Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

με τα μεγαβάτ φαίνεται πως τα βρήκε σκούρα!

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 - 16:04
Τα ενεργειακά στοιχήματα


Όλα τα μεγάλα θέματα στον ενεργειακό τομέα μένουν… κληρονομιά στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής.
Τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς σχέσεις, η νέα κυβέρνηση και τα στελέχη που θα αναλάβουν τις τύχες του ενεργειακού τομέα, υπό οποιοδήποτε σχήμα (ο Γιώργος δήλωσε ότι η ενέργεια θα περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα δημιουργήσει), θα έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά και επείγοντα προβλήματα, που παίρνουν τη μορφή «μετώπων» με προηγούμενες αντιλήψεις, αλλά και με τη μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική.
Υπόσχεση αλλαγής
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή άφησε το δικό της στίγμα στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, αλλά και στις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας. Από την άλλη πλευρά, οι παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων στην εσωτερική αγορά «γέννησαν» νέα προβλήματα.
Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε πάντα η αίσθηση ότι κάποια διαπλοκή κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις ή τις νομοθετικές αλλαγές, με αποτέλεσμα οι έντονες αντιδράσεις να οδηγούν είτε στην απόσυρση των μέτρων είτε σε αλλαγές των αρχικών σχεδίων, που τελικά έφεραν ημίμετρα…
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται ότι θα αλλάξει τον προσανατολισμό της ενεργειακής πολιτικής, προωθώντας την επονομαζόμενη «πράσινη ανάπτυξη», μία έννοια που αφήνει αρχικά την αίσθηση θετικής προοπτικής, αλλά με πολλές «σκοτεινές» πλευρές, για τις οποίες θα επανέλθουμε…

Μεγάλες εκκρεμότητες
Ωστόσο, ο επόμενος υπουργός που θα έχει στο χαρτοφυλάκιό του τον τομέα της ενέργειας, θα βρεθεί μπροστά σε ένα… βουνό από προβλήματα κι αυτά θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε σήμερα.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν στελέχη του ενεργειακού τομέα με βαθιά γνώση των εξελίξεων, η Νέα Δημοκρατία, παρά τις παρεμβάσεις που έκανε την προηγούμενη εξαετία, με τις καθυστερήσεις, τις αναβολές και την ατολμία, αφήνει πολλές ανοικτές εκκρεμότητες για το διάστημα αμέσως μετά τις κάλπες.
Η πιο πρόσφατη εκκρεμότητα αφορά τη ΔΕΠΑ. Η επιχείρηση για δεύτερη φορά μέσα στην τρέχουσα δεκαετία πέφτει θύμα των εκλογών…
Στις αρχές του 2004, η κυβέρνηση Σημίτη είχε συμφωνήσει με τους Ισπανούς της Gas Natural, αλλά η συμφωνία ακυρώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή σταμάτησε πριν… ξεκινήσει! Στην επόμενη κυβέρνηση μένει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες ή θα αλλάξουν οι πολιτικές αποφάσεις, επιλέγοντας άλλο δρόμο (π.χ. εισαγωγή στο Χρηματιστήριο).
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα αφορά το μέλλον της μεγαλύτερης ενεργειακής επιχείρησης της χώρας, της πολύπαθης ΔΕΗ. Η Νέα Δημοκρατία έφερε έναν πολυδιαφημισμένο μάνατζερ, με περγαμηνές στη διεθνή αγορά αυτοκινήτου, αλλά με τα μεγαβάτ φαίνεται πως τα βρήκε σκούρα!
Το επενδυτικό σχέδιο Αθανασόπουλου στην ουσία έμεινε στο ράφι, λόγω των έντονων αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ για όσα προέβλεπε σχετικά με τη συνεργασία με ξένες ιδιωτικές επιχειρήσεις (βλέπε RWE), ενώ στη συνέχεια η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τον λιθάνθρακα έβαλε βόμβα στα θεμέλια των σχεδιασμών για νέες μονάδες.
Παράλληλα οι ιδιώτες προχωρούν στην κατασκευή των δικών τους σταθμών παραγωγής, ενώ η ΔΕΗ παραμένει αγκυλωμένη στις δικές της δυσλειτουργίες. Ο επόμενος επικεφαλής (η αντικατάσταση του Τ. Αθανασόπουλου θεωρείται δεδομένη, με οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα) θα κληθεί να υλοποιήσει μία διαφορετική πολιτική, που δεν θα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της επιχείρησης και θα δίνει μία νότα αναπτυξιακής αισιοδοξίας στη ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή, άγνωστη παραμένει η τύχη του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες υποψήφιους να αναλάβουν την αξιοποίησή του. Όλα τα μεγάλα ονόματα της ενεργειακής αγοράς (Μπόμπολας, Κοπελούζος, Περιστέρης και Μυτιληναίος) φαίνεται πως ενώνουν τις δυνάμεις τους για κοινή επένδυση, ωστόσο κι εδώ οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τη γενικότερη κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής, καθώς λιγνίτης και «πράσινη ανάπτυξη» είναι αντικρουόμενες έννοιες…
Ένας άλλος τομέας στην ενεργειακή αγορά αφορά τα καύσιμα, όπου οι αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Πριν από ένα τρίμηνο, τα ΕΛ.ΠΕ. εξαγόρασαν τις δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το ίδιο έκανε η Motor Oil με τις δραστηριότητες της Shell.
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με τη διαμόρφωση των τιμών, καθώς όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας (διύλιση, εμπορία, λιανική) συμφωνούν πως ο ανταγωνισμός είναι στρεβλός, αλλά ο ένας κατηγορεί τον άλλον για την κατάσταση αυτή.
Πέρα από τις επιχειρηματικές κόντρες και τις συμμαχίες, η νέα πολιτική ηγεσία στον ενεργειακό τομέα θα αναγκαστεί να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γόρδιο Δεσμό των τιμών της βενζίνης και να επιχειρήσει να επιβάλει λύσεις… Σημειώνουμε ότι παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της επιβολής ανωτάτου ορίου (πλαφόν) στις τιμές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε περιόδους με έντονες ανοδικές τάσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι ο υγιής ανταγωνισμός θα φέρει ως διά μαγείας τις λύσεις…
Στην επόμενη ηγεσία μένει επίσης η εκκρεμότητα με τη διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος για τις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος. Από μία πρώτη ματιά το θέμα φαίνεται να είναι η διμερής διαφωνία, αλλά στην ουσία του η όποια απόφαση θα αφορά συνολικά τις χρεώσεις που θα επιβάλει το μέλλον η ΔΕΗ σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες. Άλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει το «Π», αυτές οι βαρύτατες χρεώσεις οδήγησαν τη Λάρκο στο χείλος της χρεοκοπίας.

http://www.topontiki.gr/articles/view/287

Δεν υπάρχουν σχόλια: