Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΗ: διακοπή της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εξ αιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων;


ΔΕΗ: Προβλήματα λόγω βροχοπτώσεων
Το επόμενο δεκαήμερο η ΔΕΗ, θα προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εξ αιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος.Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, οι βροχές προκαλούν κίνδυνο υπερχείλισης των φραγμάτων των υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά δημιουργούν και την ανάγκη για αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθίσταται «αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, αποφυγή πλημμυρών κλπ» και επισημάνεται ότι τα μέτρα αύξησης της υδροηλεκτρικής παραγωγής και διακοπής λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων θα ληφθούν σε συνεργασία με το ΔΕΣΜΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την ομαλή παροχή ενέργειας σε όλους τους πελάτες.
========================================
Μέχρι τον Ιούνιο του 2010 οι προσλήψεις στη ΔΕΗ

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται η πρόσληψη 1.900 υπαλλήλων στη ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε χθες ο Π. Αθανασόπουλος στη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές.
Με τις προσλήψεις αυτές σχεδόν ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα προσλήψεων για συνολικά 2035 άτομα.
Επίσης στους αναλυτές ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση του, μέχρι να επιλεγεί και να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση.
http://www.capital.gr/News.asp?id=851041
=======================================
Τέλος οι προσλήψεις στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ με νομοσχέδιο
Ρεπορτάζ: Ε. Δουράκης, Μ. Τσινκίδου,

Α. Καλογερόπουλος, Γ. Πιταράς
Τα πάνω-κάτω στις προσλήψεις φέρνουν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Σχέδιο νόμου που τίθεται την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση, βάζει τέλος στις προσλήψεις από το «παράθυρο» στο Δημόσιο και θέτει τα πάντα υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου θα γίνονται οι προσλήψεις και στη ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη Βουλή και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ακόμη, καταργούνται οι συμβάσεις έργου. Κατ' εξαίρεση και έως το τέλος του 2010 διατηρούνται μόνο όσες το ΑΣΕΠ κρίνει απαραίτητες.
Για την πρόσληψη στο Δημόσιο θα μετρούν κυρίως οι τίτλοι σπουδών, ενώ για προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αυξάνονται τα μόρια προϋπηρεσίας. Το πρωί της Τετάρτης 3.000 συμβασιούχοι έργου στο Δημόσιο συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις και να βάλει τέλος στις ελπίδες για μοριοδότηση τους. Οι συμβασιούχοι συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα και στη «σκιά» της στενότερης επιτήρησης της Ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, η κυβέρνηση προανήγγειλε νέο φορολογικό σύστημα με δηλώσεις τύπου «πόθεν έσχες» και κατάργηση φοροαπαλλαγών. Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν όλα τα εισοδήματα, τις αγορές τους ακόμη και μέσω πιστωτικών καρτών, μετοχές, αλλά και καταθέσεις και βάσει αυτών θα προκύπτει ο φόρος. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις τόσο ασφαλιστικά, όσο και σε εργασιακά θέματα, με πρώτο βήμα την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «αυτό που επιδιώκουν τώρα Κομισιόν, κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες είναι να μεταφέρουν ακόμα τα βάρη της δικής τους κρίσης στο λαό». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι «η Ελληνική οικονομία μπαίνει υπό αυστηρή επιτήρηση. Τα σπασμένα της αποτυχίας της ΝΔ θα τα πληρώσουν κυρίως οι ασθενέστεροι. Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς με το σχέδιο του προϋπολογισμού συνεχίζει με μικροπαραλλαγές την ίδια αποτυχημένη πολιτική».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «η Ελληνική οικονομία έχει πτωχεύσει. Αυτό που λείπει, είναι η τυπική επικύρωση της πραγματικότητας». Ανοιχτή είναι και η πιθανότητα βελτιώσεων στο έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε την προσωποποίηση ευθυνών για τα στατιστικά στοιχεία που δίναμε μέχρι πρότινος στις Βρυξέλλες.
Πηγή: ALPHA

Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

======================================
Γιατί οι ξένοι παίκτες έτρεχαν τη ΔΕΗ

Ισχυρά καθαρά κέρδη για το εννεάμηνο του 2009, στα 622,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 244,6 εκατ. ευρώ τον περασμένο χρόνο προβλέπει για τη ΔΕΗ γκάλοπ σε 11 αναλυτές που διεξήχθη για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters και ανακοινώθηκε χθες.

Τα καλά αποτελέσματα, παρά τη χαμηλή ζήτηση ενέργειας οφείλονται κυρίως στη μεγάλη μείωση του κόστους της ενέργειας.

Οι δαπάνες για αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας μειώθηκαν 48% σε ετήσια βάση, δήλωσε ένας αναλυτής. Τα κέρδη ΕΒΙΤDA αναμένονται σε 1,35 δισ. ευρώ από 280,8 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις εκτιμάται ότι αυξήθηκαν 1,8% στα 4,5 δισ. ευρώ.



=======================================
ΔΕΗ: Οσο λιγότερο πουλάει τόσο περισσότερο κερδίζει

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ
Μπορεί η ΔΕΗ να πουλά λιγότερο ηλεκτρικό, λόγω της κρίσης, ωστόσο τα κέρδη της αβγατίζουν.
Η υποχώρηση της συμμετοχής του πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή και η πτώση των τιμών του, αύξησαν τα κέρδη της επιχείρησης
Το 9μηνο ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 642,7 εκατομμυρίων, έναντι ζημιών 244,6 εκατομμυρίων στο 9μηνο του 2008, με μειωμένη ζήτηση κατά 6,2%, ενώ συνέχισε να χάνει και πελάτες, κυρίως αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, τραπεζών κ.λπ.

Η σημαντική κερδοφορία της ΔΕΗ έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες που λειτούργησαν σωρευτικά φέτος. Συγκεκριμένα, οι τιμές των υγρών καυσίμων είναι σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον η χαμηλή ζήτηση περιόρισε τη λειτουργία των «ακριβών» μονάδων, δηλαδή αυτών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ετσι, το 9μηνο το 60% της παραγωγής ηλεκτρικού, καλύφθηκε από τις μονάδες λιγνίτη και τις υδροηλεκτρικές, έναντι 50,9% πέρσι. Επιπλέον μειώθηκαν οι εισαγωγές και οι αγορές ενέργειας.

Η εφαρμογή ρήτρας θα έριχνε τα τιμολόγια

Στην κερδοφορία της ΔΕΗ συνέβαλε και η αύξηση των τιμολογίων κατά 7,3% από την 1η Ιουλίου 2008. Με τα δεδομένα αυτά, δεν τίθεται θέμα αύξησης τιμολογίων, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα ισχύσει η ρήτρα καυσίμων από την αρχή του 2010. Μέχρι στιγμής κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν παίρνει θέση για το θέμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η εφαρμογή της ρήτρας από την 1η Ιανουαρίου θα μείωνε την τιμή ηλεκτρικού κατά 1,47 ευρώ για τις 1.000 κιλοβατώρες το πρώτο τρίμηνο και κατά 0,47 ευρώ το δεύτερο.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης, ανά κατηγορία πελατών, αυτή διαμορφώνεται ως εξής:

* 17% στη βιομηχανική χρήση (οικονομική κρίση).

* 16,8% στη γεωργική χρήση (αυξημένες βροχοπτώσεις).

* 2,4% στην οικιακή χρήση (κυρίως λόγω των σχετικά ήπιων καιρικών συνθηκών).

* 1,4% στην εμπορική χρήση. Κατά 80% οφείλεται σε απώλεια μεριδίου αγοράς υπέρ τρίτων προμηθευτών.

Το μεγαλύτερο δώρο στα οικονομικά της ΔΕΗ ήρθε από τα καύσιμα. Λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών και της μειωμένης ζήτησης οι δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά περίπου 695 εκατομμύρια ευρώ έναντι του 2008, ενώ κατά 362 εκατομμύρια μειώθηκαν και οι αγορές ενέργειας.

Τέλος, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΉ το 9μηνο ανήλθε σε 4,494 δισ. ευρώ έναντι 4,416 δισ. το 2008, ενώ το καθαρό χρέος της επιχείρησης μειώθηκε κατά 6,5% και διαμορφώθηκε σε 4,111 δισ. ευρώ, έναντι 4,398 δισ. του 2008. *
==================================================
Tο μεγάλο νοικοκύρεμα!
Οι βασικότερες προτάσεις του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης είναι οι εξής:

Εντάσσονται σε διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ σχεδόν κάθε τομέας του Δημοσίου Τομέα: ΔΕΚΟ, Προεδρία Δημοκρατίας, μόνιμο προσωπικό Βουλής, Ανεξάρτητες Αρχές, Νομικά Πρόσωπα Εκκλησίας και άλλων δογματων πλην κληρικών, Υπουργείο Εξωτερικών εκτός πρεσβευτών, Τράπεζες, ΚΕΔΚΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΚΑΝΑ) και για πρώτη φορά οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεών τους!

Διατηρείται η μοριοδότηση επί της εμπειρίας καταργείται η προσάυξησή της.

Η συνέντευξη καταργείται

Πριμ στα πτυχία

Αυξάνεται η μοριοδότηση του διδακτορικού τίτλου από 300 σε 400 μόρια και του μεταπτυχιακού από 50 σε 200 μόρια.

Καταργείται η συνάφεια των τίτλων με το πτυχίο βάσης.

Καταργείται η αθροιστική μοριοδότηση για την κατοχή δεύτερου μεταπτυχιακού.

Εμπειρία

Υποχρεωτικά πλέον, το κριτήριο της εμπειρίας δεν θα λαμβάνεται υπόψη για το 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων.

Τεστ

Το τεστ δεξιοτήτων θα έχει ισχύ 10 χρόνια (αντί για τρία) και αποκτά συντελετή βαρύτητας 4 έναντι του ισχύοντος 2. Το τεστ θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Μικρότερη επιδότηση στους ανέργους

Ισορροπείται η μοριοδότηση των ανέργων με τη μοριοδότηση των εχόντων εμπειρία.

Τα μόρια με τα οποία επιδοτείτο ένας άνεργος ήταν 1000 για 4 μήνες και 50 επιπλέον για κάθε μήνα ανεργίας. Η νέα πρόταση προβλέπει 200 μόρια για 4 μήνες ανεργίας και 75 για κάθε έτος.

Ο πολλαπλασιαστής του βαθμού πτυχίου βασικού τίτλου σπουδών από 10 που ίσχυε για υποψηφίους ΔΕ και 20 για τους ΠΕ, ΤΕ, διπλασιάζεται

Επίσης:

Καταργείται το κριτήριο της ηλικίας
Απαγορεύται πλέον η κατάρτιση συμβάσεων έργου για κάλυψη διοικητικών αναγκών ή γραμματειακής εξυπηρέτησης ή για θέσεις που προβλέπονται από το οργανόγραμμα των υπηρεσιών.
Τη βεβαίωση ότι οι συμβάσεις ανταποκρίνονται σε πραγματικό έργο θα τις δίνει το ΑΣΕΠ
Τέρμα οι αθλητές - δημόσιοι υπάλληλοι

Καταργείται ο διορισμός διακριθέντων αθλητών στο δημόσιο εφόσον ο αθλητής είναι επαγγελματίας, ενώ για όσους διορίζονται, αυτό θα γίνεται μόνο μετά τη λήξη της αθλητικής τους δραστηριότητας. Περιορίζεται δε και το πεδίο διακρίσεων και αγώνων που έως σήμερα στοιχειοθετούσαν δικαιώματα πρόσληψης στο δημόσιο.



Ρεπορτάζ: Ν.Τσίτσας

=================================
Ομιλος Μυτιληναίος ΑΕ - Αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο, εκτός ΔΕΠΑΣτην εξασφάλιση των πρώτων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκτός ΔΕΠΑ, προχώρησε ο Ομιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος ΑΕ, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο "Ενέργεια και Ανάπτυξη" που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στο Ευγενίδειο Ιδρυμα. Το φορτίο ύψους 65.000 κυβικών μέτρων, το οποίο ο όμιλος εξασφάλισε από την ιταλική ENI, φθάνει στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα. Επίσης ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι, με τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, η ελληνική βιομηχανία υφίσταται τιμολόγηση ενέργειας που απειλεί τη βιωσιμότητά της. "Εχουμε φθάσει στο σημείο να είναι το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2008, όπως ορίζεται από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, υψηλότερο έως και 50% έναντι του αντίστοιχου τιμολογίου σε χώρες της ΕΕ", επεσήμανε ο πρόεδρος της "Μυτιληναίος ΑΕ". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία όπου στη Γερμανία π.χ., λόγω της οικονομικής κρίσης ή με αφορμή την οικονομική κρίση, δίνονται σημαντικά κίνητρα και επιδοτήσεις στη βαριά βιομηχανία για να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εκθέτοντας τις εκτιμήσεις του ομίλου για τις προοπτικές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς ο κ. Μυτιληναίος εντόπισε προβλήματα σε τρία επίπεδα: -Στο πολιτικό επίπεδο οποιαδήποτε κυβέρνηση είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ αποφάσιζε ριζική αλλαγή του μείγματος καυσίμων θα αντιμετώπιζε οξύ πρόβλημα στην εξασφάλιση συναίνεσης στη Βουλή με τις παρούσες συνθήκες. -Ακόμα και στην περίπτωση που εξασφαλιζόταν η απαιτούμενη συναίνεση δεν θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. -Εξαιρούμε συχνά από τη συζήτηση στην Ελλάδα το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οσο μεγαλύτερη είναι η κοινωνική πίεση τόσο ακριβότερα θα είναι τα δικαιώματα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς θα είναι πολύ λίγα και θα τα ζητούν πολλοί. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου προέβη, τέλος, στην εκτίμηση ότι οι επιλογές της ΔΕΗ και των ιδιωτών δεν είναι πολλές. Κατά την άποψή του, αυτές συνίστανται σε -Μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, με προαπαιτούμενο μιαν "επανάσταση" στη γραφειοκρατική διαδικασία. -Κατασκευή ενός ή δύο ακόμα τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. -Σταδιακή μετατροπή των σταθμών με φυσικό αέριο σε μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: