Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ για την εκλογή των αντιπροσώπων στο Δ.Σ της ΔΕΗ. ΠΟΛΛΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ


ΕΚΛΟΓΕΣ για την εκλογή των αντιπροσώπων στο Δ.Σ της ΔΕΗ. ΠΟΛΛΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ
Πιστεύουν οι εργαζόμενοι της περιοχής ότι αυτή την φόρα οι ψήφοι θα μετρηθούν πρώτα και μετά θα σταλούν στην Αθήνα. Πολυ ακούγεται ότι έχουν δοθεί ήδη οι θέσεις. Ας είναι αυτή η ψηφοφορία η αρχή του τέλους στον κατάπτυστο τρόπο που μέχρι τώρα εκλέγονταν οι συνδικαλιστές.
Στις δύσκολες μέρες που έρχονται για τη χώρα την επιχείρηση και τους εργαζόμενους ,καλό είναι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ να αναλογιστούν τις μεγάλες ευθύνες που απορρέουν από τη θέση που κατέχουν και να δείξουν το κατάλληλο ήθος.


========================================================
Πρώτη επίσκεψη του Αρθούρου Ζερβού στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Η Μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, όπως επίσης οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός με φορείς στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην περιοχή. Ο κ. Ζερβός θα ξεκινήσει την περιοδεία του από εργασιακούς χώρους της επιχείρησης για να μεταβεί στη συνέχεια στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα παραβρεθεί σε συγκεντρώσεις κατοίκων στους οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Στις 6.30 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα παρουσία των προεδρείων της ΓΕΝΟΠ και τοπικών συνδικαλιστικών σωματείων, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων. Αύριο Τρίτη στις 8 το πρωί ο κ. Ζερβός θα προσέλθει στο Δημαρχείο Πτολεμαίδας και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.
=====================================

Επενδύσεις: Ενα δισ. τον χρόνο στην Ενέργεια

Οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι (όπως είναι π.χ. η ΔΕΗ, η Ελλάκτωρ, ο Ρόκας, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΓΕΚ-Τέρνα, ο Κοπελούζος κ.ά.) αλλά και τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) διαθέτουν ήδη αρκετά MW σε εγκατεστημένη ισχύ, ενώ προωθούν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις σε όλους τους επιμέρους ενεργειακούς τομείς
Σάρκα και οστά παίρνει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας -μία δεκαετία περίπου μετά το τυπικό της άνοιγμα- καθώς εισάγονται σταδιακά στο Σύστημα οι νέες μονάδες από τη ΔΕΗ και τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, με τις συνολικές επενδύσεις να ξεπερνούν ετησίως το 1 δισ. ευρώ.

Οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι (όπως είναι π.χ. η ΔΕΗ, η Ελλάκτωρ, ο Ρόκας, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΓΕΚ-Τέρνα, ο Κοπελούζος κ.ά.) αλλά και τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) διαθέτουν ήδη αρκετά MW σε εγκατεστημένη ισχύ, ενώ προωθούν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις σε όλους τους επιμέρους ενεργειακούς τομείς στο εγγύς μέλλον με «συμμάχους» τους διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς.

Οι Ισπανοί

Την αρχή την έκανε η ισπανική Iberdrola η οποία προχώρησε στην εξαγορά της Ρόκας -της ισχυρότερης ελληνικής εταιρείας δηλαδή στην αιολική- ο Μυτιληναίος συμμάχησε με την ισπανική Endesa (η οποία όμως εξαγοράστηκε στη συνέχεια από την Enel), ενώ στη γαλλική GDF Suez βρήκε τον δικό της ισχυρό ξένο συνεταίρο ο όμιλος της ΓΕΚ-Τέρνα.

Ακόμη η Enel (σε συνεργασία με τον Κοπελούζο) απέκτησε την πρώτη άδεια -μέσω διαγωνισμού- για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο σύστημα της χώρας, ενώ παράλληλα προωθεί σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των αιολικών (μέσω και της Enel Green Power), όπου πριν από δύο μήνες περίπου εξαγόρασε τις μονάδες της Δομικής Κρήτης.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δημιούργησαν κοινή εταιρεία με την ιταλική Edison (Elpedison) όπου συμμετέχουν ακόμη οι όμιλοι της Ελλάκτωρ και της Βιοχάλκο, ενώ η Motor Oil προωθεί σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου την κατασκευή μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις της.

Η ΔΕΗ βλέπει νέους «παίκτες» (Verbund-Energa, Blue Aegean Energy, ATEL, EGL, EFT) να μπαίνουν (ή να προτίθενται να εισέλθουν) στον ανταγωνισμό -κλείνοντας επιμέρους συμφωνίες με εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες- ωστόσο η δημόσια επιχείρηση δεν... «μένει με... σταυρωμένα τα χέρια», αφού προωθεί συμμαχίες με στόχο την εξάπλωση στα Βαλκάνια, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών.

Επτά όμιλοι με χαρτοφυλάκιο πολλών... ΜW
Ρόκας-Iberdrola: Οι Ισπανοί της Iberdrola, οι οποίοι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, προωθούν τη δημιουργία μεγάλου αιολικού πάρκου (ισχύος 650-750 MW) στο Βόρειο Αιγαίο (Λέσβο, Χίο, Λήμνο) -μια επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ- το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το 2013. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 38 MW στην Αργολίδα, τριών μικρών υδροηλεκτρικών ισχύος 10MW στον Αλιάκμονα και τον Αξιό και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 MW στην Τρίπολη.

Enelco (Enel-Κοπελούζος): Η εταιρεία υλοποιεί την κατασκευή μονάδας ισχύος 447 MW στη Χαιρώνεια Βοιωτίας. Σημειώνεται ότι το περυσινό καλοκαίρι η Enel υπέγραψε συμφωνία με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και τον όμιλο Σαμαρά, για τη συμμετοχή της σε νέα αιολικά έργα, 1.400 MW σε όλη την Ελλάδα.

Ελλάκτωρ: Η τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά πάρκα διαμορφώνεται στα 86MW, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται άλλα 107 MW. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως η εγκατεστημένη ισχύς θα ανέλθει στα 180MW μέχρι τα τέλη του 2010, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης βρίσκονται ακόμη 96 MW.

Μυτιληναίος-Endesa: Στα σχέδια της διοίκησης πάντως βρίσκεται η ολοκλήρωση του εργοστασίου συμπαραγωγής 334 MW και της κατασκευής μονάδας 444 MW στον Αγιο Νικόλαο (η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός του β’ εξαμήνου του 2010). Μέχρι το 2012 αναμένεται να λειτουργήσει ακόμη μία μονάδα της Endesa ισχύος 437 MW στο Διμηνιό Βόλου.

ΓΕΚ Τέρνα - Gaz de France Suez: Ο όμιλος έχει άδεια για κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού 1 MW και για μονάδα 450 MW στον Αγιο Νεκτάριο Βοιωτίας. Το 2010 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα Ηρων ΙΙ ισχύος 435 MW στη Θήβα. Η θυγατρική του ομίλου, Τέρνα Ενεργειακή, η οποία λειτουργεί 148,6 MW εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, κατασκευάζει ακόμη 103,5 MW.

Motor Oil: Σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου έχει αποφασίσει να δημιουργήσει μονάδα ισχύος 437 MW στο διυλιστήριο στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, ενώ έχει καταθέσει μέσω της θυγατρικής (Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου) αίτηση στη ΡΑΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 440 MW στο ίδιο μέρος.

Ελλ. Πετρέλαια - Edison (Elpedison): εντός του ερχόμενου καλοκαιριού αναμένεται να λειτουργήσει μονάδα 422 MW στη Θίσβη Βοιωτίας. Ο στόχος της κοινοπραξίας είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 1.500-2.000 MW.

Ολα στο «πράσινο»

Oι ΑΠΕ το μεγάλο στοίχημα της 10ετίας

Γνωστοί (και λιγότερο γνωστοί) ξένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ (π.χ. EDF, Enercon, Gamesa, Verbund-Energa, Energiekontor, Eurus, Enova Windenergie, EOS Energy, Vendavel, Cesa-Acciona Energia, Endless Energy, Amoco/ Enron, Windwarts) αυξάνουν συνεχώς την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων τους, κυρίως στην αιολική ενέργεια, ενώ έχουν φιλόδοξα σχέδια και για την ανάπτυξη άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το 2008 στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν συνολικά μόλις 210,9 MW από ανανεώσιμες πηγές, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ στα 1.198,33 MW, όταν η Ισπανία την ίδια χρονιά εγκατέστησε 1.000 MW μόνο από μια ανανεώσιμη πηγή, τα φωτοβολταϊκά. Ακόμη από τις 8.200 αιτήσεις που κατατέθηκαν για την παραγωγή 3.500 MW φωτοβολταϊκών, μόλις 9 MW εξ αυτών εγκαταστάθηκαν την περασμένη χρονιά. Στο δεκάμηνο του 2009 μπήκαν ακόμη 200 MW στο Σύστημα από ΑΠΕ εκ των οποίων τα 142 MW αφορούν αιολικά πάρκα. Εάν πάντως κινηθούμε προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2020, τότε τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μπαίνουν στο σύστημα περίπου 1.000 MW ετησίως από τις ΑΠΕ (εκ των οποίων 700-800 MW θα είναι αιολικά).

2 δισ.

Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η συνολική ισχύς των μονάδων της να φθάσει το 1 GW σε εγκατεστημένη ισχύ μέχρι το 2014, και γι’ αυτό τον λόγο προωθεί επενδύσεις 2 δισ. ευρώ. Το 2009 ολοκλήρωσε την κατασκευή και έθεσε σε λειτουργία ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 38 MW σε κοινοπραξία με την EDF Energies Nouvelles. Ξεκίνησε επίσης την κατασκευή 9 αιολικών πάρκων σε 7 νησιά συνολικής ισχύος 35 MW, ενώ τέλος προχωράει με τη διαδικασία αδειοδότησης για διάφορα αιολικά πάρκα όπως στο Μουζάκι ισχύος 30 MW και στην Ανδρο ισχύος 120 MW.

Το 2010 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή ενός εκ των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ευρώπη, με εγκατεστημένη ισχύ 50 MW στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Ακόμη αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ευρώπη, στην Ικαρία, ο οποίος αποτελείται από ένα αιολικό πάρκο ισχύος 2,7 MW, δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 4,15 MW και ταμιευτήρες νερού που παίζουν τον ρόλο των αποθηκών ενέργειας.

Μ. Αποστόλου


===================================================

Υπερκέρδη η ΔΕΗ με μειωμένη ζήτηση
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ
Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικού το 2009 θα κυμανθεί μεταξύ 5,5% και 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία 11μήνου, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, παρά τις μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικού, τα κέρδη της ΔΕΗ αναμένεται να εκτοξευθούν, λόγω της υπερπαραγωγής ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά και της μειωμένης χρήσης των μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές στα καύσιμα αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το 11μηνο, η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, ήταν μειωμένη κατά 5,70% έναντι του 11μήνου του 2008. Τη μεγαλύτερη μείωση με περίπου 21% συνέχισαν να εμφανίζουν οι καταναλωτές υψηλής τάσης, δηλαδή οι περίπου 30 μεγάλες μεταλλουργίες και βιομηχανίες.

Η μείωση της ζήτησης στη διανομή, δηλαδή οικιακή κατανάλωση και εμπορικές χρήσεις, έτρεχε το 11μηνο με 3,65%. Η μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικού έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική κρίση. Ωστόσο και ο ήπιος καιρός επηρεάζει και αυτός την κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περσινό Νοέμβριο η μέγιστη ζήτηση στο διασυνδεμένο σύστημα καταγράφηκε στις 28 του μηνός με 8.031 μεγαβάτ και θερμοκρασία στην Αθήνα περίπου 18 βαθμούς, ενώ τον φετινό Νοέμβριο η μέγιστη ζήτηση ήταν στις 3 του μηνός με 7.822 μεγαβάτ και θερμοκρασία στην Αθήνα περίπου 15 βαθμούς.

Ωστόσο οι μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, αλλά, αντίθετα, θα τα ενισχύσουν. Ο λόγος είναι ότι, λόγω της μειωμένης ζήτησης και των αυξημένων βροχοπτώσεων, η ΔΕΗ περιόρισε τη χρήση των μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αύξησε την παραγωγή των υδροηλεκτρικών, μείωσε τις αγορές και εισαγωγές ενέργειας, ενώ αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές προς την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκε αντιστοίχως κατά 46,5% και 32,3%, η παραγωγή των υδροηλεκτρικών αυξήθηκε κατά 59,3%, ενώ στις ανταλλαγές με την Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου, το ισοζύγιο 11μήνου έδειξε καθαρές εξαγωγές 1.628.141 μεγαβατωρών, ενώ το 11μηνο του 2008 ήταν εισαγωγικό με 1.403.619 μεγαβατώρες. Συνολικά πάντως οι εισαγωγές ενέργειας από το σύνολο των διασυνδέσεων (Ιταλία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία) ήταν μειωμένες κατά 18,78%, με τις περισσότερες να πραγματοποιούνται από Βουλγαρία και ΠΓΔΜ (3.157.026 και 3.524.333 μεγαβατώρες αντιστοίχως).

Αποτελέσματα 9μήνου

Τέλος, και σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της ΔΕΗ, αυτή το 9μηνο διαμορφώθηκε σε 869 εκατομμύρια (προ φόρων) και 642 εκατομμύρια (καθαρά). Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν το τελευταίο τρίμηνο πέραν του κανονικού, καθώς για διάστημα περίπου 20 ημερών, η ΔΕΗ ανακοίνωσε μεγιστοποίηση της χρήσης νερών, καθώς, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων, στις λίμνες των υδροηλεκτρικών είχαν δημιουργηθεί μεγάλα αποθέματα νερού. *
=====================================

"Τρέχει" τους λιγνίτες ο Αρθούρος

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στις «προγραμματικές» του δηλώσεις, τόσο στη βουλή όσο και κατά τις συναντήσεις που είχε με εργαζόμενους και στελέχη, ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός είχε υπογραμμίσει ότι θα δοθεί έμφαση στην προώθηση των νέων λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Προς επίρρωση των λόγων του, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και γίνονται προσπάθειες, ώστε η προκήρυξη για τη νέα ατμοηλεκτρική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, να είναι έτοιμη ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό που είχε προσδιοριστεί από την προηγούμενη διοίκηση το κόστος του έργου θα ήταν στο 1,3 δισ. ευρώ, εφόσον δε η προκήρυξη «βγει στον αέρα» μέσα στον Ιανουάριο και τρέξουν οι διαδικασίες, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο 2014. Αυτό σημαίνει πολλαπλά οφέλη για τη ΔΕΗ, η οποία «τρέχει» να προλάβει τις εξελίξεις σε σχέση με το αυξημένο κόστος ρύπων που θα κληθεί να πληρώσει μετά το 2012. Η Πτολεμαΐδα 5 θα αντικαταστήσει παλαιάς τεχνολογίας και υψηλών εκπομπών ρύπων μονάδες στη ΔΕΗ στην περιοχή.

Ερώτημα πάντως παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη δεύτερη λιγνιτική μονάδα που σχεδιάζει η ΔΕΗ, τη Φλώρινα 2. Και αυτό διότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά της ΔΕΗ θα πρέπει το υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του γειτονικού ορυχείου της Βεύης, από το οποίο θα πρέπει να καλύπτει μέρος των αναγκών της η νέα μονάδα. Και εάν για τη ΔΕΗ τα πράγματα φαίνονται απλά, δε συμβαίνει το ίδιο για την Κομισιόν (κλιμάκιο της οποίας θα επισκεφθεί μέσα Γενάρη την Αθήνα για τα ενεργειακά) η οποία έχει αποφανθεί ότι θα πρέπει για λόγους ανταγωνισμού να αποκλειστεί άμεσα ή έμμεσα η ΔΕΗ από την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη, ώστε να ανοίξει η αγορά και ο ανταγωνισμός.

Στάση αναμονής για το θέμα τηρεί όχι μόνο η ΔΕΗ αλλά και τα ιδιωτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, στη σχετική πρόσκληση που είχε πραγματοποιήσει για τη Βεύη η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι ιδιώτες θεωρούν ότι η εκμίσθωση του ορυχείου θα πρέπει εκ των πραγμάτων να συνδυαστεί με την ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που σημαίνει πρακτικά δύο δρόμους για τη ΔΕΗ: ο πρώτος είναι να συνεργαστεί στη Φλώρινα 2 μετοχικά με ιδιώτες, αυξάνοντας την ισχύ της μονάδας ώστε να μη μειώνεται η συνολική παραγωγική ισχύς που διαθέτει η εταιρεία (η Φλώρινα 2 αντικαθιστά και αυτή παλαιά ισχύ). Ο δεύτερος δρόμος είναι να συνεχίσει με το υφιστάμενο κοίτασμα που βρίσκεται στην κατοχή της ΔΕΗ και να δρομολογήσει τη δημιουργία μονάδας με μικρότερη ισχύ η οποία για να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιεί και εισαγόμενα κάρβουνα.
=========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: