Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Σε Συνέδριο οδηγείται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2010 για να εκλέξει νέα διοίκηση


Παρασκευή, 06 Νοέμβριος 2009
* Συνεχίζεται ακόμη το οικονομικό πρόβλημα στο ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται στους δικαιούχους διαφορές στο Επικουρικό και ΕΦΑΠΑΞ.
Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες μέχρι το τέλους του Δεκεμβρίου θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση.

* Άρχισε να υπάρχει κινητικότητα με τα αποτελέσματα της προκήρυξης 1 και 2/2007 ενώ το ΑΣΕΠ θα πιστοποιεί τις εγκρίσεις σταδιακά μέχρι το Φεβρουάριο του 2010.
* Σε Συνέδριο οδηγείται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2010 για να εκλέξει νέα διοίκηση

http://www.epsp-kritis.gr/index.php

======================================
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα

"Βόμβα¨ στα θεμέλια της οικονομίας η ανεξέλεγκτη αύξηση των ασφαλιστικών δαπανών.
Σε άμεσο άνοιγμα του ασφαλιστικού ζητήματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2010 υπογράμμισε πως η ανεξέλεγκτη αύξηση των ασφαλιστικών δαπανών αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας.

Μίλησε δε για κατάρρευση των μηχανισμών που ευνοεί την εισφοροδιαφυγή και έθεσε ως προτεραιότητα τον έλεγχο του συστήματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε πως θα πρέπει να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το ασφαλιστικό με το σκεπτικό ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν είναι βιώσιμο.

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα κακοδιαχείρισης το γεγονός ότι για τον ΟΑΕΕ το αρχικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2009 ήταν 320 εκατ. ευρώ και τελικά έφθασε στο 1,08 δις ευρώ.

Σε αυτό το γεγονός όπως εξήγησε οφείλεται και η μείωση της συνολικής χρηματοδότησης της ασφάλισης στον προϋπολογισμό του 2010.

Ειδικότερα το κονδύλι για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων είναι μειωμένο κατά 10,3% στα 11,16 δις ευρώ έναντι 12,45 δις ευρώ το τρέχον έτος.

Οι μεγαλύτερες περικοπές 44,4% καταγράφονται στην επιχορήγηση του ΟΑΕΕ η οποία πέφτει στα 600 εκατ. από 1,08 δις ευρώ.

Μειωμένο κατά 5,8% στα 2,45 δις ευρώ είναι και το κονδύλι για το ΙΚΑ.

Για το ΝΑΤ και τα ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ η επιχορήγηση παραμένει αμετάβλητη στα φετινά επίπεδα.

Αύξηση 6,9% προβλέπεται μόνο για τον ΟΓΑ του οποίου η χρηματοδότηση φθάνει στα 4,65 δις ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να ανοίξει το ασφαλιστικό.

Κι αυτό καθώς μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Μάρτιος 2009) για τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών στο δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας η Κομισιόν αναμένει ίσως και μέχρι το τέλος του χρόνου σχέδιο νόμου επί του οποίου θα γίνει η διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά.

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Αλμούνια έχει ζητήσει άμεση συνολική παρέμβαση στο ασφαλιστικό.

=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: