Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

«Κάτω τα χέρια από το λιγνίτη»Εμείς στον αγώνα αυτό θα είμαστε μπροστά".

Προς
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας &
Κλιματικής Αλλαγής
κ. Τ. Μπιρμπίλη
Προς
Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας &
Κλιματικής Αλλαγής
κ. Ι. Μανιάτη
Με «πολύ χαρά», τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ένα καταιγισμό «βαρύγδουπων» άρθρων εναντίον του «κακού λιγνίτη», σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, σχετικά με δηλώσεις «ανθρώπων σας», που μπαινοβγαίνουν στο Υπουργείο που εσείς ηγείσθε και αρκετοί από αυτούς είναι και σύμβουλοί σας.
Μόνο που αυτά τα «λαχανί» ανθρωπάκια (λαχανί λόγω των οικολογικών ανησυχιών τους) που εμφανίζονται με ιδιότητες βαρυσήμαντες όπως «υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του W W F» ( στρατηλάτης) ο ένας, «υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace» ο άλλος, θα πρέπει να μάθουν αν δεν ξέρουν, ότι για 60 περίπου χρόνια η Χώρα μας έχει ασφάλεια επάρκειας σε ηλεκτρενέργεια και φθηνή KWH από την ΔΕΗ που αξιοποίησε και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό μας καύσιμο, τον λιγνίτη.
Κυρία Υπουργέ & Κύριε Υφυπουργέ, μάθετε ότι και εμείς ως εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε οικολογικές ανησυχίες, γιατί και εμείς παιδιά μεγαλώνουμε και ασφαλώς θέλουμε ένα καλύτερο αύριο.
Επανειλημμένως σας έχουμε δηλώσει ότι συμφωνούμε στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, άλλωστε η ΔΕΗ πρωτοστάτησε και σε αυτόν τον τομέα, όχι μόνο στη Χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.
Πολιτικές όμως διαφόρων κυβερνήσεων, την «σταμάτησαν» σε αυτό τον σημαντικό τομέα, προκειμένου να αναπτυχθούν «λαχανί» επιχειρηματίες ιδιώτες και σε αυτόν, χρησιμοποιώντας το «κnow hοw» της ΔΕΗ που απλόχερα τους έδωσαν οι Διοικήσεις της, κατόπιν εντολής «άνωθεν». Έτσι για την ιστορία.

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ
Τα συμφέροντα στην υπόθεση της Ηλεκτρενέργειας, ξέρουμε όλοι μας, ότι είναι τεράστια και αυτές οι πρωτοβουλίες των «ανθρώπων σας», μας κάνουν ιδιαίτερα καχύποπτους.
Θα πρέπει να μάθετε αν δεν ξέρετε, ότι το προηγούμενο διάστημα ως εργαζόμενοι στην Μεγαλύτερη Επιχείρηση της Χώρας, αναγκασθήκαμε να προχωρήσουμε σε έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γιατί με πρόσχημα τον «ανταγωνισμό», κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν τη ΔΕΗ πολύ μικρή, με διάφορες μεθόδους, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια οι ιδιώτες ψευτοεπενδυτές.
Δυστυχώς βλέπουμε και σήμερα, με άλλη μεθοδολογία, ότι κάποιοι άλλοι τώρα συνεχίζουν να παλεύουν για το «κόντημα» της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας αυτά τα «λαχανί» ανθρωπάκια σας, ως «λαγούς» με πρόσχημα την ρύπανση, ώστε να αναγκάσετε τη ΔΕΗ σε σβήσιμο μονάδων, προκειμένου μονάδες βάσης να είναι μόνο αυτές των ιδιωτών δηλαδή του εν δυνάμει καρτέλ της Ηλεκτρενέργειας και η μεγάλη ΔΕΗ να γίνει ο «καρπαζοεισπράκτορας» της όλης ιστορίας.
Απ’ ότι φαίνεται η «τιμή» αυτών των «λαγών συμβούλων σας» είναι χαμηλή και προκύπτει από το πόσο βιάζονται να γίνουν επικίνδυνοι.
Κυρία Υπουργέ αν δεν τους διώξετε εδώ και τώρα, σημαίνει ότι τους αβαντάρετε.
Μας ρίξατε το γάντι και σας δηλώνουμε ότι ήδη το σηκώσαμε.
Η υπόθεση της ηλεκτρενέργειας δεν είναι «γιορτή των ερωτευμένων», όλο λουλουδάκια, πουλάκια και τιτιβίσματα, όπως εσείς θέλετε να παρουσιάσετε.
Σοβαρευτείτε και σκύψτε το κεφάλι επάνω στα ζητήματα, σηκώστε τα μανίκια όπως λέει ο Πρωθυπουργός και δουλέψτε ώστε η ΔΕΗ να αναπτύξει το επενδυτικό της πρόγραμμα, να αντικατασταθούν άμεσα μονάδες ρυπογόνες, με νέες σύγχρονες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας , με καύσιμο τον λιγνίτη ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε ασφάλεια ως Χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τα ενεργειακά ζητήματα.
Κλείνοντας, έτσι απλά για την ενημέρωσή σας:
Εσείς είστε Υπουργοί της Κυβέρνησης του Ελληνικού λαού και όχι ενδιάμεσοι.
Καλό το περιβάλλον και συμφωνούμε απόλυτα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τους στόχους του 20-20-20 για το 2020.
Θα συμφωνήσουμε σε κάθε πρωτοβουλία σας (παρακολουθούμε), προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα Ασωπού τον οποίο κάποιοι τύποι ιδιώτες έχουν γεμίσει με καρκινογόνες ουσίες και ενώ υποτίθεται ότι έπαιρναν πρόστιμα, ως δια μαγείας εξαφανίζονταν. Τα φαινόμενα αυτά να σταματήσουν εδώ και τώρα. «Ασωποί» στην Χώρα μας δυστυχώς υπάρχουν πολλοί.
Θα συμφωνήσουμε σε κάθε πρωτοβουλία σας, για μεγάλη ΔΕΗ με βασικό καύσιμο, το Εθνικό μας καύσιμο τον λιγνίτη.
Συμφωνούμε με το Rock ντύσιμό σας και με τις «γνώσεις» σας.
Την συμμετοχή μας αν τη θέλετε θα την έχετε. Την ανοχή μας την έχετε.
Μην κάνετε όμως το λάθος και το θεωρήσετε αδυναμία μας.
Η ΔΕΗ και η ηλεκτρενέργεια δεν είναι «εντελβάϊς» ούτε «ορχιδέες».
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ο Ελληνικός Λαός δεν είναι «αγρότες που μόνοι ψάχνουν».
Και από σκληρό Rock αν χρειαστεί ξέρουμε και «διδακτορικό» του πεζοδρομίου αποκτούμε όταν έχουμε δίκιο.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ κυρία Υπουργέ : THE GAME IS OVER.


Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κ. ΒΑΡΣΑΜΗΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ==============================================
Συνεχίζεται η «κόντρα» ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ-Μπιρμπίλη

Τεχνικοί και μηχανικοί της ΔΕΗ απαντούν με καυστικό τρόπο στην υπουργό Περιβάλλοντος.
Συνεχίζεται η κόντρα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, με αφορμή της ανακοίνωσή της για τον περιορισμό των μονάδων λιγνίτη της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο σύλλογος πτυχιούχων μηχανικών της ΔΕΗ, σε ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι γιορτή των ερωτευμένων, όλο λουλουδάκια, πουλάκια και τιτιβίσματα, όπως θέλετε να το παρουσιάσετε».

Σε άλλη επιστολή του ο σύλλογος τεχνικών της ΔΕΗ κάνει λόγο για «λαχανί ανθρωπάκια που εμφανίζονται ως σύμβουλοι της υπουργού, τασσόμενοι εναντίον του κακού λιγνίτη, εξυπηρετώντας παράλληλα τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ».

=====================================
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έτσι ξαφνικά, με καταιγισμό δημοσιευμάτων, κάποιοι «έγκριτοι δημοσιογράφοι», επιχειρούν ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του εθνικού μας καυσίμου, με αδιαμφισβήτητο σκοπό και στόχο την υπηρέτηση συμφερόντων.
Οι «αδέσμευτοι της δημοσιογραφίας», με συνέπεια όπως άλλωστε απαιτεί το λειτούργημα, σε απόλυτη σύμπνοια με απόψεις υποτιθέμενων οικολόγων, σπέρνουν τον πανικό στη κοινωνία, με μοναδικό γνώμονα να προκαθορίσουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Ξεχνάνε οι «έγκριτοι περιβαλλοντολόγοι» ότι οι Έλληνες καταναλωτές απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες την φθηνότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια, έναντι του μέσου όρου των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε, χάρη στην εκμετάλλευση του λιγνίτη.
Ξεχνούν ότι ο λιγνίτης μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον, με κατάλληλες τεχνολογίες, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν για καθαρά οικονομικούς λόγους, επειδή δεν υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση να γίνει μία τόσο σοβαρή επένδυση.
Ξεχνούν ότι η απαξίωση του λιγνίτη μοιραία θα οδηγήσει στην ενεργειακή εξάρτιση της χώρας, δεδομένου ότι ο τομέας της ενέργειας είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους και τους έχοντες μεγάλη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία.
Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα, είναι τυχαίο γεγονός ότι αντίστοιχα επιχειρήματα προβάλλει μερίδα επιχειρηματικών συμφερόντων, που επιθυμεί να ελέγξει το ενεργειακό τοπίο και να θέσει υπό καθεστώς ομηρίας μια ολόκληρη κοινωνία, εν ονόματι του κέρδους.
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ είναι ένα συνδικάτο που σέβεται τις αρχές του, που σέβεται την ιστορία του και που πάνω από όλα αγωνίζεται για το καλό της Επιχείρησης, των εργαζομένων και των ελλήνων καταναλωτών. Υπ΄ αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πράγματι αποτελεί θεμελιώδη άξια για την σύγχρονη κοινωνία και συνάμα συνιστά χρέος της πολιτείας και υποχρέωση όλων των πολιτών.
Παράλληλα όμως πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη είναι δύο τομείς που μπορούν να συμβαδίσουν. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό πρόγραμμα που θα στηρίζει την αυτοδύναμη ανάπτυξη της ΔΕΗ, με επενδύσεις σε νέες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, καθαρής και φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας, με βελτίωση των παλαιοτέρων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ θέλοντας μία ισχυρή ΔΕΗ και επιμένοντας στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ηλεκτροδότησης, υποστηρίζει την εκμετάλλευση του λιγνίτη για τους εξής λόγους.

Παρέχει την δυνατότητα φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

Διασφαλίζει την ασφάλεια της τροφοδοσίας.
Έχει μικρό και προβλέψιμο κόστος.

Προσδιορίζει το ύψος των τιμολογίων και την κοινωνική διάσταση της Επιχείρησης.

Βελτιώνει το συναλλαγματικό απόθεμα της χώρας.

Ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη.

Καθιστά την χώρα αυτόνομη και ανεξάρτητη από εισαγόμενα καύσιμα τρίτων χωρών.


Η ΕΤΕ/ΔΕΗ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, πάγια θέση μας παραμένει ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν μπορούν να ανάγονται σε οικολογικές ευαισθησίες, ούτε σε βάρος της ΔΕΗ, ούτε σε βάρος της ανάπτυξης, ούτε σε βάρος των καταναλωτών.

Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσει άμεσα την ενεργειακή της πολιτική και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το δημόσιο συμφέρον να μην συμβάλει στην εκποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, γιʼ αυτό και μόνο ο λιγνίτης πρέπει να παραμείνει η παραγωγική βάση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, για μια ΔΕΗ, στην υπηρεσία του Έλληνα καταναλωτή και εργαλείο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ
==============================================
Κριτική στη Τ. Μπιρμπίλη ασκούν μηχανικοί της ΔΕΗ

Δημοσιεύθηκε: 12:17 - 27/11/09


Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποιεί ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ – ΔΕΗ σε ανοικτή επιστολή προς την Τ. Μπιρμπίλη αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο θέμα του λιγνίτη και των συμβούλων της Υπουργού.

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως τα συμφέροντα στην υπόθεση της Ηλεκτρενέργειας, ξέρουμε όλοι μας, ότι είναι τεράστια και αυτές οι πρωτοβουλίες των «ανθρώπων σας», μας κάνουν ιδιαίτερα καχύποπτους.

Το πλήρες κείμενο της Επιστολής

Με «πολύ χαρά», τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ένα καταιγισμό «βαρύγδουπων» άρθρων εναντίον του «κακού λιγνίτη», σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, σχετικά με δηλώσεις «ανθρώπων σας», που μπαινοβγαίνουν στο Υπουργείο που εσείς ηγείσθε και αρκετοί από αυτούς είναι και σύμβουλοί σας.
Μόνο που αυτά τα «λαχανί» ανθρωπάκια (λαχανί λόγω των οικολογικών ανησυχιών τους) που εμφανίζονται με ιδιότητες βαρυσήμαντες όπως «υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του W W F» ( στρατηλάτης) ο ένας, «υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace» ο άλλος, θα πρέπει να μάθουν αν δεν ξέρουν, ότι για 60 περίπου χρόνια η Χώρα μας έχει ασφάλεια επάρκειας σε ηλεκτρενέργεια και φθηνή KWH από την ΔΕΗ που αξιοποίησε και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό μας καύσιμο, τον λιγνίτη.

Κυρία Υπουργέ & Κύριε Υφυπουργέ, μάθετε ότι και εμείς ως εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε οικολογικές ανησυχίες, γιατί και εμείς παιδιά μεγαλώνουμε και ασφαλώς θέλουμε ένα καλύτερο αύριο.
Επανειλημμένως σας έχουμε δηλώσει ότι συμφωνούμε στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, άλλωστε η ΔΕΗ πρωτοστάτησε και σε αυτόν τον τομέα, όχι μόνο στη Χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.
Πολιτικές όμως διαφόρων κυβερνήσεων, την «σταμάτησαν» σε αυτό τον σημαντικό τομέα, προκειμένου να αναπτυχθούν «λαχανί» επιχειρηματίες ιδιώτες και σε αυτόν, χρησιμοποιώντας το «κnow hοw» της ΔΕΗ που απλόχερα τους έδωσαν οι Διοικήσεις της, κατόπιν εντολής «άνωθεν». Έτσι για την ιστορία.

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ

Τα συμφέροντα στην υπόθεση της Ηλεκτρενέργειας, ξέρουμε όλοι μας, ότι είναι τεράστια και αυτές οι πρωτοβουλίες των «ανθρώπων σας», μας κάνουν ιδιαίτερα καχύποπτους.
Θα πρέπει να μάθετε αν δεν ξέρετε, ότι το προηγούμενο διάστημα ως εργαζόμενοι στην Μεγαλύτερη Επιχείρηση της Χώρας, αναγκασθήκαμε να προχωρήσουμε σε έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γιατί με πρόσχημα τον «ανταγωνισμό», κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν τη ΔΕΗ πολύ μικρή, με διάφορες μεθόδους, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια οι ιδιώτες ψευτοεπενδυτές.
Δυστυχώς βλέπουμε και σήμερα, με άλλη μεθοδολογία, ότι κάποιοι άλλοι τώρα συνεχίζουν να παλεύουν για το «κόντημα» της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας αυτά τα «λαχανί» ανθρωπάκια σας, ως «λαγούς» με πρόσχημα την ρύπανση, ώστε να αναγκάσετε τη ΔΕΗ σε σβήσιμο μονάδων, προκειμένου μονάδες βάσης να είναι μόνο αυτές των ιδιωτών δηλαδή του εν δυνάμει καρτέλ της Ηλεκτρενέργειας και η μεγάλη ΔΕΗ να γίνει ο «καρπαζοεισπράκτορας» της όλης ιστορίας.
Απʼ ότι φαίνεται η «τιμή» αυτών των «λαγών συμβούλων σας» είναι χαμηλή και προκύπτει από το πόσο βιάζονται να γίνουν επικίνδυνοι.

Κυρία Υπουργέ αν δεν τους διώξετε εδώ και τώρα, σημαίνει ότι τους αβαντάρετε.

Μας ρίξατε το γάντι και σας δηλώνουμε ότι ήδη το σηκώσαμε.

Η υπόθεση της ηλεκτρενέργειας δεν είναι «γιορτή των ερωτευμένων», όλο λουλουδάκια, πουλάκια και τιτιβίσματα, όπως εσείς θέλετε να παρουσιάσετε.
Σοβαρευτείτε και σκύψτε το κεφάλι επάνω στα ζητήματα, σηκώστε τα μανίκια όπως λέει ο Πρωθυπουργός και δουλέψτε ώστε η ΔΕΗ να αναπτύξει το επενδυτικό της πρόγραμμα, να αντικατασταθούν άμεσα μονάδες ρυπογόνες, με νέες σύγχρονες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας , με καύσιμο τον λιγνίτη ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε ασφάλεια ως Χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τα ενεργειακά ζητήματα.

Κλείνοντας, έτσι απλά για την ενημέρωσή σας:

Εσείς είστε Υπουργοί της Κυβέρνησης του Ελληνικού λαού και όχι ενδιάμεσοι.
Καλό το περιβάλλον και συμφωνούμε απόλυτα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τους στόχους του 20-20-20 για το 2020.
Θα συμφωνήσουμε σε κάθε πρωτοβουλία σας (παρακολουθούμε), προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα Ασωπού τον οποίο κάποιοι τύποι ιδιώτες έχουν γεμίσει με καρκινογόνες ουσίες και ενώ υποτίθεται ότι έπαιρναν πρόστιμα, ως δια μαγείας εξαφανίζονταν. Τα φαινόμενα αυτά να σταματήσουν εδώ και τώρα. «Ασωποί» στην Χώρα μας δυστυχώς υπάρχουν πολλοί.
Θα συμφωνήσουμε σε κάθε πρωτοβουλία σας, για μεγάλη ΔΕΗ με βασικό καύσιμο, το Εθνικό μας καύσιμο τον λιγνίτη.
Συμφωνούμε με το Rock ντύσιμό σας και με τις «γνώσεις» σας.
Την συμμετοχή μας αν τη θέλετε θα την έχετε. Την ανοχή μας την έχετε.
Μην κάνετε όμως το λάθος και το θεωρήσετε αδυναμία μας.
Η ΔΕΗ και η ηλεκτρενέργεια δεν είναι «εντελβάϊς» ούτε «ορχιδέες».
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ο Ελληνικός Λαός δεν είναι «αγρότες που μόνοι ψάχνουν».
Και από σκληρό Rock αν χρειαστεί ξέρουμε και «διδακτορικό» του πεζοδρομίου αποκτούμε όταν έχουμε δίκιο.

==================================================================


Επίθεση μηχανικών στην Μπιρμπίλη για τα «λαχανί ανθρωπάκια»
«Κάτω τα χέρια από το λιγνίτη», φωνάζουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη δέχτηκε, μέσω ανακοίνωσης, προσωπική επίθεση από το Σύλλογο Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Οι συνδικαλιστές, με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία της υπουργού να ζητήσει περιορισμό λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων, λόγω της ρύπανσης, της προσάπτουν ότι ευθυγραμμίζεται με τα «λαχανί ανθρωπάκια», δηλαδή οικολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Τα συμφέροντα στην υπόθεση της ηλεκτρενέργειας ξέρουμε όλοι μας ότι είναι τεράστια και αυτές οι πρωτοβουλίες των "ανθρώπων σας" μας κάνουν ιδιαίτερα καχύποπτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο στη συνέχεια αυτή γίνεται περισσότερο δηκτική με αναφορές και στο προσωπικό στιλ της υπουργού.

«Συμφωνούμε με το rock ντύσιμό σας και με τις "γνώσεις" σας. Τη συμμετοχή μας αν τη θέλετε θα την έχετε. Την ανοχή μας την έχετε. Μην κάνετε όμως το λάθος και το θεωρήσετε αδυναμία μας. Η ΔΕΗ και η ηλεκτρενέργεια δεν είναι "εντελβάις" ούτε "ορχιδέες". Η υπόθεση της ηλεκτρενέργειας δεν είναι "γιορτή των ερωτευμένων", όλο λουλουδάκια, πουλάκια και τιτιβίσματα, όπως εσείς θέλετε να παρουσιάσετε».

Και η ανακοίνωση του Συλλόγου καταλήγει προϊδεάζοντας για τα περαιτέρω: «Και από σκληρό rock αν χρειαστεί ξέρουμε και "διδακτορικό" του πεζοδρομίου αποκτούμε όταν έχουμε δίκιο»

============================================================

Ενωτικό μέτωπο για τη διεκδίκηση της μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβερίου προτείνει ο Δημήτρης Κατσούλης
Τη Δευτέρα, 23 Νοέμβρη, το Σωματείο των Εργαζομένων του ΑΗΣ Αλιβερίου συγκάλεσε σύσκεψη φορέων για να ενημερώσει και κυρίως να εκφράσει την αγωνία των εργαζομένων για την προοπτική του Ενεργειακού Κέντρου. Η Μονάδα Φυσικού Αερίου, η κατασκευή της οποίας ανατέθηκε το 2007 στην ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου, δεν προχωρά διότι διαρκώς προκύπτουν διαδικαστικά εμπόδια, άλλοτε πολεοδομικής και κυρίως αρχαιολογικής φύσεως.

Σε αυτά τα εμπόδια, σύμφωνα με το δήμαρχο Αυλώνος, κ. Κατσούλη, η ΔΕΗ απαντά με νωχελικότητα ενώ την ίδια ώρα πληρώνει πολλά εκατομμύρια ευρώ στην ΜΕΤΚΑ ως ποινική ρήτρα για την καθυστέρηση υπέρβασης των εμποδίων.

"Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο απλός ιδιώτης θα είχε υπερβεί σε μικρότερο χρόνο όλα τα διαδικαστικά εμπόδια. Η μεγάλη Επιχείρηση που λέγεται ΔΕΗ φαίνεται ότι δεν μπορεί. Προφανώς δεν θέλει. Προτιμά να πληρώνει τις ρήτρες στον Μυτιληναίο παρά να λύσει προβλήματα και να κατασκευάσει μία δική της Μονάδα. Την ίδια στιγμή ο ανάδοχος όντας και παραγωγός ενέργειας, δηλαδή ανταγωνιστής της ΔΕΗ, όπως και άλλοι ιδιώτες μεγάλοι επιχειρηματίες ολοκληρώνουν την κατασκευή των Εργοστασίων τους, ιδίως στην Βοιωτία, και ξεκινούν την παραγωγή και πώληση της ενέργειας στην ΔΕΗ. Η μεγάλη Δημόσια Επιχείρηση φαίνεται να λειτουργεί κόντρα στο επιχειρηματικό της συμφέρον αλλά και κόντρα στο συμφέρον του έλληνα καταναλωτή. Η Ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που μετείχε δυναμικά στην σύσκεψη του Αλιβερίου αναδεικνύοντας αυτή την υπονόμευση των συμφερόντων της ΔΕΗ ορθά το αποκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο οικονομικό είναι πρωτίστως πολιτικό" σχολιάζει ο κ. Κατσούλης και συμπληρώνει ότι "...την ώρα που η τοπική κοινωνία, το Αλιβέρι και η Ανατολικοκεντρική Εύβοια έπρεπε να είχαν ξεσηκωθεί για την διατήρηση και ανάπτυξη του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου, με προοπτική να γίνει ένα σύγχρονο και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένο Ενεργειακό Κέντρο πληροφορηθήκαμε με αγωνία ότι τους τελευταίους τρεις μήνες στο Αλιβέρι δεν παράγεται ούτε μία κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια στιγμή που η κατασκευή της Μονάδας Φυσικού Αερίου καρκινοβατεί".

Από τη δημοτική αρχή του δήμου Αυλώνος, επισημάνθηκε στη συγκέντρωση των εργαζομένων του ΑΗΣ Αλιβερίου ότι πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή της Μονάδας Φυσικού Αερίου και να προγραμματιστεί η κατασκευή και δεύτερης Μονάδας στο μέλλον, ως "τελευταία γραμμή άμυνας, η κόκκινη γραμμή, για να μην μπει η ταφόπλακα στο Ενεργειακό Κέντρο του Αλιβερίου".

Ο κ. Κατσούλης σχολιάζει ακόμα, σε περιοχές όπως στην Κοζάνη, στην Πτολεμαϊδα και στη Μεγαλούπολη, υπήρχε ενωτικό μέτωπο, στο Αλιβέρι η τοπική κοινωνία διχάστηκε, η τοπική αυτοδιοίκηση υπονομεύτηκε, οι εργαζόμενοι απομονώθηκαν. "Όταν οι άλλοι ήταν ενωμένοι, στο Αλιβέρι δεν είχαν προσανατολισμό με προοπτική στο μέλλον. Σε αυτή την κατάσταση οι ευθύνες επιμερίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποστείλουμε έστω και τώρα την σημαία της διεκδίκησης, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα".

Ευθύνες βλέπει και στους φορείς των γύρω δήμων, που ωφελήθηκαν όμως από βιομηχανική ανάπτυξη του Αλιβερίου, όπως και ο δήμος Αυλώνος, αλλά παρέμειναν θεατές στο θέμα του Ενεργειακού Κέντρου. Ο κ. Κατσούλης καταθέτει την παρακάτω πρόταση:

"Χρειάζεται άλλη προσέγγιση. Ενωτική και κυρίως δυναμική, με προγραμματικό όραμα, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή. Χρειάζεται η διαμόρφωση ενός συλλογικού αναπτυξιακού οράματος για την Ανατολικοκεντρική Εύβοια. Σε αυτό κάθε επιμέρους ζήτημα έχει την δική του δυναμική αλλά αλληλοεξαρτάται και από άλλα. Γι' αυτό χρειάζεται η συντονισμένη ανάδειξη και διεκδίκηση. Το Ενεργειακό Κέντρο του Αλιβερίου, στις σημερινές συνθήκες και σε αυτές που προδιαγράφονται στο μέλλον, δεν έχει προοπτική εάν δεν ενταχθεί σε ένα συνολικό πλαίσιο ενεργειακής και βιομηχανικής ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο του Αλιβερίου. Για να γίνει αυτό πράξη απαιτούνται πρωτίστως μεταφορικές υποδομές. Όσο ο δρόμος Χαλκίδα Αλιβέρι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση οι ήδη χωροθετημένες βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες που άναρχα αναπτύχθηκαν γύρω από τον ΑΗΣ και την ΑΓΕΤ θα αναζητούν την ευκαιρία της μετεγκατάστασης κοντά στην Βοιωτία γιατί εκεί είναι οι δρόμοι. Απορεί κανείς γιατί έως σήμερα δεν ζητήθηκε η κινητοποίηση και κυρίως η πρωτοβουλία αυτών των επενδυτών αλλά και των δύο μεγάλων Βιομηχανιών για την προώθηση της κατασκευής του οδικού άξονα Χαλκίδα Αλιβέρι. Ο δρόμος είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της περιοχής. Όσο καθυστερεί οι ευκαιρίες χάνονται. Η προοπτική του λιμένα της Κύμης δεν είναι επίσης ξεκομμένη από την ανάπτυξη του δευτερογενή τομέα στο Αλιβέρι. Και όμως σήμερα οι τοπικές ηγεσίες προβάλλουν την απομόνωση και τον αλαζονικό ανταγωνισμό. Η υπόθεση του οδικού άξονα Χαλκίδα- Λιμάνι Κύμης δεν αναδεικνύεται ως άξονας ανάπτυξης της Ανατολικοκεντρικής Εύβοιας αλλά ως σύνδεση του Αιγαίου με την ΠΑΘΕ. Σε αυτή την διαμάχη δεν ακούστηκαν οι φωνές της σύνθεσης αλλά αντίθετα προβλήθηκαν οι φωνές της αντιθετικότητας. Είναι όμως βέβαιο ότι η σύνθεση οδηγεί σε επαύξηση της δυναμικής των τοπικών και διατοπικών αναπτυξιακών στόχων. Εν ολίγοις, το Λιμάνι, ο δρόμος, η οργανωμένη βιομηχανική και βιοτεχνική ζώνη, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όλα αυτά δεν είναι αποσυνδεδεμένα αλλά αντίθετα λειτουργούν ενισχυτικά για την ανάδειξη της αναγκαιότητας του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου.

Η διατύπωση και η διεκδίκηση ενός ενωτικού τοπικού πολιτικού στόχου γύρω από την ανάπτυξη του Ενεργειακού Κέντρου, με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες της περιοχής, την τοπική κοινωνία των πολιτών ασφαλώς δεν πρέπει να εξακολουθήσει να είναι αποσπασματική. Πρέπει να ανοίγει παράθυρα συνέργειας με παράλληλες αναπτυξιακές διεκδικήσεις για τον δρόμο, για το λιμάνι της Κύμης, για την ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την προστασία του περιβάλλοντος, για να αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

Τρόπος και μέθοδος υπάρχει. Χρειάζεται μόνο βούληση και αποφασιστικότητα. Εμείς στον Δήμο Αυλώνος έχουμε οργανώσει ένα φόρουμ όλων των φορέων του Δήμου, συλλόγων, εκπαιδευτικής κοινότητας, δημοτικών παρατάξεων το οποίο ονομάζουμε «Αναπτυξιακό Συμβούλιο». Στα πρώτα του βήματα έχει δυσκολίες. Είναι όμως ένα καταπληκτικό βήμα για την συζήτηση των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων της περιοχής μας. Θέλουμε όλοι να έχουν λόγο και πρόταση και κυρίως να ενθαρρύνονται στην κατάθεσή τους. Μπορεί κάτι ανάλογο να διοργανωθεί σε διαδημοτικό επίπεδο. Ένα Αναπτυξιακό Συμβούλιο για την Ανατολικοκεντρική Εύβοια. Ένα βήμα σύνθεσης και ενεργοποίησης της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας, ένα εργαστήρι διαβούλευσης για τους ενωτικούς μας αναπτυξιακούς στόχους. Έτσι ενώνουμε δυνάμεις και κάνουμε την προοπτική του τόπου μας ευοίωνη. Σε κάθε περίπτωση μόνο μέσα από αυτόν τον δρόμο έχουμε την πιθανότητα να κερδίσουμε όλα όσα έως σήμερα δεν πετύχαμε.

Αμεσα όμως χρειάζεται κάτι άλλο. Ένα ηχηρό, δυναμικό μήνυμα προς όλους: Οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία απαιτούν να προχωρήσει εδώ και τώρα χωρίς άλλα εμπόδια η κατασκευή της Μονάδας Φυσικού Αερίου. Να προγραμματιστεί η κατασκευή και δεύτερης Μονάδας Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι και σε κάθε περίπτωση το Αλιβέρι να μην σβήσει αλλά αντίθετα να αναγεννηθεί ως «Πράσινο Ενεργειακό Κέντρο». Εμείς στον αγώνα αυτό δεν θα είμαστε απλώς δίπλα. Θα είμαστε μπροστά".

==================================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: