Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας Από σήμερα, ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες.

Καταψήφισε πρόταση για απεργία στις 10 Φλεβάρη

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων απαιτεί πάλη για έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα Ενέργειας τόνισε η «Αγωνιστική Συνεργασία», παρεμβαίνοντας στο 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας
Τα χαρακτηριστικά της συναίνεσης και της υποταγής διέκριναν τις όποιες τοποθετήσεις των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, στο 33ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ. Ενα Συνέδριο που με ευθύνη της πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - σημαδεύτηκε από νοθεία και τις άδειες καρέκλες, δείχνοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση εκείνων των συσχετισμών που τους επιτρέπει να υπονομεύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να διευκολύνουν το πέρασμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι τρεις παρατάξεις της πλειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση που έθεσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία», στο Συνέδριο για την κήρυξη απεργίας στις 10 Φλεβάρη.

Από τη μεριά της, η «Αγωνιστική Συνεργασία» ανέδειξε τις επιπτώσεις της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πολιτική που έχει οδηγήσει στο χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας με την ταυτόχρονη επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας (εργολαβίες, «ενοικιαζόμενοι» κλπ.) στη ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή εξαναγκάζει τα λαϊκά νοικοκυριά να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους λογαριασμούς. Οι ταξικές δυνάμεις επισήμαναν ότι ο αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική συνδέεται με την πάλη για έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα Ενέργειας, που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» αναφέρθηκαν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Στάθηκαν στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, τη νέα φορολογική επιβάρυνση, τη σκληρή πολιτική εισοδηματικής λιτότητας και άλλα. Υπογράμμισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα τους και συντονισμού της δράσης τους με το σύνολο των εργαζομένων. Να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Στις όποιες τοποθετήσεις έγιναν από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας κυριάρχησε η λογική του «κοινωνικού εταιρισμού». Αποδέχονται πλήρως τη λογική του ανταγωνισμού και της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Το μόνο που ζητάνε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις - και τη σημερινή - είναι να εξασφαλίσουν για τη ΔΕΗ ίσους όρους ανταγωνισμού με τις άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, σαν να είναι οι ίδιοι μανατζαραίοι της επιχείρησης
========================================
5,5% λιτότητα και στην κατανάλωση ρεύματος

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ
Η αντιστροφή της τάσης στη ζήτηση ηλεκτρικού έγινε εμφανής από τους τελευταίους μήνες του 2008, όταν άρχισε να διαφαίνεται η κρίση στην Ελλάδα, οπότε σχεδόν αυτόματα ανακόπηκε η αύξηση της ζήτησης.
Ετσι, στο σύνολο του 2008, η καθαρή ζήτηση αυξήθηκε μόνο κατά 0,49% έναντι του 2007, όταν την περίοδο 1985-2003, για παράδειγμα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν 4%.

Ωστόσο η πτώση της κατανάλωσης δεν δείχνει να επηρεάζει τα αποτελέσματα της ΔΕΗ. Οπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος, η μειωμένη ζήτηση περιόρισε τη χρήση των μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των καυσίμων και την υψηλή υδραυλικότητα, έριξαν πολύ την οριακή τιμή (χονδρική). Ετσι, ακόμη και το ηλεκτρικό που αγοράζει η ΔΕΗ από τους ιδιώτες έχει τιμή που κυμαίνεται στα επίπεδα των 28-35 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, ενώ πουλιέται στη διπλάσια τιμή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Με τα δεδομένα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1,6 δισ. ευρώ.

Η καθαρή ζήτηση του ηλεκτρικού το 2009 ανήλθε σε 52.436.456 μεγαβατώρες, έναντι 55.675.254 μεγαβατωρών το 2008, (-5,56%). Η υψηλή τάση (βαριές βιομηχανίες, το «Αλουμίνιο» και η ΛΑΡΚΟ) κατανάλωσαν περίπου 1,54 εκατομμύρια μεγαβατώρες λιγότερες από το 2008 (20,19%). Στη μέση και χαμηλή τάση, (εμπορικοί και οικιακοί καταναλωτές), η ζήτηση είχε πτώση 3,63%.

Μ.Κα.
=====================================
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας Από σήμερα, ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες.

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στόχος της ΓΣΕΕ θεωρείται η εφάπαξ αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 800 ευρώ, από 739 που είναι σήμερα και χαμηλότερες αυξήσεις σε όσους λαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς.

Αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού αναμένεται να αντιπροτείνει ο ΣΕΒ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ
==========================================
Μέθοδος πυρηνικής σύντηξης υπόσχεται ηλεκτρική ενέργεια

Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ένα μεγάλο βήμα στο τομέα της πυρηνικής σύντηξης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τη σύγκρουση υδρογόνου και βορίου είναι δυνατόν να προκύψει «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιείται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριδας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που αναπτύσσουν μπορεί να δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων, μέσα στην επόμενη δεκαετία η μέθοδος τους θα μπορεί να παράγει με ασφάλεια και πολύ χαμηλό κόστος ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς φυσικά να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν άτομα υδρογόνου και βορίου σε έναν επιταχυντή ο οποίος οδηγεί τα άτομα των δύο στοιχείων σε σύγκρουση με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες.

Στα πειράματα που έχουν μέχρι σήμερα, η σύγκρουση των δύο στοιχείων παράγει πυρήνες ηλίου οι οποίοι επίσης κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η κίνηση των πυρήνων του ηλίου στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Το μόνο υποπροϊόν που παράγεται από αυτή τη σύντηξη είναι το γνωστό αέριο ηλίου που χρησιμοποιείται στα μπαλόνια, το οποίο δεν είναι τοξικό ή ραδιενεργό.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να διαπιστωθεί η χρησιμότητα της νέας μεθόδου, όμως οι ερευνητές θεωρούν ότι μέσα στη δεκαετία που διανύουμε θα έχει ολοκληρωθεί.
===================================
Συμβούλια Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Σεβίλλη

Στις 14-17 Ιανουαρίου διεξήχθησαν τα άτυπα Συμβούλια Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανικής Προεδρίας.

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση του.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στις 14 και 15 Ιανουαρίου ήταν:

-Το περιεχόμενο του Σχεδίου Δράσης 2010-2014 το οποίο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ισπανικής Προεδρίας, πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 12ης Μαρτίου και να επικυρωθεί από την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής.

Το εν λόγω Σχέδιο, αποτελεί συνέχεια της 2ης αναθεώρησης της ενεργειακής στρατηγικής της Ε.Ε. (Νοέμβριος 2008) λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των ΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη (Δεκ. 2009).

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

Το Σχέδιο Δράσης 2010-2014, που είναι σημαντικό για την Ελλάδα, κάνει λόγο για την αυξανόμενη σημασία των διασυνδέσεων, ως στοιχείο τόσο της ασφάλειας εφοδιασμού όσο και της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Παρουσιάζει δυνατότητες αναβάθμισης της χώρας μας μέσω των διασυνδέσεων με χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης όσο και, μέσω γειτονικών Κ-Μ, με τις αγορές της Κ. Ευρώπης, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

-Ειδική συζήτηση έγινε για την ανάγκη επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες όπου αναπτύχθηκαν τα χαρακτηριστικά του SET-Plan (Strategy Energy and Technology Plan) ως ένα βασικό μέσο για τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στο άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος στις 16 και 17 Ιανουαρίου συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα :

-Αναλύθηκε η κατάσταση που διαμορφώθηκε παγκοσμίως, μετά το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης και η στρατηγική που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της Ε.Ε. στο συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό ήταν και το πλέον σημαντικό θέμα που απασχόλησε τους Υπουργούς.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών για τους στόχους (όροι, δυνατότητες και προϋποθέσεις για την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών από 20% σε 30%) και τις απαραίτητες προσπάθειες, στρατηγική και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να υπάρξει νομικά δεσμευτική συνθήκη στην επόμενη διάσκεψη, σε ένα περίπου χρόνο στο Μεξικό.

Στην παρέμβασή της, η Υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, υπογράμμισε ότι η μετάβαση σε ένα πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών δεν αφορά αποκλειστικά τη μετά Κοπεγχάγη εποχή αλλά συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη να οδηγηθούμε σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της δύσκολης οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους πιο φιλόδοξους στόχους όχι ως πρόβλημα, αλλά ως ευκαιρία για τις απαιτούμενες αλλαγές, ώστε να δοθεί μια αποτελεσματική διέξοδος από την οικονομική κρίση μέσω της πράσινης ανάπτυξης.

Η κ.Τίνα Μπιρμπίλη επεσήμανε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες, οι συνεννοήσεις και η συνεργασία με τρίτες χώρες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις φτωχές χώρες της Αφρικής, καθώς και τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου με τις οποίες η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις και σημειώνοντας την ειδική σημασία που θα πρέπει να καταβληθεί ώστε να πεισθεί η Κίνα.

Επίσης, τονίστηκε από την κ. Μπιρμπίλη ο θετικός ρόλος που θα μπορούσαν να έχουν οι ΜΚΟ ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες για την προώθηση δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσω και του πακέτου ταχείας χρηματοδότησης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μπιρμπίλη, τέλος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Ε.Ε. οφείλει να αποδεικνύει στην πράξη τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στην διαμόρφωση της παγκόσμιας δράσης για την κλιματική αλλαγή, απορρίπτοντας αν απαιτείται προτάσεις συμφωνίας που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει.

-Τέλος, συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές θέσεις σχετικά με το επικείμενη διεθνή υπουργική συνάντηση στο πλαίσιο της UNEP στο Μπαλί (24-26 Φεβρ. 2010) που αφορά θέματα παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, πράσινης ανάπτυξης και βιοποικιλότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: