Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αποτελέσματα εκλογών στο 33ο Συνέδριο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Αποτελέσματα εκλογών στο 33ο Συνέδριο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ
Κυριακή, 17 Ιανουάριος 2010

ΠΑΡΑΤΑΞΗ-------ΨΗΦΟΙ-- ΕΔΡΕΣ
ΠΑΣΚΕ-----------131 ----14
ΔΑΚΕ -----------103 ----11
ΕΣΚ -------------27 -----3
ΣΑΔ -------------21------2
ΔΕΥ - ΔΕΗ--------12------1
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ-------4------0


========================================
Το ότι το Δημόσιο χρωστάει στο Δημόσιο είναι γνωστό και αυτό συμβαίνει σε πολλά κομμάτια της διοίκησης.
Αλλά ότι ένα υπουργείο θα χρωστούσε κάποια εκατ. ευρώ σε επιχείρηση του Δημοσίου με την οποία έχει τον ίδιο πολιτικό προϊστάμενο, αυτό όντως είναι κάτι το εντυπωσιακό!

Ακόμη και για την Ελλάδα…

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής χρωστά 32 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ, την υπό κρατικό έλεγχο επιχείρηση ηλεκτρισμού, της οποίας προϊσταται η …υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη!

Το συγκεκριμένο στοιχείο ανέδειξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος μιλώντας στην διάρκεια του 33ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Και, βεβαίως, το χρέος αυτό έρχεται από παλιά, από το πρώην ΠΕΧΩΔΕ, αφού αφορά, όπως πληροφορούμαστε, την …βερεσέ ηλεκτροδότηση των φαναριών στους δρόμους!

Ωστόσο, και μέσα σε αυτήν την δημοσιονομική κατάσταση, η ‘καυτή πατάτα’ έρχεται στα χέρια της κας Μπιρμπίλη που τυγχάνει πλέον κοινή πολιτική προϊστάμενος του υπουργείου και της ΔΕΗ, αφού το πρώην ΠΕΧΩΔΕ και ο τομέας Ενέργειας που ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν πλέον ενοποιηθεί, με την ΓΕΝΟΠ να δημοσιοποιεί πλέον το θέμα, καθώς δεν έχει δει να δρομολογείται λύση για την επιχείρηση.

Φωτόπουλος για ΑΠΕ, Φλώρινα και Αλιβέρι

Κατά τα άλλα, και ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε υπέρ της προτεραιότητας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ από την ΔΕ, επισημαίνοντας το ότι η επιχείρηση που έφτιαξε το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα έμεινε στην συνέχεια πίσω προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι η νέα μονάδα στην Φλώρινα θα πρέπει να κατασκευαστεί κατά 100% από την ΔΕΗ, ζήτησε ενίσχυση σε προσωπικό για την επιχείρηση και ίσιους όρους στην λειτουργία του ανταγωνισμού, ενώ στηλίτευσε την προοπτική να δοθούν άλλα 32 εκατ. ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στο Αλιβέρι, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί πριν από 2,5 χρόνια.

Νίκη της ΠΑΣΚΕ στην ΓΕΝΟΠ
Στο 33ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, η ΠΑΣΚΕ ενίσχυσε τις δυνάμεις της, λαμβάνοντας 131 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων συνέδρων, και 14 έδρες στην διοίκηση. Η ΔΑΚΕ έλαβε 103 ψήφους και 11 έδρες, η Αγωνιστική Συνεργασία (ΚΚΕ) 27 ψήφους και 3 έδρες, π ΣΑΔ (Συνασπισμός) 21 ψήφους και 2 έδρες, ενώ 12 ψήφους και 1 έδρα κατέλαβε η ΔΑΚΕ 2
=======================================
17/01/2010
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ρήτρα αξιοπιστίας η ρήτρα καυσίμων!Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ





Στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα εφαρμοστεί η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχε ανασταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Συνεπώς σε αυτήν τη φάση ενδεχομένως θα προκύψουν μειώσεις στα τιμολόγια, δεδομένου ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές αναφοράς.

Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν εφέτος αυξήσεις στα τιμολόγια των δημόσιων επιχειρήσεων και Οργανισμών και, φυσικά, της ΔΕΗ!
Για να δούμε, λοιπόν, αν η περιβόητη ρήτρα καυσίμων, η οποία επιβλήθηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ με υπουργική απόφαση το 2007, ώστε να συνυπολογίζεται η αυξομείωση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων στο κόστος του ρεύματος που φτάνει στον καταναλωτή, και η οποία ανεστάλη το 2009, θα έχει καλύτερα αποτελέσματα επί νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που την επανεισήγαγε. Διότι, όπως τόνιζε το ΠΑΣΟΚ συνεχώς ως αντιπολίτευση, «είναι απαράδεκτο τη ρήτρα των καυσίμων να την πληρώσει ο πολίτης καταναλωτής».
Υπενθυμίζεται ότι για τα καύσιμα, στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβανόταν επίδομα θέρμανσης σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα (δεν δόθηκε εφέτος), αλλά και πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, ακόμη και σε αυτές των διυλιστηρίων, για ορισμένη περίοδο και συγκεκριμένες περιοχές, όποτε αυτό κρινόταν αναγκαίο.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί με βάση το πρόγραμμά του για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της «μείωσης των τιμών στα τιμολόγια της ΔΕΗ με κατάργηση των αυξήσεων, που, ενώ η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ως “ρήτρα καυσίμων” ξέχασε να τις αναπροσαρμόσει προς τα κάτω όταν έπεσαν οι διεθνείς τιμές», όπως τόνιζε σε σχετική ανακοίνωση.
Πράγματι, από την 1η Ιανουαρίου 2009 το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 5,6% με την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων και παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, όπως είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε γιατί τέτοιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται, απάντησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου με καθυστέρηση 3-6 μηνών.
Ακόμα σε συνέντευξη Τύπου στις 16 Οκτωβρίου 2008 για την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε επισημάνει ότι «αυξημένο κατά 19,3% (3η υψηλότερη αύξηση στην ΕΕ) θα είναι τον φετινό χειμώνα το ''ενεργειακό καλάθι'' μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, καθώς θα κυμαίνεται από 1.500-1.614 ευρώ, ενώ πέρυσι κόστιζε από 1.127-1.226 ευρώ». Και συνέχισε:
«Η δαπάνη αυτή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας μέσης οικογένειας (θέρμανση, κίνηση, ηλεκτρισμός) ισοδυναμεί με έναν μέσο μεικτό μισθό (στοιχεία ΓΣΕΕ). Και ανεβάζει τον αριθμό των οικογενειών που βρίσκονται στα όρια της ''ενεργειακής φτώχειας'', δηλαδή δαπανούν πάνω από 10% του εισοδήματος για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, σε 1.564.225 νοικοκυριά, όσες είναι δηλαδή οι ελληνικές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ (στοιχεία ΕΣΥΕ). Συνεπώς πρακτικά, φέτος τον χειμώνα το 1/3 αυτών των νοικοκυριών, δηλαδή 523.253, δεν θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης ως όφειλαν, καθώς οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης κάνουν λόγο για παροχή του επιδόματος μόνο σε όσα νοικοκυριά έχουν ετήσιο εισόδημα έως 11.800 ευρώ».
Η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων, μαζί με την εξαγγελία για επίδομα θέρμανσης, που δεν υλοποιήθηκε, είναι μια ακόμα δοκιμασία αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης. Αναμένουμε απτά αποτελέσματα. Δηλαδή, μειώσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος…









==========================================
Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ

- Ζερβός Αρθούρος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος (Εκτελεστικό Μέλος), Λήξη θητείας του στις 15.12.2012.
- Πετρόπουλος Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Μη Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος). Λήξη θητείας του την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2010.
- Αλεξάκης Παναγιώτης, Σύμβουλος (Εκπρόσωπος της Μειοψηφίας - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος). Λήξη θητείας του στις 17.12.2012.
- Κατσουλάκος Ιωάννης, Σύμβουλος (Εκπρόσωπος της Μειοψηφίας - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος). Λήξη θητείας του στις 17.12.2012.
- Μαρινίδης Γεώργιος, Σύμβουλος (Μη Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος των Εργαζομένων). Λήξη θητείας του στις 25.2.2010.
- Μπαράτσης Απόστολος, Σύμβουλος (Εκτελεστικό Μέλος). Λήξη θητείας του την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2010.
- Νέλλας Γεώργιος, Σύμβουλος (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος). Λήξη θητείας του την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2010.
- Παναγιωτίδης Ιωάννης, Σύμβουλος (Μη Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος των Εργαζομένων). Λήξη θητείας του στις 25.2.2010.
- Παναγόπουλος Ιωάννης, Σύμβουλος (Εκπρόσωπος Ο.Κ.Ε. - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος). Λήξη θητείας του την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2010.
- Πανέτας Κωνσταντίνος, Σύμβουλος (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος). Λήξη θητείας του την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2010.
- Τσαρούχας Ιωάννης, Σύμβουλος (Μη Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος). Λήξη θητείας του την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2010.

=====================================
ΔΕΗ - Ορισμός μελών Επιτροπής Ελέγχου
Συγγραφέας Τσιβγέλη Μ.
Τους κ.κ. Παναγιώτη Αλεξάκη, Ιωάννη Κατσουλάκο και Κωνσταντίνο Πανέτα όρισε ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της ΔΕΗ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση
========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: