Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

με το πολύ υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει η ΔΕΗ, είμαι βέβαιος για την επιτυχημένη πορεία σας.






=================================================================
Ο κ. Αρθούρος Ζερβός εξελέγη δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Αθήνα 15 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Μετόχου της πλειοψηφίας της ΔΕΗ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 15/12/09, και εξέλεξε, σύμφωνα με το Καταστατικό, τα έξι νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης.

Τα εκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης είναι τα εξής: Ζερβός Αρθούρος, Νέλλας Γεώργιος, Πανέτας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Ευάγγελος, Μπαράτσης Απόστολος και Τσαρούχας Ιωάννης. Ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ, καταλαμβάνει τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου - ως εκπροσώπου των εργαζομένων - κ. Ι. Τσαρούχα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή.
Ο προταθείς από το Βασικό Μέτοχο κ. Αρθούρος Ζερβός εξελέγη διευθύνων σύμβουλος και ανέλαβε καθήκοντα, μετά και την έγκριση του διορισμού του - ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου - από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Πέμπτη, 10/12/09.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης θα συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα με τη νέα του σύνθεση και να εκλέξει πρόεδρο και αντιπρόεδρο.

Μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης, μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές και ο νομικός σύμβουλος.

Ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος

Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:

"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την εκλογή σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο το οποίο καλείσθε να επιτελέσετε, ως επικεφαλής της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης και κύριου στυλοβάτη του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας.
Με τις πολύ μεγάλες εμπειρίες και γνώσεις σας στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και με το πολύ υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει η ΔΕΗ, είμαι βέβαιος για την επιτυχημένη πορεία σας.
Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πολύ μεγάλες αλλαγές σημειώνονται και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς μετασχηματισμού της: από μια επιχείρηση κατά 100% μονοπωλιακή σε μια επιχείρηση που θα αποτελεί το "μεγάλο παίκτη" σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα τρία τελευταία χρόνια δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εναρμόνιση και βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου της ΔΕΗ, εκείνου που πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ενέργειας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνεργασθήκαμε με τα αρμόδια υπουργεία, τη ΡΑΕ και άλλους αρμόδιους φορείς.
Σχεδιάσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο και με λεπτομέρεια συντάξαμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου της ΔΕΗ μέχρι το 2014, το οποίο αρχίσαμε να υλοποιούμε.
Μέσα στο 2009 υλοποιήσαμε με επιτυχία όλες τις παραμέτρους του Επιχειρησιακού Σχεδίου και αναθέσαμε την ανάπτυξη δύο Μονάδων (σε Μεγαλόπολη και Ρόδο) συνολικής ισχύος 926 MW, που αποτελούν μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων σε θερμικές Μονάδες.
Δεν προχώρησε η ανάπτυξη των λιθανθρακικών Μονάδων - καθώς αποκλείσθηκε από την Πολιτεία, τον Φεβρουάριο του 2009, η χρήση του λιθάνθρακα - και η προκήρυξη των δύο λιγνιτικών Μονάδων, παρά το ότι είναι έτοιμοι οι δύο διαγωνισμοί, επειδή δεν συνέτρεξαν οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο την Άνοιξη του 2009:

*
Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (από πλευράς Πολιτείας και Τοπικών Κοινωνιών) για τη Μονάδα Πτολεμαϊδα V και
*
η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης, απαραίτητου για την κατασκευή της Μονάδας Μελίτη ΙΙ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας βελτιώθηκαν σημαντικά οι δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η ΔΕΗ στους πελάτες της, αποτέλεσμα όχι μόνο της πολύ μεγάλης αύξησης των επενδύσεων της Διανομής αλλά και των προσπαθειών των υπηρεσιών μας.
Μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική επιχείρηση δεν μπορεί να είναι υπόθεση τρίτων.
Είναι, πριν απ΄ όλα, υπόθεση και "προσωπικό στοίχημα" των στελεχών και των εργαζομένων της.
Η στοίχιση όλων γύρω από τη νέα Διοίκηση για την επίτευξη νέων και πιο υψηλών στόχων, για εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη πορεία της ΔΕΗ μέσα στη νέα εποχή.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς - τα ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ - για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια και να σας προτρέψω να κάνετε ακριβώς το ίδιο με το νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο:
Να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, τις εμπειρίες και τις γνώσεις σας και, υπό την ηγεσία του κ. Ζερβού, να δημιουργήσετε μια ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική ομάδα που θα βελτιώνει τις λειτουργίας και θα επιταχύνει τη συνολική αποτελεσματικότητα της μεγάλης και ιστορικής αυτής Επιχείρησης".


Ο κ. Αρθούρος Ζερβός

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ανέφερε τα ακόλουθα:

"Αρχικά θα ήθελα εκ μέρους της ΔΕΗ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα θερμά τον κύριο Αθανασόπουλο για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης.
Θα ήθελα επίσης προσωπικά να τον ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, που διευκόλυνε τα ταχεία προσαρμογή μου στο περιβάλλον της ΔΕΗ.

Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση της ΔΕΗ, έχω πλήρη συναίσθηση των πολύ μεγάλων ευθυνών που απορρέουν από τη θέση αυτή, καθώς η μεγάλη αυτή Επιχείρηση αποτελούσε και αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουμε όλοι μάρτυρες εντυπωσιακών αλλαγών στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, με κύριο χαρακτηριστικό την ένταση του ανταγωνισμού.
Εάν θέλουμε η ΔΕΗ να παραμείνει πρωτοπόρα και δυναμική δεν υπάρχουν περιθώρια για τον παραμικρό εφησυχασμό.
Η καθημερινή βελτίωση των επιδόσεών μας για την πλήρη ικανοποίηση τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών αναγκών των πελατών μας είναι επιβεβλημένη και επιτακτική.
Και αυτό διότι, οι καταναλωτές είναι εκείνοι που αποφασίζουν τελικά για το μέλλον της κάθε επιχείρησης.
Παράλληλα, θα πρέπει να βελτιώσουμε τη διοικητική αποτελεσματικότητα ή και να αναπροσαρμόσουμε, εάν χρειασθεί, τις λειτουργικές δομές της Επιχείρησης, κάτι που επιβάλλεται, όχι μόνο από τα νέα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια, αλλά και από το συμφέρον των καταναλωτών και της ίδιας της Επιχείρησης.
Οφείλουμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των σημαντικών επενδύσεων του Ομίλου της ΔΕΗ ώστε να εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ο ηγέτης του κλάδου με τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό πελατών.
Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του λιγνίτη ως "εθνικού καύσιμου" θα προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν τους διαγωνισμούς και τις επενδύσεις για τις δύο νέες λιγνιτικές Μονάδες.

Η επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με σύνεση, στο μέτρο του εφικτού και με βάση τις αλλαγές που επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες και το ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Οφείλουμε να στραφούμε περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές, ώστε η ΔΕΗ να κατακτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει και σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, το 1982 η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρος στην Ευρώπη με την κατασκευή των πρώτων έργων ΑΠΕ.
Γιατί έτσι, πέραν της αδιαμφισβήτητης περιβαλλοντικής διάστασης, θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την "ασπίδα" της χώρας από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, αξιοποιώντας τους εγχώριους ανανεώσιμους πόρους.

Συμμετέχουμε δυναμικά σε κάθε πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο "χωρίς διακρίσεις" και με "ίσες ευκαιρίες" για όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού.
Οφείλουμε να τονίσουμε προς όλες τις πλευρές ότι, η ΔΕΗ δεν θέλει "κανένα προνόμιο", αλλά και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια νόθευσης του ανταγωνισμού, από όπου και εάν προέρχεται.
Η ΔΕΗ ήταν και θα παραμείνει επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο αυτή τη διάσταση να αποβαίνει σε βάρος της ανάπτυξής της.

Η επίτευξη όλων αυτών των στόχων σημαίνει μεγαλύτερες προσπάθειες από όλους μας σε καθημερινή βάση.
Και, κοινή προσπάθεια, σημαίνει την πλήρη αξιοποίηση του κάθε στελέχους, του κάθε εργαζόμενου.
Η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα θα είναι τα μόνα μέτρα και σταθμά για τον καθένα μας. Καμία άλλη απολύτως διάκριση ή διαχωρισμός δεν χωράει μέσα στη ΔΕΗ.
Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κάνουμε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα βασικά θέματα, αλλά και με αποφασιστικότητα υλοποιούμε άμεσα τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Μπροστά μας βρίσκεται μόνο η εκπλήρωση των στόχων και η υλοποίηση του οράματός μας: Να αναδείξουμε τη ΔΕΗ σε πρωταγωνίστρια του ενεργειακού τομέα, μέσα και έξω από την Ελλάδα."



==========================================

ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΟΥΜΕ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα (με αποκορύφωμα τα όσα ανέπτυξε ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος κύριος Αθανασόπουλος την Κυριακή στην έγκριτη εφημερίδα «Καθημερινή» μια ενορχηστρωμένη ; προσπάθεια να παρουσιασθεί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ως ένα συνδικάτο που εκείνο που το ενδιαφέρει είναι να συνδιοικεί με τον εκάστοτε Διευθύνοντα Σύμβουλο. Δηλαδή, επιχειρείται να τρωθεί το κύρος και να σπιλωθεί η εικόνα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ( βάζοντας την νέα Διοίκηση απέναντι της) εμφανίζοντας την ως μια συντεχνία ανθρώπων που το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η νομή της εξουσίας και η κατάληψη σημαντικών Διοικητικών θέσεων στην πυραμίδα Διοίκησης της Επιχείρησης.

Αυτό στην ουσία θέλουν να πουν χωρίς να τολμούν να το ξεστομίσουν, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ανεπηρέαστα από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που λειτουργούν στο χώρο της Ενέργειας έχει ένα και μόνο στόχο. Την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.

Σε όσους λοιπόν το επιχειρούν αλλά και στον κύριο Αθανασόπουλο που το δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν λόγο και άποψη για την Επιχείρηση από την οποία ζουν και που με κόπους και θυσίες δεκαετίες τώρα όχι μόνο έχτισαν αλλά την κράτησαν όρθια και υπό τον έλεγχο του Δημοσίου έχουμε να στείλουμε το εξής μήνυμα:

«Κύριοι της αγοράς, καλοπληρωμένοι σύμβουλοι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι που δεν μπορέσατε να βάλετε την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο τσεπάκι σας, θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας.

- Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας (όταν χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, κανένα όφελος για την Επιχείρηση αλλά για άλλους ) επιχειρείτε να σπάσετε τη ΔΕΗ σε κομμάτια όπως προσπάθησε ο κύριος Αθανασόπουλος.



- Θα μας βρίσκεται συνεχώς μπροστά σας όταν προωθείται απαράδεκτες και αδιαφανείς αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίες όπως με την RWE για την κατασκευή μιας σειράς ανθρακικών μονάδων χωρίς να το έχετε συζητήσει καν με τις Τοπικές Κοινωνίες που έντρομες μάθαιναν ότι στην περιοχή τους η ΔΕΗ ξεκινά σε 6 μήνες την κατασκευή ανθρακικών εργοστασίων μόνο και μόνο επειδή ξέμειναν στην RWE !

- Θα μας βρίσκεται συνεχώς μπροστά σας όταν μέσα σε λίγους μήνες και χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο που να υπηρετεί το συμφέρον της ΔΕΗ αλλά τρίτων κάνετε - κουρελού το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ επιχειρώντας να ακυρώσετε την κατασκευή των μονάδων της.

- Θα μας βρίσκεται συνεχώς μπροστά σας όταν τα αποτελέσματα της αφαίμαξης της Επιχείρησης και των βρώμικων παιχνιδιών που στήνονται σε βάρος της, επιχειρείται να τα φορτώσετε στις πλάτες του ελληνικού λαού ξεζουμίζοντας τον στην κυριολεξία επιβάλλοντας πρωτοφανείς αυξήσεις! Αυξήσεις που δεν θα χρειάζονται αν κάνατε το καθήκον σας να υπερασπίσετε τη ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πήγε στον εισαγγελέα κύριε Αθανασόπουλε για τη ληστεία της Επιχείρησης και των καταναλωτών και όχι εσείς.

- Θα μας βρίσκεται συνεχώς μπροστά σας όταν απαξιώνοντας το επιστημονικό και στελεχιακό προσωπικό της Επιχείρησης φέρνετε στρατιές καλοπληρωμένων άσχετων συμβούλων μόνο και μόνο επειδή είναι φίλοι σας.

- Τέλος θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας γιατί ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι να διαμαρτύρεται ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ αλλά να αγωνίζεται, να αντιστέκεται, να διεκδικεί και να προλαμβάνει!



Κύριε Αθανασόπουλε,

Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεκαετίες τώρα πίσω από αυτό που σκοπίμως προσπαθείτε να μας προσάψετε ως κατηγορία ένα κάναμε : ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ.

Μακριά λοιπόν από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ λογικές συνδιοίκησης εξουσίας και καρεκλών .



Μακριά από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ γιατί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χρόνια τώρα είναι στους δρόμους όχι για καρέκλες η το τι αυξήσεις θα πάρουν τα μέλη της, οι εργαζόμενοι αλλά για να ακυρώσει τα βρώμικα και στημένα παιχνίδια σε βάρος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.



Κύριε Αθανασόπουλε,

Τις καταλήψεις .

Τα συλλαλητήρια.

Τις συγκεντρώσεις

Την μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τις δεκάδες δυναμικές εκδηλώσεις με κίνδυνο ζωής

Τις συνεντεύξεις τύπου

Τις προσφυγές στην Ε.Ε.

Τις καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών

Τα εξώδικα και πολλά άλλα δεν τα κάναμε γιατί θέλαμε να συνδιοικήσουμε μαζί σας.

Τα κάναμε γιατί εσείς δεν διοικούσατε έτσι όπως επιβάλλονταν. Δηλαδή με σεβασμό στην Επιχείρηση του Ελληνικού λαού.







Κύριε Αθανασόπουλε,

Εμείς δεν ξεχάσαμε ούτε λεπτό ότι από αυτή την Επιχείρηση ζούμε και κυρίως ότι αυτή η Επιχείρηση φτιάχτηκε από το υστέρημα του Ελληνικού λαού και ανήκει στον Ελληνικό λαό .

Δεν συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε ιδιοκτήτες της.

Ξέρουμε καλά σε ποιόν ανήκει η ΔΕΗ

Μακάρι εσείς που ήσασταν ο Διευθύνων Σύμβουλος να την προστατεύατε και να της συμπεριφερόσασταν σαν να ήταν η δική σας Επιχείρηση .



΄Οσο για την άποψή σας ότι «η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μπορεί να κέρδισε πολλές μάχες αλλά τον πόλεμο της συνδιοίκησης δεν τον κέρδισε» είναι αλήθεια ότι πολέμους που δεν δίνεις δεν τους κερδίζεις.



Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ένα πόλεμο έχει.

Με τα συμφέροντα.

Αυτό τον πόλεμο ανεξαρτήτως κόστους θα τον πάμε ως το τέλος, γιατί οι λέξεις χρέος και καθήκον δεν έχουν διαγραφεί από το λεξικό μας.
=========================================================
ΔΕΗ: Παραίτηση του Ι. Τσαρούχα από το ΔΣ



Δημοσιεύθηκε: 17:26 - 15/12/09

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, σήμερα 15 Δεκεμβρίου 2009 ο κ. Ιωάννης Τσαρούχας υπέβαλε την παραίτησή του από Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ. της Εταιρείας. Σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό της Εταιρείας, τη θέση του κ. Τσαρούχα αναλαμβάνει ο κ. Ν. Φωτόπουλος, Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.




============================================================

ΔΕΗ: Εκλογή νέων μελών στο Δ.Σ.

Τα έξι νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ εξέλεξε η σημερινή (15/12/09) έκτακτη γενική συνέλευση του μετόχου της πλειοψηφίας της Επιχείρησης.

Τα εκλεγέντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης είναι τα εξής: Ζερβός Αρθούρος, Νέλλας Γεώργιος, Πανέτας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Ευάγγελος, Μπαράτσης Απόστολος και Τσαρούχας Ιωάννης.

Ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ, καταλαμβάνει τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου – ως εκπροσώπου των εργαζομένων – κ. Ι. Τσαρούχα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή.

Ο προταθείς από το Βασικό Μέτοχο κ. Αρθούρος Ζερβός εξελέγη διευθύνων σύμβουλος και ανέλαβε καθήκοντα, μετά και την έγκριση του διορισμού του –ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου– από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Πέμπτη, 10/12/09.

Το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης θα συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα με τη νέα του σύνθεση και να εκλέξει πρόεδρο και αντιπρόεδρο.

Μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης, μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές και ο νομικός σύμβουλος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την εκλογή σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο το οποίο καλείσθε να επιτελέσετε, ως επικεφαλής της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης και κύριου στυλοβάτη του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας.

Με τις πολύ μεγάλες εμπειρίες και γνώσεις σας στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και με το πολύ υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει η ΔΕΗ, είμαι βέβαιος για την επιτυχημένη πορεία σας.

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πολύ μεγάλες αλλαγές σημειώνονται και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς μετασχηματισμού της: από μια επιχείρηση κατά 100% μονοπωλιακή σε μια επιχείρηση που θα αποτελεί το «μεγάλο παίκτη» σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα τρία τελευταία χρόνια δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εναρμόνιση και βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου της ΔΕΗ, εκείνου που πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ενέργειας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνεργασθήκαμε με τα αρμόδια υπουργεία, τη ΡΑΕ και άλλους αρμόδιους φορείς.

Σχεδιάσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο και με λεπτομέρεια συντάξαμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου της ΔΕΗ μέχρι το 2014, το οποίο αρχίσαμε να υλοποιούμε.

Μέσα στο 2009 υλοποιήσαμε με επιτυχία όλες τις παραμέτρους του Επιχειρησιακού Σχεδίου και αναθέσαμε την ανάπτυξη δύο Μονάδων (σε Μεγαλόπολη και Ρόδο) συνολικής ισχύος 926 MW, που αποτελούν μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων σε θερμικές Μονάδες.

Δεν προχώρησε η ανάπτυξη των λιθανθρακικών Μονάδων – καθώς αποκλείσθηκε από την Πολιτεία, τον Φεβρουάριο του 2009, η χρήση του λιθάνθρακα – και η προκήρυξη των δύο λιγνιτικών Μονάδων, παρά το ότι είναι έτοιμοι οι δύο διαγωνισμοί, επειδή δεν συνέτρεξαν οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο την Άνοιξη του 2009:
* Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (από πλευράς Πολιτείας και Τοπικών Κοινωνιών) για τη Μονάδα Πτολεμαϊδα V και
* η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης, απαραίτητου για την κατασκευή της Μονάδας Μελίτη ΙΙ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας βελτιώθηκαν σημαντικά οι δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η ΔΕΗ στους πελάτες της, αποτέλεσμα όχι μόνο της πολύ μεγάλης αύξησης των επενδύσεων της Διανομής αλλά και των προσπαθειών των υπηρεσιών μας.

Μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική επιχείρηση δεν μπορεί να είναι υπόθεση τρίτων.

Είναι, πριν απ΄ όλα, υπόθεση και «προσωπικό στοίχημα» των στελεχών και των εργαζομένων της.

Η στοίχιση όλων γύρω από τη νέα Διοίκηση για την επίτευξη νέων και πιο υψηλών στόχων, για εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη πορεία της ΔΕΗ μέσα στη νέα εποχή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς – τα ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ – για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια και να σας προτρέψω να κάνετε ακριβώς το ίδιο με το νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο:

Να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, τις εμπειρίες και τις γνώσεις σας και, υπό την ηγεσία του κ. Ζερβού, να δημιουργήσετε μια ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική ομάδα που θα βελτιώνει τις λειτουργίας και θα επιταχύνει τη συνολική αποτελεσματικότητα της μεγάλης και ιστορικής αυτής Επιχείρησης».

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Αρχικά θα ήθελα εκ μέρους της ΔΕΗ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα θερμά τον κύριο Αθανασόπουλο για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης.

Θα ήθελα επίσης προσωπικά να τον ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, που διευκόλυνε τα ταχεία προσαρμογή μου στο περιβάλλον της ΔΕΗ.

Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση της ΔΕΗ, έχω πλήρη συναίσθηση των πολύ μεγάλων ευθυνών που απορρέουν από τη θέση αυτή, καθώς η μεγάλη αυτή Επιχείρηση αποτελούσε και αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουμε όλοι μάρτυρες εντυπωσιακών αλλαγών στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, με κύριο χαρακτηριστικό την ένταση του ανταγωνισμού.

Εάν θέλουμε η ΔΕΗ να παραμείνει πρωτοπόρα και δυναμική δεν υπάρχουν περιθώρια για τον παραμικρό εφησυχασμό.

Η καθημερινή βελτίωση των επιδόσεών μας για την πλήρη ικανοποίηση τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών αναγκών των πελατών μας είναι επιβεβλημένη και επιτακτική.

Και αυτό διότι, οι καταναλωτές είναι εκείνοι που αποφασίζουν τελικά για το μέλλον της κάθε επιχείρησης.

Παράλληλα, θα πρέπει να βελτιώσουμε τη διοικητική αποτελεσματικότητα ή και να αναπροσαρμόσουμε, εάν χρειασθεί, τις λειτουργικές δομές της Επιχείρησης, κάτι που επιβάλλεται, όχι μόνο από τα νέα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια, αλλά και από το συμφέρον των καταναλωτών και της ίδιας της Επιχείρησης.

Οφείλουμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των σημαντικών επενδύσεων του Ομίλου της ΔΕΗ ώστε να εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ο ηγέτης του κλάδου με τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό πελατών.

Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του λιγνίτη ως «εθνικού καύσιμου» θα προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν τους διαγωνισμούς και τις επενδύσεις για τις δύο νέες λιγνιτικές Μονάδες.

Η επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με σύνεση, στο μέτρο του εφικτού και με βάση τις αλλαγές που επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες και το ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οφείλουμε να στραφούμε περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές, ώστε η ΔΕΗ να κατακτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει και σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, το 1982 η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρος στην Ευρώπη με την κατασκευή των πρώτων έργων ΑΠΕ.

Γιατί έτσι, πέραν της αδιαμφισβήτητης περιβαλλοντικής διάστασης, θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την «ασπίδα» της χώρας από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, αξιοποιώντας τους εγχώριους ανανεώσιμους πόρους.

Συμμετέχουμε δυναμικά σε κάθε πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο «χωρίς διακρίσεις» και με «ίσες ευκαιρίες» για όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού.

Οφείλουμε να τονίσουμε προς όλες τις πλευρές ότι, η ΔΕΗ δεν θέλει «κανένα προνόμιο», αλλά και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια νόθευσης του ανταγωνισμού, από όπου και εάν προέρχεται.

Η ΔΕΗ ήταν και θα παραμείνει επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο αυτή τη διάσταση να αποβαίνει σε βάρος της ανάπτυξής της.

Η επίτευξη όλων αυτών των στόχων σημαίνει μεγαλύτερες προσπάθειες από όλους μας σε καθημερινή βάση.

Και, κοινή προσπάθεια, σημαίνει την πλήρη αξιοποίηση του κάθε στελέχους, του κάθε εργαζόμενου.

Η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα θα είναι τα μόνα μέτρα και σταθμά για τον καθένα μας. Καμία άλλη απολύτως διάκριση ή διαχωρισμός δεν χωράει μέσα στη ΔΕΗ.

Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κάνουμε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα βασικά θέματα, αλλά και με αποφασιστικότητα υλοποιούμε άμεσα τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μπροστά μας βρίσκεται μόνο η εκπλήρωση των στόχων και η υλοποίηση του οράματός μας: Να αναδείξουμε τη ΔΕΗ σε πρωταγωνίστρια του ενεργειακού τομέα, μέσα και έξω από την Ελλάδα».
============================================================
ΔΕΗ- Εκτακτη γενική συνέλευση - Νέο ΔΣ



Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ορίστηκε σήμερα από την έκτακτη γενική συνέλευση του μετόχου της πλειοψηφίας, δηλαδή του Δημοσίου. Στα νέα μέλη του ΔΣ περιλαμβάνονται ο κ.Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ.Ν.Φωτόπουλος, ο οποίος θα συμμετέχει ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στη θέση του κ.Ι.Τσαρούχα (που παραμένει μέλος του ΔΣ), καθώς και οι κ.κ.Γ.Νέλλας, Κ.Πανέτας (έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της ΔΕΗ), Ευ.Πετρόπουλος, Α.Μπαράτσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης θα συνεδριάσει το συντομότερο, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα με τη νέα του σύνθεση. Σε ομιλία του μετά στην τελετή παράδοσης της Διοίκησης της ΔΕΗ, στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες εντυπωσιακών αλλαγών στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, με κύριο χαρακτηριστικό την ένταση του ανταγωνισμού και ότι "Εάν θέλουμε η ΔΕΗ να παραμείνει πρωτοπόρα και δυναμική δεν υπάρχουν περιθώρια για τον παραμικρό εφησυχασμό". Ο κ.Ζερβός τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η διοικητική αποτελεσματικότητα ή και να αναπροσαρμοστούν, εάν χρειασθεί, οι λειτουργικές δομές της Επιχείρησης, "κάτι που επιβάλλεται, όχι μόνο από τα νέα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια, αλλά και από το συμφέρον των καταναλωτών και της ίδιας της Επιχείρησης". Οφείλουμε, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των επενδύσεων και επανέλαβε ότι θα προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι διαγωνισμοί για τις δύο νέες λιγνιτικές μονάδες όπως και η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές ώστε, πέρα από την περιβαλλοντική διάσταση, να ενισχυθεί η ασπίδα της χώρας έναντι διεθνών ενεργειακών κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ, "μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με σύνεση, στο μέτρο του εφικτού και με βάση τις αλλαγές που επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες και το ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον". Ο κ.Ζερβός υπογράμμισε ακόμη ότι η ΔΕΗ δεν θέλει κανένα προνόμιο αλλά θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια νόθευσης του ανταγωνισμού, από όπου και εάν προέρχεται και τόνισε την ανάγκη για σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο "χωρίς διακρίσεις" και με "ίσες ευκαιρίες" για όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού. Υποσχέθηκε τέλος πλήρη αξιοποίηση κάθε εργαζόμενου. " Η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα θα είναι τα μόνα μέτρα και σταθμά για τον καθένα μας. Καμία άλλη απολύτως διάκριση ή διαχωρισμός δεν χωράει μέσα στη ΔΕΗ". Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού από μια επιχείρηση κατά 100% μονοπωλιακή σε μια επιχείρηση που θα αποτελεί το "μεγάλο παίκτη" σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. "Μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική επιχείρηση δεν μπορεί να είναι υπόθεση τρίτων", τόνισε ο κ.Αθανασόπουλος.
=========================================================
Σε εκβιαστικές μεθόδους καταφεύγει η ΔΕΗ
Ζητά χρωστούμενα από συγγενείς πρώτου βαθμού.


Σε μια προσπάθεια να εισπράξει χρωστούμενα από λογαριασμούς, η ΔΕΗ έχει αρχίσει να ζητά τα καθυστερούμενα όχι από τους ίδιους τους οφειλέτες, αλλά από συγγενικά τους πρόσωπα πρώτου βαθμού - στην περίπτωση που δεν βρίσκει τους ίδιους.

Έτσι, η ΔΕΗ Νίκαιας ζήτησε πρόσφατα από μια 75χρονη συνταξιούχο του ΟΓΑ να πληρώσει, εκτός από τον δικό της λογαριασμό που ήταν 70 ευρώ, και τα 1.165 ευρώ που οφείλει η κόρη της, η τωρινή διαμονή της οποίας δεν υπάρχει στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να στείλει στην ίδια τον λογαριασμό.

Όταν η 75χρονη πήγε στη ΔΕΗ να διαλευκάνει την υπόθεση, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της είπε ότι δεν γίνεται τίποτε, εκτός αν μπορούσε να δώσει στη ΔΕΗ στοιχεία για το που βρίσκεται η κόρη της.

Εάν η κυρία αυτή δεν ξέρει ή δεν θέλει να «καταδώσει» στη ΔΕΗ τα στοιχεία που της ζητά, τότε η εταιρεία δεν προτίθεται να αφαιρέσει την επιπλέον χρέωση από τον λογαριασμό της, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΔΕΗ.

Αυτό που στην ουσία της λέει δηλαδή είναι, «ή μας δίνεις τα στοιχεία της οφειλέτριας ή πληρώνεις εσύ για εκείνη».

Μάλιστα, η εταιρεία - κατά τον διευθυντή - δεν θα είχε αντίρρηση να κάνει «ευκολίες πληρωμής», δηλαδή διακανονισμό για την οφειλή και να καταβάλλει το συνολικό ποσό η 75χρονη σε 3 ή 4 δόσεις.

www.kathimerini.gr


===============================================================
ΔΕΗ: Αναβαθμίζεται η παρουσία των εργαζομένων

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 15:38 - 15/12/09 | Τελ. Ενημ.: 17:08 - 15/12/09

Αναβαθμίζεται η παρουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ στο μάνατζμεντ της Επιχείρησης. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ συμμετέχουν επί της ουσίας τρεις εργαζόμενοι, έστω κι αν ο ένας τοποθετήθηκε εκ μέρους του δημοσίου.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης ανακοίνωσε τους πέντε, πλην Ζερβού, εκπροσώπους του δημοσίου, ήτοι, τον Κων. Πανέτα, πρώην γενικό διευθυντή της ΔΕΗ, το Γιώργο Νέλα, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο στην ΕΡΓΟΣΕ, τον Απ. Μπαράτση, τον κ. Πετρόπουλο και το Γιάννη Τσαρούχα.

Ο τελευταίος συμμετείχε και στο απερχόμενο δ.σ., αλλά ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Τη θέση του καταλαμβάνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ενώ παραμένει ο Γιώργος Μαρινίδης. Να σημειωθεί ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα γίνουν πανελλαδικές εκλογές, προκειμένου να εκλεχθούν οι δύο νέοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο δ.σ. της ΔΕΗ.

Μεθαύριο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση των μετόχων της μειοψηφίας, προκειμένου να συμπληρωθεί το δ.σ. της ΔΕΗ και με τους δύο εκπροσώπους των μικρομετόχων.



Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Μετόχου της πλειοψηφίας της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 15/12/09, και εξέλεξε, σύμφωνα με το Καταστατικό, τα έξι νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης.

Τα εκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης είναι τα εξής: Ζερβός Αρθούρος, Νέλλας Γεώργιος, Πανέτας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Ευάγγελος, Μπαράτσης Απόστολος και Τσαρούχας Ιωάννης.

Ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ, καταλαμβάνει τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου – ως εκπροσώπου των εργαζομένων – κ. Ι. Τσαρούχα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή.

Ο προταθείς από το Βασικό Μέτοχο κ. Αρθούρος Ζερβός εξελέγη διευθύνων σύμβουλος και ανέλαβε καθήκοντα, μετά και την έγκριση του διορισμού του – ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου – από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Πέμπτη, 10/12/09.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης θα συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα με τη νέα του σύνθεση και να εκλέξει πρόεδρο και αντιπρόεδρο.

Μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης, μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές και ο νομικός σύμβουλος.

Ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος

Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την εκλογή σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο το οποίο καλείσθε να επιτελέσετε, ως επικεφαλής της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης και κύριου στυλοβάτη του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας.

Με τις πολύ μεγάλες εμπειρίες και γνώσεις σας στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και με το πολύ υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει η ΔΕΗ, είμαι βέβαιος για την επιτυχημένη πορεία σας.

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πολύ μεγάλες αλλαγές σημειώνονται και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς μετασχηματισμού της: από μια επιχείρηση κατά 100% μονοπωλιακή σε μια επιχείρηση που θα αποτελεί το «μεγάλο παίκτη» σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα τρία τελευταία χρόνια δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εναρμόνιση και βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου της ΔΕΗ, εκείνου που πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ενέργειας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνεργασθήκαμε με τα αρμόδια υπουργεία, τη ΡΑΕ και άλλους αρμόδιους φορείς.

Σχεδιάσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο και με λεπτομέρεια συντάξαμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου της ΔΕΗ μέχρι το 2014, το οποίο αρχίσαμε να υλοποιούμε.

Μέσα στο 2009 υλοποιήσαμε με επιτυχία όλες τις παραμέτρους του Επιχειρησιακού Σχεδίου και αναθέσαμε την ανάπτυξη δύο Μονάδων (σε Μεγαλόπολη και Ρόδο) συνολικής ισχύος 926 MW, που αποτελούν μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων σε θερμικές Μονάδες.
Δεν προχώρησε η ανάπτυξη των λιθανθρακικών Μονάδων – καθώς αποκλείσθηκε από την Πολιτεία, τον Φεβρουάριο του 2009, η χρήση του λιθάνθρακα – και η προκήρυξη των δύο λιγνιτικών Μονάδων, παρά το ότι είναι έτοιμοι οι δύο διαγωνισμοί, επειδή δεν συνέτρεξαν οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο την Άνοιξη του 2009:

* Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (από πλευράς Πολιτείας και Τοπικών Κοινωνιών) για τη Μονάδα Πτολεμαϊδα V και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης, απαραίτητου για την κατασκευή της Μονάδας Μελίτη ΙΙ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας βελτιώθηκαν σημαντικά οι δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η ΔΕΗ στους πελάτες της, αποτέλεσμα όχι μόνο της πολύ μεγάλης αύξησης των επενδύσεων της Διανομής αλλά και των προσπαθειών των υπηρεσιών μας.

Μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική επιχείρηση δεν μπορεί να είναι υπόθεση τρίτων.

Είναι, πριν απ΄ όλα, υπόθεση και «προσωπικό στοίχημα» των στελεχών και των εργαζομένων της.

Η στοίχιση όλων γύρω από τη νέα Διοίκηση για την επίτευξη νέων και πιο υψηλών στόχων, για εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη πορεία της ΔΕΗ μέσα στη νέα εποχή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς – τα ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ – για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια και να σας προτρέψω να κάνετε ακριβώς το ίδιο με το νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο:

Να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, τις εμπειρίες και τις γνώσεις σας και, υπό την ηγεσία του κ. Ζερβού, να δημιουργήσετε μια ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική ομάδα που θα βελτιώνει τις λειτουργίας και θα επιταχύνει τη συνολική αποτελεσματικότητα της μεγάλης και ιστορικής αυτής Επιχείρησης».

Ο κ. Αρθούρος Ζερβός

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αρχικά θα ήθελα εκ μέρους της ΔΕΗ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα θερμά τον κύριο Αθανασόπουλο για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης. Θα ήθελα επίσης προσωπικά να τον ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, που διευκόλυνε τα ταχεία προσαρμογή μου στο περιβάλλον της ΔΕΗ.

Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση της ΔΕΗ, έχω πλήρη συναίσθηση των πολύ μεγάλων ευθυνών που απορρέουν από τη θέση αυτή, καθώς η μεγάλη αυτή Επιχείρηση αποτελούσε και αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουμε όλοι μάρτυρες εντυπωσιακών αλλαγών στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, με κύριο χαρακτηριστικό την ένταση του ανταγωνισμού.

Εάν θέλουμε η ΔΕΗ να παραμείνει πρωτοπόρα και δυναμική δεν υπάρχουν περιθώρια για τον παραμικρό εφησυχασμό. Η καθημερινή βελτίωση των επιδόσεών μας για την πλήρη ικανοποίηση τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών αναγκών των πελατών μας είναι επιβεβλημένη και επιτακτική. Και αυτό διότι, οι καταναλωτές είναι εκείνοι που αποφασίζουν τελικά για το μέλλον της κάθε επιχείρησης.

Παράλληλα, θα πρέπει να βελτιώσουμε τη διοικητική αποτελεσματικότητα ή και να αναπροσαρμόσουμε, εάν χρειασθεί, τις λειτουργικές δομές της Επιχείρησης, κάτι που επιβάλλεται, όχι μόνο από τα νέα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια, αλλά και από το συμφέρον των καταναλωτών και της ίδιας της Επιχείρησης.

Οφείλουμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των σημαντικών επενδύσεων του Ομίλου της ΔΕΗ ώστε να εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ο ηγέτης του κλάδου με τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό πελατών. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του λιγνίτη ως «εθνικού καύσιμου» θα προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν τους διαγωνισμούς και τις επενδύσεις για τις δύο νέες λιγνιτικές Μονάδες.

Η επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με σύνεση, στο μέτρο του εφικτού και με βάση τις αλλαγές που επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες και το ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Οφείλουμε να στραφούμε περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές, ώστε η ΔΕΗ να κατακτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει και σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, το 1982 η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρος στην Ευρώπη με την κατασκευή των πρώτων έργων ΑΠΕ.

Γιατί έτσι, πέραν της αδιαμφισβήτητης περιβαλλοντικής διάστασης, θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την «ασπίδα» της χώρας από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, αξιοποιώντας τους εγχώριους ανανεώσιμους πόρους.

Συμμετέχουμε δυναμικά σε κάθε πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο «χωρίς διακρίσεις» και με «ίσες ευκαιρίες» για όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού. Οφείλουμε να τονίσουμε προς όλες τις πλευρές ότι, η ΔΕΗ δεν θέλει «κανένα προνόμιο», αλλά και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια νόθευσης του ανταγωνισμού, από όπου και εάν προέρχεται. Η ΔΕΗ ήταν και θα παραμείνει επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο αυτή τη διάσταση να αποβαίνει σε βάρος της ανάπτυξής της.

Η επίτευξη όλων αυτών των στόχων σημαίνει μεγαλύτερες προσπάθειες από όλους μας σε καθημερινή βάση. Και, κοινή προσπάθεια, σημαίνει την πλήρη αξιοποίηση του κάθε στελέχους, του κάθε εργαζόμενου. Η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα θα είναι τα μόνα μέτρα και σταθμά για τον καθένα μας. Καμία άλλη απολύτως διάκριση ή διαχωρισμός δεν χωράει μέσα στη ΔΕΗ.

Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κάνουμε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα βασικά θέματα, αλλά και με αποφασιστικότητα υλοποιούμε άμεσα τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Μπροστά μας βρίσκεται μόνο η εκπλήρωση των στόχων και η υλοποίηση του οράματός μας: Να αναδείξουμε τη ΔΕΗ σε πρωταγωνίστρια του ενεργειακού τομέα, μέσα και έξω από την Ελλάδα».

===========================================================
ΔΕΗ: Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης



Δημοσιεύθηκε: 19:10 - 15/12/09

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει ότι σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων - πλην των μετόχων της μειοψηφίας- της Εταιρείας.
Ο μέτοχος πλειοψηφίας εκπροσωπώντας 118.605.114 μετοχές επί συνόλου 232.000.000 ήτοι ποσοστό 51,12% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας εξέλεξε σύμφωνα με τα άρθρα 10, παρ. 2α και 36 παρ. 3 του καταστατικού της Εταιρίας ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο και μέλος Δ.Σ. τον κ. Αρθούρο Ζερβό καθώς και τα παρακάτω πέντε (5) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας :
1. Απόστολος Μπαράτσης (Μαθηματικός) - Ανεξάρτητο Μέλος
2. Γεώργιος Νέλλας (Δ/νων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ) - Ανεξάρτητο Μέλος
3. Κωνσταντίνος Πανέτας (Μηχ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) - Ανεξάρτητο Μέλος
4. Ευάγγελος Πετρόπουλος (Νομικός) - Μη Ανεξάρτητο Μέλος
5. Ιωάννης Τσαρούχας (Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος) - Μη Ανεξάρτητο Μέλος
Η θητεία του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι τριετής και λήγει στις 14/12/2012 ενώ η θητεία των πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου λήγει την ημερομηνία της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων του 2010, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 10 του καταστατικού της Εταιρείας.

=========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: