Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΗ: Καμία νέα μονάδα τα 3 τελευταία χρόνια


Ιδιωτικό ρεύμα 2.100 μεγαβάτ
ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ 2010

Με τις νέες μονάδες η συνολική παραγωγή ιδιωτικού ρεύματος θα αντιπροσωπεύει περίπου το 18% της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας


Τρεις νέες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα βάλουν μπροστά τις γεννήτριές τους μέσα στο 2010 και θα βρεθούν απέναντι στη ΔΕΗ ροκανίζοντας το μερίδιό της, την ίδια στιγμή που τα σχέδια της τελευταίας προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Η δεύτερη αυτή φουρνιά ιδιωτικών μονάδων θα είναι της ΓΕΚ-Τέρνα του ομίλου Περιστέρη, της Εndesa Ηellas (κοινοπραξίας του ομίλου Μυτιληναίου με την ισπανική εταιρεία) και του σχήματος των Ελληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Εdison, ενώ στην πρώτη φουρνιά συμμετείχαν τα ΕΛΠΕ με μία μονάδα στη Θεσσαλονίκη και η Ήρων Θερμοηλεκτρική (ΓΕΚ) με μία μεσαία μονάδα στη Βοιωτία.

Πρώτη θα αρχίσει την εμπορική λειτουργία της, στο πρώτο τρίμηνο του 2010, η μονάδα της ΓΕΚ-Τέρνα έξω από τη Θήβα, ακολουθούμενη τον προσεχή Σεπτέμβριο από αυτήν της Εlpedison, στη Θίσβη Βοιωτίας, και τον επόμενο Νοέμβριο από εκείνη της Εndesa Ηellas. Και οι τρεις μονάδες βρίσκονται στην τελική ευθεία, καθώς έχει τοποθετηθεί ο βασικός εξοπλισμός, ενώ στις πιο προχωρημένες έχουν εγκατασταθεί οι δύο αεριοστρόβιλοι πάνω στον σκελετό. Μαζί και οι τρεις καινούργιες μονάδες θα ενισχύσουν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με περίπου 1.300 μεγαβάτ. Αν σε αυτά προστεθεί και το δυναμικό των δύο υφιστάμενων μονάδων, προκύπτει ότι το ιδιωτικό ρεύμα θα ξεπεράσει τα 2.100 μεγαβάτ και σε επίπεδο παραγωγής θα αντιπροσωπεύει περίπου το 18% της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας, δεδομένου ότι τουλάχιστον μέσα στο 2010 δεν πρόκειται να ενταχθει στο σύστημα νέα μονάδα της ΔΕΗ.

«Σφήνα» στο μονοπώλιο της ΔΕΠΑ
Εκτός από «σφήνα» στη ΔΕΗ, οι νέες ιδιωτικές μονάδες θα αποτελέσουν «σφήνα» και στο μονοπώλιο της ΔΕΠΑ, η οποία μέχρι σήμερα έχει την απόλυτη κυριαρχία στην προμήθεια φυσικού αερίου, παρ΄ ότι η σχετική αγορά έχει τυπικά απελευθερωθεί. Το πρώτο βήμα έκαναν οι όμιλοι Μυτιληναίου- Βαρδινογιάννη, που ανακοίνωσαν ότι συστήνουν κοινή εταιρεία που θα εισάγει και θα εμπορεύεται φυσικό αέριο σε κάθε του μορφή (LΝG, CΝG κ.λπ.), είτε για κατανάλωση από δικές τους μονάδες είτε για να το πωλούν σε τρίτους. Σε πρώτη φάση θα εισαγούν 65.000 κυβικά μέτρα LΝG σε συνεργασία με την ιταλική Εni. Το μοντέλο αυτό δεν αποκλείεται να μιμηθούν και άλλοι από τους ιδιωτικούς ομίλους. Άλλωστε, όλες οι νέες μονάδες θα λειτουργούν στο σύνολό τους με φυσικό αέριο, γι΄ αυτό και οι εταιρείες που τις ελέγχουν σπεύδουν να κλείσουν από τώρα τα συμβόλαια για την προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων.

Ιδιώτες στο νήμα, ΔΕΗ στην αναμονή
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗπροχωρά με ρυθμούς χελώνας. Το σχέδιο της επιχείρησης για την περίοδο2009-2014, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανακοίνωσή του, βρίσκεται τελείως εκτός χρονοδιαγραμμάτων. Οι ημερομηνίες ένταξης νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (όσων δεν έχουν ματαιωθεί) εμφανίζουν καθυστερήσεις έως και δυόμισι χρόνια, τις οποίες ακόμη και ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Τ. Αθανασόπουλος, παραδέχτηκε προ ημερών. «Ο μόνος στόχος που φαίνεται να επιτυγχάνεται είναι αυτός του προϋπολογισμού του έτους, ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάθεσης έργων κατασκευής μονάδων παραγωγής ισχύος 2.400 ΜW», ανέφερε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, με αφορμή καταγγελίες του τελευταίου στη Βουλή για τις αμοιβές των στελεχών οργανισμών των ΔΕΚΟ.

ΔΕΗ: Καμία νέα μονάδα τα 3 τελευταία χρόνια
Στα τρία χρόνια της θητείας του κ. Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ, καμία μεγάλη νέα μονάδα δεν έχει προστεθεί στον στόλο της. Οι μόνες από τις έξι μεγάλες θερμικές μονάδες του σχεδίου της επιχείρησης (που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2007) που κάπως έχουν προχωρήσει, είναι του Αλιβερίου (έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες) και της Μεγαλόπολης (υπεγράφη, επιτέλους, πριν από περίπου 10 ημέρες η σύμβαση ανάθεσης της κατασκευής της). Για τις υπόλοιπες (διότι δύο λιθάνθρακα τέθηκαν εκτός σχεδιασμού χωρίς να αντικατασταθούν), τα χρονοδιαγράμματα αναθεωρήθηκαν το 2008 πηγαίνοντας πίσω κατά 1- 2 χρόνια, όμως και αυτά έχουν πλέον ξεπεραστεί.
=======================================
5 χρόνια απραξίας στον τομέα της ενέργειας
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΠΡΟΥ

http://agiosdim.blogspot.com/2009/09/5.html

======================================

«Μάχες αερίου» επί ελληνικού εδάφους

Τον «χορό» του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου άνοιξε ο όμιλος Μυτιληναίου, προλαβαίνοντας, ενδεχομένως, άλλους υποψήφιους «παίκτες».
Και μάλιστα έκανε αυτό που του επιτρέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο: Εισάγει ποσότητες στην εγχώρια αγορά, παρακάμπτοντας το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ και χρησιμοποιώντας τις υποδομές που λειτουργούν από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου).
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ήρθε σε συμφωνία με την ιταλική ENI και φέρνει στη χώρα μας το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου, που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τις εταιρείες του ομίλου του. Το πρώτο φορτίο υγροποιημένου αερίου αφορά 65 χιλ. κυβικά μέτρα, ποσότητα μικρή σε σύγκριση με τις ανάγκες μίας μονάδας όπως αυτή του Αγίου Νικολάου, στη Βοιωτία.
Ωστόσο, η κίνηση έχει πολλαπλή σημασία: Αφενός η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι παράγοντες εξορκίζουν τα στερεά καύσιμα (λιγνίτης, λιθάνθρακας), αλλά και τις άλλες «βρόμικες» μορφές ενέργειας, με αποτέλεσμα να παίρνει προβάδισμα το λιγότερο ρυπογόνο φυσικό αέριο.
Ο όμιλος Μυτιληναίου με την πρώτη εισαγωγή δικών του ποσοτήτων ανοίγει την αγορά, η οποία περιοριζόταν μέχρι τώρα μό- νο στις ποσότητες που εισήγαγε η ΔΕΠΑ από Ρωσία και Αλγερία.
Δηλώνει λοιπόν το «παρών» στη νέα αγορά και προλαβαίνει τον παραδοσιακό «παίκτη» αυτής της αγοράς, τον όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος έχει την προνομιακή σχέση με την Gazprom.
=======================================================
οι ΠΑΣΟΚοι δείχνουν να καταλήγουν στα κομματικά στελέχη που είχαν ήδη εντοπίσει και σε μεγάλο βαθμό προεπιλέξει.

http://www.topontiki.gr/Articles/view/1501

========================================
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πλαίσιο διεκδίκησης ενάντια στη δράση της ΔΕΗ ΑΕ


Την απόφασή τους να βάλουν φρένο στην ασυδοσία της ΔΕΗ εξέφρασαν σε μεγάλη σύσκεψή τους κοινωνικοί, πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς του Νομού Κοζάνης που συμμετείχαν προχτές το βράδυ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μετά από πρωτοβουλία της ΝΑΣ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Το Πλαίσιο της διεκδίκησης που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και έγινε αποδεκτό από τους φορείς συνοψίζεται:

-- Ενιαίος φορέας ενέργειας στην υπηρεσία του λαού, για ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, που θα παράγει φθηνό ρεύμα για το λαό.

-- Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, καθώς και τα άλλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία κ.λπ.).

-- Σε απάντηση στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ που συνεχίζει το μπάζωμα του επαρχιακού δρόμου Ακρινής - Κοζάνης με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί ο οικισμός της Ακρινής, η Νομαρχία Κοζάνης να αναλάβει να «ανοίξει» και πάλι το δρόμο.

-- Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για ολοκληρωμένη και άμεση μετεγκατάσταση του πληττόμενου από τη ΔΕΗ οικισμού της Ακρινής.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Κοζάνης την ερχόμενη Πέμπτη. Επίσης, τη Δευτέρα για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης όλων των φορέων του νομού στο χώρο της Ακρινής.

===================================
Αιωρούμενα σωματίδια
161 μg/m3 με όριο τα 50 μg/m3 φτάνουν τα εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην περιοχή της Πτολεμαΐδας


161 μg/m3 με όριο τα 50 μg/m3 φτάνουν τα εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην περιοχή της Πτολεμαΐδας
2 μονάδες του απαρχαιωμένου AHΣ Πτολεμαΐδας επανεκκίνησε ταυτόχρονα η ΔEH πριν από λίγες ημέρες. Kατά τη διαδικασία της επανεκκίνησης, η οποία διαρκεί πολλές ώρες, καίγεται πετρέλαιο και εκπέμπονται πολλαπλάσιοι ρύποι στην ατμόσφαιρα.
115 μg/m3 έφτασαν τα αιωρούμενα σωματίδια στην Πεντάβρυσο της Kοζάνης στις 22 Nοεμβρίου. Mια μέρα πριν η τιμή στην ίδια περιοχή ήταν 57 μg/m3.
161 μg/m3 έφτασαν τα αιωρούμενα σωματίδια στον Oικισμό ΔEH στις 22 Nοεμβρίου. Mια μέρα πριν στις 21 Nοεμβρίου, η τιμή στην ίδια περιοχή ήταν 77 μg/m3
===================================================

Το τρένο των Οικολόγων Πράσινων στην Κοζάνη

(28/11/2009)

Η πόλη της Κοζάνης θα είναι ο τελικός προορισμός του τρένου των Οικολόγων Πράσινων, συμμετέχοντας στην καμπάνια για την προστασία του κλίματος, ενόψει της Παγκόσμιας Συνόδου της Κοπεγχάγης. Η υποδοχή θα γίνει σήμερα Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 2:30 το μεσημέρι στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κοζάνης. Η συμβολική αυτή ενέργεια των Οικολόγων Πράσινων θέλει να αναδείξει την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τομέα των μεταφορών και την ενίσχυση του σιδηροδρόμου που στην Ελλάδα είναι ο φτωχός συγγενής, καθώς και την θλιβερή πρωτιά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης, ως της περιοχής που εκπέμπει το περισσότερο CO2 στην Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: