Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Πρόεδρος και πάλι ο κ. Ν. Φωτόπουλος.


ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Πρόεδρος και πάλι ο κ. Ν. Φωτόπουλος
Ο κ. Ν. Φωτόπουλος - όπως δείχνουν όλα - θα είναι και πάλι πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ μετά τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του 33ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της συνομοσπονδίας.

Η ΠΑΣΚΕ, παράταξη της οποίας είναι επικεφαλής ο κ. Ν. Φωτόπουλος, έλαβε 131 ψήφους και 14 έδρες, δηλαδή δυο περισσότερες έναντι των εκλογών του 2007.

Δύο έδρες έχασε η ΔΑΚΕ η οποία έλαβε 103 ψήφους και 9 έδρες (11 το 2007), η ΕΣΚ έλαβε 27 και διατήρησε τη δύναμη της στις 3 έδρες, όσες είχε το 2007. Τις δυνάμεις της διατήρησε και ΣΑΔ με 21 ψήφους και 2 έδρες, ενώ σημαντικότητα απώλεια δυνάμεων είχε η ΔΕΥ - ΔΕΗ που έλαβε 12 ψήφους και 1 έδρα έναντι των 5 που είχε λάβει το 2007.


===================================
Προσλήψεις 2.000 νέων εργαζομένων στη ΔΕΗ

Μπήκαν οι πρώτοι 80, σύμφωνα με δήλωση του Αρθ. Ζερβού, στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Πρόταση Ν. Φωτόπουλου: Να προσληφθούν άμεσα 5.000 άνεργοι και το κόστος να καλυφθεί από τα 70 εκ. € που πληρώνει η Επιχείρηση για τις υπερωρίες
Ξεμπλόκαραν οι διαδικασίες και ήδη ξεκίνησαν οι προσλήψεις στη ΔΕΗ, με την πρώτη... φουρνιά 80 εργαζομένων τις ημέρες αυτές. Θα συνεχιστούν έως ότου προσληφθούν όλοι όσοι έχουν περάσει με επιτυχία τις διαδικασίες του διαγωνισμού του 2007 που αφορά σε 2.000 νέους εργαζομένους.Τη... χαρμόσυνη είδηση μετέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στο 33ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι εργασίες του οποίου λήγουν σήμερα με την εκλογή νέας διοίκησης στο συνδικάτο.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, προχώρησε σε βαρυσήμαντη πρόταση-δήλωση από το βήμα του συνεδρίου:

Να προσληφθούν άμεσα 5.000 άτομα στη ΔΕΗ από τη στρατιά των ανέργων και το κόστος να καλυφθεί από τις υπερωρίες, ύψους 70 εκατ. ευρώ, που πληρώνει σήμερα η επιχείρηση. Ο κ. Φωτόπουλος είπε πως οι εργαζόμενοι παραιτούνται από τις υπερωρίες αυτές, για να γίνουν οι προσλήψεις.

Οι προσλήψεις του διαγωνισμού του 2007 στη ΔΕΗ, ανέφερε ο Αρθούρος Ζερβός, θα γίνουν με επιταχυνόμενες διαδικασίες, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες νέες προσλήψεις με «ευελιξία κι αξιοκρατικά κριτήρια». Ηδη ξεκινά η καταγραφή των αναγκών σε κάθε μονάδα.

Ο Νίκος Φωτόπουλος είπε πως η ΔΕΗ έχει σήμερα μόνον 22.000 εργαζομένους από 36.670 το 1994, με μέσο όρο τα 48 έτη, και πως οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση μεταξύ 20-30 ετών, στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, είναι κάτω από 250 άτομα. Πρόκειται για «έγκλημα», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σε βάρος της επιχείρησης.

Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θα δώσουν 32 εκ. € ως ρήτρα καθυστέρησης για το Αλιβέρι

Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να δώσει αποζημίωση στον ανάδοχο (ΜΕΤΚΑ) 32 εκατ. ευρώ ως ποινικές ρήτρες για την καθυστέρηση έναρξης των εργασιών κατασκευής του εργοστασίου στο Αλιβέρι. Η μονάδα έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιανουάριο εφέτος, αλλά ο ανάδοχος δεν έχει... βαρέσει ούτε σφυριά...

Την υπόθεση αυτή με τον χαρακτηρισμό «σκάνδαλο» αποκάλυψε από το βήμα του 33ου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Φωτόπουλος. Κατήγγειλε επίσης ο Νίκος Φωτόπουλος αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της ΔΕΗ: από μια σειρά ραντιέρηδες, τσαντάκηδες, αεριτζήδες, που χωρίς καμία απολύτως επένδυση και ρίσκο αποσπούν τους λιγοστούς κερδοφόρους πελάτες της ΔΕΗ, παίρνοντας το... φιλέτο των εμπορικών τιμολογίων.

ΧΑΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

=================================
ΔΕΗ: Απομακρύνθηκαν 4.400 τόνοι αμιάντου από τη Μεγαλόπολη


Πρόκεται για το μεγαλύτερο μέχρι τώρα έργο απομάκρυνσης αμιάντου στην Ελλάδα που, όπως δημοσιοποιήθηκε, ολοκληρώθηκε από την ελληνογερμανική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και περιβαλλοντικών εφαρμογών SUC Hellas.

Η SUK με σύμβαση που υπέγραψε με τη ΔΕΗ προ 4 μηνών ανέλαβε την συσκευασία, απομάκρυνση, διασυνοριακή μεταφορά και οριστική διάθεση 4.400 τόνων αμιάντου, από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη σε αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ αμιάντου στη Γερμανία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, ''η πολυπλοκότητα του έργου που προκάλεσε ανησυχίες και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και τους περιβαλλοντικούς συλλόγους, η εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τις χώρες διέλευσης και τελικού προορισμού (αφού τα φορτία αμιάντου διέσχισαν 6 ευρωπαϊκές χώρες και μια συνολική διαδρομή 3.000 χλμ), η διαρκής μέριμνα για την τήρηση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αλλά κυρίως το εξαιρετικά περιορισμένο χρονοδιάγραμμα του έργου, δεν στάθηκαν εμπόδιο στην ποιοτική και εμπρόθεσμη εκτέλεση του//.

Υπενθυμίζεται ότι η SUK πρόσφατα ολοκλήρωσε την περιβαλλοντική παρακολούθηση του έργου "αποκατάσταση του χώρου των αποθέσεων περιοχής μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ)" το οποίο διήρκησε 2 χρόνια ενώ έχει εξασφαλίσει και την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την οικεία Νομαρχία, για την εξυγίανση του οικοπέδου της πρώην ΕΛΕΝΙΤ στην Εύβοια.
=====================================
ΔΕΗ : «Σπάνε» τις αυξήσεις στα τιμολόγια σε τρία χρόνια

ΔΕΗ Μπορεί για φέτος τα τιμολόγια της ΔΕΗ να «παγώνουν» με βάση την κυβερνητική δέσμευση, δεν πρόκειται όμως να ισχύσει το ίδιο για τα χρόνια που ακολουθούν. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα οδηγούν όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, και κυρίως η «βόμβα ρύπων» ύψους 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, που περιμένει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές από το 2013 και μετά, λόγω του νέου συστήματος που έχει υιοθετήσει η Ε. Επιτροπή.

Τον αστρονομικό αυτού ύψος λογαριασμό θα κληθεί να πληρώνει κάθε έτος από τη χρονιά εκείνη η ΔΕΗ, σύμφωνα με το νέο σύστημα εμπορίας, βάση του οποίου οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα πληρώνουν για το 100% του κόστους των ρύπων που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα.

Και όπως είχε αναφέρει παλαιότερα η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, το κόστος αυτό θα επιφέρει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της τάξεως του 30% ετησίως, από το 2013 και μετά.

«Σπάνε» τις αυξήσεις σε τρεις δόσεις

Επομένως, επειδή είναι απίθανο τα τιμολόγια να αυξηθούν μεμιάς 30%, θα επιχειρηθεί να «επιμερισθούν» οι επιβαρύνσεις σε τρεις δόσεις : το 2011, το 2012 και το 2013. Και επειδή είναι σίγουρο ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί από την κυβέρνηση να «απορροφήσει» η ίδια ένα μέρος των επιβαρύνσεων αυτών, θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες κάποιες αυξήσεις τουλάχιστον 5%- 6% ετησίως, για το διάστημα 2011-2013. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν οι αυξήσεις σε παρόμοια επίπεδα, και για τα επόμενα χρόνια, από το 2014 και μετά.

«…Η θα φαλιρίσει ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια..»

Το έδαφος για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2011 και μετά, είχε προετοιμάσει με πρόσφατες δηλώσεις του και ο πρόεδρος της εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός. Το Δεκέμβριο κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη επανέλαβε την τοποθέτησή του στη Βουλή λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της επιβάρυνσης της ΔΕΗ από το 2013 με περίπου 1,3 δισ. ευρώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς με την τεράστια αυτή επιβάρυνση «ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια».

Υπενθυμίζεται ότι και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, πρόσφατα, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων από το 2011 και μετά επισημαίνοντας: “Μένουμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις για πάγωμα τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010, αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη και υπάρχει ανάγκη για ορθολογικοποίησή τους”.

Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr



==========================================
ΔΕΣΜΗΕ: Μείωση καταγράφει η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Νέα μείωση, κατά 5,56% , σημείωσε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2009, έναντι του 2008 αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης.

Η καθαρή ζήτηση του ηλεκτρικού το 2009 (δεν περιλαμβάνεται η άντληση), ανήλθε σε 52.436.456 μεγαβατώρες, έναντι 55.675.254 μεγαβατωρών το 2008, μειωμένη κατά 5,56%. Περίπου το 3% της μείωσης (2,77%), προήλθε από τους καταναλωτές υψηλής τάσης (βαρειά βιομηχανία, Αλουμίνιο της Ελλάδος, ΛΑΡΚΟ). Οι καταναλωτές αυτοί απορρόφησαν περίπου 1,54 εκατομμύρια μεγαβατώρες λιγότερες απο το 2008 (6 εκατομμύρια, έναντι 7,54 εκατομμυρίων το 2008, πτώση 20,19%).

Στο δίκτυο διανομής (μέση και χαμηλή τάση), από το οποίο τροφοδοτούνται καταναλωτές βιομηχανικοί, εμπορικοί και οικιακοί, η ζήτηση μειώθηκε κατά περίπου 1.780.000 μεγαβατώρες (43.943.828 μεγαβατώρες, έναντι 45.723.163 το 2008, πτώση 3,63%).

Αντίθετα, αυξημένη κατά 1,28% ήταν η ζήτηση των ορυχείων της ΔΕΗ. Αυτή εξηγείται από τη μειωμένη λιγνιτική παραγωγή του 2008, λόγω απεργιών καταλήψεων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κλπ.

Σε ότι αφορά στο ενεργειακό μίγμα για την κάλυψη της ζήτησης, αυξήθηκε εντυπωσιακά η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων οι οποίες προσέφεραν περίπου 5 εκατομμύρια μεγαβατώρες, έναντι περίπου 2,8 εκατομμυρίων το 2008. Επίσης, αυξημένη κατά 2,53% ήταν η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων οι οποίες κάλυψαν το 58,% της ζήτησης, ενώ μειώθηκε σημαντικά η συμμετοχή των πετρελαϊκών και των μονάδων φυσικού αερίου, η παραγωγή των οποίων μειώθηκε κατά 51,5% και 9,5% αντίστοιχα.

Ακόμη, στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών υπήρξε μείωση κατά 22% των καθαρών εισαγωγών (4.367.697 μεγαβατώρες, έναντι 5.613.967 το 2008).

Ειδικότερα, οι εισαγωγές απο Βουλγαρία, χώρα απο την οποία κυρίως εισάγει ηλεκτρικό Ελλάδα, περιορίστηκαν σε 3,4 εκατομμύρια, μεγαβατώρες, έναντι 4,6 εκατομμυρπιων το 2008, ενω σημαντικές εισαγωγές έγιναν για πρώτη φορά και απο την ΠΓΔΜ, ύψους 3,8 εκατομμυρίων μεγαβατωρών. Η περίσσεια ενέργειας στις βόρειες διασυνδέσεις, έδωσε την ευκαιρία για σημαντικές εξαγωγές στην Ιταλία, μέσω του υποβρύχιου καλωδίου οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 2,2 εκατομμύρια μεγαβατώρες. Ετσι το 2009 η διασύνδεση αυτή χρησιμοοποιήθηκε κυρίως για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ιταλία, ενώ πέρυσι συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Η συγκυρία του 2009, δηλαδή μειωμένη ζήτηση και υποκατάσταση φυσικού αερίου και πετρελαίου απο τα υδροηλεκτρικά, όπως είναι φυσικό επιδρά απόλυτα θετικά στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, που είναι ο κύριος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ηδη το 9μηνο του 2009, η ΔΕΗ εμφάνισε κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 1,37 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το ΕΒΙΤDA του έτους, θα ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ.

========================================
- Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 33ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Την ανάγκη να αλλάξει δραστικά η πολιτική του υπουργείου και της ΔΕΗ σε σχέση με αυτή που ακολουθήθηκε έως σήμερα και να προχωρήσει η ΔΕΗ στη συστηματική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του 33ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το τριήμερο 15, 16, 17 Ιανουαρίου 2010.



Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κάλεσε ακόμη τους παριστάμενους Γιάννη Μανιάτη και Αρ.Ζερβό, υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και πρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο της ΔΕΗ αντίστοιχα, να βάλουν τέρμα στα «στημένα παιχνίδια σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού» ενώ χαρακτήρισε έγκλημα τη σταδιακή μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ στη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων.



Το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τίμησαν με την παρουσία τους οι υπουργοί Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης , Παιδείας Ευη Χριστοφιλοπούλου, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ.Νιώτης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α.Αθανασιάδης, Γ.Βλατης, Χρ.Πρωτόπαππας και Οδ.Κωνσταντινόπουλος, του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζης και του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης. Παρέστησαν ακόμη οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Κ.Ασκούνης, της ΝΔ Μ,Γιαννάκης, του ΛΑΟΣ Ε.Ντόλη, και των Οικολόγων-Πράσινων Γρ.Μαλτέζος -οι οποίοι και κατέθεσαν τις απόψεις των κομμάτων τους για τα ζητήματα της Ενέργειας και της ΔΕΗ ειδικότερα - ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ.Πολυζωγοπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ.Αλαβάνος και οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ WWF Ελλάς και Greenpeace.



Επίσης, παραβρέθηκαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεκάδες πρόεδροι Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, αποστολές από τα συνδικάτα εργαζομένων στην Ενέργεια της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Κύπρου καθώς και οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης.

Πριν την έναρξη των εργασιών έγινε προβολή ενός 15λεπτου βίντεο με τη δράση και τους αγώνες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά την τελευταία τριετία, που μεσολάβησε από το προηγούμενο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας (31ο - Ιανουάριος 2007) .



Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος χαιρέτησε το 33ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τους αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ, τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας θα είναι σκληρές» ενώ διευκρίνισε ότι ο διάλογος για τη νέα ΣΣΕ αφορά και τους ανέργους. Όσον αφορά το ασφαλιστικό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι η συζήτηση θα γίνει είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , είτε στους δρόμους .



Απευθυνόμενος στο συνέδριο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γ.Μανιάτης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ «είναι στρατηγικοί σύμμαχοι του υπουργείου» και πως «η κυβέρνηση θα στηρίξει αποφασιστικά τη ΔΕΗ, με άρση των στρεβλώσεων στην αγορά και επιβολή κανόνων υγιούς ανταγωνισμού». Υπογράμμισε ακόμη ότι « δεν υπάρχει καμία σκέψη απαξίωσης του ορυκτού της χώρας μας, του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη» ενώ τόνισε ότι «άμεσα θα προκηρυχθεί η Μονάδα Πτολεμαΐδα V και σύντομα και η Μονάδα Μελίτη ΙΙ, ενώ θα συσταθεί η Επιτροπή Ανάθεσης Βεύης.»

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κουτρουμάνης επισήμανε ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα «προχωράμε στην υλοποίηση αυτών που είχαμε πει όπως για το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης» ενώ τόνισε ότι το ΤΑΥΤΕΚΩ (στο οποίο ανήκουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ) χρειάζεται ενίσχυση.



Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επισήμανε ότι «ο λιγνίτης θα παραμείνει το "εθνικό καύσιμο" και η "μεγάλη ασπίδα" της χώρας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού» ενώ τόνισε ότι «στον ενεργειακό σχεδιασμό που ήδη ξεκινήσαμε να χαράσσουμε θα πρέπει με τόλμη να αντιμετωπίσουμε τη "μεγάλη πρόκληση" για σημαντική αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων Υδροηλεκτρικών έργων». Ακόμη τόνισε ότι «όλες οι προσλήψεις γίνονται σύμφωνα με το Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού της ΔΕΗ» και πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την επιτάχυνση των προσλήψεων και όλων των άλλων εργαζομένων που έχουν περάσει με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία ενώ σύντομα «θα ξεκινήσουμε την καταγραφή των αναγκών όλων των Μονάδων μας για νέες πρόσθετες προσλήψεις.». Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε επίσης ότι θα εργαστεί ώστε «μαζί, οι κοινωνικοί εταίροι -Πολιτεία, τοπικές κοινωνίες, ηγεσία της Επιχείρησης και εργαζόμενοι- να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξής της ΔΕΗ». Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή της ομιλίας του κ Αρ. Ζερβού, η οποία και καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους, πως όταν η ΔΕΗ πάψει να είναι δημόσια εκείνος θα αποχωρήσει. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεσμεύτηκε ότι θα μπει τέλος στην απαράδεκτη τακτική των εργολάβων και προμηθευτών της ΔΕΗ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « με προσωπική μου εντολή θα γίνει επαναξιολόγηση των ρυθμίσεων που αφορούν στη τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας εκ μέρους των εργολάβων της Επιχείρησης».
=======================================


Στήριξη ΓΕΝΟΠ στις ανανεώσιμες πρωτοβουλίες της ΔΕΗ

Με τη στήριξη της ΓΕΝΟΠ «πρασινίζει» τη ΔΕΗ η νέα της διοίκηση.
Οπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού και του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου στο συνέδριο της συνδικαλιστικής οργάνωσης, η αναπτυξιακή προοπτική της ΔΕΗ θα στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνει η νέα διοίκηση. «Και πρώτα και πάνω απ' όλα η συστηματική και άμεση ανάπτυξη της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, τομέας στον οποίο επίσης, για την εξυπηρέτηση των ιδιωτών, μείναμε δραματικά πίσω».

Με τις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο, τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Μανιάτης όσο και ο Αρθούρος Ζερβός επιβεβαίωσαν ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, με έλεγχο του 51% των μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο. Αναφορικά με το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «ο λιγνίτης θα εξακολουθεί να κατέχει τη δική του θέση στο μίγμα καυσίμου της χώρας και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν τα ήδη ανοιχτά λιγνιτικά πεδία, επενδύοντας σε νέες σύγχρονες Μονάδες Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας σε αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, θα προχωρήσει σύντομα η κατάρτιση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, στον οποίο ρόλο θα έχει και ο λιγνίτης, ενώ τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι η ανανέωση του προσωπικού, οι επενδύσεις και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι οι τομείς που θα προσφέρουν πλεονεκτήματα στην επιχείρηση.
===============================
Χρωστούμενα
«Φέσι» ύψους 34 εκατ. ευρώ έχει φορέσει στη ΔΕΗ το υπουργείο στο οποίο προΐσταται η Τίνα Μπιρμπίλη, από απλήρωτους λογαριασμούς. Το αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, από το βήμα του 33ου συνεδρίου, καλώντας την κυρία Μπιρμπίλη να τα εξοφλήσει. Για την ιστορία: Πρόκειται για χρέη του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ που «φορτώθηκε» το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής. Συνολικά, το Δημόσιο χρωστάει στη ΔΕΗ από τις «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» 3 δισ. ευρώ. Μετά λέμε γιατί ακριβαίνει κάθε τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα. Χ.Α.

==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: