Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

"Αδειάζει" Αθανασόπουλο η κυβέρνηση

«Πάγωμα» των διαδικασιών για τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου ζητά από τη ΔΕΗ η κυβέρνηση
Μέχρι νεωτέρας

Να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε περαιτέρω αποφάσεις για τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου Κρήτης έως ότου ενημερωθεί πλήρως η πολιτική ηγεσία, ζήτησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ.Μανιάτης από τον πρόεδρο της Επιχείρησης Π.Αθανασόπουλο.

Με αφορμή την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για τροποποίηση των κριτηρίων συμμετοχής στην τρίτη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του ΑΗΣ Αθερινόλακκου, ο κ. Μανιάτης, ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της εταιρείας έγγραφη ενημέρωση για το θέμα.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα τεύχη της διακήρυξης του διαγωνισμού είναι έτοιμα και ότι η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Το έργο αφορά την εγκατάσταση 2-6 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 95-105 MW με καύσιμο χαμηλού θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου.
====================================
ΔΕΗ: "Αδειάζει" Αθανασόπουλο η κυβέρνηση

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με μια λιτή ανακοίνωση ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας Γιάννης Μανιάτης ζήτησε προ ολίγου από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο να ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία του διαγωνισμού της μονάδας στον Αθερινόλακκο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει ζητήσει ρητά από τις διοικήσεις των εποπτευόμενων ΔΕΚΟ και οργανισμών να συνεχίσουν μέχρι νεωτέρας να λειτουργούν, με τη δέσμευση ότι η πολιτική ηγεσία «θα ενημερώνεται για όλα τα σοβαρά ζητήματα».

Από την ανακοίνωση του κ. Μανιάτη, προκύπτει σαφώς ότι θεωρείται από την πολιτική ηγεσία ότι η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε καθώς χθες το Δ.Σ. της ΔΕΗ προχώρησε στη λήψη απόφασης «για έγκριση τροποποιήσεων των κριτηρίων συμμετοχής στην τρίτη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του ΑΗΣ».

Ο κ. Μανιάτης ζητεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ να παγώσει τις αποφάσεις και να προχωρήσει σε ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας. Επί του παρόντος δεν υπάρχει σχόλιο από την πλευρά της ΔΕΗ.

Σε σχετική ερώτηση για το θέμα στέλεχος της ΔΕΗ απάντησε ότι:


“Πρόκειται για ένα θέμα που ομόφωνα υιοθέτησε το Δ.Σ. στο οποίο συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και το οποίο αφορά ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις.


Πιθανολογώ ότι η σχετική πρωτοβουλία που αναλήφθηκε (από το υπουργείο) οφείλεται σε γνωστές σε όλους αντιδράσεις τοπικών παραγόντων για μία απόφαση ρουτίνας καθώς η σχετική συζήτηση στο Δ.Σ. δεν διήρκησε πάνω από 10 λεπτά."

=======================================
Μανιάτης: «Κόκκινο» στη ΔΕΗ για το διαγωνισμό στον Αθερινόλακκο Κρήτης
18:13 - 21 Οκτώβριος 2009

«Αδειασε» πριν από λίγο με ανακοίνωση του τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Γ. Μανιάτης ζητώντας του , να «παγώσει» το διαγωνισμό για την κατασκευή του σταθμού της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο στην Κρήτη. Με δελτίο τύπου που εξέδωσε, αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για έγκριση τροποποιήσεων των κριτηρίων συμμετοχής στην Τρίτη φάση του εν λόγω διαγωνισμού, ο κ. Μανιάτης ζητά από τον κ Αθανασόπουλο έγγραφη ενημέρωση και ταυτόχρονα τον καλεί να μην προχωρήσει η επιχείρηση σε επόμενες αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα μέχρι να ενημερωθεί πλήρως η ηγεσία του Υπουργείου.
=============================================
"Περιβάλλον, ο κόσμος μας! Η ΔΕΗ στο δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης" ο τίτλος της έκθεσης της ΔΕΗΣυγγραφέας Μπάρλα Γ.
("Περιβάλλον, ο κόσμος μας! Η ΔΕΗ στο δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης" είναι ο τίτλος της πρόσφατης εκδοθείσης έκθεσης της ΔΕΗ ΑΕ, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι περιβαλλοντικές πολιτικές και δράσεις, τις οποίες αναπτύσσει η επιχείρηση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκθεση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης www.dei.com.gr. Σημειώνεται ότι η σχετική έκθεση προλογίστηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: "σήμερα τα στελέχη της ΔΕΗ όχι μόνο παρακολουθούν συστηματικά όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται γύρω από τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, αλλά και χαράζουν εκείνες τις πολιτικές που θα επιτρέψουν στην επιχείρηση να γίνει ο κινητήριος μοχλός για την ταχεία ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας στη χώρα μας". Επίσης, πρόσθεσε ότι "οφείλουμε να προβληματιζόμαστε συνεχώς και να έχουμε ως όραμα το πώς θα μετατρέψουμε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε μια καινοτόμο και πρωτοπόρο εταιρία της αναδυόμενης πράσινης οικονομίας. Στις 95 σελίδες της έκθεσης αναφέρονται αναλυτικά όλες οι δράσεις της επιχείρησης στον τομέα του περιβάλλοντος, που κατανέμονται στις εξής 12 ενότητες: Κλιματική αλλαγή, ατμόσφαιρα, έδαφος - φυσικό περιβάλλον, υδάτινα συστήματα, διαχείριση αποβλήτων - εναλλακτική διαχείριση, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αισθητική επίδραση, αισθητική τοπίου, θόρυβος, συστήματα πιστοποίησης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η επικοινωνία στα θέματα περιβάλλοντος και δεσμεύσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον. Η έκθεση κλείνει με τη διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή των επικεφαλής των ηλεκτρικών εταιριών της Ευρώπης, την οποία συνυπέγραψε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλος και οι οποίες δεσμεύθηκαν να πετύχουν τον εκμηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

===========================================
Δ. Κομιώτης: “Δέχεται το διακανονισμό για τα χρέη του Σ.Υ. η ΔΕΗ”
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21 Οκτωβρίου 2009
Συντάκτης: Σπύρος Μπέτσης
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η έγκριση του διακανονισμού αποπληρωμής των χρεών του Συνδέσμου Ύδρευσης προς τη ΔΕΗ, αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα και στην οποία έχει κληθεί να παραστεί ο Βουλευτής, Δημήτρης Βαρβαρίγος.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Λαγανά, Διονύσης Κομιώτης, η ΔΕΗ έκανε αποδεκτό το διακανονισμό που προτάθηκε από τον Οργανισμό τον Αύγουστο, για τον τρόπο πληρωμής του περίπου 1,150 εκατ. ευρώ που της οφείλεται.
Ο ίδιος, με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που ελήφθη για την καταβολή άμεσα περίπου 924.000€ στη ΔΕΗ, σημείωσε ότι αφορούσε μία από τις αγωγές της τελευταίας για την διασφάλιση του ποσού του 1,150 εκατ. ευρώ, που όμως, δεν επηρεάζει την πρόθεσή της για να διακανονιστεί η πληρωμή του συγκεκριμένου ποσού.
“Η απόφαση δεν μας έχει κοινοποιηθεί επίσημα. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ, με δική της ευθύνη, δεν είχε απαντήσει στο αίτημα διακανονισμού που κάναμε τον Αύγουστο , κάτι που τελικά έγινε και το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Εκεί, θα προτείνω να διακανονιστεί το σύνολο των χρεών, που ανέρχεται περίπου στο 1,650 εκατ. ευρώ, σε 50 δόσεις. Η απόφασή μας, μαζί με την πρόταση της ΔΕΗ, πρέπει να σταλεί στα Δημοτικά Συμβούλια, προκειμένου να δεσμευτούν για τον τρόπο αποπληρωμής και το θέμα να λήξει, ώστε να φύγει από πάνω μας ένα σημαντικό βάρος”, τόνισε ο κ. Κομιώτης.
Εξήγησε, ότι αν η παραπάνω πρόταση γίνει αποδεκτή, το ποσό της μηνιαίας δόσης που θα αφορά τα παλαιά οφειλόμενα του Οργανισμού, θα ανέρχεται στα 33.000€, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητη η συμβολή των Δήμων. Σχετικά με την παρουσία του κ. Βαρβαρίγου, ο κ. Κομιώτης, δήλωσε ότι τον καλεί να συμβάλει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου με τη ΔΕΗ, εφόσον είναι Κυβερνητικός Βουλευτής και μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεννόηση με την όποια νέα Διοίκηση της επιχείρησης.
Επεσήμανε δε, πως δεν πρέπει η ΔΕΗ να εξαντλεί την αυστηρότητά της στα χρέη του Σ.Υ., διακόπτοντας την υδροδότηση ενός νησιού, όταν της οφείλονται χρήματα από μεγάλες επιχειρήσεις και το Δημόσιο.
Στις 19/11 η δημοπράτηση της μελέτης
Την Παρασκευή, αναμένεται να συζητηθούν και άλλα ζητήματα, όπως η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού Λιθακιάς – Μπόχαλης, η μελέτη του οποίου δημοπρατείται στις 19 Νοεμβρίου.
Επίσης, θα συζητηθούν οι μελέτες για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών – ομβροδεξαμενών, που όπως ανέφερε ο πρόεδρος δεν υπάρχουν, η μείωση των τελών υδροδότησης, καθώς και η πορεία μιας σειράς έργων. “Το νερό έχει μπει στο αυλάκι”. Εκείνο που χρειάζεται είναι συνεργασία και βοήθεια σε όλους τους τομείς”, σημείωσε ο κ. Κομιώτης.
===================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: