Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
Σκοποί συνδικαλιστικών οργανώσεων
Οι συνδ. οργανώσεις έχουν σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων.
Οι συνδ. οργανώσεις για την πραγματοποίηση των σκοπών τους δικαιούνται μεταξύ άλλων:
Ν' αναφέρονται στις διοικητικές και άλλες αρχές για κάθε ζήτημα που αφορά τους σκοπούς τους και τα συμφέροντα των μελών τους.
Να καταγγέλουν στις διοικητικές και δικαστικές αρχές τις παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και των κανονισμών που αφορούν τις ίδιες και τα μέλη τους.
Οι συνδ. οργανώσεις απαγορεύεται ν' ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα, μπορούν όμως χωρίς επιδίωξη κέρδους να συνιστούν καταναλωτικούς ή πιστωτικούς συνεταιρισμούς, να διατηρούν εντευκτήρια και βιβλιοθήκες και να παρέχουν μαθήματα επιμόρφωσης των μελών τους.
Επίσης μπορούν να δημιουργούν ειδικά κεφάλαια για την εξυπηρέτηση εκτάκτων σκοπών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας των μελών τους.




Τι τρομερά παιδιά που είναι αυτοί οι συνδικαλιστές!!!!!!
Το μόνο που έχουν καταφέρει με την «αγωνιστική δράση» τους, τα τελευταία χρόνια είναι ο ευτελισμός τους στα μάτια των εργαζομένων και ένας έντονος προβληματισμός για το ρόλο τους. Η σταδιακή μετάλλαξη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην κατεύθυνση της συνδιαχειριστικής λογικής με την εργοδοσία δημιούργησε τις προϋποθέσεις αναπαραγωγής φαινομένων διαφθοράς. Τη θέση της μαχητικής συλλογικής διεκδίκησης καταλαμβάνει σταδιακά η εξυπηρέτηση ατομικών αιτημάτων των συνδικαλιστών και των εργαζομένων, συχνά με αναξιοκρατικά κριτήρια ή με αδιαφανείς διαδικασίες. Είναι γνωστό ότι ο στενός εναγκαλισμός και έλεγχος του συνδικαλιστικού κινήματος από τους κομματικούς μηχανισμούς, κυρίως των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας(που συχνά συνεργάζονται), αυξάνει την τάση διαπλοκής και διαφθοράς. Τέλος, η δημιουργία ανοιχτά εργοδοτικών κομματικών σωματείων ,αναπαράγει φαινόμενα διαφθοράς, με τη συγκάλυψη εργοδοτικών αυθαιρεσιών, με τη δημιουργία μηχανισμού ο οποίος συσπειρώνει τους πλέον καιροσκόπους(νεροκουβαλητές στην ομοσπονδία και στο κόμμα για την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων, αναρρίχηση ανέλιξης, απουσίες από την εργασία, συγκάλυψη ανομιών κ.α) και με την προώθηση της αντίληψης ότι η συνταύτιση με τα συμφέροντα του εργοδότη είναι το σημαντικότερο προσόν ανέλιξης.
Η διαφθορά είναι ένα μικρόβιο που διεισδύει και στα πιο υγιή μέλη μιας κοινωνίας. Κατόρθωσε να διεισδύσει σε πολιτικά κόμματα, θρησκευτικά συστήματα και κοινωνικά καθεστώτα που επαγγέλλονταν την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αδελφοσύνη των λαών.
Και φυσικά από αυτό τον νόμο, της εξουσίας που φθείρει και διαφθείρει, δεν ξέφυγαν και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. Και η μόνη μερική ασφαλιστική δικλίδα φαίνεται να είναι ο διαρκής, καθημερινός έλεγχος των εργαζομένων και του λαού για τα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια της εξουσίας, μαχητικές δυνάμεις, από εργαζόμενους που θέλουν να λειτουργούν μέσα από διαδικασίες εργατικής δημοκρατίας και γενικές συνελεύσεις - και όχι ως άπραγα παρακλάδια και φερέφωνα του μηχανισμού που εδω και χρόνια έχουν δημιουργήσει στο χώρο της ΔΕΗ τα κόμματα ,οι κατά καιρούς διοικήσαντες και οι εταιρίες που έχουν συμφέροντα στο χώρο.
Δε νομίζουμε ότι υπάρχει εχέφρων συνάδελφος και συναδέλφισσα που θα ισχυριστεί ότι η κατάσταση της ζωής μας και της οικογένειάς μας καλυτέρεψε. Το αντίθετο μάλιστα. Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο και στους μισθούς μας , και στο ασφαλιστικό μας σύστημα, και στην υγεία και στην πρόνοια και στις εργασιακές μας σχέσεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια: