Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

το τιμολόγιο Α-150 έχει απελευθερωθεί


Σχετικά με τη τρέχουσα υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΗ ΔΕΗ Α.Ε., εκτιμώντας ότι απαιτείται προσαρμογή στη λειτουργία των Μονάδων της, λόγω των αυξημένων εισροών στα φράγματα των Υδροηλεκτρικών Σταθμών, που οφείλονται στις αυξημένες βροχοπτώσεις, ανακοινώνει τα εξής:
Οι πολύ αυξημένες εισροές στους Ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, αποφυγή πλημμυρών κλπ.
Για το σκοπό αυτό απαιτείται, τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο, αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.
Για να καταστεί εφικτή η απαιτούμενη αυξημένη συμμετοχή των Υδροηλεκτρικών Μονάδων στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, η ΔΕΗ Α.Ε. θα συνεργαστεί με το ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τους Κώδικες Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Τα μέτρα αυτά κατ΄ ουδένα τρόπο θα επηρεάσουν την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους ανεξαίρετα τους πελάτες μας για όσο χρονικό διάστημα επιβάλλεται να ληφθούν αυτά.
Στοιχεία εισροών και αποθεμάτων ταμιευτήρων ΥΗΣ (GWH)
Αθήνα, 21.12.2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




======================================
ΔΕΣΜΗΕ: Νέα πτώση στη ζήτηση ρεύματος το Νοέμβριο
Συνεχίστηκε το Νοέμβριο η πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, που ξεκίνησε με την οικονομική κρίση τον Οκτώβριο του 2008.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΔΕΣΜΗΕ η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν μειωμένη κατά 5,82% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2008, ενώ στις μεγάλες βιομηχανίες η μείωση ήταν ακόμα πιο έντονη, της τάξης του 14,52%. Πτώση παρατηρήθηκε και στις άλλες κατηγορίες καταναλωτών ηλεκτρισμού (εμπορικοί, επαγγελματικοί και οικιακοί πελάτες), αφού η ζήτηση στο δίκτυο διανομής έπεσε 2,31%.
Συνολικά στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 6,94% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η ζήτηση από τις 31 μεγαλυτερες βιομηχανίες της χώρας έπεσε 20,93% έναντι της περιόδoυ Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2008, καθώς οι περισσότερες έχουν περικόψει δραστικά την παραγωγή τους, λόγω της κρίσης. Στις άλλες κατηγορίες καταναλωτών, ο περιορισμός της ζήτησης ηλεκτρισμού φθάνει στο ενδεκάμηνο το 3,65%.

===========================================
Παραμένουν "σβηστά" τα φουγάρα της βιομηχανίας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το Νοέμβριο του 2008 η κρίση είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της στην πραγματική οικονομία της χώρας μας, καθώς ήταν ο μήνας στον οποίο επιβεβαιώθηκε η πτωτική τάση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού της βιομηχανίας. Ένα χρόνο μετά και οι οιωνοί παραμένουν δυσοίωνοι. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία Νοεμβρίου του ΔΕΣΜΗΕ για την κατανάλωση ηλεκτρισμού, όπου σε σχέση με πέρυσι, οι πελάτες υψηλής τάσης, δηλαδή οι ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως οι μεταλλοβιομηχανίες, τα διυλιστήρια και οι τσιμεντοβιομηχανίες, όχι μόνο δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης αλλά μειώνουν την κατανάλωσή τους κατά 14,52%.

Σε απόλυτα νούμερα φέτος το Νοέμβριο οι περίπου 30 πελάτες υψηλής τάσης (ΥΤ) κατανάλωσαν 512.857MWh, όταν πέρυσι στην αρχή της κρίσης είχαν χρειαστεί 599.957MWh ενώ το 2007, δηλαδή μια «καλή» χρονιά οι ανάγκες της βαριάς βιομηχανίας ήταν 634.300MWh. Δηλαδή μέσα σε μία διετία η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τη βαριά βιομηχανία έχει περιοριστεί σχεδόν κατά 20%. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια ότι η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε και άρα οι ανάγκες σε ενέργεια περιορίστηκαν. Πράγματι η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στη στατιστική υπηρεσία για τη βιομηχανική παραγωγή.

Έτσι για τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 9,2% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ και τον Οκτώβριο του 2008 καταγράφηκε μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το 2007.

Ειδικά σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση, ωστόσο, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως το κόστος. Έτσι οι ελληνικές βιομηχανίες είναι γεγονός ότι μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ, έχουν σημαντικά αυξημένο λειτουργικό κόστος, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη βαριά ενεργοβόρα βιομηχανία. Εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης λοιπόν, οι βιομηχανίες εκτός από τη μείωση της ζήτησης, τα προβλήματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις λοιπές συνέπειες της κρίσης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν επιπλέον τη δραματική αύξηση στο λειτουργικό τους κόστος, που συνεπάγεται το ακριβό ρεύμα.

Την ίδια στιγμή πάντως, τα στοιχεία του διαχειριστή προοιωνίζονται πολύ θετικές ειδήσεις για τη ΔΕΗ. Και αυτό γιατί η εταιρεία έκανε χρήση στο «φουλ» των υδροηλεκτρικών της μονάδων, οι οποίες παρήγαγαν 247,5% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 15,35% της συνολικής ζήτησης ενέργειας, με εξαιρετικά υψηλό περιθώριο κερδοφορίας για τη ΔΕΗ, η οποία πρακτικά έσβησε τις ακριβές ως προς το λειτουργικό κόστος πετρελαϊκές της μονάδες. Σε απόλυτους αριθμός η παραγωγή των μονάδων με καύσιμο πετρέλαιο ήταν μόλις 5MWh για ολόκληρο το Νοέμβριο! Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι ανακάμπτει η παραγωγή των μονάδων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Το Νοέμβριο μπήκαν στο σύστημα 22% περισσότερες μεγαβατώρες που παράχθηκαν με φυσικό αέριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

===========================================
Εξώδικο στη ΔΕΗ για το «καπέλο» στην κιλοβατώρα
Μετά την Αλουμίνιον, ακόμη μία βιομηχανία-μεγάλος καταναλωτής θέτει επί τάπητος το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Πρόκειται για τη Χαλυβουργία Ελλάδος, με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Βελεστίνο, Βόλο και Ασπρόπυργο, η οποία τις προηγούμενες μέρες απέστειλε εξώδικο στη διοίκηση της ΔΕΗ. Με αυτό δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την αύξηση του 10% που επέβαλε η ΔΕΗ από την 1η Ιουλίου 2008 στις τιμές του καταργημένου τιμολογίου Α150 (υψηλή τάση). Στην ουσία δε, ζητά διαπραγμάτευση από μηδενική βάση για τους όρους τιμολόγησης, καθώς δεν υφίσταται πλέον τιμολόγιο για τη συγκεκριμένη κατηγορία κατανάλωσης.
Η Χαλυβουργία ακολούθησε περίπου την τακτική της Αλουμίνιον, η οποία επίσης δεν αποδέχτηκε την αύξηση αυτή, ενώ ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ, φέτος τον Ιούλιο, συμφωνήθηκε η διαφορά να παραπεμφθεί στη διαιτησία.
Η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας για τους μεγάλους καταναλωτές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, έχει αναχθεί σε ζήτημα επιβίωσης, κυρίως γι' αυτές που οι τιμές των προϊόντων τους διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου ή έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Σε ό,τι αφορά τη διαιτησία της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2010.
================================================
Διαπραγμάτευση με ΔΕΗ για το Ρεύμα Ζητεί η Χαλυβουργία Ελλάδος
Του Σωτήρη Χιωτάκη/Energia.gr
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Εξώδικο με το οποίο ζητεί διαπραγμάτευση για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το τιμολόγιο Α-150 έχει απελευθερωθεί, έχει αποστείλει στη διοίκηση της ΔΕΗ η Χαλυβουργία Ελλάδος, η οποία καθίσταται έτσι ο δεύτερος, μετά την Αλουμίνιον της Ελλάδος, επιλέγων πελάτης που αμφισβητεί την ορθότητα των χρεώσεων από την κρατική επιχείρηση.

Η Χαλυβουργία Ελλάδος, μία από τις 31 μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας που ηλεκτροδοτούνταν στο παρελθόν βάσει του τιμολογίου Α-150, ανήκει στην οικογένεια Μάνεση και διαθέτει εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, στο Βελεστίνο και στον Βόλο.

Η χρέωση του βιομηχανικού ρεύματος προσδιορίζεται αυτήν την περίοδο στα 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν λόγω των χαμηλών τιμών καυσίμων αλλά και της χρήσης των υδροηλεκτρικών σταθμών η Οριακή Τιμή Συστήματος κυμαίνεται μεταξύ 29 και 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ βρίσκεται κάτω από τα 50 ευρώ επί 21 ώρες στην διάρκεια του 24ώρου.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν προσφύγει από κοινού στην Διαιτησία η ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία επί αρκετούς μήνες είχε αρνηθεί να καταβάλει τις αυξήσεις που από τον Ιούλιο του 2008 είχε επιβάλει η ΔΕΗ στο βιομηχανικό ρεύμα.

Η νέα διοίκηση του κ. Αρθούρου Ζερβού θα πρέπει να σταθμίσει προφανώς και το ότι αρκετές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο διάστημα έχουν αιτηθεί στην ΡΑΕ την αύξηση της μεταφορικής τους ικανότητας μέσω των διασυνδέσεων της χώρας, έστω κι αν μέχρι τώρα η ΔΕΗ έχει απώλεια πελατών - από τις VerbundAptEnergia και Aegean Power - μόνο στα εμπορικά τιμολόγια (σούπερ μάρκετς, αλυσίδες λιανικής, καταστήματα πελατών, νοσοκομεία κ.α.).

Ειρήσθω εν παρόδω ότι αρμόδιες υπηρεσίες προσδιορίζουν περί τα 100 εκατ. ευρώ την εκτιμώμενη για τη νέα χρονιά οικονομική αιμορραγία για την ΔΕΗ εξαιτίας εμπορικών πελατών.

Οι λεγόμενοι ‘επιλέγοντες πελάτες’, έχουν φέτος καταναλώσει περί τις 5,5 εκατ. μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι σχεδόν κατά 21% χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο αποτελεί περίπου το 1/8 του ηλεκτρικού ρεύματος που διανέμει η ΔΕΗ στους πελάτες της.


================================================
ΔΕΗ - Αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής
Συγγραφέας Μπάρλα Γ.

Με την αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, η ΔΕΗ ΑΕ θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των φραγμάτων και την αποφυγή των πλημμύρων, λόγω των αυξημένων εισροών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι απαιτείται προσαρμογή στη λειτουργία των Μονάδων της, λόγω των αυξημένων εισροών στα φράγματα των υδροηλεκτρικών σταθμών, που οφείλονται στις αυξημένες βροχοπτώσεις, επεσήμανε τα εξής: "Οι πολύ αυξημένες εισροές στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, αποφυγή πλημμυρών κλπ. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται, τουλάχιστον, για το επόμενο δεκαήμερο, αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για να καταστεί εφικτή η απαιτούμενη αυξημένη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών Μονάδων στο εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα, η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με το ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τους κώδικες διαχείρισης του συστήματος και συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας. "Τα μέτρα αυτά κατ' ουδένα τρόπο θα επηρεάσουν την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους, ανεξαίρετα, τους πελάτες μας, για όσο χρονικό διάστημα, επιβάλλεται να ληφθούν αυτά", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
===================================================
KLT Energy: Στους 55 οι συνδεδεμένοι φ/β σταθμοί το 2009Στους 55 θα ανέλθουν οι συνδεδεμένοι, με το δίκτυο της ΔΕΗ, φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της KLT Energy μέχρι το τέλος του 2009, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της βορειοελλαδικής εταιρείας.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους αναμένεται να συνδεθούν άλλοι εννέα φωτοβολταϊκοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα.

Στο μεταξύ στο πρώτο τρίμηνο του 2010, η εταιρεία σχεδιάζει να ολοκληρώσει έργα συνολικής ισχύος 4,5 MW.
=======================================
Dionic: Αδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε θυγατρικήσχολιάστε και εσείς
ΑΘΗΝΑ 21/12/2009
Άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον φωτοβολταϊκό σταθμό της ισχύος 1,999 MW στη θέση "Άνοιμα" του Δήμου Έλους Λακωνίας έλαβε η ΕΝΑΛΕΝ Α.Ε.Κ.Ε., θυγατρική της Dionic, από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Dionic ελέγχει το 50% της ΕΝΑΛΕΝ μέσω της άμεσης συμμετοχής της μητρικής (25%) καθώς της συμμετοχής της θυγατρικής ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε. (25%).

«Οι ως άνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές της διοίκησης για τη διαφοροποιημένη ανάπτυξη και συμμετοχή σε επενδύσεις με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ειδικότερα στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
==============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: