Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Δύσκολη εξίσωση ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός


«Nαι» στην πυρηνική ενέργειαEπιστήμονες τόνισαν πως η Eλλάδα δεν πρέπει να εισέλθει «άοπλη» στη μεταλιγνιτική εποχή. Aντιδράσεις από το Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου. «Εισβολή» οικολογικών οργανώσεων στην ημερίδα
«Nαι», υπό προϋποθέσεις, στην πυρηνική ενέργεια στην Eλλάδα, λέει το Tμήμα Kεντρικής Mακεδονίας του Tεχνικού Eπιμελητηρίου, προκαλώντας ωστόσο τις έντονες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων.
Σε ημερίδα που διοργανώθηκε χθες, γνωστοί ειδικοί επιστήμονες από την Eλλάδα και το εξωτερικό υποστήριξαν πως η χώρα μας πρέπει να εξετάσει τη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της ισοζύγιο αν δεν θέλει να εισέλθει «άοπλη» στη μεταπετρελαϊκή και τη μεταλιγνιτική εποχή, ενώ επισήμαναν πως οι Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Tην ίδια ώρα, το Aντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Mεσογείου χαρακτήριζε την πυρηνική ενέργεια ως μία αδιέξοδη, πανάκριβη και επικίνδυνη επιλογή, ενώ μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Oικολογικών Oργανώσεων εισέβαλαν στην αίθουσα της ημερίδας και διέκοψαν τις εργασίες της, σηκώνοντας πανό με συνθήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Oμάδα Eργασίας του TEE/TKM, που μελέτησε το θέμα, κατέληξε στη θέση ότι το ενεργειακό πρόβλημα πρέπει να μελετηθεί σφαιρικά και όχι μονοδιάστατα ως δίλημμα πυρηνική ενέργεια ή πετρελαϊκή πολιτική.

«Tο TEE δεν είναι αντίθετο στην εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με την προϋπόθεση ότι αυτή στηρίζεται σε πλήρη μελέτη του θέματος, ενταγμένη στην ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της χώρας», επισημαίνεται στα συμπεράσματα της εργασίας, και ζητείται να μελετηθούν το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η προμήθεια ουρανίου και εξοπλισμού για το εργοστάσιο, συγκριτικά οικονομικά στοιχεία, καθώς και η κατάλληλη περιοχή εγκατάστασης του εργοστασίου.

Οι τοποθετήσεις
O καθηγητής του Purdue University των HΠA Eλ. Tσουκαλάς υποστήριξε πως η πυρηνική ενέργεια είναι αναγκαία για την Eλλάδα στη μεταπετρελαϊκή εποχή. Tο «Eλληνικό Θαύμα», όπως χαρακτήρισε την οικονομική πορεία της μεταπολεμικής Eλλάδας από το μηδέν στις 26 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, είχε πολλά να κάνει με τη φθηνή εργασία, τη φθηνή ενέργεια, τη δραχμή και τον λιγνίτη, όπως είπε.

«Mε την ένταξη στην Eυρωζώνη, η χώρα έχασε τη φθηνή εργασία. Aν χάσει και τη φθηνή ενέργεια, λόγω Kοπεγχάγης, το Eλληνικό Θαύμα κινδυνεύει να ακυρωθεί», τόνισε.

Mιλώντας για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, ο πρόεδρος της Eλληνικής Eπιτροπής Aτομικής Eνέργειας Λ. Kαμαρινόπουλος επισήμανε πως ο αντιδραστήρας του Tσέρνομπιλ στον οποίο σημειώθηκε το ατύχημα του 1986 δεν θα είχε ποτέ αδειοδοτηθεί σε κανένα κράτος του δυτικού κόσμου.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Aντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Mεσογείου, Θ. Aναπολιτάνος, υποστήριξε πως η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε φθηνή, ούτε ασφαλής, ούτε «πράσινη», αλλά απλώς με μικρότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με συμβατικές πηγές.

Eπικαλέστηκε διεθνείς αναλύσεις που ανεβάζουν το κόστος της πυρηνικής κιλοβατώρας στα 14 σεντς του δολαρίου έναντι 7 της αιολικής.

KATAΛHΨH TOY AHΣ ΠTOΛEMAΪΔAΣ
Σε κατάληψη του AHΣ Πτολεμαΐδας -ενός από τους παλιότερους και πιο ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας- και του διοικητηρίου του Λιγνιτικού Kέντρου Δυτικής Mακεδονίας προχώρησαν χθες το πρωί εργαζόμενοι της ΔEH μαζί με κατοίκους της περιοχής, ζη τώντας την άμεση διακήρυξη για την κατασκευή των νέων «καθαρών» μονάδων «Πτο-λεμαΐδα V» και «Mελίτη II», τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης και Mαυροπηγής και την πρόσληψη των 2.035 επιτυχόντων του διαγωνισμού του Iανουαρίου του 2007.

Tο «παρών» στην κατάληψη έδωσαν και δεκάδες από τους τελευταίους, οι οποίοι τρία χρόνια μετά παραμένουν ξεκρέμαστοι, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα προσληφθούν με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στη ΔEH ή με ατομικές συμβάσεις.

BAΣIΛHΣ IΓNATIAΔHΣ

=====================================
Δύσκολη εξίσωση ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 09:19 - 10/12/09


Ο λιγνίτης θα εξακολουθήσει να συμπεριλαμβάνεται στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, μια που φαίνεται ότι οι ισχυρές αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Αντίθετα, οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, CCS (Carbon Capture and Storage), δεν συνιστούν προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως, φυσικά, και ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά.

Σε μια περίοδο που η Eurelectric, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός σύνδεσμος των ενεργειακών βιομηχανιών, τάσσεται υπέρ των τεχνολογιών καθαρής καύσης των στερεών καυσίμων (λιγνίτης, λιθάνθρακας) και ιδιαίτερα της CCS, το ΥΠΕΚΑ διαμηνύει την αντίθεση του, με το σκεπτικό, «δεν μπορούμε να παράγουμε ρύπους και απλά να τους αποθηκεύουμε».

Ωστόσο, η κατεύθυνση που ήδη διαφαίνεται για το νέο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2020, ήτοι, λιγνίτης-φυσικό αέριο-ΑΠΕ- εξοικονόμηση ενέργειας, αναγνωρίζεται από το ΥΠΕΚΑ ότι συνιστά μια δύσκολη εξίσωση, για την οποία αναζητείται λύση.

Ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας θα επανασχεδιασθεί από τις αρχές του έτους. Το ΥΠΕΚΑ, δια της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, καθιστά σαφές ότι ο προηγούμενος δεν καλύπτει τις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης, διότι περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζεται, λιθάνθρακα και πυρηνικά. Χρειάζεται, συνεπώς, κατά το ΥΠΕΚΑ, να καταρτιστεί ένας νέος, που να περιλαμβάνει, καταρχήν, το εγχώριο φθηνό καύσιμο, το λιγνίτη, το φυσικό αέριο, τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το ζητούμενο βέβαια είναι σε τι ποσοστά θα συμμετέχει τελικά το κάθε ένα καύσιμο έως το 2020. Αυτό, όμως, που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά την αντίθεση του με τις τεχνολογίες CCS για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί θεωρείται ότι στοιχίζουν ακριβά και δεύτερον, γιατί ο γεωλογικός σχηματισμός της χώρας, που «γεννά» συχνά σεισμούς, ενέχει εξ αυτού του λόγου βαθμό επικινδυνότητας από τη χρήση τους. Έτσι κι αλλιώς σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι πρόκειται για πειραματικές τεχνολογίες.

Η φιλοσοφία που αναπτύσσεται από το ΥΠΕΚΑ είναι ότι εν τέλει με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών «δεν χτυπάμε το κακό στη ρίζα του». Με άλλα λόγια, πάλι θα παράγονται ρύποι, οι οποίοι όμως θα αποθηκεύονται. Με αυτήν την έννοια και καθώς απαιτούνται, όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ, πολύ μεγάλες δαπάνες για την κατασκευή χώρων αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, κρίνεται προτιμότερο οι επενδύσεις να στραφούν στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτή, άλλωστε, όπως διαμηνύεται πλέον με σαφήνεια, είναι η πάγια πολιτική θέση της κυβέρνησης. Βέβαια, αυτό δεν θα την εμποδίσει να συμμετέχει στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Ε.Ε., ούτε και να εξετάσει τυχόν συγκεκριμένες προτάσεις που θα γίνουν. Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί να αποσύρει 2.500 MW πεπαλαιωμένων λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2030. Με τι καύσιμα θα αντικατασταθούν οι μονάδες αυτές; Σήμερα η λιγνιτική παραγωγή καλύπτει το 52,5% του συνόλου της καθαρής παραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος. Θα επιλεγεί ο λιγνίτης και σε τι ποσοστό; Θα επιλεγεί το φυσικό αέριο; Στη δεύτερη περίπτωση δεν δημιουργείται άμεσα ο κίνδυνος να εξαρτηθεί η χώρα μας από ένα και μοναδικό καύσιμο;

Το ΥΠΕΚΑ, βέβαια, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ενίσχυσης των ΑΠΕ, ώστε η κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2020 να καλύπτεται κατά 40% από Ανανεώσιμες Πηγές. Όταν, όμως, αυτή τη στιγμή η συνολική παραγόμενη ισχύς από ΑΠΕ φθάνει μόλις τα 1420,6 MW, θα καταφέρει άραγε η χώρα μας να φθάσει το στόχο των 8-10.000 MW σε μια δεκαετία και παράλληλα να έχει φτιάξει και τα απαραίτητα δίκτυα για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης ενέργειας;

Και φυσικά το τελευταίο, αλλά όχι έσχατο έχει να κάνει με το δραστικό περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης. Η χώρα μας δεν έχει να επιδείξει ως τώρα μια συστηματική πολιτική στον τομέα αυτό, πράγμα που πιστοποιεί και η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Σε συγκριτική μελέτη που αφορούσε στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού για τα έτη 1975-2005 έδωσε στην Ελλάδα αρνητική εξοικονόμηση ενέργειας -5%. Ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας ναι μεν είναι επιθυμητός και αναγκαίος, όμως, θεωρείται ότι συνεπάγεται μια μακροπρόθεσμη και δαπανηρή πολιτική, με συστηματική παρακολούθηση και μέτρηση των αποτελεσμάτων.

Μετά από όλα είναι πράγματι κατανοητό γιατί θεωρείται τόσο δύσκολη η εξίσωση για το νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
=====================================
Οι αγώνες στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών

Σε απολογία καλούνται οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, μαζί τους και στελέχη του ΚΚΕ, που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους για το δικαίωμα να ζουν σε υγιές περιβάλλον και να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Για άλλη μια φορά, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών. Οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης καλούνται να απολογηθούν στα πλαίσια προανακριτικής εξέτασης που διεξάγει η ασφάλεια Κοζάνης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για τις κινητοποιήσεις που έκαναν τον περασμένο Μάη ενάντια στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ, στη μόλυνση του περιβάλλοντος, στην ανεργία και άλλα προβλήματα.

Για απολογία καλούνται και στελέχη του ΚΚΕ. Ο Γιάννης Μητσιάκος, νομαρχιακός σύμβουλος και η Ευδοξία Μωυσιάδου, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλούνται να απολογηθούν για την κατηγορία της «παρακώλυσης κοινωφελών εγκαταστάσεων και άλλων», επειδή στην πραγματικότητα διέπραξαν το «αδίκημα» να εκφράσουν τη σταθερή και αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, σημειώνει: «Η εξέλιξη αυτή δεν μας εκπλήσσει. Υπάρχει όλο το θεσμικό και νομικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφώσει το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να διώκει και να τιμωρεί κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Υπάρχουν οι απαραίτητες οδηγίες, συστάσεις, εντολές προς τα αρμόδια όργανα να δρουν σε ανάλογη κατεύθυνση. Υπάρχει το γνωστό «φιρμάνι» του προηγούμενου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αναγορεύονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε «τετελεσμένα αδικήματα». Υπάρχουν, σε τελευταία ανάλυση, το ίδιο το αστικό κράτος και οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις τύπου ΔΕΗ ΑΕ που είναι εχθρικές προς τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα.

Απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, των υπόλοιπων πληττόμενων χωριών και συνολικά το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους. Να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ. Να προτάξουν τις ανάγκες τους, υιοθετώντας το αίτημα για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας. Να συσπειρωθούν στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια πρώτη ηχηρή απάντηση με την πανεργατική απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη».
====================================

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο κύβος ερρίφθη. Ούτε ένα βήμα πίσω.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τις δεσμεύσεις από τη νέα ηγεσία της Επιχείρησης, ότι τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία ήτοι : Διακήρυξη των μονάδων ¨Πτολεμαΐδα V¨ και ¨Μελίτη II¨, μετεγκαταστάσεις οικισμών και προσλήψεις, θα έρθουν στο τραπέζι της συζήτησης κατά την πρώτη, κρίσιμη, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, απέσπασε το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με την κινητοποίηση που πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Δυναμικά το παρόν τους έδωσαν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Τσιούμαρης, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πτολεμαΐδας, ο Δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Παρασκευής Βασιλειάδης Γιώργος, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας και τα εκλεγμένα μέλη του Σωματείου στις Διοικήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της ΓΣΕΕ, αποδεικνύοντας έτσι την σοβαρότητα - κρισιμότητα που αποκτούν τα ζητήματα αυτά υπό τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, που καταγράφονται ραγδαίες.

Επιπλέον, μετά την παρέμβαση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, επετεύχθη μείωση των φορτίων του ΑΗΣ ως μέσο άσκησης πίεσης (με τις λιγότερες συνέπειες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης) προς την ιεραρχία της ΔΕΗ, προκειμένου να δείξει δείγματα καλής θέλησης στα αιτήματα της κινητοποίησης.

Ως απολύτως κατανοητά αντιμετώπισαν τα ζητήματα που διαχρονικά θέτει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, τόσο ο Διευθυντής του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας Δημήτρης Παπαβραμίδης όσο και η Διοίκηση της ΔΕΗ, που επεσήμαναν για πολλοστή φορά ότι τάσσονται δίπλα στο Σωματείο για τις δράσεις του, αφού στόχος δεν είναι άλλος από τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, την Επιχείρηση και την τοπική κοινωνία.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι μέσα από την κινητοποίηση του Σωματείου κατέστη δυνατό να βρει έκφραση η φωνή αγανάκτησης και ανησυχίας των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και των επιτυχόντων ενός διαγωνισμού που 3 χρόνια τώρα έχει ¨κολλήσει¨ κρατώντας ¨ομήρους ¨ 2.035 ανθρώπους και φρενάροντας - με τις βαθύτερες προεκτάσεις που έχει - την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Η τελευταία αυτή κινητοποίηση ήταν μόνο το προμήνυμα που εστάλη προς πάσα κατεύθυνση σε επίπεδο Επιχείρησης και Κυβέρνησης ότι: τα όσα δικαιούνται οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία δε θα επιτραπεί σε κανέναν να απαξιωθούν ή να ¨προσαρμοστούν¨ στα συμφέροντα και στις ανάγκες κάποιων άλλων. Μέχρι την τελική δικαίωση θα δίνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τον αγώνα.

Η φωνή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ μέρα με τη μέρα ενδυναμώνεται από τους πολίτες και τους εκφραστές τους, που τάσσονται συνεχώς δίπλα στο Σωματείο και στις θέσεις του.

Ο κύβος ερρίφθη. Ούτε ένα βήμα πίσω, για να καταφέρουμε να μετατρέψουμε τον δρόμο για την τελική δικαίωση σε ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ.

Γραφείο Τύπου
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: