Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων δημιουργούν αυξημένους κινδύνους «εργατικών ατυχημάτων» στη ΔΕΗ


Κινητοποιήσεις του «Σπάρτακου»

(09/12/2009)

Σε κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τις 6.30 σήμερα το πρωί στην πύλη του ΑΗΣ Πτολεμαίδας προχώρησε το Περιφερειακό Σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος». Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης, σημείωσε ότι αναμένουν στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, υπό την νέα σύνθεσή του, να προχωρήσει στην δημοπράτηση της 5ης μονάδας και στην άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2006. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι Δήμοι Πτολεμαΐδας και Υψηλάντη με επικεφαλής τους Δημάρχους και επιτυχόντες του διαγωνισμού. Αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ποιες μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας θα είναι σήμερα υπό κατάληψη. Εν τω μεταξύ αποφασίστηκε πριν από λίγο να δουλεύουν με μειωμένο φορτίο η μονάδα 1 και 2 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα.

========================================
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων δημιουργούν αυξημένους κινδύνους «εργατικών ατυχημάτων» στη ΔΕΗ
==========================================
Μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα στη ΔΕΗΕρώτηση για τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Νάνος και Αντ. ΣκυλλάκοςΜόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Αποστόλης Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην Ερώτηση σημειώνεται:
«Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είχε δυσάρεστες συνέπειες στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, των εργασιακών σχέσεων, να έχουμε σημαντικότατη μείωση του μόνιμου προσωπικού, και την αντικατάσταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ με εργολάβους, με συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, την ελλιπή συντήρηση των δικτύων διανομής με απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή λειτουργία του δικτύου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και τις αντίξοες συνθήκες.

Η αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, η δε χρησιμοποίησή τους στα συνεργεία των εναεριτών είναι παράνομη, έχουν δημιουργηθεί πολλά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, γιατί έχουν ελλιπή εκπαίδευση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σ' όλη την Ελλάδα.

Η μείωση των μόνιμων εργαζομένων στη ΔΕΗ από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι συνεχής και πραγματοποιήθηκε και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα σε άλλα, σήμερα υπάρχουν και πάνω από 5.000 εργαζόμενοι σε εργολάβους, νοικιασμένοι».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια υπουργό:

Πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση; Θα καλύψει τις ανάγκες της ΔΕΗ με μόνιμο προσωπικό που θα έχει πλήρη δικαιώματα ή θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων της;
Θα επανεξεταστεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης με διάφορες μορφές, στην κατεύθυνση μιας κρατικής ΔΕΗ και στα πλαίσια ενός κρατικού ενιαίου φορέα Ενέργειας, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ;
====================================
ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ (MW)


ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ MT & XT (km)

ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ YT (km)
======================================
«Καθαρή» ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές «E» 9/12


«Καθαρή» ενέργεια 10.000 MW έως το 2020 με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά - φωτοβολταϊκά πάρκα) υπόσχεται η επί του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.

Απομακρύνονται έτσι τα κινδυνολόγα σενάρια που μιλούσαν για επιβαρύνσεις 30%-40% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η ΔΕΗ θα είναι αναγκασμένη να πληρώνει από το 2013 πρόστιμα για τους ρύπους (λόγω λιγνίτη κ.λπ.).

Η κ. Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας χθες το νομοσχέδιο, μίλησε για «μια επανάσταση για τη διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας», θέλοντας να επισημάνει το γεγονός ότι: θα μειωθεί ο χρόνος για την επένδυση μιας ΑΠΕ σε 8-10 μήνες από 4-5 χρόνια σήμερα.

Η υπουργός επανέλαβε πως θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών σε περιοχές που αναπτύσσονται μονάδες ΑΠΕ και πως το νομοσχέδιο διαφέρει από αυτό της ΝΔ σε ουσιαστικά σημεία, όπως η συγχώνευση των δύο περιβαλλοντικών μελετών.
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: