Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΟΣΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ-Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ..........



Παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο ενεργειακό λεκανοπέδιο

(25/11/2009)

Εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η μείωση φορτίων στις Ατμοηλεκτρικές Μονάδες και ο περιορισμός της δραστηριότητας των εργολάβων στα Ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο λεκανοπέδιο Πτολεμαϊδας-Κοζάνης και τις καταγγελίες για ρύπανση της περιοχής από τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου και του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης. Με εντολή του Υπουργείου, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο, τον ΑΗΣ και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει συμμόρφωση των υπευθύνων. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται πως το μόνιμο και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίλυσή του συνιστά προτεραιότητα, που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη. Σημειώνεται παράλληλα η δεδομένη θέση του Υπουργείου, για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής. Όσον αφορά στην μετεγκατάσταση της Ακρινής, επαναλαμβάνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
========================================================
Ποιος είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η χώρα που θα τιθασεύσει τον ήλιο και τον αέρα θα είναι η ηγέτιδα χώρα του μέλλοντος, είχε δηλώσει πρόσφατα ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, που όπως ανακοινώθηκε και επισήμως θα αναλάβει τα ηνία της ΔΕΚΟ από τις 15 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνεται ραγδαία και ότι αυτές αποτελούν το μοχλό της νέας ενεργειακής πολιτικής.

Για τον Αρθούρο Ζερβό οι ΑΠΕ δεν είναι μια πρόσκαιρη "μόδα". Ο ίδιος είναι από τους πρωτοπόρους της πράσινης ενέργειας. Έχουν περάσει 27 χρόνια από την πρώτη μέρα που δίδαξε για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο το μάθημα της αιολικής ενέργειας. Από το 1982 μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και ο Κερκυραίος καθηγητής, έχει διατελέσει ενεργειακός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Βαθιά ευρωπαϊστής είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των πολιτικών προώθησης των ΑΠΕ, μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC), ήταν επικεφαλής ενός διοικητικού συμβουλίου που περιλάμβανε εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών της ανανεώσιμης ενέργειας, όπως οι Acciona, Gamesa, GE, EDF EEN,Vestas, Vattenfall, Iberdrola Renovables κ.ά.

Ο κ. Ζερβός είναι επίσης πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (REN21), μέλος του συμβουλευτικού οργάνου (Forum) της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών (DG TREN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το βιογραφικό του αναφέρει ότι είναι κάτοχος των πτυχίων BSc και MSc από το Πανεπιστήμιο του Princeton των Η.Π.Α. και των πτυχίων D.E.A. (Diplôme d´Etudes Approfondies) και Ph.D. (Diplôme de Docteur - Ingénieur) από το Πανεπιστήμιο του P. και M. Curie, της Γαλλίας. Είναι μέλος ΔΕΠ του Τομέα Ρευστών, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 1982, όπου σήμερα κατέχει θέση Αναπληρωτή Καθηγητή.

Ασχολείται με τις ΑΠΕ για περισσότερα από 25 χρόνια από επιστημονική, ερευνητική και τεχνολογική πλευρά, ανέπτυξε στρατηγικές διεύρυνσης του τομέα σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κύρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, είναι αρχισυντάκτης του «International Journal of Sustainable Energy» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «International Journal of Wind Energy». Πρόσφατα ήταν ένας από τους τέσσερις υποψηφίους για τη θέση του γενικού διευθυντή του IRENA (International Renewable Energy Agency), θέση για την οποία τελικώς επελέγη μετά από ψηφοφορία η Γαλλίδα Helen Pelosse.

Στη ΔΕΗ δεν θα είναι “πρωτάρης”, καθώς από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο, είχε επιλεγεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη θυγατρική της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
=====================================================
Θερμά λόγια Αθανασόπουλου για το διάδοχό του στη ΔΕΗ


Ιδιαίτερα θετικά βλέπει την επιλογή του αντικαταστάτη του, κ. Αρθούρου Ζερβού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος, λόγω της άρτιας κατάρτισης και μακροχρόνιας ενασχόλησής του με τα ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που προέρχονται μέσα από τη ΔΕΗ, σε σχέση με την επιλογή του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Αθανασόπουλος χαιρέτισε ιδιαίτερα θερμά την επιλογή του καθηγητή κ. Αρθούρου Ζερβού για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.

Ευχόμενος κάθε επιτυχία για το έργο που αναλαμβάνει ο κ. Ζερβός ο κ. Αθανασόπουλος θεωρεί ότι η επιλογή του κ. Ζερβού σηματοδοτεί μια “νέα εποχή της ΔΕΗ” σε όφελος της επιχείρησης.

Άλλωστε ο κ. Αθανασόπουλος, γνωρίζει εδώ και καιρό και είχε επιλέξει τον κ. Ζερβό ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, να ξεκινήσει μια πλήρης ενημέρωση του κ. Ζερβού από τον κ. Αθανασόπουλο, για όλα τα θέματα της επιχείρησης.

Εξάλλου ο κ. Αθανασόπουλος, θεωρεί πολύ θετικό το γεγονός ότι ο κ. Ζερβός επελέγη πολύ νωρίτερα σχεδόν 20 μέρες, πριν από τη σύγκληση της έκτακτης γ.σ. της ΔΕΗ. Έτσι θα υπάρξει αρκετός χρόνος για την πλήρη ενημέρωση του κ. Ζερβού για όλα τα θέματα της ΔΕΗ.




====================================================



Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2009
ΟΣΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ :


- Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

- Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

- ΣΕ ΤΙ ΤΙΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η KWh



ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΓΕΝΟΠ



Με ιδιαίτερη προσοχή

Παρακολουθούμε την ενορχηστρωμένη επίθεση μέσω αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων (στερούμενα επιστημονικής βάσης) κατά του εθνικού μας καυσίμου με αδιαμφισβήτητο σκοπό και στόχο την υπηρέτηση συμφερόντων.
Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουμε δημόσια εκφράσει την άποψή μας σε σχέση με τις ΑΠΕ και η οποία είναι ότι όχι μόνο συμφωνούμε στην ανάπτυξή τους αλλά απεναντίας είμαστε σ' εκείνους που τονίζουμε ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω.
Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα ήταν αδιανόητη για τη ΓΕΝΟΠ.
Με δεδομένη αυτή μας τη θέση που είναι ξεκάθαρη στήριξη στην εθνική προσπάθεια κατάκτησης των στόχων του 20-20-20 μέχρι το 2020 θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε για μια φορά ακόμα ότι δεν θα επιτρέψουμε η ενεργειακή πολιτική της χώρας να καθοριστεί από τις πιέσεις υποτιθέμενων οικολόγων και περιβαλλοντολογικά «ευαισθητοποιημένων» που οι υποδείξεις τους οδηγούν στην πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής της kwh.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι ένα συνδικάτο με έντονη οικολογική συνείδηση που αποδεδειγμένα έχει δώσει μάχες για την προστασία του περιβάλλοντος και ανυποχώρητα θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Πέρα όμως από αυτό οφείλει να δώσει μάχες και να μην αμφιβάλλει κανείς γι αυτό για να μην ζήσουμε αυτό που έζησαν τον περσινό χειμώνα μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (από ότι φαίνεται κάποιοι δεν διδάσκονται) και κυρίως για να μπορεί να κάνει χρήση του αγαθού του ηλεκτρισμού και ο πιο φτωχός καταναλωτής.
Για όσους γνωρίζουν τα ζητήματα σε βάθος ξέρουν πολύ καλά ότι όταν σχεδιάζεις το μίγμα καυσίμου της χώρας σου πρέπει να λαμβάνεις υπόψη 3 παραμέτρους.
1η την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, την αυτάρκεια την απρόσκοπτη τροφοδότηση των καταναλωτών.

2η την τιμή της KWH και

3η την προστασία του περιβάλλοντος

Επίσης, όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα ξέρουν ότι δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις αλλά βέλτιστες.
Η βέλτιστη λύση λοιπόν δεν είναι ο αφορισμός και εκτοπισμός του Λιγνίτη αλλά η τάχιστη αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων και αντιοικονομικών μονάδων με νέες υπερσύγχρονης τεχνολογίας που θα περιορίζουν κατακόρυφα τους ρύπους.
Συνεπώς, όσοι υπονομεύουν το Εθνικό μας καύσιμο που επί 60 χρόνια μας έδωσε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε τη φθηνότερη kwh σε όλη την Ευρώπη αντί να χτυπούν το λιγνίτη που έδωσε και χιλιάδες θέσεις εργασίας καλό θα ήταν να απαιτήσουν το προχώρημα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ των νέων σύγχρονων Λιγνιτικών μονάδων ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V και ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ (για τις οποίες άλλωστε έχει δεσμευτεί και ο Πρωθυπουργός) που θα περιορίσουν κατακόρυφα τους ρύπους και ως νέες αλλά και στη βάση αντικατάστασης των παλαιών μονάδων. Επιπροσθέτως, οι ίδιοι αν ήξεραν ή αν δεν υπηρετούσαν σκοπιμότητες θα έπρεπε από τώρα να κάνουν λόγο και για νέες λιγνιτικές μονάδες (Άγιο Δημήτρη 6 και Αμύνταιο 3) προς αντικατάσταση μιας σειράς ακόμα παλιών λιγνιτικών μονάδων πέρα από αυτές που θα αντικαταστήσει η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V και ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ.
Προφανώς, τους κυρίους αυτούς δεν τους ενδιαφέρει η εξάρτηση της χώρας. Τους ενδιαφέρει εάν θα δουλεύουν οι 9 ιδιωτικές μονάδες Φ/Α οι οποίες λόγω μείωσης της ζήτησης και στροφής στις ΑΠΕ ζορίζονται πολύ πάρα πολύ και για να είναι σίγουρο ότι θα δουλέψουν, ο λιγνίτης πρέπει να εκτοπιστεί ή να περιοριστεί δραματικά!
Επίσης, προφανώς δεν τους ενδιαφέρει εάν θα χαθούν χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας και που θα πάει η τιμή της kwh.
Η τιμή της kwh και μια σειρά άλλα σημαντικότατα θέματα εξασφαλίζονται πρωτίστως από το εθνικό καύσιμο βεβαίως μέσω νέων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μονάδων.

Μήπως δεν το ξέρετε;
Υ.Γ. Οι κύριοι που κάνουν υποδείξεις να εκτοπίσουμε το Λιγνίτη έχουν να μας υποδείξουν κάποια χώρα που δεν αξιοποιεί τους εθνικούς της πόρους;
Γραφείο Τύπου





======================================================
«Ανθρακας» οι σταθμοί λιγνίτη
Παρουσιάζονται εξαιρετικά ρυπογόνοι και ελάχιστα αποδοτικοί, με αυτούς της Πτολεμαϊδας και της Μεγαλόπολης να εκπέμπουν για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος διπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από τους πετρελαϊκούς
Εξαιρετικά ρυπογόνοι και ελάχιστα αποδοτικοί αποδεικνύονται οι περισσότεροι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ που λειτουργούν στη χώρα.
Σύμφωνα με τη λίστα των πιο επικίνδυνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για το κλίμα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, τα σκήπτρα κατέχουν οι σταθμοί της Πτολεμαϊδας και της Μεγαλόπολης, οι οποίοι για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που παράγουν, εκπέμπουν διπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις αντίστοιχες πετρελαϊκές μονάδες και τριπλάσιες από αυτές των μονάδων φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, οι σταθμοί της Μεγαλόπολης απελευθερώνουν στο περιβάλλον από 1.550 ως 1.593 kg CO2 ανά KWh, ενώ οι μονάδες της Πτολεμαϊδας από 1.420 ως 1.656 kg.

Σημαντικό είναι το στοιχείο που προκύπτει για το σύνολο των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ και αποκαλύπτει ότι όλες της οι μονάδες εκλύουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι εκπέμπουν κατά μέσο όρο οι λιγνιτικές μονάδες στο σύνολο του πλανήτη.

«Με δεδομένο ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ καλύπτουν σήμερα περισσότερο από το 75% της ηλεκτροπαραγωγής και ευθύνονται για το περίπου 40% των εθνικών εκπομπών CO2 (περισσότερους από 50 εκατ. τόνους ετησίως) η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επικινδυνότητα των σταθμών της ΔΕΗ βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το καύσιμο που χρησιμοποιούν και την παλαιότητά τους.

Πολύ παλιοί
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο ρυπογόνοι σταθμοί της χώρας μετρούν... πενήντα χρόνια ζωής: Η παλαιότερη μονάδα της Πτολεμαϊδας κατασκευάστηκε το 1959 και αναβαθμίστηκε για τελευταία φορά το 1970, έτος κατά το οποίο κατασκευάστηκαν και οι δύο εκ των τριών σταθμών της ΔΕΗ που εδρεύουν στη Μεγαλόπολη.

«Παρ' όλα αυτά, το χρησιμοποιούμενο καύσιμο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο ως προς τις επιπτώσεις που επιφέρουν στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ακόμη και ένας λιγνιτικός σταθμός τελευταίας τεχνολογίας δεν μπορεί να συγκριθεί ως προς τις συνέπειες με έναν σταθμό πετρελαίου ή φυσικού αερίου», εξηγεί ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για τις κλιματικές αλλαγές στην Greenpeace.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της συνόδου της Κοπεγχάγης, απαιτείται νέα εθνική νομοθεσία μείωσης των εκπομπών.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να υποστηριχθεί από ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ με στόχο την ταχύτατη απόσυρση των λιγότερο αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων και τη σταδιακή απόσυρση των υπόλοιπων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Χτύπησαν κόκκινο τα όρια ασφαλείας

Σε επίπεδα-ρεκόρ, ως και υπερτριπλάσια των ανώτατων επιτρεπτών ορίων, έφτασαν το Σαββατοκύριακο οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαϊδας Κοζάνης.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε, οδήγησε τον νομάρχη Κοζάνης Γ. Δακή να προσφύγει στη διοίκηση της ΔΕΗ και στον εισαγγελέα, ζητώντας να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών.

«Η κατάσταση είναι εφιαλτική. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από ένα τεράστιο γκρίζο νέφος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», είπε στο «Εθνος» ο κ. Δακής, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο τη διακοπή λειτουργίας των ορυχείων μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Την αποπνικτική ατμόσφαιρα, με τα εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) να φτάνουν έως και τα 161 μg/m3 με όριο τα 50 μg/m3, προκάλεσε κυρίως η σχεδόν ταυτόχρονη επανεκκίνηση δύο μονάδων του απαρχαιωμένου ΑΗΣ Πτολεμαϊδας την Κυριακή. Κατά τη διαδικασία της επανεκκίνησης, η οποία διαρκεί πολλές ώρες, καίγεται πετρέλαιο και εκπέμπονται πολλαπλάσιοι ρύποι στην ατμόσφαιρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

=====================================================


Υπάρχουν κάποιες εταιρίες στον κόσμο που στον 21ο αιώνα καίνε λιγνιτόσκονη και μαζούτ για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια! Στην Πτολεμαΐδα, τη Μεγαλόπολη, το Αλιβέρι, ακόμα και το Λαύριο, λειτουργούν μερικές από τις πιο βρώμικες και αναποδοτικές μονάδες της ΔΕΗ που διανύουν την τέταρτη δεκαετία ζωής τους.


Αν αυτό είναι κακό για τον πλανήτη, το κλίμα και τις τοπικές κοινωνίες που ζουν κοντά σε αυτές τις μονάδες; Φυσικά! Είναι όμως χρυσές δουλειές για τη ΔΕΗ, ακόμα και αν ζημιώνουν την εθνική οικονομία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Στην ανακοίνωση αυτή η Greenpeace παρουσιάζει τις μονάδες της ΔΕΗ ανά βαθμό απόδοσης, καταδεικνύοντας τους πιο επικίνδυνους για το κλίμα σταθμούς που θα πρέπει να κλείσουν πρώτοι.

http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/4131762
===============================================
Ρεκόρ αιωρούμενων σωματιδίων
στα όρια Κοζάνης και Φλώρινας
Του Θαναση Tσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM-10) για... ρεκόρ Γκίνες κατέγραψαν το τελευταίο 48ωρο οι σταθμοί μέτρησης στα όρια των νομών Κοζάνης και Φλώρινας, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τα εργοστάσια και ορυχεία της ΔΕΗ.

Τα απογεύματα της περασμένης Κυριακής και της περασμένης Δευτέρας, ο σταθμός μέτρησης στο χωριό Ανάργυροι Φλώρινας κατέγραψε υψηλότατες τιμές συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, 2.616 και 1.197 μg/m3 αντίστοιχα (με όριο επιφυλακής τα 50 μg/m3), που δεν είχαν καταγραφεί άλλοτε στο ίδιο σημείο.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Περιβάλλοντος της ΝΑ Κοζάνης που παρακολουθούν τις τιμές των σταθμών σε όλο το Λεκανοπέδιο (και ενημερώνονται και για τις μετρήσεις εκτός νομού, όπως αυτές του σταθμού Αναργύρων) θεώρησαν ότι επρόκειτο για λάθος στο ηλεκτρονικό σύστημα! Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι «ο σταθμός της ΔΕΗ από τον οποίο καταγράφηκαν οι υψηλές τιμές είναι εγκατεστημένος μέσα σε εργοτάξιο, ακριβώς δίπλα στο ορυχείο της Αχλάδας και με διαρκή κίνηση βαρέων οχημάτων». Στις... καλές ημέρες του συγκεκριμένου σταθμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του δικτύου, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων φτάνουν τα 400 μg/m3.

«Εφιαλτική κατάσταση»

«Το περιβαλλοντικό επεισόδιο συνεχίζεται. Ολοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο και στην περιοχή της Ποντοκώμης η κατάσταση είναι εφιαλτική», δήλωσε στην «Κ» ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής κληθείς να σχολιάσει τις υψηλές τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφονται σε όλους σχεδόν τους σταθμούς μέτρησης του νομού.

«Η ρύπανση είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και το νέφος που έχει καλύψει το λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας έχει εξαφανίσει τα βουνά από τον ορίζοντά μας», ανέφερε ο κ. Δακής.

Η Νομαρχία Κοζάνης έχει ήδη ζητήσει από τον εισαγγελέα και τη διοίκηση της ΔΕΗ να παρέμβει. Εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η μείωση φορτίων στις ατμοηλεκτρικές μονάδες και ο περιορισμός της δραστηριότητας των εργολάβων στα ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, από προχθές έχει δημιουργηθεί νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Επιχείρησης και κατοίκων του χωριού Ακρινής (ζητούν τη μετεγκατάσταση του οικισμού – έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου) μετά την απόφαση της ΔΕΗ να κλείσει με χώματα την επαρχιακή οδό Ακρινής - Κλείτου προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για τις αποθέσεις αδρανών υλικών από τα ορυχεία.
========================================================



Μέσα στον Δεκέμβριο το προσχέδιο δράσης για την μείωση των ρύπων


Τ. Μπιρμπίλη: Θα τηρήσει τους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου η Ελλάδα
Τη διαφάνεια του συστήματος καταγραφής εκπομπών διοξειδίου, καθώς και την χρηματοδότηση των αναπτυγμένων χωρών προς τις αναπτυσσόμενες έθεσε σαν τους δυο βασικούς στόχους εν όψει της συνόδου της Κοπενγχάγης η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη σε σημερινή συνέντευξη τύπου. Ακόμη τόνισε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο του Κιότο για περιορισμό της αύξησης των εκπομπών στο 25%.
Στις δηλώσεις της η Τ. Μπιρμπίλη ανέφερε σχετικά με την επιθυμητή μείωση των εκπομπών μέχρι το 2020, πως "συντασσόμαστε προφανώς με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία και συνδιαμορφώνουμε, για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% από όλες τις χώρες, μέχρι το 2020. Τονίζουμε το 30% της επιδιωκόμενης μείωσης, διότι αυτό θα είναι ένα διαπραγματευτικό εργαλείο, ώστε να σύρουμε και τις άλλες χώρες σε αυτή την προσπάθεια".

Σύμφωνα με την υπουργό, το προσχέδιο δράσης της Ελλάδας για την μείωση των ρύπων πρέπει να υποβληθεί μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009 και το συνολικό σχέδιο μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Για αυτό το σκοπό έχει συσταθεί η επιτροπή 20-20-20 η οποία και θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου πριν από το Δεκέμβρη.

Το 20-20-20 είναι η δέσμευση της κάθε ευρωπαϊκής χώρας, που λέει ότι μέχρι το 2020 πρέπει να πετύχει μείωση των εκπομπών των ρύπων κατά 20%, να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 20% του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας και να εξοικονομεί ενέργεια κατά 20%. Επίσης η Τ. Μπιρμπίλη, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μέχρι το 2012 η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο του Κιότο ο οποίος προβλέπει περιορισμό της αύξησης των εκπομπών στο 25%.

Σχετικά με την χρηματοδότηση από την Ε.Ε. τόνισε πως θα υπάρξει ένας επιμερισμός της χρηματοδότησης ανάμεσα στα κράτη – μέλη κατά αναλογία του ΑΕΠ. Το συνολικό ποσό της άμεσης εκταμίευσης για την Ε.Ε. Αναμένεται να είναι 500 εκατομμύρια με 1,5 δισ.

Λιγνιτικές μονάδες παραγωγής

Όσον αφορά τις παλιές μονάδες λιγνίτη, τόνισε πώς κάποιες ρυπογόνες μονάδες πρέπει να αντικατασταθούν. Ακόμη, ο υφυπουργός, Γ. Μανιάτης, σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τη ΔΕΗ στη Κοζάνη, τόνισε πως πήγε αμέσως συνεργείο του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου για να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος του προβλήματος και πώς θα το αντιμετωπίσει. Ακόμη πρόσθεσε πως “η πολιτική κατεύθυνση είναι να προχωρήσουμε με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση των εκπομπών σε όλες τις μονάδες που πρόκειται να αντικατασταθούν. Και βεβαίως όλα αυτά συνδυάζονται και με την ένταξη στο σύστημα παραγωγής των νέων μονάδων της ΔΕΗ οι οποίες ήδη σχεδιάζονται”. Σε ερώτηση για το έαν θα αλλάξει το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, το οποίο προβλέπει συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες 1.000 MW μέχρι το 2014, η απάντηση της υπουργού, ήταν πως τα 1.000 MW μέχρι το 2014 είναι πάρα πολύ μικρός στόχος.

Τιμολόγηση ΔΕΗ

Ακόμη σχετικά με τα τέλη της ΕΡΤ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και με τον τρόπο τιμολόγησης της, η υπουργός τόνισε πως η τιμολόγηση της ΔΕΗ είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το υπουργείο αλλά θέλει γενικότερη πολιτική κατεύθυνση καθώς εμπλέκονται και άλλοι φορείς.
=====================================================
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
* «ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ» ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΔΕΗ

Μπιρμπίλη: Μειώστε από τώρα τον λιγνίτη
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ Τις προθέσεις της απέναντι στα στερεά καύσιμα και κυρίως στον λιγνίτη έδειξε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ζητώντας από τη ΔΕΗ να περιορίσει τη λειτουργία των μονάδων της Πτολεμαΐδας.
Σε επιστολή που έστειλε στην επιχείρηση, ζητεί να μειώσει τα φορτία στις μονάδες, να σταματήσουν οι μεταφορές λιγνίτη και τέφρας στα ορυχεία, καθώς λόγω της άπνοιας και της ατμοσφαιρικής αναστροφής αυξήθηκε η ρύπανση με σωματίδια. Διαμαρτυρίες έγιναν από τους κατοίκους της κοινότητας Αγίου Δημητρίου, που γειτνιάζει με τον ομώνυμο λιγνιτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το τελευταίο διάστημα, έχουν πληθύνει οι διαμαρτυρίες και παραστάσεις των κατοίκων για την κατάσταση που επικρατεί.

Ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον λιγνίτη και τα στερεά καύσιμα (σχετικό ρεπορτάζ στη χθεσινή «Ε») η κ. Μπιρμπίλη, με αφορμή και τον ορισμό του νέου επικεφαλής της ΔΕΗ, σημειώνει ότι η επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής «συνιστά προτεραιότητα που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη».

«Είναι δεδομένη η θέση του υπουργείου για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» σημειώνεται σχετικά, ενώ ανακοινώνει έναρξη διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εδώ και περίπου 10 μέρες προχώρησε σε εκτεταμένη περικοπή φορτίων των λιγνιτικών μονάδων της, τα οποία υποκαθιστά με φορτία από τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Η κίνηση αυτή σχετίζεται με τις μεγάλες ποσότητες νερού που υπάρχουν στις λίμνες των υδροηλεκτρικών και οι οποίες πρέπει να καταναλωθούν, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Ετσι οι μονάδες Αγ. Δημήτριος 3, Καρδιά 4, Πτολεμαΐδα 3, Αμύνταιο 1,2 και Μελίτη βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

* Η πρωτοβουλία της υπουργού σχολιαζόταν αρνητικά από συνδικαλιστές και τεχνικούς της επιχείρησης, καθώς δείχνει την αρνητική διάθεση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο εθνικό καύσιμο που είναι ο λιγνίτης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για το επόμενο τριήμερο θα τεθούν εκτός λειτουργίας ακόμη 2 μονάδες, ενώ σε άλλες 3 θα μειωθούν τα φορτία. *
==========================================================



ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Τετάρτη, 25 Νοέμβριος 2009 10:40
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟ¨
Η Τράπεζα Αίματος του ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ¨ διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009 από τις 8:30 το πρωί μέχρι τη 13:00, θα γίνει αιμοληψία στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Γρεβενών.
Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν και να συμμετέχουν σ΄αυτή την κορυφαία πράξη ανθρωπιάς.

===================================================



ΠΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
Αρ. Πρωτ.: 4140 25 Νοεμβρίου 2009

Προς: Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη
Θέμα : Προσλήψεις στη ΔΕΗ Α.Ε.

Κύριε Υφυπουργέ
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως η άποψη – θέση του Υπουργείου για το καθεστώς που θα διέπει τις προσλήψεις των επιτυχόντων του Διαγωνισμού των 2.035 θέσεων για τη ΔΕΗ, είναι θέμα που θα καθορίσει η νέα Διοίκηση της Επιχείρησης που θα τοποθετηθεί.
Αυτή η απάντηση δόθηκε από εκπρόσωπο που Υπουργείου σας σε σχετική ερώτηση ενδιαφερομένου, αγνοώντας ότι στην εν λόγω Προκήρυξη (1/2007) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι : «Η ΔΕΗ συνάπτει με το προσλαμβανόμενο προσωπικό σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, όπου θα ισχύουν οι ρυθμίσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΕΣΣΕ), οι κανονιστικές και λοιπές υπηρεσιακές ρυθμίσεις (ΚΚΠ/ΔΕΗ) και το προσωπικό αυτό θα εντάσσεται στο τακτικό προσωπικό και θα ασφαλίζεται στον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ/ΔΕΗ)».

Κύριε Υφυπουργέ
Σας ενημερώνουμε ότι από ιδρύσεως της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), για το τακτικό προσωπικό που προσλαμβάνεται στην Επιχείρηση, ισχύει ενιαίος κανονισμός λειτουργίας και μισθολόγιο που καθορίστηκε μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μετά από αγώνες των εργαζομένων και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι με μπροστάρη τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δημιουργήσει στην μεγαλύτερη βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας, εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Προχωρήστε επιτέλους στην πρόσληψη των επιτυχόντων του Διαγωνισμού, γιατί οι εναπομείναντες 23.000 εργαζόμενοι από 37.000 το 1994, έχουν φτάσει στα όριά τους.


Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης Δίκας Ιωάννης


Κοινοποίηση: Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο

Γενική Δ/ντρια Ανθρώπινων Πόρων κ. Ειρήνη Τζανέτου

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
==============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: