Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τι άλλο θα δούμε …… ΔΕΗ: Η Κομισιόν ζητά το διαμελισμό της ΔΕΚΟ

Τι άλλο θα δούμε ……
Η ανακοίνωση αυτή έχει να κάνει με συμπεριφορές ανθρώπων που ασκούν διοίκηση και να καταδείξη την νοοτροπία τους και το πόσο αγκυλωμένοι είναι προκειμένου οι ίδιοι να νομίζουν ότι κάτι κάνουν.
Η Δ/νση των Ορυχείων Μεγαλόπολης πέρα από την απαράδεκτη συμπεριφορά στους συναδέλφου μας Πτυχιούχους Μηχανικούς έφτασε στο σημείο μέχρι και τα σπίτια του οικισμού να τα διαχειρίζεται με άκρα συντεχνιακή αντίληψη.
Δεν εξετάζουν ούτε ανάγκες συναδέλφων, ούτε οικογενειακή κατάσταση, ούτε αρχαιότητα στην υπηρεσία παρά μόνο αν ανήκεις ή θα ανήκεις στην ανώτερη διοικητική συντεχνία της Επιχείρησης.
Οι εν λόγω «κύριοι» στον οικισμό της Μεγ/λης κρατούν σπίτια κλειστά εδώ και 2 περίπου χρόνια, παρ’ ότι έχουν ζητηθεί επανειλημένως και από συναδέλφους μας.
Η απάντησή τους είναι ότι δεν τα χορηγούν σε κανένα διότι κάποια…… στιγμή θα προσληφθούν στην Επιχείρηση εργαζόμενοι που θα ανήκουν στην ανώτερη διοικητική συντεχνία και άρα τα δικαιούνται αυτοί και μόνο αυτοί.
Αδιαφορούν για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης κατοικίας που προβλέπονται στη Μ.Ο.Δ.
Αδιαφορούν για την καταστρατήγηση της Μ.Ο.Δ. και νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.
Αδιαφορούν για το μίσθωμα που δεν εισπράτει ο οικισμός.
Όλα αυτά στην λογική της συντεχνιακής υποκουλτούρας τους.
Σημείωση: Συνάδελφοι εσείς που τα παιδιά σας σπουδάζουν στα πολυτεχνία και αφού αποφοιτήσουν, τελειώσουν τον στρατό και σκέφτονται να εργασθούν στη ΔΕΗ , ενημερώστε την Δ/νση των Ορυχείων Μεγαλόπολης προκειμένου να τους κρατήσουν σπίτι.
Συνάδελφοι έτσι απλά για την ενημέρωσή σας και για τον τρόπο διοίκησης της Δ/νσης των ορυχείων Μεγαλόπολης.
Τους ευχόμαστε όταν «μεγαλώσουν» άντε και «Καίσαρες».

Γραφείο Τύπου

Σ.Π.Μ.Τ.Ε/ΔΕΗ

==========================================
Νέες αυξήσεις τιμολογίων εξετάζει η ΔΕΗ
Σε επανεξέταση των τιμολογίων ηλεκτρισμού που ισχύουν για τις διάφορες κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ είναι ενδεχόμενο να προχωρήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν στα μέσα της επόμενης χρονιάς η επιχείρηση να ζητήσει αυξήσεις τιμολογίων, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2011.

Της Μανταλένας Πίου


Σε επανεξέταση των τιμολογίων ηλεκτρισμού που ισχύουν για τις διάφορες κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ είναι ενδεχόμενο να προχωρήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν στα μέσα της επόμενης χρονιάς η επιχείρηση να ζητήσει αυξήσεις τιμολογίων, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2011.

Σήμερα πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση του μετόχου πλειοψηφίας της ΔΕΗ για τον τοποθέτηση του κ. Ζερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον κ. Ζερβό έθεσε το θέμα των επιμέρους τιμολογίων, καθώς ελάχιστα από αυτά είναι κερδοφόρα, ενώ στα τιμολόγια-φιλέτα των εμπορικών κυρίως πελατών, όπως το Γ21, Γ22, Β1 και Β2, που αποφέρουν κέρδη, έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται τρίτες εταιρείες όπως η αυστριακή Verbund και η ελληνική Aegean Power.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, η ΔΕΗ έχασε το 2009 έσοδα ύψους 105 εκατ. ευρω από την πίτα των εμπορικών της πελατών, οι οποίοι προτίμησαν να στραφούν σε ιδιώτες προμηθευτές.

Ο ανασχεδιασμός των τιμολογίων συμπίπτει με την πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ στην τιμολογιακή της πολιτική, προκειμένου να ενσωματώσει ήπια και προοδευτικά την επιβάρυνση που μοιραία θα επέλθει από το τέλος του 2013, όταν εφαρμοστεί η τελευταία οδηγία της Ε.Ε. για τους ρύπους.


Δικαιώματα
Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί, από 31//12/2013 οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής CO 2 για το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν και όχι για τις ποσότητες που ξεπερνούν ένα πλαφόν, όπως ισχύει σήμερα. Υπολογισμοί που έχουν γίνει, δείχνουν ότι το έξτρα κόστος της ΔΕΗ για τους ρύπους μπορεί να φθάσει τα 1,2-1,5 δισ. ευρώ.
=======================================
Τι φέρνει η τοποθέτηση του Α. Ζερβού στη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Γυρίζει σελίδα από σήμερα η ΔΕΗ καθώς συνέρχεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα εκλέξει ως νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον καθηγητή Αρθούρο Ζερβό. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης, ο κ. Ζερβός έχει ενημερωθεί για τα ανοιχτά θέματα της εταιρείας από τον απερχόμενο επικεφαλής της ΔΕΚΟ Π. Αθανασόπουλο. Επίσης είχε σειρά επαφών με στελέχη της εταιρείας και τους εργαζόμενους και την περασμένη εβδομάδα πέρασε από ακρόαση από την επιτροπή ΔΕΚΟ της βουλής, που ενέκρινε την τοποθέτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο ορθολογική αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του κ. Ζερβού. Φυσικά όπως είχε δηλώσει και ενώπιον της βουλής, δεν τίθεται θέμα αύξησης των τιμολογίων της εταιρείας για το 2010 στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Ωστόσο αυτό που προκύπτει και από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ είναι ότι από το 2011 θα γίνει προσπάθεια ώστε τα τιμολόγια που θα ισχύσουν να αντικατοπτρίζουν το κόστος.

Σύμφωνα με τα όσα είχε στο παρελθόν αναφέρει και η απερχόμενη διοίκηση, από τα 32 τιμολόγια της ΔΕΗ, τα 6 είναι κερδοφόρα ενώ τα υπόλοιπα δεν φέρνουν κέρδη ή είναι ζημιογόνα, τουλάχιστον θεωρητικά. Με βάση δε τα όσα υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ η ΔΕΗ από του χρόνου είναι πιθανό να χάσει έως και 100 εκατ. ευρώ από τον τζίρο της, από τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στην αγορά της λιανικής.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τη νέα διοίκηση να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μονάδων και στο πλαίσιο αυτό να προχωρήσουν οι κολλημένοι διαγωνισμοί, ιδιαίτερα για τις δύο νέες λιγνιτικές μονάδες της εταιρείας.

Παρά τις περί του αντιθέτου εικασίες, οι εργαζόμενοι δήλωσαν στον κ. Ζερβό ότι συμφωνούν στην εντονότερη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στο χώρο των ΑΠΕ, με δεδομένο μάλιστα ότι από το 2013 και μετά η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει αυξημένο κόστος περί το 1,5 δισ. ετησίως για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Εάν αυτό το ποσό μετακυλιστεί στην κατανάλωση τότε αυτομάτως θα επερχόταν αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης κατά 30%.

Από την πλευρά του ο κ. Ζερβός υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, δεσμεύτηκε για την ταχύτατη προώθηση των μονάδων Πτολεμαΐδα V και Μελίτη II και πρόσθεσε ότι είναι άμεση ανάγκη για επενδύσεις της ΔΕΗ στις ΑΠΕ ώστε η επιχείρηση να αποκτήσει τη θέση που τις αξίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο κ. Ζερβός είχε αναφερθεί στην ανάγκη εξορθολογισμού των τιμολογίων, αλλά και στο αυξημένο κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων από το 2013 και μετά, υποστηρίζοντας την ανάγκη για περισσότερες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

==========================================
Το υψηλό κόστος «παγώνει» τις αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση

«Οχι σε νέα ομάδα προνομιούχων συνταξιούχων»
Καθορισμός σύνταξης βάσει του τελευταίου φορέα
Της Χριστινας Kοψινη

Στροφή από το πόρισμα που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση για συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και στην επιλογή του φορέα έκδοσης των αποφάσεων για τις διαδοχικές συντάξεις κάνει τώρα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ηγεσία του απέρριψε τη λύση που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση για υπολογισμό της σύνταξης από τον φορέα στον οποίο διανύθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλισης του συνταξιούχου. Η συγκεκριμένη πρόταση -για την οποία είχε αφήσει περιθώρια αποδοχής και η σημερινή ηγεσία- είχε προκαλέσει μεγάλες προσδοκίες για βελτίωση ακόμη και κατά 30% στα ποσά των διαδοχικών συντάξεων.

Προς τούτο είχε υπολογιστεί ότι το κόστος της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της διαδοχικής θα κόστιζε 14 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, ενώ σε βάθος δεκαπενταετίας θα έφτανε στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ. Ποσά τα οποία το καλοκαίρι του 2009 είχαν εκτιμηθεί ως ανεκτά για τους προϋπολογισμούς των φορέων και δεν είχαν αμφισβητηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο νέο οικονομικό περιβάλλον ασφυξίας για τα Ταμεία και δη για το ΙΚΑ το οποίο αναμένεται να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα -εάν προκριθεί η λύση του φορέα με τα περισσότερα έτη- τα δεδομένα αλλάζουν. Και μόνο η εικόνα μιας κυβέρνησης που προωθεί βελτίωση των συντάξεων προς τα πάνω αποστέλλει αρνητικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, ενώ υπό αμφισβήτηση τίθενται και τα κόστη.

«Εάν προκρίνουμε τη λύση της προηγούμενης επιτροπής κινδυνεύουμε από τη μια πλευρά να δημιουργήσουμε μια νέα ομάδα προνομιούχων συνταξιούχων κι από την άλλη αυτά τα 14 εκατομμύρια ευρώ να γίνουν στην πράξη 24 εκατ. ευρώ, δήλωσε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Γι’ αυτό τον λόγο στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες η επιτροπή για τις βελτιώσεις στο σύστημα έκδοσης διαδοχικής σύνταξης κατέστη σαφές ότι ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις διατάξεις του τελευταίου φορέα, δηλαδή όπως ισχύει σήμερα με τις διατάξεις του Νόμου Ρέππα κι όχι βάση του νέου τρόπου που περίμενε η ΓΣΕΒΕΕ και οι λοιποί συνδικαλιστικοί φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, αναφέρονται και κάποιες βελτιώσεις οι οποίες, όμως, θα αφορούν μόνο τους συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζεται ο χρόνος που έχει προηγηθεί σε Ταμεία μισθωτών, όπως το ΙΚΑ ή ο ΟΑΠ-ΔΕΗ. Από τις παλιές ρυθμίσεις της επιτροπής Μπούρλου παραμένει αυτή που αφορά την υιοθέτηση ευνοϊκότερου καθεστώτος για τις διαδοχικές συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου. Αναγκαία προϋπόθεση είναι στο συγκεκριμένο ταμείο οι ασφαλισμένοι να έχουν τουλάχιστον 1.000 ένσημα (μέχρι τώρα απαιτούνταν 1.500 ένσημα). Οι αλλαγές θα αφορούν τόσο τα ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και τα αντίστοιχα επικουρικά, ενώ μια διετία πριν από την οριστική συνταξιοδότηση, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ζητούν την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης για να ξέρουν πόσα ένσημα έχουν και πότε μπορούν να βγουν στη σύνταξη.
=====================================================
ΔΕΗ: Η Κομισιόν ζητά το διαμελισμό της ΔΕΚΟ
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ με υπαινιγμούς προετοιμάζουν το έδαφος θέτοντας θέμα κοστολόγησης στον νέο πρόεδρο. Προώθηση της κατασκευής των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων.

Τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαμελισμό της ΔΕΗ στέλνει η Κομισιόν, ενώ τις επόμενες βδομάδες καταφθάνει στη χώρα μας κλιμάκιο επιθεωρητών της ΕΕ για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας.

Κατέχουμε την έκτη χειρότερη επίδοση διεθνώς. Στην προτελευταία θέση των 27 χωρών της ΕΕ η Ελλάδα εκπέμποντας 126-137 εκατ. τόνους ρύπων ετησίως
=======================================================
Στις 14/12/09 η ενεργοποίηση των παραιτήσεων των Μελών Δ.Σ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τις υποβληθείσες χθες (19/11/09) παραιτήσεις επτά (7) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά τη λήξη της συνεδρίασής του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος προέβη σήμερα (Παρασκευή 20/11/09) στην ακόλουθη δήλωση:

- "Προτίθεμαι να ενεργοποιήσω την ισχύ των υποβληθεισών δηλώσεων παραίτησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (εκπροσώπων του βασικού μετόχου και των μετόχων της μειοψηφίας) τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009.
Μέχρι τότε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε., υπό την παρούσα σύνθεση, θα ασκεί όλες τις προβλεπόμενες από το Νόμο και το Καταστατικό της Εταιρείας υποχρεώσεις του, προκειμένου να μην διαταραχθεί ούτε κατ΄ ελάχιστον η ομαλή λειτουργία της" .

Αθήνα 20.11.09 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


=======================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: