Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Θα έχουμε ρεύμα φέτος το καλοκαίρι;Οι αρμοδιότητες της Μπιρμπίλη και του Μανιάτη

Συγκεντρώθηκαν ενάντια στους δουλεμπόρους
Συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι απολυμένοι και απλήρωτοι εργάτες από τον ΑΗΣ Αμυνταίου, που δουλεύουν για τη ΔΕΗ μέσω εργολάβου. Εχοντας στο πλευρό τους το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας (ΣΕΕΝ) συγκεντρώθηκαν στην πύλη του ΑΗΣ Αμυνταίου, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των 13 απολυμένων συναδέλφων τους, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι πάνω από δύο μήνες, την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007 και την κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολάβων στη ΔΕΗ. Επίσης ζητούν από τη ΔΕΗ να πληρώνει η ίδια τους εργαζόμενους εντός 10ημέρου όταν οι εργολάβοι καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων.
Οπως τόνιζαν, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν παρόμοιες συγκεντρώσεις σε καθημερινή βάση, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Σημειώνεται, ότι κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των απεργών εργαζομένων στα έργα που έχουν δοθεί σε εργολάβο, έπεσε στο κενό χτες το πρωί η προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού.
=========================================
Σπαρτακος: "Να μην επαναληφθεί το φιάσκο της Μελίτης ΙΙ"

Θετική κρίνεται η επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβού, στην Πτολεμαϊδα, από το συνδικάτο Σπάρτακος (σωματείο παραγωγής ηλεκτρικής ενεργειας ΔΕΗ/επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενεργειας) προκειμένου να ενημερωθεί και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι αναμένουν το ίδιο να πράξει και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ''το συντομότερο δυνατόν''.

Οι εκπρόσωπου του συνδικάτου επεσήμανα στον κ. Αρθ. Ζερβό ότι ''πρέπει να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τον διαγωνισμό τις Πτολεμαΐδας V, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο της Μελίτης II. Παράλληλα θα πρέπει επιτέλους να αρθούν οι δυσκολίες και να λυθούν τα προβλήματα με την λειτουργία των Ορυχείων Βεύης και Κλειδίου προκειμένου, απρόσκοπτα, εντός του 2010 να προκηρυχθεί και η μονάδα Μελίτη II''.

Τέλος οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή του αναφέρουν ότι ''η απορία που γεννάται από την άγνοια που εξέφρασε ο πρόεδρος για το καθεστώς του δουλεμπορίου που επικρατεί σε χώρους της επιχείρησης, θα πρέπει να αποτελέσει το κίνητρο για να μετατραπεί από άγνοια, σε οριστική λύση του προβλήματος''.

Κέρδος online 31/12/2009 12:56
========================================
Οι αρμοδιότητες της Μπιρμπίλη και του Μανιάτη

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, θα έχει στις αρμοδιότητές της τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους εποπτευόμενους φορείς (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΜΗΕ, ΙΓΜΕ, ΚΑΠΕ) και το διορισμό των διοικήσεών τους.

Ο Γιάννης Μανιάτης αναλαμβάνει τις διευθύνσεις:


* πετρελαϊκής πολιτικής, εποπτείας διαχείρισης πετρελαιοειδών, εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, ενεργειακής πολιτικής (σε συναρμοδιότητα με την υπουργό), ηλεκτροπαραγωγής (σε συναρμοδιότητα με την υπουργό), πολιτικής ορυκτών πρώτων υλών, μεταλλευτικών και βιομηχανικών ορυκτών, ενεργειακών ορυκτών, λατομείων μαρμάρων και αδρανών, αλυκών, οργάνωσης, δημ. σχέσεων και διεθνών δραστηριοτήτων, ΠΣΕΑ, Ποιότητας, ΚΕΔΑΚ, τα αυτοτελή τμήματα και τις επιθεωρήσεις Μεταλλείων Β. και Ν. Ελλάδος.

Άρτεμις Σπηλιώτη



========================================
O "Kαζαμίας" της ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Θα έχουμε ρεύμα φέτος το καλοκαίρι; Θα ανοίξουν οι κλειστές ενεργειακές αγορές; Θα ακριβύνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ; Θα μπουν ιδιώτες στη λιανική του ηλεκτρισμού; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σε σχέση με τις πάντα ενδιαφέρουσες ενεργειακές αγορές προϊόντος του 2010.

Ενός χρόνου που μπαίνει με το ενδιαφέρον στο κατακόρυφο καθώς ήδη στα μέσα Γενάρη, αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κομισιόν, χωρίς ωστόσο – τουλάχιστον επισήμως – να έχει καθοριστεί η Ατζέντα, καθώς τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά. Το κλιμάκιο θα έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες όπως εκείνο που έκανε τους ελέγχους για το έλλειμμα, μόνο που θα επικεντρωθεί σε θέματα μη συμμόρφωσης της χώρας μας στις οδηγίες για τις ενεργειακές αγορές.

Ένα από αυτά είναι η μη εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία 2003/54/ΕΚ, η οποία δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στη λιανική. Δηλαδή τη δημιουργία ανεξάρτητου διαχειριστή του δικτύου διανομής, κάτι που θα επιτρέψει να φτάσει ιδιωτικό ρεύμα στα νοικοκυριά. Σε επίπεδο λιανικής στην αγορά του ηλεκτρισμού, αναμένεται εντός του 2010 να αυξηθούν οι παίκτες της αγοράς που αποσπούν πελάτες από τη ΔΕΗ στο δίκτυο μέσης τάσης (μεγάλοι εμπορικοί πελάτες). Έτσι μετά τις Verbund και Aegean Energy, μέσα στο έτος αναμένεται η δραστηριοποίηση του κοινού σχήματος ΕΛΠΕ – Edison, που θα είναι ο πρώτος προμηθευτής με δραστηριοποίηση και στην παραγωγή, με τη μονάδα της Θεσσαλονίκης αλλά και εκείνη της Θίσβης, που είναι υπό κατασκευή.

Η συγκεκριμένη μονάδα (υπό το σχήμα ΕΛΠΕ, Edison, Ελλάκτωρ, ΧΑΛΚΟΡ), μαζί με εκείνη του Ήρωνα (ΤΕΡΝΑ, Suez) αλλά και του ομίλου Μυτιληναίου, θα είναι οι τρεις νέες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα κληθούν – ελλείψει νέων μονάδων από τη ΔΕΗ – να αναλάβουν το βάρος της κάλυψης της επιπλέον ζήτησης σε ενέργεια.

Μια ζήτηση που δεν αναμένεται να φέρει ιδιαίτερους πονοκεφάλους στο ΔΕΣΜΗΕ, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό γιατί αφενός υπάρχει η προσδοκία των νέων ιδιωτικών μονάδων, αλλά επιπλέον σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν φέτος οι γεμάτοι ταμιευτήρες της ΔΕΗ, “υπόσχονται” αρκετές υδροηλεκτρικές εφεδρείες. Έτσι σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση λόγω μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής (πελάτες υψηλής τάσης), το καλοκαίρι πιθανότατα θα κυλήσει χωρίς προβλήματα.

Μέσα στο έτος, αναμένεται και η επίσημη αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ, σε σχέση με τους λιθάνθρακες, ενώ ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας διοίκησης αφορά στην έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τις νέες λιγνιτικές μονάδες. Επίσης έχει ήδη εξαγγελθεί από το νέο επικεφαλής Α. Ζερβό, η υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων μονάδων της εταιρείας στη Δ. Μακεδονία. Σε επίπεδο τιμολογίων, έχει αποκλειστεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, οποιαδήποτε αύξηση. Όχι όμως και μείωση, που θα επέφερε πιθανή εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου, που ως γνωστόν η εφαρμογή της είχε ανασταλεί για ένα χρόνο και είναι θέμα πολιτικής απόφασης η επαναφορά της ή όχι.

Τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι ιδιώτες επενδυτές, αναμένουν με ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ. Έτσι το 2010, εφόσον τελικά ψηφιστεί ο νόμος και υπάρξει ουσιαστική απεμπλοκή της διαδικασίας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, τότε θα ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση πολυάριθμων έργων, πολλών εξ αυτών μεγάλης κλίμακας. Αιολικά και φωτοβολταϊκά, θα βρεθούν στο επίκεντρο, αν και η μεγαλύτερη διείσδυση αιολικών, προϋποθέτει αύξηση των επενδύσεων και σε υδροηλεκτρικά έργα αντλιοταμίευσης. Ακόμη πιο σημαντική πάντως για την επέκταση των ΑΠΕ, είναι η επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς της ΔΕΗ καθώς και τα εξαιρετικά σημαντικά έργα διασύνδεσης των νησιών, αρχής γενομένης της Ν. Εύβοιας αλλά και των Κυκλάδων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, από επενδυτικής πλευράς, η πράσινη ενέργεια αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Εκτός όμως από τις πράσινες επενδύσεις, απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν – ίσως και άμεσα – σε σχέση με τον... “βρώμικο” λιγνίτη. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα εάν θα συμμορφωθούμε με την απόφαση της Κομισιόν που υπαγορεύει την εκχώρηση των νέων κοιτασμάτων (κυρίως αυτό αφορά στη Βεύη) σε ιδιώτες. Σημειώνεται ότι συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, καθώς η αρχική εισήγηση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, περιείχε οδυνηρές προτάσεις με αναγκάστική εκχώρηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Πιθανολογείται δε, ότι και το θέμα των λιγνιτών βρίσκεται στην ατζέντα των ελεγκτών της Κομισιόν.

Εκτός όμως από τον ηλεκτρισμό ενδιαφέρουσες εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο του φυσικού αερίου και το άνοιγμα της αγοράς. Σύντομα αναμένεται να επαναληφθεί η προσπάθεια των ιδιωτών να φέρουν υγροποιημένο αέριο εκτός ΔΕΠΑ, στο ελληνικό σύστημα. Εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν εντός του έτους για την αγορά είναι το θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με τους κώδικες αλλά και τον κανονισμό της αγοράς. Επίσης η ΔΕΠΑ έχει μπροστά της την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας με τη Gazprom, ενώ θα πρέπει επιπλέον να λυθεί το θέμα της συμφωνίας με τους Αζέρους για το αέριο που θα προμηθεύσει τον ITGI. Στο μέτωπο των αγωγών, εφόσον λυθούν οι εκκρεμότητες, αναμένονται εξελίξεις γύρω από τους αγωγούς αερίου IGB (ελληνοβουλγαρικός), τον ελληνοϊταλικό αλλά και τον αγωγό TAP (Statoil – Egl).

Όσο για την αγορά της βενζίνης, εκεί οι εξελίξεις δε θα πάψουν να εκπλήσσουν. Μετά από ένα ταραχώδες 2009, όπου η τράπουλα ξαναμοιράστηκε μετά τις ανακατατάξεις, τις αποχωρήσεις των πολυεθνικών αλλά και τα μεγάλα deals εξαγορών, το 2010 η αγορά εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι εκπλήξεις. Μόνο που με βάση αυτές τις εκτιμήσεις το “ξεκαθάρισμα” δε θα αφορά την κορυφή, αλλά τους μικρότερους παίκτες της αγοράς, κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Για όλα αυτά βέβαια με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, που σύντομα θα δώσουν – πέραν της πράσινης στροφής – πιο σαφείς κατευθύνσεις της ενεργειακής πολιτικής που προτίθενται να εφαρμόσουν.
=======================================
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Συστράτευση για το νέο εργοστάσιο

Τις ελπίδες της στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς εναποθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Μετά τους Δήμους Καμείρου και Πεταλούδων, σειρά πήρε ο Δήμος Ροδίων, ο οποίος στηρίζει το ψήφισμα που εκδόθηκε, ζητώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων, με αφορμή κυρίως τη μη παραχώρηση της έκτασης από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
Το θέμα ταλανίζει τη ροδιακή κοινωνία από το 1994 και φέτος τελεσφόρησε επιτέλους η διαδικασία ανάθεσης κατασκευής του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού στη Νότια Ρόδο.
Δυστυχώς, όμως, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στέκεται εμπόδιο στην όλη διαδικασία κατασκευής του εργοστασίου, αφού δεν έχει παραχωρήσει ακόμη την απαραίτητη έκταση και δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να βυθιστεί στο σκοτάδι τα επόμενα χρόνια όλο το νησί να είναι ολοένα μεγαλύτερος.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 30 Ιουλίου έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου και πρόκειται για την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», η οποία όμως ακόμη δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου, αφού ακόμη και το ιδιοκτησιακό βρίσκεται στον «αέρα». Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή κατασκευάστηκε το 1975, διαθέτει 11 μηχανές, οι περισσότερες πολύ παλαιές, και όπως παραδέχεται και η ΔΕΗ, αλλά και όλοι οι φορείς του νησιού, είναι πλέον στα όριά του. Την ίδια ώρα οι ενεργειακές ανάγκες της Ρόδου αυξάνονται, με τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος να πυκνώνουν, ενώ κάθε καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης ζήτησης, υπάρχει κίνδυνος για μπλακ άουτ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η συστράτευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μήπως και κάποιοι ανευθυνοϋπεύθυνοι συγκινηθούν και δώσουν λύσεις.
Οι Δήμοι Καμείρου και Πεταλούδων έκαναν την αρχή εκδίδοντας ένα ψήφισμα, το οποίο «υιοθετήθηκε» από το Δήμο Ροδίων. Στο ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στους αρμόδιους υπουργούς, στους βουλευτές του νομού μας και στο νομάρχη Δωδεκανήσου, ζητείται η άμεση, εντός δηλαδή των επόμενων ημερών, διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ ΚΕΔ και ΔΕΗ και η παραχώρηση της έκτασης για να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία κατασκευής του νέου σταθμού και η ανάκληση οποιασδήποτε ενέργειας από την ΚΕΔ που αφορά στο ιδιοκτησιακό των χώρων που άπτονται της λειτουργίας του σταθμού.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ
Νέο ραντεβού από το νέο έτος
Παρέμβαση για τις διαφορές μεταξύ ΚΕΔ και ΔΕΗ υπήρξε πριν από λίγες ημέρες και από τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Νικητιάδη, ο οποίος ανταποκρινόμενος άμεσα στη διαμαρτυρία των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδίοικησης στους Δήμους Καμείρου και Πεταλούδων, για την κωλυσιεργία της έναρξης των εργασιών, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό. Ο τελευταίος διαβεβαιώσε τον κ. Νικητιάδη ότι η αναζήτηση λύσης βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Ακολούθως ο κ. Νικητιάδης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου κ. Φωτόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία για να παραχωρήσει η ΚΕΔ ένα οικόπεδο πρέπει να το κάνει μέσα από διαδικασία διαγωνισμού. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αν η ΚΕΔ προχωρήσει στην προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για το οικοπέδο, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού, κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι πλειοδότης θα είναι η ΔΕΗ.
Έτσι αναζητείται φόρμουλα από τους νομικούς συμβούλους της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της ΔΕΗ για να παραχωρηθεί το οικόπεδο και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου. Σε ταυτόχρονη επικοινωνία που είχε ο κ. Νικητιάδης με το νομικό σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γκασούκα συμφώνησαν να συνεδριάσουν εκ νέου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μετά τις γιορτές με στόχο την εξεύρεση της ιδανικής λύσης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην κατασκευή του νέου εργοστασίου ηλεκτρισμού στη Νότια Ρόδο είπε: "Λυπάμαι διότι η απελθούσα Κυβέρνηση προχώρησε με ελαφρότητα σε ανακοίνωση παραχώρησης οικοπέδων που νομικά ήταν αδύνατον να παραχωρηθούν. Δυστυχώς αυτή ήταν ανέκαθεν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα εξευρεθεί λύση προκειμένου το συγκεκριμένο οικόπεδο να περιέλθει στη ΔΕΗ. Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τους οποίους ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις πρώτες μέρες του νέου έτους."



Τ Ο ΨΗΦΙΣΜΑ
«Υπάρχουν σκοπιμότητες»

Για σκοπιμότητα από πλευράς της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και εγκληματικές συμπεριφορές ορισμένων που υποθάλπτουν την υγεία των κατοίκων του νησιού μας και την οικονομία, κάνει λόγο το ψήφισμα των Δήμων Καμείρου, Πεταλούδων και Ροδίων, το οποίο «υιοθετήθηκε» και από την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.
«Μετά από πολυετείς αγώνες όλων των φορέων του νησιού που ξεκίνησαν από το 1994, φέτος τελεσφόρησε επιτέλους η διαδικασία ανάθεσης κατασκευής του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού στη Νότια Ρόδο. Ανάδοχος ανεδείχθη η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Α.Ε» η οποία έχει συμβατική υποχρέωση να παραδώσει το έργο μέσα σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία έγινε στις 30 Ιουλίου 2009.
Δυστυχώς η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ) δεν έχει μέχρι στιγμής παραχωρήσει την έκταση στη ΔΕΗ για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία των αδειοδοτήσεων που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας κατασκευής του σταθμού. Εκτός των άλλων ενημερωνόμαστε ότι η ίδια εταιρεία προσέφυγε εναντίον της δασικής υπηρεσίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου των παράκτιων εγκαταστάσεων και της διόδου του αγωγού καυσίμων.
Είναι γνωστά τα περιβαλλοντικά και οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο παλαιός σταθμός της ΔΕΗ στη Σορωνή. Αυτός κατασκευάστηκε το 1975, διαθέτει 11 μηχανές, οι περισσότερες πολύ παλαιές, και όπως παραδέχεται και η ΔΕΗ , αλλά και όλοι οι φορείς του νησιού, είναι πλέον στα όριά του ενώ και το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται χαρακτηρίζεται υπερκορεσμένο.
Γνωστές επίσης είναι και οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού τις οποίες καλύπτει αποκλειστικά ο ΑΗΣ Σορωνής. Η ζήτηση στο νησί αυξάνεται κάθε χρόνο , τους δε θερινούς μήνες καλύπτεται οριακά, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν οι απαραίτητες εφεδρείες. Εάν το 2010 υπάρξει έστω και οριακή αύξηση της κατανάλωσης θα έχουμε προφανώς διακοπές της ηλεκτροδότησης με ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνική ζωή αλλά και την εικόνα του νησιού ως ενός μεγάλου τουριστικού προορισμού μέσα σε μια παγκόσμια συγκυρία κρίσης και του τουρισμού.
Πιστεύουμε ότι εάν δεν υπάρχουν σκοπιμότητες σε αυτές τις ενέργειες, κάτι που δυστυχώς η πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του νησιού θεωρεί δεδομένο λόγω των μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, καθυστερήσεων και παλινωδιών, έχουμε να κάνουμε με εγκληματική συμπεριφορά ανθρώπων που με τις ενέργειές τους υποθάλπουν την οικονομία του πιο σημαντικού τουριστικού προορισμού της χώρας, την υγεία των κατοίκων του και εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα.
Ζητάμε από σας την ανάληψη όλων εκείνων των πρωτοβουλιών που θα πείσουν το Ροδιακό λαό ότι πράγματι υπάρχουν ακόμα οι άνθρωποι και οι φορείς που νοιάζονται για το νησί της Ρόδου. Πιο συγκεκριμένα ζητάμε:
1. Την άμεση, εντός δηλαδή των επόμενων ημερών, διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ ΚΕΔ και ΔΕΗ και την παραχώρηση της έκτασης για να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία κατασκευής του νέου σταθμού.
2. Την ανάκληση οποιασδήποτε ενέργειας από την ΚΕΔ που αφορά στο ιδιοκτησιακό των χώρων που άπτονται της λειτουργίας του σταθμού.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η παρέμβασή σας θα είναι και άμεση αλλά και αποτελεσματική. Για άλλη μια φορά δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε επέκταση του σημερινού σταθμού και μάλιστα ζητάμε τη βελτίωση της λειτουργίας του με απόσυρση των πιο ρυπογόνων μηχανών και την εφαρμογή και άλλων αναγκαίων μέτρων που έχουμε κατά καιρούς προτείνει».
================================================
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Σταθερή η ζήτηση

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα καταγράφεται αυτή την περίοδο η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος στο εργοστάσιο ΑΗΣ της Σορωνής.
Παρά το γεγονός ότι διανύουμε χειμερινή περίοδο, η ζήτηση παραμένει σταθερή, αφού ο «καλός» καιρός άπορεπει το «άναμμα» καλοριφέρ και air condition.
Αυτό είναι προς όφελος του εργοστασίου της Σορωνής, αφού ως γνωστόν οι μηχανές είναι πεπαλαιωμένες και τυχόν μεγάλη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να οδηγούσε σε εκτεταμένες διακοπές ή ακόμα και σε μπλακ-άουτ.
Μάλιστα, σε μια περίοδο, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ έχουν πάρει τις άδειές τους, λόγω των εορτών, αυτό μπορεί να θεωρηθεί καλή συγκυρία για το εργοστάσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εργοστασίου της Σορωνής, η μεγαλύτερη μέτρηση καταγράφεται μεταξύ 12 και 1 το μεσημέρι, καθώς επίσης και 6 έως 7 το απόγευμα, όπου η ζήτηση «αγγίζει» τα 70 με 75 μεγαβάτ και τα 100, αντίστοιχα.
Το θέμα είναι όμως πώς θα καταφέρει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου αυξάνεται η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ατμοηλεκτρικός σταθμός στη Σορωνή έχει φτάσει πλέον στα όριά του, με τις μηχανές να είναι πεπαλαιωμένες, να μην υπάρχουν εφεδρείες και το κυριότερο το προσωπικό να είναι ελάχιστο. Μόνη λύση πλέον είναι η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, αλλά όπως φαίνεται θα αργήσει πάρα πολύ, μετά και την τελευταία εμπλοκή από την πλευρά της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία δεν παραχωρεί την έκταση στη ΔΕΗ.
================================================

O φτωχός οδηγός είναι σαν τη ΔΕΗ: λερώνει και πλερώνει. Τα πρόστιμα ρύπανσης προβλέπονται για τις βιομηχανίες, είναι όμως πρωτόγνωρα για όσους έχουν την ατυχία να κυκλοφορούν με όχημα παλαιό και υψηλού κυβισμού. Δεν ξέρουμε αν νιώθει ιδιαιτέρως υπερήφανη η υπουργός Περιβάλλοντος βλέποντας τις ουρές εκείνων που όχι μόνο δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργιο αμάξι, αλλά δεν μπορούν ούτε τα τρελά τέλη να καταβάλουν. Το βέβαιον είναι ότι η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη γίνεται αποδέκτης της τελευταίας ομαδικής μούντζας του 2009.
Εντάξει, δεν ήταν δική της επινόηση η καταδικαστική κλίμακα τελών κυκλοφορίας.
Ηταν του κ. Γ. Σουφλιά, όμως η υπουργός την αποδέχτηκε και την προώθησε.

========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: