Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

«Κόλαση» ρύπανσης στην Εορδαία Κοζάνης Μέσα στο τελευταίο 48ωρο.

ΔΕΗ: Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Αρθούρος Ζερβός

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Αρθούρος Ζερβός θα είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Αρθούρος Ζερβός θα είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Όπως ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο κ. Ζερβός θα προταθεί από το Δημόσιο στις 15 Δεκεμβρίου στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας.
Ο κ. Ζερβός είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αιολικών Πάρκων
http://www.youtube.com/watch?v=YtVrcuR5jJ4

=====================================================
ΥΠΕΚΑ - Ο καθηγητής Α.Ζερβός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΣυγγραφέας Βουτσαδάκης Κ. (ANA) – 4 ώρες πριν
Ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Αρθούρος Ζερβός θα είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε σήμερα ότι το Δημόσιο θα προτείνει τον κ.Ζερβό για τη συγκεκριμένη θέση, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Ο κ.Ζερβός είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
--=================================================
ΔΕΗ: Προτείνεται για νέος πρόεδρος ο καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός
24 Νοεμβρίου 2009, 18:21




Ο καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις ανώνυμης εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 15/ 12/ 09 με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το ελληνικό δημόσιο με την ιδιότητα του μετόχου θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου, τον καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Αρθούρο Ζερβό
==================================================
«Κόλαση» ρύπανσης στην Εορδαία Κοζάνης
Μέσα στο τελευταίο 48ωρο.


Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει το τελευταίο 48ωρο η ατμοσφαιρική ρύπανση στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας Κοζάνης, σύμφωνα με μετρήσεις του κέντρου περιβάλλοντος της νομαρχίας και της ΔΕΗ.
Τη Δευτέρα, ο νομάρχης ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα.
Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι το απόγευμα της Κυριακής στο σταθμό Αγίων Αναργύρων Φλώρινα, καταγράφηκε συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων σε ποσοστό 2.616 μικρογραμμαρίων, όταν το όριο επιφυλακής είναι 50.
Τη Δευτέρα έφτασε στα 1.197 μικρογραμμάρια.
Με έγγραφό της η νομαρχία, έχει ζητήσει από την ΔΕΗ την προσωρινή παύση ορισμένων ατμοηλεκτρικών σταθμών και ορυχείων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

=====================================================
Πιο πράσινη η ΔΕΗ;

Όλο και πληθαίνουν οι φήμες στην αγορά ότι η ΔΕΗ με το νέο διοικητή της θα αποκτήσει έντονο αιολικό “χρώμα”.
Και αυτό γιατί το όνομα του καθηγητή του πολυτεχνείου Αρθούρου Ζερβού το οποίο “παίζει” δυνατά για τη ΔΕΚΟ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα αιολικά, καθώς ο ίδιος είναι πρόεδρος της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας επιτροπής αιολικής ενέργειας.



==================================================
Η ΔΕΗ ΑΕ απέκλεισε με μπάζα την Ακρινή

Με αποθέσεις σκύρων (πέτρες, χώματα) η ΔΕΗ χτες έκλεισε το δρόμο Ακρινής - Κοζάνης, αποκόβοντας με τον τρόπο αυτό τους κατοίκους του Δήμου Ελλησπόντου. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι με τη στάση των τοπικών και αστυνομικών αρχών που ακολουθώντας τη γνωστή τους διγλωσσία επιτρέπουν στη ΔΕΗ ΑΕ να προβαίνει σε συνεχείς αυθαιρεσίες.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει από χρόνια να αποχαρακτηριστεί από επαρχιακός ο δρόμος που συνδέει την Ακρινή με την Κοζάνη, προκειμένου να κάνει τις αποθέσεις των σκύρων. Οι φορείς του Δήμου Ελλησπόντου και οι κάτοικοι έχουν ζητήσει αντίθετα, πριν γίνει οποιοσδήποτε αποχαρακτηρισμός του δρόμου, να υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση από τη ΔΕΗ για τη δημιουργία νέου και οριστικού εναλλακτικού επαρχιακού δικτύου.
Στους κατοίκους που βρίσκονταν στο σημείο όπου έγιναν οι αποθέσεις των μπάζων και διαμαρτύρονταν για την αυθαιρεσία της ΔΕΗ, εξέφρασε τη συμπαράστασή του κλιμάκιο της ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ με τον Γιάννη Μητσιάκο, νομαρχιακό σύμβουλο, που τους επισκέφθηκε. Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι του Δήμου Ελλησπόντου πραγματοποιούν κατάληψη της ανισόπεδης γέφυρας του δρόμου Ακρινή - Κοζάνη. Διαμαρτύρονται για τα βαριά φορτία των οχημάτων της ΔΕΗ, τα οποία διέρχονται πάνω από την ανισόπεδη γέφυρα (ανυπαρξία στατικής μελέτης) και αποτελούσαν κίνδυνο τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ όσο και για τα αυτοκίνητα που κινούνταν κάτω από τη γέφυρα.

===============================================================
ΥΠΕΚΑ - Μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Πτολεμαϊδα
Συγγραφέας Βουτσαδάκης Κ. (ANA) – 4 ώρες πριν

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες (πλήρης άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή κ.α) που επικράτησαν στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εκκίνηση, μετά από βλάβη, δύο Ατμοηλεκτρικών Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι οι αιτίες για τις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδιακών ρύπων στην περιοχή. Αυτό προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή τις καταγγελίες από φορείς της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύπανση. Από το υπουργείο δόθηκε επίσης εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η μείωση φορτίων στις Ατμοηλεκτρικές Μονάδες και ο περιορισμός της δραστηριότητας των εργολάβων στα Ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Παράλληλα με εντολή του Υπουργείου, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο, τον ΑΗΣ και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει συμμόρφωση των υπευθύνων. "Είναι γεγονός ότι το μόνιμο και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη, επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίλυσή του συνιστά προτεραιότητα, που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη. Είναι δεδομένη η θέση του Υπουργείου, για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, θα υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής". Αναφορικά τέλος με την μετεγκατάσταση της Ακρινής, επαναλαμβάνεται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, κ.Γ. Παπανδρέου. Η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

==========================================================
Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για ανέργους και ασφαλιστικό
Συλλαλητήριο οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ στις 6:30 το απόγευμα, στην Ομόνοια με αιτήματα την προστασία των ανέργων, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων καθώς και την χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς.

Ομιλητές ήταν ο Ισπανός, Χεσούς Χέτε Ολίρα, επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας της Διεθνούς Οργάνωσης Συνδέσμου Μετάλλου, η Λία Κουτράκου, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής stage, ο Δημήτρης Βιτάλης από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ο Κώστας Δημόπουλος, μέλος της Παναττικής Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων ΟΤΑ, η Βάσια Χριστοδουλιά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων της Γ.Γ. Αθλητησμού και ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της ΕΒΕ. Το συλλαλητήριο έκλεισε με την ομιλία του ο Χρήστος Κατσώνης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Παρευρέθηκε επίσης πολυπληθής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πορεία προς την Βουλή μέσω της οδού Σταδίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
================================================================

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Greenpeace κατά λιγνίτη - «ανανεώσιμος» στη ΔΕΗ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ
Στο στόχαστρο των Οικολόγων Πράσινων και της Greenpeace μπαίνουν ο λιγνίτης και οι ρυπαίνουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ενδείξεις για τοποθέτηση ως επικεφαλής της ΔΕΗ ανθρώπου των ανανεώσιμων πηγών και ιδιαίτερα της αιολικής ενέργειας καθηγητής Αρθούρος Ζερβός
Συγκεκριμένα, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, ξεκίνησε καμπάνια, με στόχο την απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από τον λιγνίτη, με εκκίνηση από τη Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου, όπου η ΔΕΗ λειτουργεί έναν από τους πλέον ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με τον Νίκο Χρυσόγελο και τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο συναντήθηκε την περασμένη Κυριακή με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τοπικούς φορείς και πολίτες στο πνευματικό κέντρο της Μεγαλόπολης για να συζητήσουν τα τοπικά προβλήματα και τη ρύπανση από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Η Μεγαλόπολη επιλέχθηκε συμβολικά, για να αναδειχθεί η ανάγκη προετοιμασίας και μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Δύο από τις εκεί λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι από τις πλέον ρυπογόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ συμβάλλουν σημαντικά και στις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα.

Η καμπάνια θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε Κοζάνη - Πτολεμαΐδα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Πρόταση του κόμματος των Οικολόγων είναι η μετατροπή των λιγνιτικών κέντρων σε κέντρα παραγωγής πράσινης ενέργειας. Αυτό θα γίνει με αξιοποίηση βιομάζας, υπολειμμάτων από καλλιέργειες και περιβαλλοντικά αποδεκτών φυτών, δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, ιδιαίτερα στα υποβαθμισμένα λιγνιτικά πεδία, με δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τις ΑΠΕ.

Από την πλευρά της, η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους σταθμούς της ΔΕΗ στα δύο λιγνιτικά κέντρα. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ιμπραήμ, η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει δραστικά τους περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ετησίως, κλείνοντας τους πιο ρυπογόνους σταθμούς της για να το πετύχει. Η περιβαλλοντική οργάνωση εκτιμά ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να υποστηριχθεί από ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ, με στόχο την ταχύτατη απόσυρση των λιγότερο αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων, τη σταδιακή απόσυρση των υπόλοιπων και την επιθετική προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επικεφαλής από τις ΑΠΕ

* Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ έχει επιλεγεί προβεβλημένο πρόσωπο από τον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για τον (καθηγητής ΕΜΠ) Αρθούρο Ζερβό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας.

Με την επιλογή της, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβεβαιώσει τη βαρύτητα που δίνει στις ανανεώσιμες πηγές και την πράσινη ανάπτυξη, αν και τα προβλήματα της ΔΕΗ έχουν να κάνουν περισσότερο με τη διαχείριση της υποδομής της, τη λειτουργία της σε καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς και τη διοικητική της διάρθρωση. *

ΔΕΗ: Εχει άγνοια
Στις θέσεις του Δημήτρη Ιμπραήμ για απεξάρτηση από τον λιγνίτη, απάντησε χθες το απόγευμα η διοίκηση της ΔΕΗ, προσάπτοντας στο στέλεχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης άγνοια στα θέματα ενεργειακού σχεδιασμού.
Ειδικά για τον λιγνίτη, η ΔΕΗ τονίζει ότι η αξιοποίησή του αποτελεί μία από τις παραμέτρους που διασφαλίζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση του κ. Ιμπραήμ για απαγόρευση των μονάδων με εκπομπές πάνω από 0,35 κιλά διοξείδιου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα, θα αποκλειστούν οι νέες υπερσύγχρονες μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, που προορίζονται για την αντικατάσταση παλαιών μονάδων. Ετσι, θα οδηγηθεί η χώρα σε ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες ύλες και θα εκτεθεί σε σοβαρούς κινδύνους από ανεξέλεγκτες διεθνείς ενεργειακές κρίσεις.

============================================
ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣΠρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον μονόδρομος»
Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου
Φωτογραφίες: Καναρης Τσιγκανος


Ο Ελληνας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κ. Αρθούρος Ζερβός, μιλάει στο ΟΙΚΟ όχι μόνο για την περιβαλλοντική, αλλά και για την οικονομική ανάγκη στροφής προς τις ΑΠΕ και υποστηρίζει πως με τις κατάλληλες κινήσεις οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη μπορούν να καλυφθούν από αυτές.

Ενας αεροναυπηγός μπορεί, εκτός από αεροπλάνα, να φτιάχνει και ανεμογεννήτριες. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά που έμαθα στη διάρκεια της συνάντησής μου με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κ. Αρθούρο Ζερβό. Συζητήσαμε εφ' όλης της ύλης, για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και πόσο κοστίζουν, για τις ενεργειακές λύσεις του πλανήτη, για το πετρέλαιο και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αιτία της συνάντησής μας, ωστόσο, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ενός εξαιρετικά ελπιδοφόρου όσο και επίπονου σχεδίου που εκπονήθηκε με τη συνεργασία επιστημονικών οργανισμών και της Greenpeace. Αυτού της «ενεργειακής επανάστασης», δηλαδή της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050. Και ναι, είναι εφικτό.

Αν μπορούσαμε να πάμε πίσω, γιατί η ανθρωπότητα προτίμησε να αναπτύξει τεχνολογία ώστε να παράγει ενέργεια από πετρέλαιο και όχι από τον ήλιο ή τον αέρα;
Το πετρέλαιο παράγει μεγάλη ενέργεια σε σχέση με τον όγκο του και στην αρχή ήταν εύκολο. Οταν έγιναν οι πρώτες ανακαλύψεις των μεγάλων πετρελαϊκών πηγών στις αρχές του 20ού αιώνα, κάναμε μια τρύπα και πεταγόταν πετρέλαιο. Ετσι όλα τα άλλα ξεχάστηκαν.

Και πώς ξεπρόβαλαν οι ανανεώσιμες;
Η πρώτη μεγάλη ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έρχεται στη δεκαετία του '70 λόγω της κρίσης του πετρελαίου. Τότε, για πρώτη φορά αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε την τρομερή και αποκλειστική εξάρτηση που έχει δημιουργηθεί από το πετρέλαιο. Στη δεκαετία του '80 πέφτουν, όμως, πολύ οι τιμές του πετρελαίου και αλλάζει πάλι το σκηνικό. Εως ότου, τη δεκαετία του '90 έρχεται στο προσκήνιο το περιβαλλοντικό πρόβλημα και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Ετσι, οι ανανεώσιμες μπαίνουν και πάλι στην ατζέντα. Ομως, στο μεταξύ, τα πετρελαϊκά συμφέροντα είναι τεράστια και είναι δύσκολο να υπερνικηθούν. Οι ανανεώσιμες έχουν μια σημαντική διαφορά. Κανείς δεν μπορεί να κατέχει την πρώτη ύλη. Μόνο την τεχνολογία.

Ποιος κατέχει σήμερα την τεχνολογία;
Στην αιολική ενέργεια, οι επτά στις δέκα μεγάλες εταιρείες είναι ευρωπαϊκές. Υπάρχουν ακόμα μια αμερικανική, μια ινδική και μια γιαπωνέζικη. Στα φωτοβολταϊκά συστήματα τα πράγματα είναι μοιρασμένα, ανάμεσα σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία. Είναι σαφές όμως ότι η Ευρώπη έχει προβάδισμα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής την οποία βασικά καθόρισαν οι Γερμανοί.

Μιλήσατε για ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.
Σήμερα, κατά 50% η ενέργειά μας στην Ευρώπη είναι εισαγόμενη και αν δεν κάνουμε κάτι, το ποσοστό αυτό έως το 2030 θα έχει γίνει 70%. Κάποιες πηγές που είχαμε εξαντλούνται. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ίδιες πηγές τις οποίες δεν έχουμε. Οπότε, έρχονται στο προσκήνιο οι ανανεώσιμες. Με αυτό το σκεπτικό έγιναν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στόχο 20% της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες.

Οι οποίες όμως θα πρέπει να επικυρωθούν από τα κράτη...
Ναι, αυτός είναι ένας συνολικός στόχος για την Ε.Ε. Θα πρέπει τώρα να γίνουν επιμέρους συμφωνίες με τα κράτη-μέλη, για το τι θα κάνει ο καθένας. Και εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου προφανή.

Κι αυτό γιατί ειδικά για τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, το κόστος της ενέργειας και άρα και του βιομηχανικού προϊόντος θα αυξηθεί, φαντάζομαι.
Θέλει πολλή κουβέντα τι σημαίνει μεγαλύτερο κόστος. Το κόστος είναι μεγαλύτερο με τα σημερινά δεδομένα. Ομως, δεν σχεδιάζουμε ενεργειακή πολιτική για την επόμενη τετραετία, μιλάμε για το τι θα γίνει σε είκοσι χρόνια. Και τότε δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα κοστίζει περισσότερο. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει και το περίφημο Stern Report το οποίο δεν είναι υπέρ των ανανεώσιμων. Επίσης, με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων φτιάχνεται μια καινούργια βιομηχανία από την οποία υπάρχει οικονομικό όφελος. 'Το σύνολο της κοινωνίας είναι σαφές ότι τελικά θα είναι οικονομικά ωφελημένο.


Η βιομάζα εντάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές...
Η βιομάζα μοιάζει με τις παραδοσιακές μορφές με την έννοια ότι η ενέργεια παράγεται με την καύση. Μπορείς να παράγεις ηλεκτρικό, θερμότητα και να τη χρησιμοποιήσεις για καύσιμα. Ουσιαστικά είναι το μοναδικό από τις ανανεώσιμες που μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στις μεταφορές αντικαθιστώντας το πετρέλαιο.

Πρόκειται πραγματικά για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ή μήπως αποτελεί περισσότερο μια γεωργική λύση;
Είναι ανανεώσιμη υπό κάποιες συνθήκες - αν παράγω βιομάζα από μια καλλιέργεια που έχει φτιαχτεί για αυτό.

Παρ' όλα αυτά, έχω ξοδέψει ενέργεια για να μεγαλώσει η καλλιέργεια...
Ναι αλλά και σε αυτή την περίπτωση κινητήρια δύναμη είναι ο ήλιος.

Ενα αυτοκίνητο που κινείται με βιοκαύσιμα δεν εκπέμπει ρύπους;
Ναι βέβαια.

Αρα, σε τι διαφέρει από τη βενζίνη;
Οσον αφορά στο διοξείδιο που είναι το κυρίως αέριο του θερμοκηπίου, ο κύκλος είναι μηδενικός. Το φυτό για να μεγαλώσει απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο στη συνέχεια το απελευθερώνει στο περιβάλλον όταν καίγεται ως βιομάζα. Υπάρχει όμως ένα θέμα στη μικροκλίμακα, δηλαδή στην Αθήνα για παράδειγμα, όπου δεν θα σταματήσει να υπάρχει ρύπανση από την κίνηση των αυτοκινήτων ακόμα και αν καίνε βιομάζα. Ωστόσο, οι εκπομπές είναι μικρότερες στους περισσότερους ρύπους.

Μήπως θα έπρεπε τελικά να μειώσουμε την κίνησή μας με το αυτοκίνητο ή συνολικά την κατανάλωση ενέργειας;
Σαφώς αυτό είναι προϋπόθεση. Αλλιώς, όλες οι νέες μέθοδοι θα έρχονται απλώς να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες που θα δημιουργούνται. Και βέβαια αυτό είναι το πιο δύσκολο γιατί σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας.

Η κιλοβατώρα που παράγεται με καύση λιγνίτη, με αιολική ενέργεια ή με φωτοβολταϊκά κοστίζει περισσότερο;
Σαφώς από φωτοβολταϊκά, έπειτα από αιολικά και η πιο φθηνή είναι από λιγνίτη.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Εχει να κάνει με το κόστος της τεχνολογίας και με το κόστος της πηγής. Στην αιολική και ηλιακή ενέργεια δεν έχεις κόστος πηγής αλλά το κόστος της τεχνολογίας είναι ακόμα υψηλό. Μια ανεμογεννήτρια κοστίζει περίπου 3.000.000 ευρώ και έχει διάρκεια ζωής 20 χρόνια. Για τον υπολογισμό του κόστους, ωστόσο, λαμβάνουμε υπ' όψιν μας τις σημερινές τιμές της πρώτης ύλης και αυτό δεν είναι καθόλου ασφαλές. Ο φθηνότερος τρόπος να παράγεις ηλεκτρική ενέργεια είναι το φυσικό αέριο. Από το 2000 όμως έως σήμερα έχει τριπλασιαστεί η τιμή του. Επίσης, υπάρχει κοινωνικό κόστος. Τη ρύπανση την πληρώνει η κοινωνία, άρα και εσύ έμμεσα.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η προσφορότερη λύση για την Ελλάδα;
Το θέμα είναι πώς θέλουμε να διαμορφωθεί ο ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα στο μέλλον. Αποφασίσαμε να δώσουμε κάποια χρήματα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό είναι σημαντικό. Ομως, οι «επιδοτήσεις» δεν είναι ανεξάντλητες. Αν έχεις 100 και δώσεις κάπου 90 μένουν μόνο δέκα για τα υπόλοιπα. Το ερώτημα είναι ποια ενέργεια θα παράγεις με τα 90 που θα δώσεις;

Πιστεύετε ότι είναι μεγάλη η τιμή που δίδεται από τη ΔΕΗ για την αγορά της κιλοβατώρας που προέρχεται από φωτοβολταϊκά...
Η αιολική κιλοβατώρα λοιπόν είναι περίπου δέκα φορές πιο φθηνή από εκείνη που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά. Αρα με τα ίδια χρήματα παράγω πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτή που θα μπορούσα να παράγω. Ο τρόπος που μοιράζεις τα χρήματα μπορεί να διαμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Στη Γερμανία έπεισαν τον πολίτη να βάλει φωτοβολταϊκά στο σπίτι του, να επενδύσει σε αυτά επιδοτώντας τη λήψη δανείου. Με τα έσοδα του φωτοβολταϊκού που έχεις αγοράσει στη συνέχεια αποπληρώνεις το δάνειο. Δεν κερδίζεις πολλά λεφτά αλλά κάνεις καλό στο περιβάλλον και βοηθάς και ενεργειακά τη χώρα. Στην Ελλάδα δεν επιδοτείται ο οικιακός καταναλωτής, μόνο αυτός που θα κάνει την επένδυση. Ετσι όμως δεν φτιάχνεις συνείδηση.

Πόσες ανεμογεννήτριες έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Γύρω στο 2,5% της ηλεκτροπαραγωγής μας παράγεται από ανεμογεννήτριες, περίπου 1.200.

Πόσες πρέπει να εγκαταστήσουμε στο μέλλον;
Εως το 2010 πρέπει το 20% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 11%. Ακόμα και αν το υπόλοιπο ποσοστό προσπαθούσαμε να το πετύχουμε με αιολικά θα χρειαζόμασταν 700 - 1.000 ανεμογεννήτριες που θα παρήγαγαν περίπου 3.000 MW.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τη δημιουργία αιολικών πάρκων...
Ναι, το γνωρίζω και θεωρώ ότι πολλές φορές είναι υπερβολικές. Υπάρχουν μερικά δεδομένα. Τα αιολικά πάρκα πρέπει να γίνουν εκεί όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό. Στην Ελλάδα, αυτές οι περιοχές είναι το Αιγαίο, η Εύβοια, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Θράκη. Το «κλειδί» είναι πως πετυχαίνεις την κοινωνική συναίνεση. Καταλαβαίνω το φόβο του αγνώστου. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει όφελος γι' αυτόν που κάνει τη «θυσία». Στη Δανία, η ανάπτυξη στην αιολική ενέργεια ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 όταν ολόκληρα χωριά συνεργάζονταν για να κάνουν μια επένδυση. Στη Γερμανία, ξεκίνησε από τους αγρότες που έβαζαν και μια ανεμογεννήτρια στο χωράφι τους για να έχουν επιπλέον εισόδημα.

Η πυρηνική ενέργεια είναι μια λύση;
Θα παίξει κάποιο ρόλο, αλλά περιορισμένο. Αν μιλάμε για αντίδραση στις ανεμογεννήτριες φανταστείτε στα πυρηνικά. Η ανθρωπότητα αρέσκεται στα μεγάλα, να παίζει το «θεό» όπως αυτή η ιστορία της πυρηνικής σχάσης. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το αντικείμενο λένε «θα είμαστε εμπορικοί σε 50 χρόνια». Θα είναι ήδη πολύ αργά. Πώς θα αντικαταστήσεις τις άλλες πηγές που τελειώνουν στο μεταξύ;

Πιστεύετε ότι το ενεργειακό μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές;
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σε πενήντα χρόνια τι θα έχεις ως ενεργειακή πηγή;

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

«Τα αποθέματα ανανεώσιμης ενέργειας που είναι σήμερα τεχνικά διαθέσιμα επαρκούν για να παράγουμε έξι φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουμε τώρα παγκοσμίως». Απίστευτο κι όμως αληθινό και, κυρίως, ελπιδοφόρο. Είναι το συμπέρασμα της ερευνητικής εργασίας που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με την Greenpeace, προκειμένου να φτιαχτεί ένα σχέδιο-σενάριο παραγωγής ενέργειας σε ποσοστό 50% από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια. Η «δουλειά» κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο με την τεχνογνωσία των ειδικών του Γερμανικού Ινστιτούτου Αεροδιαστήματος και έχει λάβει υπ' όψιν τόσο τις ειδικές συνθήκες στις διάφορες περιοχές του πλανήτη όσο και την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα οικονομικά δεδομένα και βέβαια το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι να μην αυξηθεί η θερμοκρασία περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως 2050. (Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να γνωρίζουμε ότι την τελευταία δεκαπενταετία οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 25%).




Σχεδιάστηκε λοιπόν το «Σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης» που μετατρέπει το σημερινό ενεργειακό τοπίο σταδιακά σε ένα πραγματικά βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο.

Σύμφωνα με το σενάριο προβλέπονται:

• Η πλήρης κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και η σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
• Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τα 435.000 PJ/ έτος (Peta Joules ανά έτος) σε 422.000 PJ/ έτος. (Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς χωρίς να λάβουμε κανένα μέτρο έως το 2050 η κατανάλωση ενέργειας παγκόσμια θα φτάσει τα 810.000 PJ/ έτος. Η μείωση αυτή προϋποθέτει ότι οι ανεπτυγμένες «περιοχές» του πλανήτη Αμερική, Ιαπωνία, Ευρώπη θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο προς όφελος των αναπτυσσόμενων χωρών, όπως της Ινδίας της Βραζιλίας και της Ινδίας για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Παράλληλα, οι ανεπτυγμένες «περιοχές» θα εξάγουν τεχνολογία στις αναπτυσσόμενες έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί όσο είναι δυνατόν πράσινη ενέργεια.
• Το 70% της ηλεκτροπαραγωγής θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών.

- Στον τομέα της θέρμανσης, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών θα φτάσει το 65%. Τα ορυκτά καύσιμα θα αντικατασταθούν από βιομάζα, ηλιακούς συλλέκτες και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.

Σύμφωνα με το σενάριο της ενεργειακής επανάστασης, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν από 23.000 εκατομμύρια τόνους το 2003 σε 11.500 εκατομμύρια τόνους το 2050.

Σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν το 13% της παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή αγγίζει το 18%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο στη θέρμανση είναι περίπου 26%. Ωστόσο, περίπου το 80% της ενέργειας καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα και το υπόλοιπο 7% από πυρηνική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: