκειμένου η χώρα μας να αιτιολογήσει επαρκώς τη σκοπιμότητα προεδρικού διατάγματος 333/2000, το άρθρο 1 του οποίου απαγορεύει την απόκτηση ποσοστού άνω του 5% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ από μεμονωμένους μη κρατικούς επενδυτές.

Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της Ελλάδας και προειδοποιεί με παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παραβίαση του Άρθρου 56 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων περί ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η Κομισιόν δεν έχει στοιχειοθετήσει επαρκώς την παραβίαση του Άρθρου 56, οφείλει ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας που οδήγησαν στην εν λόγω ρύθμιση.
======================================
Πρόστιμα στη ΔΕΗ για τη μόλυνση του Αλμυρού

Το μικρό ποσό των 1.000 ευρώ που είχε κληθεί να πληρώσει η ΔΕΗ, γιατί εστερείτο άδεια για τη διάθεση παράνομων λυμάτων από την ψύξη των μηχανών της στην περιοχή του Αλμυρού, αναμένεται να… πολλαπλασιαστεί τις ερχόμενες ημέρες.
Ο λόγος είναι ένα έγγραφο από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ηρακλείου που έφτασε χθες στα χέρια της Διεύθυνσης Ανάδειξης και Προστασίας Περιβάλλοντος, στο οποίο ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, που είχαν εφαρμοστεί στην περιοχή μετά από καταγγελία της WWF Ελλάς.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο τα λύματα αυτά είχαν έντονο χρωματισμό, ενώ στην ανάλυσή τους βρέθηκαν φαινόλες, γεγονός που μαρτυρά τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή. Στο ίδιο έγγραφο συστήνεται στη ΔΕΗ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Επιπρόσθετα, σύντομα η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει ένα τσουχτερό πρόστιμο!
Καθώς, όμως το συγκεκριμένο έγγραφο εστάλη μόλις χθες στα γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, θα πρέπει να σταλεί η απαραίτητη εισήγηση από τη Διεύθυνση προς την αρμόδια αντινομάρχη, την κ. Ευτυχία Κατσαρού-Πετράκη, η οποία θα την υπογράψει. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία για την σχετική απόφαση και όταν πια θα υπογραφεί, η απόφαση θα κοινοποιηθεί στη ΔΕΗ, η οποία έχει δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσα σε διάστημα ενός μηνός.
Ακόμη, η ανανέωση της άδειας διάθεσης λυμάτων της ΔΕΗ στον Αλμυρό ποταμό απορρίφθηκε ήδη από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.
Ιστορικό
«Μετά από μία αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είχε λήξει η άδεια διάθεσης λυμάτων της ΔΕΗ από το Φεβρουάριο του 2007. Παρόλα αυτά η ΔΕΗ συνέχιζε να διαθέτει λύματα στο χώρο του Αλμυρού, ενώ θα έπρεπε να πάρει σχετική άδεια, μετά τον έλεγχο της Διεύθυνσης Υγιεινής. Η υπηρεσία μας συντάσσει εισήγηση και θα την αποστείλει στις αρχές της εβδομάδας για την επιβολή προστίμου, που μπορεί να κυμανθεί από 100 μέχρι 60 χιλιάδες ευρώ», επιβεβαίωσε η αρμόδια αντινομάρχης Ευτυχία Κατσαρού-Πετράκη.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες στην περιοχή από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος είχε επιβάλει τυπικά το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, όσον αφορά την έλλειψη άδειας των λυμάτων. Μετά όμως από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν χθες, τις επόμενες ημέρες θα επιβληθεί ένα πρόστιμο… ουσίας και αρκετά υψηλό, καθώς διαπιστώθηκε μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Έκθεση
Σε σχετική έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Ανάδειξης και Προστασίας Περιβάλλοντος της νομαρχίας Ηρακλείου, η ΔΕΗ διαθέτει παράνομα στη θάλασσα τα λύματα από την ψύξη των μηχανών της από τις 24 Φεβρουαρίου του 2007, δηλαδή σχεδόν δυόμισι χρόνια!
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί από το 1967 μεγάλες ποσότητες νερού από τον υγρότοπο του Αλμυρού για την ψύξη των μηχανών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρανομία αυτή της ΔΕΗ έρχεται να προστεθεί στη σωρεία παράνομων δραστηριοτήτων που συρρικνώνουν και υποβαθμίζουν τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο του νομού Ηρακλείου τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» Καλούστ Παραγκαμιάν.

====================================
Τέσσερα «μέτωπα» στην Ενέργεια: Aγωγός, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, λιγνίτες
15:02 - 08 Οκτώβριος 2009
Τέσσερις «καυτές πατάτες» από το χώρο της ενέργειας παραλαμβάνει στα χέρια της η νέα κυβέρνηση.Την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, την ενδυνάμωση της ΔΕΗ, το άνοιγμα ή μη της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες και το μέλλον του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Για το τελευταίο αυτό θέμα, πριν από τις εκλογές, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει για «λεόντειο» συμφωνία υπέρ τρίτων, και όχι υπέρ της ελληνικής πλευράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει την αναμέτρηση θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των περιβαλλοντικών όρων. Το βέβαιο είναι πως για οτιδήποτε γίνει, οι χειρισμοί θα είναι λεπτοί καθώς το έργο διανύει μια κρίσιμη φάση, και η Σόφια δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Το καλοκαίρι, με την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα φιλοδυτική κυβέρνηση Μπορίσοφ, τέθηκαν αμφιβολίες για το μέλλον σχεδόν όλων των ρωσικού ενδιαφέροντος ενεργειακών έργων που γίνονται στη χώρα.

Ειδικά στο θέμα του πετρελαιαγωγού, η Σόφια άφησε να εννοηθεί ότι δεν την ενδιαφέρει η προώθησή του και ότι θεωρεί το έργο μη βιώσιμο, γεγονός που ενόχλησε έντονα τη Μόσχα. Η τελευταία δεν άργησε να στείλει μήνυμα στο νέο Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπορίς Μπορίσοφ ότι «με ή χωρίς εσάς, εμείς θα παρακάμψουμε τα Στενά του Βοσπόρου για την εξαγωγή των πετρελαίων μας στη Δύση». Έτσι, τον Αύγουστο η Ρωσία συμφώνησε με την Τουρκία για την κατασκευή ενός ανταγωνιστικού προς τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη πετρελαιαγωγού, τον Σαμψούντα- Τσειχάν.

Σήμερα, και παρ’ ότι η Σόφια έχει ξεκινήσει επαφές με ρώσους εμπειρογνώμονες για να βελτιωθούν επιμέρους όροι της συμφωνίας (περιβαλλοντικοί εν προκειμένω), εντούτοις η τύχη του αγωγού παραμένει ακόμη ασαφής.

ΔΕΠΑ

ʼλλη σημαντική εκκρεμότητα στα ενεργειακά, αφορά στην τύχη της ΔΕΠΑ, όπου επικρατεί ασάφεια για το δρόμο που θα επιλεγεί: Θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής ή θα επιλεγεί η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, όπως συζητείτο να γίνει παλαιότερα. Το βέβαιο πάντως είναι πως εφόσον επιλεγεί το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή, θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία από εκείνη που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ (με μόχλευση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, κλπ). Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2004, η τότε κυβέρνηση Σημίτη είχε συμφωνήσει με τους Ισπανούς της Gas Natural, αλλά η συμφωνία ακυρώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

Πιο «πράσινη» ΔΕΗ

ʼλλο στοίχημα αφορά στη ΔΕΗ. Ο μάνατζερ που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις περγαμηνές που είχε στη διεθνή αγορά αυτοκινήτου, δεν τα κατάφερε με τα μεγαβάτ, και η αντικατάστασή του θεωρείται βέβαιη, πιθανότατα πριν από τη λήξη της σύμβασής του, (30 Ιανουαρίου 2010).

Από εκεί και πέρα, το επενδυτικό σχέδιο Αθανασόπουλου έμεινε στο ράφι, λόγω των έντονων αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ για όσα προέβλεπε σχετικά με τη συνεργασία με ξένες ιδιωτικές επιχειρήσεις (βλέπε RWE). Επιπλέον, και ενώ οι ιδιώτες επενδυτές προχωρούν στην κατασκευή των δικών τους σταθμών παραγωγής, οι καθυστερήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ να τρέξει τους διαγωνισμούς για τις νέες της μονάδες, έβαλε βόμβα στο συνολικό της επενδυτικό πλάνο.

Το βέβαιο είναι πως ο διάδοχος του κ. Αθανασόπουλου θα κληθεί να διοικήσει μια πιο "πράσινη" ΔΕΗ, που θα ποντάρει περισσότερο στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης θα κληθεί προφανώς να υλοποιήσει μία διαφορετική πολιτική, που δεν θα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της επιχείρησης και θα δίνει μία νότα αναπτυξιακής αισιοδοξίας στη ΔΕΗ.

Λιγνίτες- Βεύη

Τέλος, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για την μακροχρόνια παραχώρηση κοιτασμάτων λιγνίτη σε ιδιώτες, παρ' ότι η Κομισιόν δια της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Νέλι Κρούζ έχει καλέσει την Ελλάδα να άρει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον εν λόγω τομέα.

Όλοι ωστόσο οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες στην Ελλάδα (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ από κοινού με τον όμιλο Μυτιληναίου στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας τους που παραμένει σε ισχύ, και ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της HORIZON Μεταλλευτική) έχουν από κοινού συμπράξει και καταθέσει αίτημα ενδιαφέροντος για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης. ʼραγε τώρα, το αίτημα αυτό, μαζί με εκείνα που έχουν επίσης καταθέσει τα ΕΛΠΕ μέσω της Elpedison (ΕΛΠΕ, Edison), ο όμιλος Βαρδινιογιάννη μέσω της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας βωξίτη ΕΛΜΙΝ- Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις, και ο όμιλος Εμφιετζόγλου μέσω της εταιρείας του Μηχανικής, θεωρούνται ως μη υποβληθέντα;

Τα ερωτήματα αυτά, όπως και τα προηγούμενα ζητούν σύντομα απάντηση...

Ο Ενεργειακός
================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: