Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

αναμένοντας την επανεξέταση του ενεργειακού σχεδιασμού της ΔΕΗ

Τη δέσμευση της νέας πολιτικής ηγεσίας για αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων με καινούργιες, αναμένοντας ταυτόχρονα την επανεξέταση του ενεργειακού σχεδιασμού της ΔΕΗ, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, συμμετέχοντας στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η πολιτεία, οι φορείς και η κοινωνία των πολιτών».
Η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει αλλαγές και στο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ως προς το σχεδιασμό διευκρίνισε παράλληλα ότι η επιτροπή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ομάδα εργασίας για τις ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι. Και ενημέρωσε ότι το Δεκέμβριο μετά από ευρύτατη διαβούλευση θα κατατεθεί προσχέδιο δεσμευτικού Οδικού Χάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να ανοίξει θέματα υποδομών, δικτύων, νομοθετικού πλαισίου και εξοικονόμησης ενέργειας.

«Η περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα θα είναι μια οριζόντια πολιτική. Θα είναι μια πολιτική που θα συνδυαστεί με άλλες πολιτικές, ώστε να είναι εφικτή η εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε η υπουργός. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ενέργεια θα υποταχθεί στο περιβάλλον και όχι το αντίστροφο. Η κλιματική αλλαγή δηλώνει τη σύνδεση των δύο και αυτό σηματοδοτεί η συμπερίληψή της στην επωνυμία του νέου Υπουργείου».

Σε ερώτηση για τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία και υπογράμμισε το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει σε αυτή την κατεύθυνση ο Ελληνας πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε, τέλος, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί αποδεκτή λύση για τη χώρα μας, κυρίως για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.
===================================
Το μήνυμα της Αθήνας προς τους ηγέτες της Κοπεγχάγης
H Αθήνα, συμμετέχοντας μαζικά με περισσότερους από 350 συνέδρους και την παρουσία 50 και πλέον διαπρεπών εκπροσώπων της Πολιτείας, της Παν/κης και επιστημονικής κοινότητας, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο διήμερο ενημέρωσης και δράσης «ΚΛΙΜΑ &ΠΟΛΗ: Με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη» που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, στις 6 κ 7 Νοεμβρίου, στην Αίγλη Ζαππείου, έστειλε με εμφατικό τρόπο, το μήνυμα της προστασίας του κλίματος στους ηγέτες, που σε ένα μήνα θα διαμορφώσουν το μέλλον του πλανήτη στην Κοπεγχάγη.

Εκατοντάδες παιδιά έδωσαν το δικό τους πολύχρωμο παρόν, δημιουργώντας με φαντασία και όραμα, το μεγαλύτερο πανό που θα σταλεί από την Αθήνα στην Κοπεγχάγη, με το μήνυμα της πόλης μας για ένα βιώσιμο μέλλον: « Η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο στους πολιτικούς ηγέτες, οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης πρέπει να εκφράζουν την κοινωνία και κυρίως τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών!» Το διήμερο τίμησαν με την παρουσία τους ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας καθώς και η νέα Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη .

Ο κ. Δήμας δήλωσε «Δεν είμαι ούτε απαισιόδοξος, ούτε αισιόδοξος, αλλά αποφασισμένος να εργαστώ για μια παγκόσμια, συνολική δεσμευτική και φιλόδοξη συμφωνία», πρόσθεσε δε ότι «η συμφωνία για τη μείωση του ρυθμού αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλει:

1. Να υπογραφεί από όλες τις χώρες. 2. Να αφορά σε όλους τους τομείς της οικονομίας. 3. Να αποτρέψει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη άνω των 2 βαθμών κελσίου. 4. Να κατοχυρωθεί η συμφωνία νομικά μέσω ενός συστήματος συμμόρφωσης».

Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η πολιτεία, οι φορείς και η κοινωνία των πολιτών απέναντι στην κλιματική κρίση» εγκαινίασε το θεσμοθετημένο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και απάντησε για πρώτη φορά δημόσια σε ερωτήσεις πολιτών, πάνω σε καίρια θέματα όπως τις ΑΠΕ, τη πυρηνική ενέργεια και τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ενόψει Κοπεγχάγης.

Επιπλέον, στο διήμερο συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης ο οποίος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ενεργό σχεδιασμό από την αρχή και ευρεία εισαγωγή των ΑΠΕ κατά 20%» καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Σπύρος Κουβέλης που εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης καθώς «είμαστε λιγότερο έτοιμοι από όσο θα πρεπε για μια νομικά δεσμευτική συμφωνίa».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παραβρέθηκε στην παρουσίαση του τόμου «Διεθνής κλιματική Πολιτική: ο δρόμος προς την Κοπεγχάγη» που υπό την επιμέλεια των Γρ. Τσάλτα και Κωστή Κατσιμπάρδη, ενσωματώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης. «Η δυναμική της Κοινωνίας των Πολιτών φαίνεται να ξεπερνάει θεσμικές αγκυλώσεις και να απαιτεί προωθημένες λύσεις.

Η ελληνική θέση πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη απέναντι στην κλιματική κρίση. Απαιτούμε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με όραμα για τα παιδιά μας», δήλωσε η διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, κα ʼννυ Μητροπούλου και συμπλήρωσε πως «οι πόλεις μας πρέπει και μπορούν να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό.

Υπάρχουν εφαρμοσμένες λύσεις από το εξωτερικό που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση». Σε κεντρική ομιλία του Προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Αρθρούρου Ζερβού , επισημάνθηκε ότι «μέχρι το 2020 η εξοικονόμηση ενέργειας και η υιοθέτηση των ΑΠΕ πρέπει να προωθηθούν με εντατικό ρυθμό.

Το κόστος χρήσης των ΑΠΕ βαθμιαία μειώνεται και πλέον υπάρχουν προοπτικές να βασίσουμε σε αυτές το ενεργειακό μας μέλλον»

Στο διήμερο «ΚΛΙΜΑ &ΠΟΛΗ: Με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη» αναλύθηκε εκτενώς και τονίσθηκε η ανάγκη άμεσης βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, η οποία θα αποφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Διαπιστώθηκε ότι η κλιματική αλλαγή στις πόλεις είναι ήδη γεγονός που διαπιστώνεται με μετρήσιμα στοιχεία. Οι πλέον ασθενείς οικονομικά ομάδες , είναι αυτές που δαπανούν περισσότερα χρήματα για ενέργεια και αντιμετωπίζουν δυσκολότερα τα φαινόμενα αλλαγής του αστικού κλίματος. Υπάρχει η τεχνολογία, είναι καιρός να δράσουμε για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αστικό περιβάλλον στον πολίτη.

Επίσης, στο πλαίσιο του διημέρου, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από 3 ευρωπαϊκές πόλεις, το Munster της Γερμανίας, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο, παρουσίασαν τις δράσεις τους σε θέματα εξοικονόμησης και αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, σχεδιασμού δικτύου μεταφορών και βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος. Ο συνδυασμός τέτοιων ενεργειών, μειώνει την απαιτούμενη ενέργεια που καταναλώνει μια πόλη, μειώνει τους εκπεμπόμενους ρύπους και βελτιώνει άμεσα και δραστικά το επίπεδο διαβίωσης στην πόλη.

Περισσότερες Πληροφορίες Λουκία Καλαϊτζή Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS press@medsos.gr 210 8228795

=====================================
Έργο... παράσημο
Η ανάθεση στην εταιρεία Μέτκα του έργου κατασκευής σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 775 ΜW στην Τουρκία (ανήκει κοινοπρακτικά στη γερμανική RWΕ και την τουρκική Τurcas Εlectric Uretim Α.S.) δεν επιβεβαιώνει μόνο τη διεθνή αναγνώριση της τεχνογνωσίας που διαθέτει η ελληνική εταιρεία, αλλά σηματοδοτεί και την καταξίωση του ομίλου Μυτιληναίου ως αξιόπιστου εταίρου της ευρύτερης ενεργειακής αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην αγορά δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο εργοδότης της Μέτκα στην τουρκική αγορά, η RWΕ, είναι από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης. Ο εν λόγω γερμανικός όμιλος έχει εκδηλώσει επανειλημμένως το ενδιαφέρον του να διεισδύσει στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πότε μέσω συμμαχίας με τη ΔΕΗ και πότε με άλλους ομίλους, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Λογικά, λοιπόν, η RWΕ θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό σύμμαχο του ομίλου Μυτιληναίου εφόσον ο τελευταίος πάρει διαζύγιο από τον σημερινό σύμμαχό του, την ισπανική Εndesa.
===================================
700.000 φορολογούμενοι πληρώνουν το 75% των φόρων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 5,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, οι 700.000 καταβάλλουν το 75% του συνόλου των εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία για την εν Ελλάδι φορολογική πραγματικότητα που δημοσιοποίησε χθες ο ΣΕΒ.

Η χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησής τους από τον ΣΕΒ (αφορούν στο 2007) συνδέεται με την προ ημερών αποδοχή εκ μέρους του προέδρου του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, στο γενικό συμβούλιο του Συνδέσμου και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου, ότι οι επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έκτακτη εισφορά στα κέρδη τους. Υπό την προϋπόθεση- είχε πει ο κ. Δασκαλόπουλος- να παταχθεί η φοροδιαφυγή, το μέγεθος της οποίας δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, πάνω από τις μισές ελληνικές οικογένειες (3 εκατομμύρια) δηλώνουν εισόδημα κάτω από το ατομικό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ετησίως, κι έτσι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Η κατηγορία αυτή δηλώνει στην Εφορία ότι ζει με 6.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή με 500 ευρώ το μήνα!

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΒ «φωτογραφίζουν» ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως βασικούς υπεύθυνους της φοροδιαφυγής στη χώρα, που ανέρχεται σύμφωνα με διεθνείς μελέτες στα 30 δισ. ευρώ τον χρόνο. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η είσπραξη των 20 δισ. ευρώ θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% τους φόρους που καταβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι, είτε να εξαλείψει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
Μόνο το 4% οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Στην επεξεργασία των δεδομένων ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το 74% του συνολικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα προέρχεται από μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν μόλις το 4% του συνόλου.
Ακόμη, το 33% των ελληνικών οικογενειών δηλώνει ετήσιο εισόδημα από 12.000- 30.000 ευρώ, που σημαίνει ότι έχουν ένα μέσο ετήσιο εισόδημα 19.000 ευρώ ή 1.600 ευρώ τον μήνα, και τους αντιστοιχεί φόρος 1.140 ευρώ τον χρόνο.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι περίπου το 90% των φορολογουμένων δηλώνει εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ, έχει μέσο φορολογικό συντελεστή 4% και πληρώνει το 25% του συνολικού φόρου φυσικών προσώπων. Το υπόλοιπο 75% του φόρου καταβάλλεται από το 10% των φορολογουμένων. Μόνο το 2% των ελληνικών οικογενειών δηλώνει ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ και καταβάλλει το 34% του συνολικού φόρου.
Επίσης, το 99,5% των επιχειρήσεων που παρακολουθούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή 202.418 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν ώς 5 άτομα, πληρώνουν κατά μέσον όρο ετησίως φόρο 6.100 ευρώ. Όσο, δηλαδή, ένας μισθωτός υπάλληλος με φορολογητέες αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα!

=========================================

Προτείνω να στείλουμε το πιο κάτω κείμενο... Αλλάξτε ότι δεν σας αρέσει και προσθέστε-αφαιρέστε ότι θέλετε:
----------------------------------------------------------------------------
Αγαπητέ κύριε/κυρία,

είμαι υποψήφιος στον διαγωνισμό 1/2007 της ΔΕΗ, για τον οποίο πέρα των προσωρινών αποτελεσμάτων δεν γνωρίζω τίποτα. Κοντέβει ο διαγωνισμός να κλείσει 3 χρόνια χωρίς αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής προσπαθούσα να μάθω αποτελέσματα πέρνοντας τηλέφωνο, ενοχλόντας πιθανώς ανενημέρωτους υπαλλήλους.

Τώρα πλέον απαιτώ να ενημερωθώ:
1) Αν για το Ελληνικό κράτος η καθυστέρηση 3 ετών για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων ενός διαγωνισμού θεωρείται ικανοποιητικός χρόνος
2) Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η εξέλιξη της διαδικασίας
3) Γιατί δεν ενημερώνει ο ΑΣΕΠ ή η ΔΕΗ για την εξέλιξη τα 2500 και πλέον άτομα που περιμένουν
4) Γιατί δεν προχωράει η πρόσληψη των επιτυχόντων οι οποίοι έχουν ήδη ανακοινωθεί σε ΦΕΚ και τέλος
5) ΠΟΤΕ ακριβώς θα βγουν τα τελικά απότελέσματα για κάθε κατηγορία και πόσο χρόνο μετά θα πάρει η πρόσληψη των επιτυχόντων.


Σταματήστε να παίζετε με την υπομονή μας. Δικαιούμαστε απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: