Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τη μη χρήση των οχημάτων των ορυχείων εκτός του λιγνιτικού κέντρου ζήτησε και το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος»

===============================================
ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕ Ο ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΕΗ !!

Το καλοπληρωμένο Golden Boy, των 100.000 Euro, του κ. Αθανασόπουλου που μέχρι πριν δύο μήνες συμβούλευε την Διοίκηση της ΔΕΗ για την προστασία της Επιχείρησης σε θέματα Αγοράς από τους ανταγωνιστές της, σήμερα, ως «πρόσωπο ιδιαίτερης εμπιστοσύνης» του κ. Αθανασόπουλου καταγγέλλει την ΔΕΗ για χειραγώγηση της Αγοράς Ηλεκτρισμού με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου Ανταγωνιστή της ΔΕΗ !!

Πέρα από την οργή που προκαλεί το γεγονός για τις προσωπικές επιλογές του κ. Αθανασόπουλου να φέρει τους κολλητούς του ως συμβούλους, απαξιώνοντας ικανότατα Στελέχη της Επιχείρησης, τίθενται τα εξής αμείλικτα ερωτήματα :

1. Τι έκανε ο κ. Αθανασόπουλος προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της Επιχείρησης ;

2. ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ;
3. Αν ναι , τι προτίθεται να κάνει, πέρα από το να απαντήσει στους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε ο κάθε καλοπληρωμένος σύμβουλος να μην προδίδει τα συμφέροντα της Επιχείρησης ;
Τελικά από ότι φαίνεται η περίοδος Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ κατάντησε την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού ξέφραγο αμπέλι του κάθε τυχάρπαστου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


======================================
ΔΕΗ: Ρήξη Αθανασόπουλου - κυβέρνησης
Την πρώτη ρήξη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος.



Την πρώτη ρήξη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος.

Ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης ζήτησε να παγώσουν οι διαδικασίες για την τρίτη μονάδα της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος φαίνεται πως δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως το υπουργείο, παρ’ ότι στη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την περασμένη εβδομάδα κατέστη σαφές ότι για οτιδήποτε πέρα από τα τρέχοντα θα πρέπει να ενημερώνει το υπουργείο μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την παραμονή του ή μη στην επιχείρηση.


Τροποποίηση
Την Τρίτη, το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε την τροποποίηση ορισμένων όρων της προκήρυξης και ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη νέα μονάδα. Ο κ. Μανιάτης στην ανακοίνωση αναφέρει ότι «ζήτησε από τον κ. Αθανασόπουλο έγγραφη ενημέρωση και να μην προχωρήσει σε επόμενες αποφάσεις σχετικά με το θέμα, μέχρι την πλήρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

Κύκλοι της ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, δήλωναν ότι επρόκειτο για απόφαση ρουτίνας και για τροποποίηση ήσσονος σημασίας, αφήνοντας και αιχμές ότι η παρέμβαση του υπουργείου μπορεί και να οφείλεται σε αντιδράσεις τοπικών παραγόντων. Aς σημειωθεί ότι ο κ. Αθανασόπουλος έχει θέση στη διάθεση της κυβέρνησης την παραίτησή του.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=19241148
============================================
Μανιάτης «αδειάζει» Αθανασόπουλο για έργο της ΔΕΗ
22 Οκτωβρίου 2009, 09:05


Το πρώτο κυβερνητικό «άδειασμα» στον υπό παραίτηση μάνατζερ της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο ήρθε το βράδυ της Τετάρτης μέσα από μία ανακοίνωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη,.

Ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί πλήρως από τον κ. Αθανασόπουλο για τις εξελίξεις γύρω από την μονάδα της ΔΕΗ στον Αθυερινόλακκο και να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε αποφάσεις πριν ενημερωθεί πλήρως η πολιτική ηγεσία.

Την Τρίτη το Δ.Σ. της ΔΕΗ είχε προχωρήσει στη λήψη απόφασης «για έγκριση τροποποιήσεων των κριτηρίων συμμετοχής στην τρίτη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του ΑΗΣ» στην περιοχή..


Σε σχετική ερώτηση για το θέμα στέλεχος της ΔΕΗ απάντησε ότι:

“Πρόκειται για ένα θέμα που ομόφωνα υιοθέτησε το Δ.Σ. στο οποίο συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και το οποίο αφορά ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις.

Πιθανολογώ ότι η σχετική πρωτοβουλία που αναλήφθηκε οφείλεται σε γνωστές σε όλους αντιδράσεις τοπικών παραγόντων για μία απόφαση ρουτίνας καθώς η σχετική συζήτηση στο Δ.Σ. δεν διήρκησε πάνω από 10 λεπτά."
http://www.protothema.gr/content.php?id=48475&category_id=34
=======================================
Καθυστερήσεις και κενό... δράσης
15 ημέρες μετά την ουσιαστική ανάληψη των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση δείχνει σημάδια κωλυσιεργίας, κάτι που φαίνεται να ενοχλεί ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.


Του Θανάση Παπαδή
papadis@pegasus.gr




Με τη φράση «δεν είχαμε τον χρόνο να χαρούμε τον "μήνα του μέλιτος" από τη μεγάλη μας νίκη» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την αναγκαιότητα για άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, 15 ημέρες μετά την ουσιαστική ανάληψη των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση δείχνει σημάδια κωλυσιεργίας, κάτι που φαίνεται να ενοχλεί ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος και έδωσε εντολή για επίσπευση των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις των υπουργείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, δεν έχει υπάρξει ακόμη ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων. Υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις και ενώ τυπικά η αρμοδιότητα ανήκει σε άλλο υπουργείο, ο υπουργός που αποφασίζει στην ουσία, είναι επικεφαλής σε άλλο υπουργείο.

Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Το υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, στο οποίο θα ανήκει, όταν υπάρξει διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, ο έλεγχος και η παρακολούθηση των ΔΕΚΟ και των άλλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, δεν έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση των διοικήσεων που ήδη έχουν υποβάλει την παραίτησή τους.

Σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τ.Τ., ΑΤΕbank, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ οι διοικήσεις έχουν υποβάλει παραιτήσεις, αλλά ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί. Και βέβαια αυτό δεν είναι ιδιαίτερα κακό στην περίπτωση που όλοι αυτοί οι διοικητές συνέχιζαν να ασκούν το έργο τους απερίσπαστοι και κρίνονταν από το έργο τους.

Ομως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, έστω και ανεπισήμως, ότι με κάποιους επικεφαλής των ΔΕΚΟ η συνεργασία θα λήξει άμεσα, φωτογραφίζοντας το ποιοι του ποιους εννοεί. Παράλληλα η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα σε πολλούς διοικητές και προέδρους οργανισμών να μη λαμβάνουν καμία σοβαρή απόφαση μέχρι νεωτέρας.

Και είναι απορίας άξιο γιατί τόσες ημέρες μετά όλοι αυτοί παραμένουν στη θέση τους και ουσιαστικά οι επιχειρήσεις δεν διοικούνται. Κάποιοι άλλοι -βλέπε Αθανασόπουλος της ΔΕΗ- αγνοούν τις προτροπές και πράττουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ορθό για την επιχείρηση. Στον «αέρα βρίσκονται και άλλες διοικήσεις που έμμεσα ή άμεσα διορίζονται.

Παράλληλα, οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων των γενικών γραμματέων σε υπουργεία σε περιφέρειες προχωρούν μεν, αλλά στην ουσία οι θέσεις αυτές χηρεύουν μέχρι στιγμής. Καλό βέβαια το σύστημα επιλογής, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο γοργό.

Ανοικτά παραμένουν επίσης πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα που είχε προωθήσει το τελευταίο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας η Ν.Δ. Απόσυρση, «πράσινα τέλη», ημιυπαίθριοι, έκτακτη εισφορά στα σκάφη κ.λπ.



========================================
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Μπλόκο» στη ΔΕΗ για Αθερινόλακκο
Μια μέρα μετά την έγκριση από το ΔΣ της ΔΕΗ της διακήρυξης για την τρίτη φάση του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αθερινόλακκου στην Κρήτη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Μανιάτης ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο και «να μην προχωρήσει η Επιχείρηση σε επόμενες αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι την πλήρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

Από το υπουργείο δε δόθηκαν περισσότερες εξηγήσεις για το «μπλόκο» στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία την Τρίτη είχε καταλήξει στις τελικές ρυθμίσεις της διακήρυξης για το σταθμό με συνολική ισχύ 95-100 ΜW. Ο διαγωνισμός αναμενόταν να προκηρυχθεί το Νοέμβρη.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5318458&publDate=22/10/2009

=======================================
Εκδρομές στα βουνά με... οχήματα της ΔΕΗ
Πάνω από 300 υπηρεσιακά αυτοκίνητα έχουν διατεθεί σε στελέχη μόνο στη Δυτ. Μακεδονία. Οδηγία, μετά την αποκάλυψη, από ΔΕΗ να μένουν τα οχήματα εντός των ορυχείων «E» 22/10
Περισσότερα από 300 είναι τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που έχουν διατεθεί σε υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη της ΔΕΗ για τις υπηρεσιακές τους ανάγκες μόνο στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας
Με επιστολή διαμαρτυρίας του προς τη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας, Α. Τσιλφίδης, καταγγέλλει ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, με στελέχη της επιχείρησης να τα έχουν μετατρέψει σε ΙΧ, μεταφέροντας με αυτά τα παιδιά τους στο σχολείο, ψωνίζοντας από τη λαϊκή, βρομίζοντας πόλεις και γειτονιές των πόλεων με τη σκόνη και τη λάσπη των ορυχείων, ακόμα και απολαμβάνοντας τουριστικές εξορμήσεις στους ορεινούς όγκους της περιοχής.

«Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να ζητεί από την περιοχή θυσίες και η ίδια να σπαταλά χρήματα και να προκαλεί με συμπεριφορές και πρακτικές», αναφέρει ο κ. Τσιλφίδης και καλεί τη ΔΕΗ να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και να δείξει έμπρακτα πως η προσπάθεια για την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της ΔΕΗ είναι κοινή και αφορά όλους.

Παραδοχή
Η δημοσιοποίηση της επιστολής θορύβησε τα επιτελικά στελέχη της ΔΕΗ στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας, που αποδέχτηκαν ότι το καθεστώς αυτό προκαλεί το δημόσιο αίσθημα σε περίοδο κρίσης, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση περικόπτει κρατικά αυτοκίνητα και δαπάνες.

Το ζήτημα έθεσαν και οι συνδικαλιστές του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ, «Σπάρτακος», στη διάρκεια κατάληψης που πραγματοποίησαν χθες στο διοικητήριο των ορυχείων Νοτίου Πεδίου.

Ο γενικός διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ, Δ. Λάππας, δεσμεύτηκε προσωπικά να βάλει μια τάξη και με οδηγία του ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε κίνηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου, εκτός Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας από τους προϊσταμένους, εκτός από τις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις, οι οποίες θα καθορίζονται με την ευθύνη των διευθυντών κλάδων.

«Αποδέχτηκαν πως το σύστημα είχε ξεφουσκώσει και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εμείς τους είπαμε πως, αν δεν εφαρμοστεί η οδηγία του, θα ξεφουσκώνουμε τα λάστιχα των αυτοκινήτων που θα βλέπουμε εκτός ορυχείων», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γ. Αδαμίδης.

Η κινητοποίηση, που είχε στόχο να μπλοκάρει την πρόθεση της ΔΕΗ να αναθέσει σε εργολαβίες μια σειρά έργων που παγίως εκτελούνται από υπαλλήλους της επιχείρησης, πέτυχε τη δέσμευση της ΔΕΗ πως δεν θα προχωρήσει καμία εργολαβία τύπου «out searching» στους κλάδους των ορυχείων (τέφρα, λιγνίτης κ.λπ.), μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΓΕΝΟΠ και διοίκησης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=7344873

==========================================
ΝΕΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΗ
Τσακώνονται για το ιδιοκτησιακό
Δύο υπηρεσίες του δημοσίου τσακώνονται για την ιδιοκτησία της έκτασης που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, με αποτελέσμα να καθυστερεί η έναρξη υλοποίησης του έργου. Τα όσα συμβαίνουν είναι τραγελαφικά και δείχνουν ότι τα στελέχη της απελθούσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κορόιδευαν τους κατοίκους της περιοχή μας, όταν ανακοίνωναν ότι η κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο θα ξεκινήσει άμεσα.
Ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, με τον οποίο επικοινώνησε ο νέος διευθυντής της παραγωγής της ΔΕΗ κ. Κοπανάκης, δήλωσε χθες ότι με έκπληξη τον ενημέρωσε ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου δεν έχει ακόμη παραχωρήσει την έκταση στην ΔΕΗ. «Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι μια δημόσια υπηρεσία δεν συνδράμει στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, όπως είναι το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαχαιρίδης κάλεσε τον κ. Κοπανάκη να έρθει στη Ρόδο και να ενημερώσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο για το τι μέλλει γενέσθαι με την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
Την λύση για το πρόβλημα που προέκυψε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του νέου εργοστασίου, θα δώσει όπως είπε ο νομάρχης, ο υπουργός ή ο υφυπουργός που θα αναλάβει την αρμοδιότητα της ΚΕΔ. Επίσης θα ζητηθεί η παρέμβασή του και για τα ζητήματα που άπτονται της στέγασης των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, όπως είπε ο νομάρχης, βρίσκεται στην απέναντι πλευρά.
«Θα ζητήσω να ανακαλέσει την προσφυγή που έκανε κατά της εγγραφής των ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, θα ζητήσω να βγει απόφαση παραχώρησης των ακινήτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με την δέσμευσή μας ότι δεν θα ζητήσουμε την απομάκρυνση των δημόσιων ακινήτων που σήμερα στεγάζονται σε αυτά τα ακίνητα».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κοπανάκης, επικοινώνησε με το νομάρχη προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τακτοποίησης πολεοδομικής φύσεως ζητημάτων στον ΑΗΣ Σορωνής. Ο νομάρχης του εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ που ανέλαβαν την δέσμευση να κάνουν αποτύπωση των υπαρχόντων κτισμάτων, για να διαπιστωθεί ποια μπορούν να τακτοποιηθούν και ποια όχι. «Σαν υπηρεσία θέλουμε να συνδράμουμε στην τακτοποίησή τους, όμως του εξήγησα ότι όλα πρέπει να γίνουν νομότυπα, και δεν πρόκειται να χαριστούμε στην όποια ΔΕΗ για παραβάσεις πολεοδομικών θεμάτων» κατέληξε ο κ. Μαχαιρίδης.
=======================================================
Ποιος θα πληρώσει το όνειρο της "πράσινης" ανάπτυξης


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το Σεπτέμβριο με βάση τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 59,61%, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου αυξήθηκε κατά 22,99%. Η αυξημένη αυτή παραγωγή πέρα από τις θετικές της πλευρές καθώς συμβάλλει στη μείωση της χρήσης κυρίως των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων έχει σαφώς και μια οικονομική διάσταση.

Και αυτό γιατί οι μονάδες αυτές αποπληρώνονται μέσω του «παγωμένου» τέλους ΑΠΕ, από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έτσι λοιπόν για κάθε μεγαβατώρα που παράγεται π.χ. από αιολικά πάρκα ο παραγωγός λαμβάνει 80,14 ευρώ. Ένα μέρος της τιμής αυτής καλύπτεται από την τιμή της χονδρικής στην αγορά, δηλαδή από τη λεγόμενη οριακή τιμή του συστήματος, ενώ η όποια διαφορά καλύπτεται από το τέλος ΑΠΕ.

Πέρυσι λοιπόν όταν η χονδρική τιμή βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα η διαφορά ήταν κατά μέσο όρο πολύ μικρή ενώ για κάποιους μήνες η ΟΤΣ κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες για αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ (η ΟΤΣ είχε κυμανθεί από 72 έως 105 €/MWh). Φέτος ωστόσο η ΟΤΣ έχει προσγειωθεί μεταξύ 40 και 50€/MWh ενώ το Σεπτέμβριο ήταν 47€/MWh, δηλαδή για να αποπληρωθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ μόνο τον περασμένο μήνα απαιτείται ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 5,3 εκατ. ευρώ.

Το τέλος ΑΠΕ λοιπόν θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ χαμηλής ΟΤΣ και της υψηλότερης τιμής της επιδότησης.

Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στο ότι το τέλος αυτό έχει παραμείνει στα 0,3 €/MWh, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι, παρ΄ ότι η παραγωγή αλλά και το κόστος έχουν μεγαλώσει.

Βάσει νόμου το τέλος ΑΠΕ προσδιορίζεται κάθε χρόνο μετά από εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ, γνωμοδότηση της ΡΑΕ και απόφαση του υπουργού ανάπτυξης. Ήδη από το καλοκαίρι ο ΔΕΣΜΗΕ έχει ζητήσει αναπροσαρμογή του τέλους, ωστόσο με πολιτική απόφαση το αίτημα είχε απορριφθεί. Με βάση λοιπόν την απόφαση και της νέας κυβέρνησης για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, το ερώτημα παραμένει για το πως θα καλυφθεί το διόλου ευκαταφρόνητο έλλειμμα που δημιουργείται κάθε μήνα.
http://www.capital.gr/News.asp?id=837597
========================================



Aπόλυτα πετυχημένη και αποτελεσματική μια ακόμα παρέμβαση - κατάληψη του Σπάρτακου
Τετάρτη, 21 Οκτώβριος 2009 21:12

Η άμεση αποτελεσματικότητα που έχουν οι παρεμβάσεις των στελεχών του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά με την κατάληψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης 21/10 στο Διοικητήριο του Νοτίου Πεδίου και με αφορμή ζητήματα εργολαβικά , μισθοδοσίας, προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού. Ζητήματα που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους στην καθημερινότητά τους και που στόχος είναι με καίριες κινήσεις να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε άμεσο χρονικό διάστημα.



Οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα των εργολαβιών, το θέμα με την μισθοδοσία του μη τεχνικού προσωπικού και η καθυστέρηση στον εξοπλισμό με ΤΕΡΑΝΟ,UNIMOC και ντίζελ αποτέλεσαν τις βασικότερες των αιτιών για την κατάληψη του Διοικητηρίου προκειμένου να δυναμώσει η φωνή της αγανάκτησης και να ληφθούν μέτρα.

Η κατάληψη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ οδήγησε τελικά στην σύσκεψη με στελέχη της ηγεσίας του ΛΚΔΜ και πιο συγκεκριμένα με την Γενική Διεύθυνση των Ορυχείων (κ. Λάππας), Διεύθυνση ΛΚΔΜ (κ. Νικολακάκος) και Βοηθοί Διευθυντές κύριοι Ιωακείμ, Γαλίτης, Χαριτόπουλος, Μπασιώτης.

Αφού μπήκαν αναλυτικά τα ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
•Να μην προχωρήσει καμία εργολαβία τύπου ¨out searching¨ που αφορά τους κλάδους των ορυχείων (τέφρα, λιγνίτης κλπ) μέχρι που να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΓΕΝΟΠ και Διοίκησης της ΔΕΗ.
•Η απασχόληση κατά το Σάββατο ή την Κυριακή για όλο το προσωπικό ανεξαρτήτου Στάθμης και κατηγορίας να γίνει με ευθύνη και έγκριση του Διευθυντή του Κλάδου καθώς και του Διευθυντή ΒΟΚ και σε καμία περίπτωση ΔΕ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

•Να σταματήσει άμεσα κάθε κίνηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου, εκτός ΛΚΔΜ, από τους προϊσταμένους εκτός βέβαια σε περιπτώσεις απολύτως απαραίτητες και αυτό θα γίνει με ευθύνη των Διευθυντών Κλάδου.
Πέραν όλων των παραπάνω ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα αντικατασταθούν 116 TERANO με καινούρια ενώ η προμήθεια UNIMOC αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.


ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ, Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ – ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ- ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ


Γραφείο Τύπου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ




==========================================
Προς : Γενικό Δ/ντη Ορυχείων και Δυτικής Μακεδονίας κ. Λάππα Δημήτρη
Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2009 11:01
ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αρ. Πρωτ: 4126 16/10/2009

Προς : Γενικό Δ/ντη Ορυχείων και Δυτικής Μακεδονίας κ. Λάππα Δημήτρη
Θέμα: Απασχόληση Σαββάτου – Κυριακής για το μη τεχνικό προσωπικό

Κύριε Δ/ντα

Με την από 25-9-2009 οδηγία σας, αναφέρεστε στην απόφαση ΔΝΣ 197/2007 για τις ισχύουσες ρυθμίσεις της Επιχείρησης, με αφορμή τις εργασίες που πραγματοποιούνται κατά το Σάββατο ή την Κυριακή από το προσωπικό της Επιχείρησης.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω προσωπικό εργάζεται μία (1) Κυριακή τον μήνα για τις εξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις που προκύπτουν, όπως συμπλήρωση των Δελτίων απασχόλησης των μισθωτών κ.λ.π.

Η οδηγία σας να μην πραγματοποιούνται εργασίες από το μη τεχνικό προσωπικό της Επιχείρησης κατά το Σαββατοκύριακο στα πλαίσια της περικοπής δαπανών μισθοδοσίας που επιχειρείτε, είναι το λιγότερο ατυχής, αφού οι συγκεκριμένες εργασίες που γίνονται είναι απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες, γεγονός που προκύπτει και από τους οικείους Δ/ντες Κλάδων και ΒΟΚ.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι – μισθωτοί για την βιωσιμότητα της Επιχείρησης (όσοι έχουμε απομείνει), αυτή θα’πρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και από όλα τα στελέχη της Επιχείρησης, καθώς και από τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι σε θέση να γνωρίζει πού γίνονται σπατάλες για τη μισθοδοσία, γεγονός που θα αναδείξουμε οσονούπω.

Στα πλαίσια αυτά και με αφορμή την επίσκεψή σας, την Πέμπτη 22-10-2009 στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, θα σας δώσουμε να καταλάβετε την πραγματική εικόνα για το τι ακριβώς επικρατεί στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.


Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης Δίκας Ιωάννης


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Δ/ντη ΛΚΔΜ κ. Νικολακάκο Π.

Δ/ντες Ορυχείων
Τομεάρχη Διοικητικού ΛΚΔΜ κ. Μπαλτζή Δ.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Εργατικά Κέντρα
http://www.spartakos-dei.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20:2009-10-20-11-09-04&catid=1:2009-10-19-06-10-00&Itemid=2
================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: