Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Στη ΔΕΗ
Στη ΔΕΗ σημειώθηκε ένα ακόμα κρούσμα ποινικοποίησης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης από την επιχείρηση. Ο διευθυντής του Ορυχείου Νότιου Πεδίου Ιωακείμ υπέβαλε μήνυση κατά του στελέχους του ΠΑΜΕ, Κώστα Βόμβα, μέλους της διοίκησης του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Στη διάρκεια συνέντευξης σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό ο συνδικαλιστής ανέφερε ότι την ώρα που εξελισσόταν έλεγχος της Τροχαίας στα φορτηγά που δούλευαν στις εργολαβίες του Ορυχείου, ο Ιωακείμ έδωσε εντολή να σταματήσουν να δουλεύουν (τα φορτηγά), γεγονός που αντικειμενικά κατέστησε αδύνατο τον έλεγχο. Αυτό, ο διευθυντής το θεώρησε συκοφαντική δυσφήμιση που βλάπτει την τιμή και την υπόληψή του, γιατί όπως ο ίδιος ισχυρίζεται - αλλά ποτέ δεν ειπώθηκε από τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ - παρουσιάζεται ως «συνεργός παράνομων ενεργειών και παραλείψεων των εργολάβων». Τα επεισόδια ποινικοποίησης καταγγέλλουν η Νομαρχιακή Επιτροπή ΔΕΗ του ΚΚΕ και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).


=================================
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Λιγότερος λιγνίτης, περισσότερο πράσινο ρεύμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓOΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Λιγότερες αλλά πιο «καθαρές» λιγνιτικές μονάδες θα διαθέτει η ΔΕΗ την επόμενη δεκαετία. Από τις 20 λιγνιτικές μονάδες που διαθέτει σήμερα, αρκετές θεωρείται βέβαιο ότι για λόγους παλαιότητας και περιβαλλοντικούς θα έχουν κλείσει έως τα τέλη του 2020 και από αυτές μόνο ορισμένες πρόκειται να αντικατασταθούν από άλλες, επίσης λιγνιτικές πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Το πιθανότερο σενάριο, με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών της επιχείρησης, είναι ότι σταδιακά και έως το 2020 η «φθηνή» εγχώρια λιγνιτική παραγωγή (όπου η ΔΕΗ κατέχει το μονοπώλιο) θα μειωθεί περίπου στο 40% της σημερινής. Από τα περίπου 5.000 ΜW σήμερα, εκτιμάται ότι θα έχει πέσει στα 3.000 ΜW το 2020.

Αναπόφευκτα, επομένως, η ενέργεια που θα καλύψει το κενό του λιγνίτη θα προέλθει από άλλα καύσιμα, δηλαδή φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού λιθάνθρακας και πυρηνικά έχουν αποκλειστεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση. Δεδομένου μάλιστα ότι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται στις προτεραιότητες του κ. Αρθούρου Ζερβού που ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ΔΕΗ την περασμένη Τρίτη, το ερώτημα που θέτουν αρκετοί είναι κατά πόσο με την κίνηση αυτή θα ακριβύνουν τα τιμολόγια. Διότι, αφενός η «καθαρή» ενέργεια κοστίζει και, αφετέρου, το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο και ακριβό καύσιμο. Θα αυξηθούν τα τιμολόγια
Ούτως ή άλλως, τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό θα αυξηθούν στο μέλλον, απαντούν οι ειδικοί (μετά το 2010 όμως, αφού για του χρόνου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι παγώνουν). Είτε εφαρμόσουμε πράσινες λύσεις είτε τα πράγματα μείνουν ως έχουν, το ρεύμα θα κοστίζει περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Σαφής εικόνα κατά πόσο θα επιβαρυνθούν τα τιμολόγια από την αύξηση του Τέλους ΑΠΕ που χρηματοδοτεί στην ουσία τις πράσινες επενδύσεις, δεν υπάρχει. «Εκείνο που γνωρίζουμε με ασφάλεια είναι ότι η επιβάρυνση στα τιμολόγια θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τους καταναλωτές, αν συνεχίσουμε να αγνοούμε τις ΑΠΕ και να επιμένουμε στον λιγνίτη ως βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής», εκτιμά η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη. «Διότι από το 2013 και μετά, οπότε και καθίσταται αυστηρότερη η κοινοτική νομοθεσία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όλες οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ευρώπης, όπως και η ΔΕΗ, θα μετακυλίσουν το κόστος αυτό στους λογαριασμούς, επιβαρύνοντάς τους κατά 30%-40%» σημειώνει η υπουργός.

Ο χρόνος ζωής των εργοστασίων
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, παρότι επισήμως δεν συζητείται ανοιχτά θέμα κλεισίματος κάποιων μονάδων προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές, είναι κοινό μυστικό εδώ και καιρό πως ο χρόνος ζωής 8- 10 λιγνιτικών εργοστασίων είναι μετρημένος. Για παράδειγμα, οι 4 μονάδες του Ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας και οι 2 μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, που για λόγους ρύπανσης αναμένεται σταδιακά έως το 2020.

Οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση φαίνονται με την επικαιροποίηση του μπίζνες πλαν της επιχείρησης, για την περίοδο 2009- 2014. Στις προτεραιότητες του νέου μπίζνες πλαν που θα αρχίσει να καταρτίζεται αρχές του 2010, είναι η άμεση προκήρυξη των διαγωνισμών για δύο νέες λιγνιτικές μονάδες σύγχρονης και λιγότερο ρυπογόνου τεχνολογίας, στη Φλώρινα (Μελίτη ΙΙ) και την Πτολεμαΐδα (αριθμός 5). Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και επίκειται μόνο απόφαση του Δ.Σ. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο επικαιροποιείται καθώς από τα τέλη του 2007, οπότε και ανακοινώθηκε το υφιστάμενο σχέδιο, μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει (εξοβελίστηκε ο λιθάνθρακας, η κυβέρνηση μιλάει για μεγάλη στροφή στις ΑΠΕ). Επίσης, από το νέο μπίζνες πλαν εξοβελίζεται και επισήμως ο λιθάνθρακας, αφού πλέον δεν θα υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο εν λόγω καύσιμο. Το προηγούμενο μπίζνες πλαν που είχε συνταχθεί επί θητείας Τάκη Αθανασόπουλου και προέβλεπε δύο μονάδες λιθάνθρακα (συνολικής ισχύος 1.600 ΜW)

είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και είχε αναγκάσει την προηγούμενη κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν.
Δύο είναι οι επιλογές προς τις οποίες στρέφεται η κυβέρνηση: το φυσικό αέριο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


Το στοίχημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στις σκέψεις της νέας διοίκησης της ΔΕΗ είναι μέρος της ισχύος από λιθάνθρακα να αντικατασταθεί, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, από μεγαλύτερη αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επειδή όμως κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα όπου εγκαθίστανται μετά βίας κάθε χρόνο λίγο πάνω από 120 ΜW αιολικών πάρκων, ξαφνικά μία και μόνο επιχείρηση, η ΔΕΗ, να αρχίσει να βάζει 200 και 300 ΜW, τα βλέμματα όλων στρέφονται προς την κυβέρνηση. Ένας τέτοιος στόχος, λένε κύκλοι της νέαςδιοίκησης, θα είναι εφικτός μόνο εφόσον αλλάξει δραστικά το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, κάτι που απαιτεί λήψη μέτρων από την Πολιτεία.

Ο στόχος του 2020 Σχετικά με τον στόχο των ΑΠΕ για 10.000 ΜW πανελλαδικά (έναντι περίπου 1.100 ΜW σήμερα) που έχει θέσει η κ. Μπιρμπίλη για το 2020, η επίτευξη είναι πολύ δύσκολη. Όχι μόνο γιατί μεταφράζεται σε αλλαγή νοοτροπίας του Δημοσίου, αλλά και γιατί προϋποθέτει ανάλογη αύξηση της παραγωγής από συμβατικές θερμοηλεκτρικές μονάδες.

Από περίπου 10.000- 11.000 ΜW θερμικών μονάδων που έχουμε ως χώρα, θα πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον τα 16.000- 17.000 ΜW. Και αυτό γιατί η παραγωγή των ΑΠΕ δεν είναι προβλέψιμη, καθώς δεν παρέχουν ενέργεια επί 24 ώρες καθημερινά.

Έτσι, για λόγους ασφαλείας, η ανάπτυξή τους πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής ενέργειας από θερμικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τον κανόνα, για κάθε 10 νέα ΜW αιολικών, πρέπει να εγκαθίστανται 8 νέα ΜW θερμικών, ενώ για κάθε 10 νέα ΜW φωτοβολταϊκών, η αναλογία πέφτει στα 3 νέα ΜW θερμικών (η ηλιοφάνεια είναι πιο προβλέψιμη από ό,τι η ένταση του ανέμου). Δεδομένου ότι οι σχετικές επενδύσεις θα γίνουν σε σταθμούς παραγωγής με φυσικό αέριο, γίνεται προφανές ότι δημιουργείται πεδίον δόξης λαμπρόν για τη δραστηριοποίηση ιδιωτών επενδυτών.
=====================================

Η επόμενη «φούσκα» θα είναι οικολογική!

============================
ΔΕΗ: Εξοδος με bonus
Tον Iανουάριο του 2006 το Δ.Σ. της ΔEH έλαβε αποφάσεις για την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου 210 υπαλλήλων: Tο «μπόνους» που προσδιορίστηκε να καταβληθεί κυμαινόταν μεταξύ 4 έως 20 μισθών, ενώ η επιβάρυνση του ασφαλιστικού φορέα της ΔEH, υπολογιζόταν σε 1,2 εκατ. ευρώ το μήνα, συν 12 εκατ. για τα εφάπαξ, για το σύνολο των «εξοδούχων».



=================================

Δεν έχουν τελειωμό οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το ΥΠΕΚΑ.
Στη ΔΕΗ, μετά τη νομική εμπλοκή που προκάλεσε η πρόταση του Δημοσίου για εκπροσώπησή του στο Δ.Σ. από μέλος του που ήταν εκπρόσωπος των εργαζομένων, η λύση δόθηκε με την αντικατάστασή του από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, που ήταν πρώτος επιλαχών στην εκπροσώπηση των εργαζομένων της ΔΕΗ. Ωστόσο τα σχόλια που ακούστηκαν για ασυμβίβαστο στο αξίωμα του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, με ταυτόχρονη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, τον οδήγησαν σε παραίτηση την περασμένη Τετάρτη. Ετσι, τη θέση του θα αναλάβει ο δεύτερος επιλαχών Γιάννης Παναγιωτίδης.

Στη ΔΕΠΑ ανακοινώθηκε το νέο Δ.Σ. με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Σαχίνη και αντιπρόεδρο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον Σπύρο Παλαιογιάννη. Νέα μέλη του Δ.Σ. ορίσθηκαν οι Ράλλης Γκέκας, Δημήτρης Μπουραΐμης, Λεμονιά Παπαδάκου, Νικόλαος Φαραντούρης και Απόστολος Ριζάκος, που εκπροσωπεί τα ΕΛ.ΠΕ., παραμένουν ο Θεόδωρος Βάρδας, επίσης από τα ΕΛ.ΠΕ., και ο Ευάγγελος Κοσμάς, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Ωστόσο χθες στα ονόματα προστέθηκε και το όνομα του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, στελέχους της ΔΕΗ.
==============================

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009 - 09:00:00
ΔΕΗ: Το πραξικόπημα που θάφτηκε και το «κράτος της ΓΕΝΟΠ»
ΟΣΑ έγιναν την Τρίτη κατά τον ορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ (και τα οποία θάφτηκαν από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ) μαρτυρούν ακριβώς αυτό που ξέρουμε όλοι. Ότι είναι η μεγαλύτερη ΔΕΚΟ που απέμεινε και στην οποία διαπλέκονται τεράστια επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός είναι επιλογή του πρωθυπουργού, σωστά;

Με όσα όμως, είχε δηλώσει, είναι φανερό ότι ενόχλησε επώνυμα συμφέροντα, αλλά και το «κράτος της ΓΕΝΟΠ», των συνδικαλιστών δηλαδή που ανήκουν στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και θέλουν να έχουν σε ομηρία μονίμως οποιαδήποτε διοίκηση. Ποιοι λοιπόν παρουσίασαν (παράνομα) αρχικά 3 εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ, προκαλώντας την αντίδραση Ζερβού; Ένα συμβούλιο, που συνήθως κρατάει μισή ώρα, κράτησε 4,5 ώρες! Με ζωηρό «ενδιαφέρον» τριών υπουργών και άμεση εμπλοκή του κομματικού μηχανισμού.

Μαθαίνω λοιπόν ότι «ξεβάφτισαν» έναν από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και βρήκαν πατέντα παραμονής του στο Δ.Σ. ως εκπροσώπου (;) του Δημοσίου. Είναι φανερό ότι οι συνδικαλιστές ζητάνε κατ’ ουσίαν 8 από τα 11 μέλη να είναι δικά τους! Και γι’ αυτό ο κ. Ζερβός απείλησε με παραίτηση, αλλά με άνωθεν (...) εντολή προσωρινά η κρίση απεσοβήθη.

Αλλά μένει να δούμε αν θα απαιτηθεί στη συνέχεια να καταληφθεί η θέση αντιπροέδρου και αναπληρωτή δ.σ. από συνδικαλιστή. Γιατί τότε βλέπω βέβαιη την παραίτηση Ζερβού.
=================================

Οι τιμές του ηλεκτρικού
«Στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μια δύσκολη περίοδο, εξασφαλίζοντας διαχρονικά τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση των "15"», υποσχέθηκε χτες ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός.
Που σημαίνει ότι υποσχέθηκε αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ!
Καθ' ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σταματήσει να επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και στους «27» της ΕΕ!
Το θέμα των τιμολογίων είναι σύνθετο, αλλά και απλό στην ουσία του.
Πολλοί λένε ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ακριβή και ότι ακριβαίνει όλο και περισσότερο. Αλλά πόσο ακριβή είναι πραγματικά και γιατί ακριβαίνει; Επειδή εξασφαλίζονται υψηλές τιμές και εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών. Επειδή η ΔΕΗ έγινε ΑΕ και απολογείται στους μετόχους της για την κερδοφορία της. Επειδή οι μέτοχοι απαιτούν εξάπλωση εκτός Ελλάδας και ανάλογες επενδύσεις. Επειδή μπήκαν ιδιώτες στην παραγωγή και αυτοί θέλουν μεγάλα κέρδη και γρήγορες αποσβέσεις.
Γι' αυτό και θα είναι πολύ φτηνότερη εάν ξαναγίνει κοινωνικό αγαθό. Σε άλλες βεβαίως συνθήκες χωρίς καπιταλιστές και αγορά.
===========================================
Dionic - Η θυγατρική ΕΝΑΛΕΝ έλαβε άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειαςΣυγγραφέας Νικολακόπουλος Ν.

Η εταιρία DIONIC ΑΒΕΕ ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η θυγατρική ΕΝΑΛΕΝ Α.Ε.Κ.Ε. έλαβε από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό της ισχύος 1,999 MW στη θέση "?νοιμα" του Δήμου Έλους Λακωνίας. O Όμιλος DIONIC ελέγχει το 50% της ΕΝΑΛΕΝ Α.Ε.Κ.Ε. μέσω της άμεσης συμμετοχής της μητρικής (25%) καθώς της συμμετοχής της θυγατρικής ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε. (25%). Οι ως άνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές της διοίκησης για τη διαφοροποιημένη ανάπτυξη και συμμετοχή σε επενδύσεις με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ειδικότερα στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
=============================
Ο μύθος του πυρηνικού μέλλοντος Κουρουζίδης Σ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/12/2009
Η επιχειρηματολογία των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας στηρίχτηκε έως σήμερα στη μη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία παραγωγής και άρα, να προτιμηθεί έναντι άλλων λύσεων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, προστίθεται ένα ακόμη επιχείρημα, η ευστάθεια στην τροφοδοσία του συστήματος από τις «ασταθείς» πηγές, όπως ισχυρίζονται ότι είναι οι ΑΠΕ. Βέβαια, επαναλαμβάνονται και ορισμένα διαχρονικά επιχειρήματα, όπως ότι δήθεν η πυρηνική ενέργεια έχει χαμηλό κόστος παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ευστάθειας που -θα- προσδίδει η πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό μίγμα της χώρας τα πράγματα δεν είναι απλά. Όλες οι πηγές από όπου παίρνουμε ηλεκτρική ενέργεια δεν έχουν μια συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία. Οι θερμικοί σταθμοί έχουν μέσα ετήσια ποσοστά λειτουργίας που κυμαίνονται από 60 έως 70%. Και τα πυρηνικά εργοστάσια πάσχουν από απροσδόκητες διακοπές λειτουργίας για λόγους «συντήρησης ασφαλείας». Η αιολική ενέργεια, η κύρια πηγή από τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της ότι ο αέρας φυσάει σε διαφορετικές στιγμές και σε διαφορετικές περιοχές και ποτέ δεν έχουμε άπνοια σε μεγάλες περιοχές ή, πολύ περισσότερο, άπνοια παντού! Ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας αιολικών μονάδων λόγω άπνοιας, αυτές θα είναι περιορισμένης κλίμακας γιατί αυτές είναι διάσπαρτες σε πολλές περιοχές και ο άνεμος δεν σταματά παντού την ίδια ώρα. Αν, όμως, σταματήσουν να λειτουργούν σταθμοί ορυκτών καυσίμων ή πυρηνικά εργοστάσια, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα τροφοδοσίας του συστήματος, ακόμα και μπλακ άουτ. Οι μεταβολές στην παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι ομαλότερες και πιο προβλεπτές, γιʼ αυτό και καλύτερα διαχειρίσιμες.

Εξ άλλου, οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλιοταμίευση, δηλαδή αποθήκευση δυναμικής ενέργειας σε φράγματα με την άνοδο ποσοτήτων νερού από μια χαμηλότερη λιμνοδεξαμενή σε μια υψηλότερη και η οποία θα χρησιμοποιηθεί όταν θα υπάρχει πρόβλημα άπνοιας ή νέφωσης, ηλεκτρόλυση νερού για παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου, φόρτιση συσσωρευτών κ.λπ.) θα μπορούν να προσφέρουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση της ενέργειας. Αν σκεφτούμε ότι από την απόφαση για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου έως την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αυτό, μεσολαβούν 10 έως 15 (το πιθανότερο για την Ελλάδα) χρόνια, τότε, μέχρι την ώρα εκείνη, θα έχουμε ασφαλώς και καλύτερα νέα από το μέτωπο της αποθήκευσης.

Αλλά, πάντα, μπορούμε να έχουμε τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη για τις όποιες απρόβλεπτες καταστάσεις και απορώ γιατί δεν θεωρούνται ίσης σημασίας, σε ό,τι αφορά το θέμα της τροφοδοσίας του συστήματος, με την πυρηνική μονάδα.

Ο στόχος της Ε.Ε. είναι όχι μόνο συμβολή των ΑΠΕ κατά 20% στην ενέργεια που θα παράγεται το 2020, αλλά, ταυτόχρονα, εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% και μείωση των εκπομπών κατά 20% επίσης. Και αυτά είναι απολύτως ρεαλιστικό να τα πετύχουμε, ίσως και κάτι παραπάνω, ειδικά στις ΑΠΕ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο χρόνος ζωής ενός αντιδραστήρα είναι τα 40 χρόνια, ενώ τα 60 χρόνια είναι ένας θεωρητικός χρόνος ζωής του. Μόλις το 45% των λειτουργούντων αντιδραστήρων έχουν ξεπεράσει τα 25 χρόνια. Στο κόστος μιας επένδυσης για πυρηνικό εργοστάσιο δεν περιλαμβάνεται το κόστος διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και το κόστος αποσυναρμολόγησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων (decommissioning). Αυτά φυλάσσονται (σ.σ.: πρώτη φορά ακούω να γίνεται λόγος για «ανακύκλωσή» τους!) μέχρι να βρεθεί στο μέλλον κάποια ασφαλέστερη τεχνολογία αποθήκευσής τους για τα εκατοντάδες χρόνια που θα χρειαστούν για την πλήρη αδρανοποίησή τους. Μέχρι σήμερα, έχουν συσσωρευτεί 250.000 τόνοι αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας, τα οποία περιμένουν ασφαλέστερες λύσεις για την διαχείρισή τους. Αυτά θα φτάσουν τις 400.000 τόνους το 2015 και το 1.000.000 τόνους το 2050! Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 θα είναι έτοιμος ένας υπόγειος χώρος εναπόθεσης των ραδιο-αποβλήτων, στο όρος Γιούκα της Νεβάδα, όπου θα αποτεθούν περίπου 70.000 τόνοι από αυτά, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε «προσωρινούς» αποθηκευτικούς χώρους. Για τη μεταφορά τους θα χρησιμοποιηθούν 4.600 τρένα και νταλίκες που θα διασχίζουν 40 πολιτείες. Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος θα ανέρθει στα 65 δισ.. δολάρια.

Το κόστος παραγωγής της ατομικής ενέργειας θεωρείται «χαμηλό» επειδή δεν συνυπολογίζεται το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων, όπως και το κόστος αποσυναρμολόγησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων, τα οποία μετακυλίονται στην «κοινωνία». Το κόστος που υπολογίζει η British Energy/BNFL είναι 4,38 eurocent/kWh, ενώ αυτό ανεβαίνει στα 12,1 eurocent/kWh, αν υπολογίσει κανείς το σύνολο των δαπανών που πραγματικά εμπλέκονται στην τεχνολογία αυτή.

Το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο νησί Olkuioto στη Φινλανδία ήταν προγραμματισμένο να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από φέτος, όμως μάλλον αυτό δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2012. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το κόστος θα ήταν 3 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει ήδη διπλασιαστεί.

Οι μηδενικές εκπομπές που επικαλείται το λόμπι των πυρηνικών είναι ένας μύθος, αν υπολογίσουμε τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας -και τις συνεπαγόμενες εκπομπές- που απαιτούνται για την εξόρυξη και επεξεργασία των υλικών χαμηλής σχετικά περιεκτικότητας σε καύσιμο που τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες.

Αφήσαμε στο τέλος το κόστος ενός πιθανού ατυχήματος, το οποίο είναι τεράστιο. Η Ουκρανία πλήρωσε για το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, μέσα στην πρώτη δεκαετία, περισσότερο από 120 δισ. δολάρια. Γιʼ αυτό και οι ασφαλιστικές εταιρείες προβληματίζονται για το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Η Swiss Re, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία του κόσμου, θεωρεί ότι, σύμφωνα με τους παραδοσιακούς τρόπους υπολογισμού του ρίσκου, το πυρηνικό ασφαλιστικό ρίσκο είναι δυσανάλογα μεγάλο.

«Η αιολική ενέργεια είναι πολύ συχνά η πιο ελκυστική επιλογή για νέους σταθμούς παραγωγής, για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας, χωρίς να αναφερθούμε σε περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη» δήλωσε ο Πρόεδρος του GWEC, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός (και νυν πρόεδρος της ΔΕΗ). «Η αιολική βιομηχανία δημιουργεί και πολλές νέες θέσεις εργασίας: πάνω από 400.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στη βιομηχανία και σύντομα θα γίνουν εκατομμύρια».

Η απάντηση της πυρηνικής ενέργειας στο πρόβλημα της κλιματικής, έτσι κι αλλιώς, θα ήταν πολύ αργή, πολύ ακριβή και εντελώς περιορισμένη. Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέρος του ενεργειακού προβλήματος και όχι παράγοντα της λύσης του. Μπορεί να είναι μέσα στο πρόβλημα «αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη» αλλά και του ακριβώς αντίθετου σεναρίου, του «πυρηνικού χειμώνα» του πλανήτη.





* Ο Σάκης Κουρουζίδης, είναι διευθυντής του περιοδικού Δαίμων της Οικολογίας
====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: