Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

θα πρέπει να πει τουλάχιστον σε 5000 εργαζομένους, να αλλάξουν πόστο, νοοτροπία και γνώση και ενδεχομένως να φύγουν με εθελούσια έξοδοως συνταξιούχοι

Προς μείωση σε ΔΕΗ, εισφορές ΕΡΤ
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής χαρακτήρισε «υπέρογκα τα τέλη που πληρώνουν υποχρεωτικά οι καταναλωτές για τη δημόσια τηλεόραση, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Δεν ξέρουμε το ακριβές χαράτσι των φουσκωμένων λογαριασμών»...
Αλλαγές στο πολλαπλό χαράτσι που πληρώνουν για την ΕΡΤ οι καταναλωτές αναγκαστικά, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προανήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με στόχο τη μείωσή του.

Αφησε επίσης η υπουργός ανοικτό το ενδεχόμενο και για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τη βουτιά του πετρελαίου διεθνώς και την υψηλότατη κερδοφορία της ΔΕΗ. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου:
Η κυρία Μπιρμπίλη σε απάντηση ερώτησης του «Εθνους» χαρακτήρισε υπέρογκα τα τέλη που οι καταναλωτές πληρώνουν για την ΕΡΤ μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, υποχρεωτικά μάλιστα αλλιώς θα τους κοπεί η ηλεκτροδότηση. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της υπουργού πως «δεν ξέρουμε ούτε εμείς ούτε οι πολίτες το κόστος της ενέργειας», εννοώντας σαφώς το... χαράτσι υπέρ ΕΡΤ και τα τέλη για τους δήμους κ.λπ. που κρύβουν μέσα τους οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.Η κυρία Μπιρμπίλη είπε πως «το θέμα ξεπερνάει το δικό μας υπουργείο και θέλει μια γενικότερη κατεύθυνση» και πως μέσα στο 2010 θα το συζητήσει με τα συναρμόδια υπουργεία.
Υπενθυμίζεται πως οι καταναλωτές επιβαρύνονται ετησίως υπέρ ΕΡΤ με 55 ευρώ για κάθε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή το χαράτσι πολλαπλασιάζεται αν κάποιος διαθέτει ένα σπίτι στο χωριό, εξοχικό, ενώ τη δημόσια TV πληρώνουν ακόμη και οι στάβλοι, ενώ δεν εξαιρούνται ούτε οι... τάφοι που ηλεκτροδοτούνται.
Συνολικά η ΕΡΤ εισπράττει μέσω του αναγκαστικού αυτού καπέλου ποσό 320 εκατ. ευρώ από τους καταναλωτές.
Κλειστά χαρτιά
Είναι άγνωστο το είδος και το βάθος της αλλαγής που φέρεται διατεθειμένη να κάνει στο θέμα αυτό η κυρία Μπιρμπίλη, αφού χθες προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της.
Πληροφορίες μας από αρμόδια πηγή του υπουργείου αναφέρουν επιπροσθέτως πως η παρέμβαση θα κινηθεί με βασικό στόχο την ελάφρυνση των καταναλωτών έως κάποιου ποσοστού από το τέλος υπέρ ΕΡΤ. Ενώ πόντους κερδίζει και η εισήγηση που έχει γίνει στην υπουργό από σύμβουλό της να απεμπλακεί η είσπραξη του τέλους αυτού από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χαρατσώνεται πολλαπλώς ο καταναλωτής μέσω διαφορετικών αριθμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυρία Μπιρμπίλη άνοιξε... χαραμάδα και για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Τοποθέτησε χρονικά το θέμα συζήτησής του μετά την εγκατάσταση του νέου προέδρου - διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, η οποία θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Από την απάντηση της υπουργού συνάγεται πως θα υπάρξει απόφαση στις αρχές του 2010 για την αναπροσαρμογή (μείωση) των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν παράγοντες όπως: πτώση θεαματική της τιμής του πετρελαίου, αύξηση κερδοφορίας της ΔΕΗ κ.λπ.

Χάρης Αναγνωστόπουλος - Χρήστος Κολώνας

====================================================
Συνελήφθησαν τρεις νεαροί για φθορές στο δίκτυο της ΔΕΗ
Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
Για φθορές στο δίκτυο της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπή ρεύματος σε τέσσερα χωριά του νομού Σερρών κατηγορούνται τρεις νεαροί που συνελήφθησαν από αστυνομικούς στο χωριό Κοβούκλιο Σερρών.

Πρόκειται για τρεις Έλληνες , ηλικίας 17 και 18 χρονών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με την αστυνομία οι παραπάνω προξένησαν φθορά ύψους 420 ευρώ σε ασφάλειες του δικτύου με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα και να διακοπεί η παροχή ρεύματος για περίπου δύο ώρες , στα τέσσερα χωριά του νομού Σερρών.

==============================================
Αρθούρος Ζερβός: Τι μπορεί να κάνει ο οικολόγος διοικητής της ΔΕΗτου Γιάννη Τσαραγκλή - Η μεγαλύτερη κρατική βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια , προχώρησε με τη βοήθεια της κυβέρνησης σε μια κίνηση με πολλούς συμβολισμούς, ορίζοντας ως πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επικεφαλή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αιολικών Πάρκων κ. Αρθούρο Ζερβό
Έφτασε ο καιρός που η μεγαλύτερη ρυπογόνος βιομηχανία στην Ελλάδα - για το καλό μας φυσικά - με την είσοδο του κ. Ζερβού στη διοίκηση, να αρχίσει να συζητά το ενδεχόμενο να κλείσει τους μουτζούρηδες, δηλαδή εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη, τα ορυχεία λιγνίτη και να τα αντικαταστήσει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή πιο πρακτικά, η νέα διοίκηση της Δ.Ε.Η. εάν θέλει να σταματήσει τους ρύπους, θα πρέπει να πει τουλάχιστον σε 5000 εργαζομένους, να αλλάξουν πόστο, νοοτροπία και γνώση και ενδεχομένως να φύγουν με εθελούσια έξοδο ως συνταξιούχοι.
Το όφελος μεγάλο για το περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό και ενδεχομένως – δεν έχω κάποια πρόχειρη μελέτη - και για τα ταμεία της ΔΕΚΟ και κατ' επέκταση τις τσέπες των καταναλωτών. Όπως όμως καταλαβαίνετε όσοι λίγο ως πολύ διαβάζεται σχετικά άρθρα για τη ΔΕΗ, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αλλά και συνάμα το πρόβλημα της , είναι οι 25.000 και πλέον εργαζόμενοι της, η οποία έχουν κριθεί από τις προηγούμενες ( μη οικολογικές! ) διοικήσεις ως υπεράριθμοι . Δεν γνωρίζουμε αν και ο κ. Ζερβός θα κάνει στην πρώτη του δημόσια συνέντευξη την ίδια εκτίμηση που είχαν κάνει προκάτοχοι του . Εάν όμως κάνει το ίδιο λάθος και ασχοληθεί με τον αριθμό των εργαζομένων και τον χαρακτηρίσει υπερβολικό, τις επόμενες μέρες να περιμένετε και για αυτόν σχόλια , παρατυπίες, σκάνδαλα και σκανδαλάκια και δημόσια κόντρα με την ισχυρή ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ!
Αυτό συμβαίνει γιατί όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις διορίζουν ως διοικητή της ΔΕΗ καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι όμως έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Συνεργάζονται και «διοικούν» φοιτητές και όχι οικογενειάρχες εργαζόμενους με συμφέροντα ζωής και θανάτου στα πόστα τους.

Ο κ. Ζερβός για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), θα λέγαμε ότι είναι σχεδόν φανατικός υποστηρικτής, του αναπτυξιακού μονόδρομου των ΑΠΕ για τη χώρα και επομένως για την μοναδική κρατική και τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα τη ΔΕΗ.
Συνεπώς, είμαστε γεμάτοι περιέργεια να δούμε πώς ο νέος πρόεδρος της Δ.Ε.Η. θα μετατρέψει το μεγαλύτερο μουντζούρη της χώρας σε μια πράσινη βιομηχανία , πόσο θα κοστίσει αυτό σε άψυχο και έμψυχο υλικό , αν θα είναι βιώσιμο και κυρίως σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει πραγματοποιήσιμο. Καλή επιτυχία!

====================================================
Επίθεση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εναντίον όσων στρέφονται κατά του λιγνίτη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/11/2009
Κατά όσων υπονομεύουν τον λιγνίτη, στρέφονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη επίθεση μέσω δημοσιευμάτων σε βάρος “του εθνικού μας καυσίμου” με αδιαμφισβήτητο σκοπό και στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η βέλτιστη λύση -γιατί ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν- είναι η τάχιστη αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων και αντιοικονομικών μονάδων με νέες υπερσύγχρονης τεχνολογίας που θα περιορίζουν κατακόρυφα τους ρύπους. Αναφέρει δε ότι “δεν θα επιτρέψουμε η ενεργειακή πολιτική της χώρας να καθοριστεί από τις πιέσεις υποτιθέμενων οικολόγων και περιβαλλοντικά 'ευαισθητοποιημένων'” που οι υποδείξεις τους οδηγούν σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και κατακόρυφη αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας.

Όσοι υπονομεύουν τον λιγνίτη, επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ, καλό θα ήταν να απαιτήσουν την προώθηση των νέων λιγνιτικών μονάδων Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ και να μιλούν για νέες λιγνιτικές μονάδες (Άγιος Δημήτριος 6 και Αμύνταιο 3) προς αντικατάσταση μιας σειράς ακόμα παλαιών λιγνιτικών μονάδων.

Προφανώς, προσθέτει, “τους κυρίους αυτούς τους ενδιαφέρει εάν θα δουλεύουν οι 9 ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες λόγω μείωσης της ζήτησης και στροφής στις ΑΠΕ ζορίζονται πάρα πολύ και για να είναι σίγουροι ότι θα δουλέψουν, ο λιγνίτης πρέπει να εκτοπιστεί ή να περιοριστεί δραματικά”.

Οι εργαζόμενοι προφανώς στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ως προς την επιλογή Α.Ζερβού στο “τιμόνι” της ΔΕΗ, που προέρχεται από τον χώρο των ΑΠΕ, και μια μέρα μετά την εντολή της υπουργού Περιβάλλοντος για περιορισμό της δραστηριότητας των ορυχείων της ΔΕΗ στη Βόρεια Ελλάδα.
==========================================
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΚΡΙΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Απέκλεισαν τους ταινιόδρομους των ορυχείων


Σε αποκλεισμό των ταινιόδρομων στα ορυχεία της ΔΕΗ προχώρησαν χτες κάτοικοι της Ακρινής αντιδρώντας στην ασύδοτη δράση της επιχείρησης η οποία, αποθρασυμένη από τη στήριξη που της παρέχουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι ντόπιοι εκπρόσωποί του, συνεχίζει να προκαλεί. Χτες, η ΔΕΗ ΑΕ συνέχισε το μπάζωμα του δρόμου που διασταυρώνεται με τον επαρχιακό δρόμο Κοζάνης - Ακρινής, με αποτέλεσμα τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του οικισμού της Ακρινής.

Οι κάτοικοι, που προχθές το βράδυ αποφάσισαν μέσα από γενική συνέλευση να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να δώσουν το περιθώριο στις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν για να λυθεί το πρόβλημα, χτες το πρωί είδαν κατάπληκτοι φορτηγά της ΔΕΗ να ρίχνουν επιπλέον ποσότητες μπάζων, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Αυτή είναι η «απάντηση» της ΔΕΗ στις αντιδράσεις των κατοίκων, που εδώ και 12 μέρες διεκδικούν να τους πει κάποιος υπεύθυνα ότι δεν κινδυνεύει η στατικότητα της ανισόπεδης γέφυρας που βρίσκεται πάνω από τον επαρχιακό δρόμο Ακρινής - Κοζάνης και από την οποία καθημερινά περνούν φορτηγά της ΔΕΗ μεταφέροντας φορτία 250 - 300 τόνων. Από τον Αύγουστο η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας ζήτησε από τη ΔΕΗ να της υποβάλλει σχετική μελέτη για τη στατικότητα της γέφυρας.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων βρίσκονται από την πρώτη ώρα το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και η ΝΑΣ. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη, η ΝΑΣ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, διοργανώνουν σύσκεψη κοινωνικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων, για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τις μορφές αντίδρασης και συμπαράστασης στους κατοίκους της Ακρινής. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: