Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Τα "golden"... cars της ΔΕΗ

Τα "golden"... cars της ΔΕΗ


Έβγαλε και ανακοίνωση χθες η ΔΕΗ για να μας ενημερώσει ότι οι γενικοί διευθυντές της δε θα χρησιμοποιούν πλέον αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.
Και αυτό γιατί η εταιρεία θα συμμορφωθεί στη γενικότερη εντολή που δόθηκε από την κυβέρνηση για μείωση της σπατάλης στα αυτοκίνητα.
Όσο για τι συμβαίνει τώρα, με βάση τα όσα μας πληροφόρησε το χθεσινό δελτίο τύπου η επιχείρηση πληρώνει για τη μίσθωση του εταιρικού στόλου των γενικών μόνο 800 ευρώ το... τεμάχιο. Δηλαδή κάθε μήνα για τους 9 γενικούς διευθυντές, τους δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο η εταιρεία πληρώνει 9.600 ευρώ, ή αλλιώς το χρόνο 115.200 ευρώ.

Στην πενταετή θητεία των γενικών διευθυντών δηλαδή τα αυτοκίνητα θα κόστιζαν συνολικά 576.000 ευρώ. Αν αυτά δεν είναι golden cars τότε τι είναι;
====================================================
Τους έδινε ακριβότερα αυτοκίνητα επειδή έβγαζαν ζημιές!!!
19 Οκτωβρίου 2009, 23:42
του Σωτήρη Χιωτάκη
Εχει τον τρόπο του να εκπλήσσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ακόμη και μέσω μιας δήλωσης …συμμόρφωσης προς τα νέα, ελέω κυβέρνησης, δεδομένα σε σχέση με τον στόλο των κρατικών αυτοκινήτων!

Πώς μας εξέπληξε αυτήν την φορά ο μάνατζερ της Χαλκοκονδύλη; Μα, γνωστοποιώντας ότι το 2008, την χρονιά κατά την οποία η ΔΕΗ έβγαλε τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της και οι οποίες προσέγγισαν τα 400 εκατ. Ευρώ, αντάμειψε τους γενικούς διευθυντές της κρατικής επιχείρησης, δίνοντάς τους ως παροχή μεγαλύτερα αυτοκίνητα!!!

Δεν το λέμε εμείς, ούτε καμιά άλλη πηγή του ρεπορτάζ, αλλά η ίδια η ΔΕΗ σε επίσημη ανακοίνωσή της, η οποία ξεκινά με την «δήλωση συμμόρφωσης» και καταλήγει στην …εντυπωσιακή αποκάλυψη.

Αναφέρεται, λοιπόν, στην επίσημη ανακοίνωση ότι «μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για χρήση μικρότερου κυβισμού αυτοκινήτων από τους ελεγχόμενους από το Δημόσιο φορείς, η ΔΕΗ ΑΕ θα αναπροσαρμόσει την πολιτική της στον τομέα των αυτοκινήτων.

Η σχετική αλλαγή θα προωθηθεί στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών που καταβάλλονται για εξοικονόμηση πόρων σε μια δύσκολη για την Οικονομία περίοδο, αλλά και για την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος».

Μέχρις εδώ, όλα καλά… Τι μαθαίνουμε όμως στην συνέχεια;

Ότι «η ΔΕΗ υιοθέτησε και εφάρμοσε από το 2001 πολιτική αυτοκινήτων για τα ανώτατα στελέχη της, μέσω χρονομισθώσεων αυτοκινήτων 1.800cc για τους Γενικούς Διευθυντές διάρκειας 4 ετών με μηνιαίο μίσθωμα 740 ευρώ»...

Ότι «κατά τη δεύτερη τετραετία (άνοιξη 2005 – 2009) εφαρμογής της, η πολιτική αυτή αφορούσε στην παροχή στους Γενικούς Διευθυντές αυτοκινήτων 1.800cc με μέγιστο μηνιαίο μίσθωμα 800 ευρώ»…


Και, τέλος, ότι «ενόψει της επικείμενης λήξης της δεύτερης τετραετούς χρονομίσθωσης, η επιχείρηση προέβη το 2008 σε μερική αναθεώρηση της σχετικής πολιτικής της. Συγκεκριμένα, η νέα πολιτική προβλέπει την παροχή στους Γενικούς Διευθυντές αυτοκινήτων έως 2.000cc, διατηρώντας όμως σχεδόν το ίδιο από το 2001 πλαφόν μέγιστου μηνιαίου μισθώματος της τάξης των 800 ευρώ»!


Δηλαδή έναν και πλέον χρόνο πριν λήξει η περίοδος της χρονομίσθωσης και καθώς κάθε τρίμηνο που περνούσε η ΔΕΗ ανακοίνωνε όλο και μεγαλύτερες ζημιές, για να φτάσει στα 400 εκατ. Ευρώ για όλο το 2008, η διοίκηση έδωσε ακριβότερα αυτοκίνητα στους Γενικούς Διευθυντές της…


Λέτε, άραγε, να μην έχει γίνει ακόμη δεκτή η παραίτηση Αθανασόπουλου επειδή η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιμένει από την Διοίκηση της ΔΕΗ κι άλλες …γλαφυρές ομολογίες; Θα δείξει…
=================================================
! Η διοίκηση της ΔΕΗ θα «αναπροσαρμόσει» στο μέλλον την πολιτική της στην ενοικίαση αυτοκινήτων για τους γενικούς διευθυντές. Μέχρι τότε όμως τα ανώτατα στελέχη της θα χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα των 1.800 και των 2.000 κυβικών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάσθηκε χθες να απαντήσει στις «σπόντες» υπουργών της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα προωθήσει αλλαγές «στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών που καταβάλλονται για εξοικονόμηση πόρων και για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος».

Ωστόσο, πηγές της επιχείρησης επισήμαιναν ότι η αλλαγή των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού σημαίνει καταγγελία των συμβάσεων ενοικίασης που έχει. Βάσει αυτών καταβάλλει 800 ευρώ τον μήνα για κάθε αυτοκίνητο επί 4 χρόνια, ενώ θα πρέπει να εξετάσει και το κόστος της καταγγελίας συμβάσεων.
==================================================
Δάνεια 300 εκατ. από την ΕΤΕπ μέχρι το τέλος του έτους
Τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα με πόρους που θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ, για το υπόλοιπο του 2009, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα δάνεια αφορούν στη ΔΕΗ καθώς και σε διάφορα σχέδια αρχικής ανάπλασης που εκτελούνται από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το σύνολο των δανείων προς την Ελλάδα από την ΕΤΕπ για το σύνολο του 2009 θα ανέλθει σε 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακκελάρης, σημείωσε ότι η τράπεζα αποτελεί συνεργάτη της Ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να τονωθεί η οικονομία σε μια δύσκολο περίοδο. Όπως επεσήμανε, οι πιστώσεις φέτος για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας στο εννεάμηνο του έτους το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συνεργάζεται γι' αυτόν το σκοπό με εννέα τράπεζες, από τέσσερις πέρυσι.

Ο αντιπρόεδρος της τράπεζας θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο Λουξεμβούργο, με στόχο την επέκταση της συνεργασίας της ΕΤΕπ με την Ελλάδα.





===================================================
Yπουργική απόφαση για τα κρατικά αυτοκίνητα


Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τα κρατικά αυτοκίνητα, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης και τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αναρτήθηκε στο site του υπουργείου, ypes.gr και στην ιστοσελίδα opengov.gr/ypes και θα παραμείνει για δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, προκειμένου, όπου χρειάζεται, να συμπληρωθεί ή να βελτιωθεί, από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.


Όπως αναφέρει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, είναι αναγκαίος ο επανακαθορισμός του κυβισμού των υπηρεσιακών συμβατικών και νέας τεχνολογίας αυτοκινήτων (υβριδικών και ηλεκτρικών), αλλά και των προσώπων που δικαιούνται αποκλειστικής χρήσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου, ενώ σημειώνεται και ότι δεν προκαλείται από την απόφαση επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού επειδή μειώνεται ο κυβισμός και ο αριθμός των οχημάτων, καθώς και η κατανάλωση βενζίνης.


Μεταξύ άλλων, η απόφαση αναφέρει ότι αναστέλλεται η προμήθεια επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων παλαιάς -συμβατικής τεχνολογίας από τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα μέχρι 31-12-2012, εξαιρουμένων των πυροσβεστικών, των περιπολικών, των νοσοκομειακών αυτοκινήτων και των επιβατικών αυτοκινήτων του Λιμενικού Σώματος.


Όλα τα αυτοκίνητα άνω των 1.400 cc και 1.600 cc, τα οποία ανήκουν στην κυριότητα και χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά και μέχρι 31-12-2010 και αυτοκίνητα αντικαθίστανται με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων, υβριδικά, ηλεκτρικά και φιλικά προς το περιβάλλον.


Κατά την προμήθεια-αντικατάσταση των οχημάτων, η επιλογή θα γίνεται ανάμεσα σε μοντέλα τριών εταιρειών τουλάχιστον. Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, η αντικατάσταση των υπαρχόντων αυτοκινήτων μπορεί να γίνεται με αυτοκίνητα τελευταίας γενιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων, τα οποία στην περίπτωση των αυτοκινήτων 1.600 cc εκπέμπουν CO2 που κυμαίνεται στα 150-160 gr/km και των 1.400 cc εκπέμπουν CO2 που κυμαίνεται στα 140-150 gr/km.


Επίσης, κάθε πρόσωπο που δικαιούται αποκλειστικής χρήσης αυτοκινήτου, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, χρησιμοποιεί ένα και μόνο υπηρεσιακό αυτοκίνητο.


Επιτρέπεται εφεξής η προμήθεια επιβατικών υπηρεσιακών αυτοκινήτων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων, υβριδικών, ηλεκτρικών, ή άλλων φιλικών προς το περιβάλλον, από τον ΟΔΔΥ, από το ελεύθερο εμπόριο και με τη διαδικασία της χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing).


-Υπηρεσιακά αυτοκίνητα μέχρι 1.600 cc μπορούν να έχουν ο πρόεδρος της κυβέρνησης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πρόεδροι των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών κλπ.


- Υπηρεσιακά αυτοκίνητα μέχρι 1.400 cc μπορούν να διαθέτουν η Προεδρία της Δημοκρατίας, οι λοιποί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι ΓΓ Περιφερειών και υπουργείων, οι μητροπολίτες, οι νομάρχες, οι δήμαρχοι, οι πρυτάνεις κλπ.


Για τα αυτοκίνητα πολιτικού τύπου Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος καθορίζονται οχήματα μέχρι 1.400 cc, ενώ προβλέπονται οχήματα 2.000 cc (βενζινοκίνητα) και 3.000 cc (πετρελαιοκίνητα ή τζιπ) υπηρεσιακής χρήσης πολιτικού τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, που χρησιμοποιούνται για το έργο των εν λόγω σωμάτων και όχι για την εξυπηρέτηση προσώπων.


Επισημαίνεται ότι τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών της απόφασης αυτής πρέπει να είναι εφοδιασμένα κατά την κυκλοφορία τους με διαταγή πορείας και δελτίο κίνησης, να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, να μην κινούνται τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες εκτός αν υφίστανται επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες που επιβάλλουν την εξαίρεσή τους από τον περιορισμό αυτό και πάντοτε με έγκριση της αρμόδιας αρχής, να μη μεταφέρουν πρόσωπα ή πράγματα άσχετα προς την υπηρεσιακή τους αποστολή, να μην κυκλοφορούν κάθε φορά, που λόγω αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της πρωτεύουσας ή σε άλλη πόλη επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα κλπ.


Τέλος, με την απόφαση ρυθμίζεται και η κατανάλωση καυσίμων. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι για την περιστολή των δημόσιων δαπανών που προκαλείται και από την κίνηση υπηρεσιακών αυτοκινήτων, μειώνονται κατά 30% τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης καυσίμων, που προβλέπονται στην προαναφερόμενη απόφαση. Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα των Υπουργείων Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ασθενοφόρα), Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όλων των τεχνικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, καθώς και τα απορριμματοφόρα των δήμων και των κοινοτήτων.
===================================================
Ενδείξεις ενίσχυσης της κερδοφορίας της ΔΕΗ στο 9μηνο


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ισχυρές ενδείξεις ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η κερδοφορία της ΔΕΗ στο εννεάμηνο του έτους, προκύπτουν από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για την κατανάλωση ηλεκτρισμού στο επίμαχο διάστημα.

Με βάση τα στοιχεία του διαχειριστή μόνο το Σεπτέμβριο, η παραγωγή των «ακριβών» πετρελαϊκών μονάδων συρρικνώθηκε κατά 84,64%, ενώ και η παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου (στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανταγωνιστική μονάδα της Ελπεντισον) μειώθηκε κατά 26,98%.

Αντίθετα η φθηνή υδροηλεκτρική παραγωγή παρουσίασε αύξηση κατά 28,64% και οι λιγνίτες κατά 5,18%. Επίσης αυξημένη ήταν και η παραγωγή των ΑΠΕ κατά 59,61% που όμως αποπληρώνονται από το ειδικό τέλος ΑΠΕ και δεν επιβαρύνουν τα οικονομικά της ΔΕΗ. Δραματική συρρίκνωση κατά 46,03% σημείωσε και το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών, που επίσης έχει στο παρελθόν επιβαρύνει τη ΔΕΗ.

Σε επίπεδο εννεαμήνου τα στοιχεία είναι επίσης ενδεικτικά της θετικής τάσης για τη ΔΕΗ: η αύξηση στην παραγωγή για το λιγνίτη ήταν 6,44%, για τα υδροηλεκτρικά 41,10% και για τις ΑΠΕ 22,99%, ενώ αντίθετα η μείωση για το πετρέλαιο ήταν 33,23%, για το φυσικό αέριο 40,34 και για τις εισαγωγές 12,99.

Κατά τα λοιπά συνεχίστηκε η σημαντική πτώση στη ζήτηση που οφείλεται στην κρίση που πλήττει τη βιομηχανία με την κατανάλωση των πελατών υψηλής τάσης να παρουσιάζει μείωση της τάξης του 28,73% ενώ η μέση και χαμηλή τάση παρουσίασαν μείωση 6,57%. Η συνολική καθαρή ζήτηση μειώθηκε κατά 9,35% ενώ σε βάση εννεαμήνου η αντίστοιχη μείωση είναι 6,13%, δηλαδή βλέπουμε ότι το Σεπτέμβριο τα πράγματα εξελίχθηκαν κατά τι χειρότερα.

====================================================================
Πτώση 11% στη ζήτηση βιομηχανικού ρεύματος
Η ζήτηση από τις 31 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, που συγκαταλέγονται στους λεγόμενους επιλέγοντες πελάτες της ΔΕΗ, έπεσε 28,73% σε σχέση με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου χρόνου


"Η" 20/10


Της Mανταλένας Πίου

Nέα σημαντική πτώση της τάξης του 11%, από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί, παρουσίασε η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που είχε ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008, τον πρώτο μήνα της «κρίσης», όταν για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν ενδείξεις κάμψης της ισχυρής μέχρι τότε ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.

Η βιομηχανία, που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση είχε και πάλι τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς η ζήτηση από τις 31 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, που συγκαταλέγονται στους λεγόμενους «επιλέγοντες πελάτες» της ΔΕΗ, έπεσε 28,73% σε σχέση με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΔΕΣΜΗΕ.


Στοιχεία
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 4.157.558 MWh, 10,77% κάτω από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2008. Στο ενεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου η πτώση φθάνει στο 7,24%.

Οι μεγάλες βιομηχανίες, μετά τις περικοπές στην παραγωγή που έχουν προβεί εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, περιόρισαν στο ενεάμηνο τη ζήτηση ηλεκτρισμού κατά 22,05% στα 4.493.509 MWh.

Σημαντικά μειωμένη ήταν η κατανάλωση ρεύματος και από τους πελάτες του δικτύου διανομής, στους οποίους περιλαμβάνονται οι οικιακοί καταναλωτές, οι επαγγελματίες, τα εμπορικά καταστήματα κ.λπ., όλοι οι καταναλωτές στη μέση και τη χαμηλή τάση: Τον Σεπτέμβριο η ζήτηση στην κατηγορία αυτή ήταν μειωμένη κατά 6,57%, ενώ στο σύνολο του εννεαμήνου η κατανάλωση ρεύματος από τους πελάτες του δικτύου διανομής περιορίστηκε κατά 4,01%.
Παρά τη μείωση στη ζήτηση, η Ελλάδα για πρώτη φορά έκανε τον Σεπτέμβριο εισαγωγές ρεύματος από την Τουρκία 242.092 MWh.
Συνολικά, οι εισαγωγές ρεύματος ήταν και πάλι υψηλότερες από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να καταγραφεί τον Σεπτέμβριο έλλειμμα 228.709 MWh, το οποίο πάντως είναι μειωμένο κατά 46,03% από τα επίπεδα του ελλείμματος ηλεκτρισμού του Σεπτεμβρίου 2008. Στο εννεάμηνο το έλλειμμα μειώθηκε κατά 12,99%, με τις εισαγωγές ρεύματος να φθάνουν στα 6.033.890 MWh και τις εξαγωγές να κυμαίνονται στα 2.173.769 Mwh.
Η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού έχει επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά η παραγωγή από τις «ακριβές» μονάδες με καύσιμο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ έχει αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη, τα υδροηλεκτρικά (που έχουν ευνοηθεί και από τις καιρικές συνθήκες) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Παραγωγή
Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή ρεύματος μειώθηκε κατά 7,24%, με τις πετρελαϊκές μονάδες να έχουν μειώσει την παραγωγή τους κατά 84,64% και τις μονάδες φυσικού αερίου κατά 26,98%.
Αντίθετα, η λιγνιτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,18%, η υδροηλεκτρική κατά 28,64% και η παραγωγή των ΑΠΕ κατά 59,61%. Σε επίπεδο εννεαμήνου η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 6,58%, με τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου να έχει περιοριστεί κατά 33,23% και κατά 40,34% αντίστοιχα, ενώ η λιγνιτική αυξήθηκε 6,44%, η υδροηλεκτρική κατά 41,10% και των ΑΠΕ κατά 22,09%


Ανοδος στην παραγωγή από ΑΠΕ

Αυξημένη κατά 59,61% ήταν η ενέργεια από ΑΠΕ, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η παραγωγή των αιολικών πάρκων έφθασε τις 160.407 MWh από εγκατεστημένη ισχύ 908,61 MW.

H παραγωγή από μικρά υδροηλεκτρικά διαμορφώθηκε στις 26.427 MWh από εγκατεστημένη ισχύ 179,75 MW.

Η παραγωγή των φωτοβολταϊκών έφθασε στις 3.699,10 MWh από ηλιακά πάνελ ισχύος 37,886

Κοντά στο 60% αυξήθηκε η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ
Η παραγωγή των αιολικών πάρκων έφθασε τις 160.407 MWh από εγκατεστημένη ισχύ 908,61 MW.


Οσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν αυξημένη κατά 59,61% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ η παραγωγή των αιολικών πάρκων έφθασε τις 160.407 MWh από εγκατεστημένη ισχύ 908,61 MW.

H παραγωγή από μικρά υδροηλεκτρικά διαμορφώθηκε στις 26.427 MWh από εγκατεστημένη ισχύ 179,75 MW και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών έφθασε στις 3.699,10 MWh από ηλιακά πάνελ ισχύος 37,886, που είναι η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Ας σημειωθεί ότι η συμβολαιοποιμένη ισχύς των φωτοβολταϊκών πάρκων είναι περίπου διπλάσια, 74,7 MW.

Eξάλλου, από βιοαέριο/βιομάζα, σε εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 40,80 MW παρήχθησαν τον Σεπτέμβριο 15.080 ΜWh, ενώ από μονάδες συμπαραγωγής 12.603 MWh.


==============================================================
«Βουτιά» του Δείκτη Παραγγελιών στη Βιομηχανία
Ο Γενικός Δείκτης Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) το μήνα Αύγουστο 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2008, παρουσίασε μείωση κατά 29,9% έναντι μείωσης 7,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς 2007, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).
Η μείωση αυτή οφείλεται στις εξής μεταβολές κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων:

- Ο δείκτης νέων παραγγελιών κεφαλαιουχικών αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 32,4%

- Ο δείκτης νέων παραγγελιών ενδιάμεσων αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 33,5%

- Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 11,3% και

- Ο δείκτης νέων παραγγελιών μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 13,4%.

Εξάλλου, σε ότι αφορά τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ:

Μειώθηκε ο δείκτης νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 18,4%

Μειώθηκε ο δείκτης νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 44,1%.

Επίσης η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) το μήνα Αύγουστο 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη τον Αύγουστο 2008 παρουσίασε μείωση κατά 25% έναντι αύξησης 12,4% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς 2007.
Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 24,8% και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 36,2%.
==================================================================
Κόλπο "μεγάλων" για επενδύσεις σε φ/β μέχρι 20 KW
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ | 20.10.2009-09:04


Ευκαιρία να παρακάμψουν την τυπική αδειοδοτική διαδικασία και να προχωρήσουν, χωρίς αυτή, ακόμα και στην δημιουργία μονάδων μεγάλης ισχύος, βρίσκουν μεγάλες εταιρείες μέσω της δυνατότητας που έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ για την "εύκολη" εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων ισχύος μέχρι 20 KW.



Σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που εκδόθηκε το καλοκαίρι, όσοι θέλουν να τοποθετήσουν στις στέγες ή στα δώματα των σπιτιών τους Φωτοβολταϊκά Συστήματα, ισχύος μέχρι 10 KW, μπορούν να το κάνουν με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια, ενώ για την σύνδεση των συστημάτων με τη ΔΕΗ απαιτείται η προσκόμιση των θεωρημένων από την πολεοδομία σχεδίων (τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης).

Με την ίδια απόφαση ορίσθηκε, ότι για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 KW σε εκτός σχεδίου περιοχές δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Για εγκατάσταση ισχύος από 20 έως 150 KW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

- Για εγκατάσταση ισχύος από 150 KW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεως στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία και θα πρέπει να συνοδεύεται από αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία.

Η απόφαση βοηθάει, τυπικά, ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις. Πρακτικά, όμως, μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία για να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσουν μικρούς φωτοβολταικούς σταθμούς, οι οποίοι, η ισχύς των οποίων αθροιστικά ξεπερνάει ακόμα και τα 500 KW.

Το «τέχνασμα» έχει ως εξής: Εταιρίες με τα ίδια πρόσωπα να αλλάζουν τα ποσοστά συμμετοχής και επωνυμία και προχωρούν σε κατάτμηση μεγάλων γηπέδων στα οποία εγκαθιστούν μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες. Σε αρκετές περιοχές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενα εταιρείες με παρεμφερή επωνυμία, ίδια πρόσωπα στη μετοχική σύνθεση και ίδια έδρα να καταθέτουν προτάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταικών σε κοντινά οικόπεδα. Σε μια περίπτωση στη Μεσσηνία, μάλιστα, κατατέθηκαν συνολικά 23 προτάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε διπλανά γήπεδα στην ίδια περιοχή της Μεσσηνίας.

Όπως αποφάνθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, πάντως, σε σχετική ερώτηση Υπηρεσίας, η διαδικασία είναι νόμιμη. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι προφανής η καταστρατήγηση του πνεύματος εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης.



=================================================================
ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ χρειάζονται €1,5 δισ. ως το τέλος του έτους
Απονομή σύνταξης σε τρεις μήνες και κατάργηση των διατάξεων του νόμου Πετραλιά σχεδιάζει το υπ. Εργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ | Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
Tις πρώτες κινήσεις στον τομέα ευθύνης τους, προκειμένου να αντιστρέψουν την εξαιρετικά κακή εικόνα που υπάρχει στον χώρο της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, ανακοίνωσαν χθες o υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης. Σχεδιάζονται αλλαγές επί τα βελτίω στο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς, κατάργηση των προγραμμάτων Stage στον δημόσιο τομέα, περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπιση της σπατάλης στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των συμπράξεων των Ταμείων. Οι κυβερνητικές αυτές επιλογές αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή εντός των επόμενων μηνών.

Συγκεκριμένα, δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων συστήνει άμεσα του υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εφαρμόσει εντός των επόμενων μηνών δύο μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών. Η πρώτη επιτροπή θα ασχοληθεί με τη δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την απονομή της σύνταξης, έτσι ώστε να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Και η δεύτερη, με τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων σε ό,τι αφορά την ενοικίαση των εργαζομένων αλλά και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός ανακοίνωσαν χθες τη σύσταση των επιτροπών, σημειώνοντας ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε προτάσεις μέτρων. Μάλιστα δεσμεύτηκαν ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 θα έχει έλθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για την απονομή των συντάξεων και εντός εξαμήνου θα αναγγελθούν τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα ο χρόνος απονομής της σύνταξης ξεκινά από τους οκτώ μήνες και φθάνει και στα τρία έτη για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή για ασφαλισμένους σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία. Η ίδια επιτροπή θα εξετάσει και θα προτείνει μέτρα για τη βελτίωση του ύψους της σύνταξης για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όπου οι διαφορές στο τελικό ύψος της σύνταξης μπορούν να φθάσουν ακόμη και στο 25%.

Η δεύτερη επιτροπή θα ασχοληθεί με την τροποποίηση- επί τα βελτίω- του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων και θα εξετάσει τη θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τον δανεισμό εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μισθωτών. Επίσης θα συζητήσει τη βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αλλά και τη επιβολή αυστηρών ελέγχων «ώστε να σταματήσει το καθεστώς της ζούγκλας που επικρατεί στην αγορά εργασίας», όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.


Χρονοδιάγραμμα
Αμεση δέσμευση για την κατάργηση των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου Πετραλιά που αφορά αυξήσεις ορίων ηλικίας αλλά και μειώσεις των συντάξεων ανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τα δύο αυτά σημεία του νόμου θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Ωστόσο ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλαγής του ασφαλιστικού καθεστώτος. «Η δέσμευση ισχύειαλλά η υλοποίησή της θα γίνει σε εύθετο χρόνο, αφού θα δούμε την πορεία των οικονομικών των Ταμείων» τόνισαν.

Αυτό θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, αλλά και από τη συγκράτηση της σπατάλης που υπάρχει σήμερα στους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται, θα επανέλθει η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση της εργαζόμενης μητέρας του ιδιωτικού τομέα με 5.500

ένσημα στο 50ό έτος στην περίπτωση που έχει ανήλικο τέκνο. Η διάταξη αυτή επανέρχεται καθώς με τον νόμο Πετραλιά (3855/2008) το σχετικό όριο αυξήθηκε στο 55ο έτος. Επίσης θα καταργηθεί το πλαφόν 20% στις επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκε επίσης με τον νόμο Πετραλιά.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά- με επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό- της λίστας φαρμάκων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα Ταμεία, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών συντάξεων, τη διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 300.000, την αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας και του ανασφάλιστου, ώστε να φθάσει στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι ως τα τέλη της τετραετίας, και τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού.


Τα Ταμεία είναι μείον
Δραματική χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης μετά την πρώτη καταγραφή την οποία ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Ως το τέλος του έτους το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΑΕΔχρειάζονται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» τόνισε ο υφυπουργός.

Ταυτόχρονα παρατηρείται ραγδαία πτώση των εσόδων των Ταμείων, η οποία φθάνει στο 5% τον μήνα σε σχέση με τα έσοδα του 2008, ενώ σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 12%.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θεωρούμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των παροχών για τους συνταξιούχους και η αναστροφή της κατάρρευσης των εσόδων» σημείωσε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπιση της σπατάλης στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των συμπράξεων των Ταμείων στους τομείς αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κουτρουμάνη, το ΙΚΑ χρειάζεται ως το τέλος του έτους επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων, ο ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων) 450 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΔ 425 εκατ. ευρώ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που διεκδικεί ο ΟΑΕΔ αποτελούν οφειλές του ΙΚΑ προς τον οργανισμό οι οποίες προέρχονται από εισπραχθείσες εισφορές που δεν έχουν αποδοθεί.

======================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: