Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας που έχει επιβάλλει η ΔΕΗ.


ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε.

ΠΑΣΚΕ/ΔΕΗ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

=====================================
ΟΡΥΧΕΙΟ ΔΕΗ - ΚΟΖΑΝΗ
Τραυματίστηκαν δύο οδηγοί

Τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας καταγγέλλει το τοπικό Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια

Δύο εργάτες τραυματίστηκαν χτες στις 4.30 τα ξημερώματα στο χώρο του Ορυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ, στην Κοζάνη, όταν ανατράπηκε το όχημα μεταφοράς καυσίμων στο οποίο επέβαιναν. Οι τραυματίες, οδηγός και συνοδηγός του οχήματος, δουλεύουν με 8μηνη και 2μηνη σύμβαση αντίστοιχα. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι και το νέο «ατύχημα» είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας που έχει επιβάλλει η ΔΕΗ. Το εν λόγω όχημα αποτελεί ιδιοκατασκευή της ΔΕΗ ΑΕ, δηλαδή μετατροπή οχήματος UNIMOG σε όχημα μεταφοράς καυσίμων με την προσθήκη βυτίου. Μάλιστα σχολιάζουν πως είναι αφελής όποιος ρωτήσει αν το συγκεκριμένο όχημα έχει άδεια, αν πέρασε ΚΤΕΟ, αν πληροί έστω και τις ελάχιστες ή στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας για τους εργαζόμενους που το οδηγούν. «Το όχημα αυτό, και πολλά άλλα, είναι «χάρος με άδεια κυκλοφορίας από την ΔΕΗ ΑΕ» και βγαίνει παγανιά καθημερινά στα στρατόπεδα εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ. Ενίοτε δε, θερίζει με το δρεπάνι του».

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Εχουν τεράστιες ευθύνες τόσο η ΔΕΗ ΑΕ όσο και κυβερνήσεις του κεφαλαίου για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ του ΛΚΔΜ. Εκθέτουν καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους στα ορυχεία, όταν επιτρέπουν να κυκλοφορούν ακατάλληλα οχήματα χωρίς τους ανάλογους ελέγχους ΚΤΕΟ κλπ σε ακατάλληλους δρόμους και οδηγούς με εξοντωτικά ωράρια (10-12 ώρες).

Η εμπειρία του ΣΕΕΕΝ λέει πως τέτοια φαινόμενα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, υψηλής ανεργίας, έντονου ανταγωνισμού και κυριαρχίας της "απελευθερωμένης αγοράς" θα εντείνονται, τις συνέπειες θα τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και με τη ζωή τους. Τα θύματα της εργατικής τάξης στο βωμό του κέρδους των επιχειρήσεων στη βιομηχανία, στην οικοδομή, στα ναυπηγία και στα στρατόπεδα εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ πρέπει να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα.

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να προστατέψουν τη ζωή τους, να βάλουν φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει τους εργάτες σαν αναλώσιμο υλικό, να οργανωθούν στο συνδικάτο τους, να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ και με την ενίσχυση του ταξικού πόλου να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στα συνδικάτα και στην κοινωνία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η πορεία της συνεχούς χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη».
==================================
Αυξήσεις τιμών ηλεκτρικού ρεύματος
Της Μαρκελας Σταματη*

Κύριο μέλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) ήταν έως τώρα η τήρηση των τιμών χαμηλών και η προστασία έτσι του κυρίαρχου ρόλου της στην ελληνική επικράτεια, ένας στόχος πια ασυμβίβαστος με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που ισχύουν αναγκαστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με αυτούς, κάθε κράτος πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου και νέες εταιρείες να μπορούν να πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές που θα είναι ανταγωνιστικές και θα τους επιτρέπουν να επιβιώσουν καλύπτοντας τα έξοδά τους και εξασφαλίζοντας ορισμένο κέρδος. Παρά τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο που θέτει τους κανόνες για την ηλεκτρική ενέργεια, τα πάσης φύσεως τιμολόγια, με βάση τα οποία η ΔΕΗ εισπράττει τίμημα για την παροχή των υπηρεσιών της από τους καταναλωτές, δεν ισχύουν χωρίς προηγούμενη κρατική έγκριση.

Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν τα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένους πελάτες, τους λεγόμενους «επιλέγοντες πελάτες» (όλοι οι καταναλωτές, τόσο οι βιομηχανικοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος όπως εργοστάσια όσο και οι μικροί καταναλωτές που χρησιμοποιούν την ενέργεια για οικιακή μόνο χρήση). Εδώ η ΔΕΗ μπορεί να εφαρμόζει ή να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς προηγούμενο κρατικό έλεγχο, ύστερα από συμφωνία με τους καταναλωτές, και οι τελευταίοι μπορούν να επιλέξουν αν θα προχωρήσουν σε σύμβαση με τη ΔΕΗ ή με κάποιον άλλο προμηθευτή.

Παρ' όλα αυτά η ΔΕΗ εξακολουθεί αντίθετα προς τις διατάξεις του νόμου να εφαρμόζει τα τιμολόγιά της ύστερα από κρατική έγκριση σε αντίθεση με τους εθνικούς αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ελλάδας. Ερώτημα γεννάται σε αυτήν την περίπτωση, εάν οι καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν την αύξηση των τιμών του ρεύματος ή εάν μπορούν να εναντιωθούν σε αυτήν με το επιχείρημα ότι δεν είναι δικαιολογημένη. Από τη μια οι αυξήσεις θα είναι αναμενόμενες στο άμεσο μέλλον και ως έναν βαθμό δικαιολογημένες για τις προς το παρόν χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους μικρούς καταναλωτές στην Ελλάδα, λόγω της αποσύνδεσης της ΔΕΗ από την κρατική εποπτεία που κρατάει χαμηλό το επίπεδο συγκεκριμένων τιμών και αποτρέπει την είσοδο ανταγωνιστών στην αγορά. Από την άλλη οι ανέλεγκτα και μονομερώς επιβαλλόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια από νυν και μελλοντικές εταιρείες ενέργειας θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις με τους καταναλωτές.

Σε περίπτωση διαφορών λοιπόν, θα μπορούν, ελλείψει του προγενέστερου ελέγχου από το κράτος, τα ελληνικά δικαστήρια και η Αρχή Ανταγωνισμού να ελέγχουν τις τιμές πώλησης του ρεύματος. Τέτοιες υποθέσεις απασχολούν ήδη σε άλλες χώρες επιχειρήσεις ενέργειας, ενώσεις καταναλωτών καθώς και δικαστικές αρχές. Παρόμοιος έλεγχος μπορεί να γίνει και στη χώρα μας με βάση τις διατάξεις του ελληνικού Δικαίου. Εως την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να πληρώνει το επιπλέον ποσό της αύξησης, ενώ η εταιρεία ενέργειας φέρει το βάρος να αποδείξει ότι η νέα τιμή είναι δικαιολογημένη. Ηδη η ΔΕΗ έχει στραφεί με αγωγή της κατά της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Λάρκο διεκδικώντας μη καταβληθέντα ποσά για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατός ο έλεγχος από τα δικαστήρια του τρόπου καθορισμού των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, που πρέπει να αντιστοιχούν πλέον σε τιμές ικανές να ισχύουν σε συνθήκες ανταγωνισμού και δικαιολογημένες με βάση τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.

*Διδάκτωρ του Freie Universitat Berlin, συνεργάζεται με τη δικηγορική εταιρεία Rokas & Associates (m.stamati@rokas.com).
====================================
«Παρέλαση» μεγαλοεπιχειρηματιών
Με τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο συναντήθηκε προχτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από δικό του αίτημα για να συζητήσουν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος», τα οποία δεν μπήκε κανείς στον κόπο να τα αποσαφηνίσει.

Τέτοια «παρέλαση» επιχειρηματιών δεν έχει προηγηθεί σε κανένα υπουργείο, αφού το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει για «υποθέσεις τους», οι Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος, Περιστέρης, είτε μετά από δικό τους αίτημα, είτε στο πλαίσιο των επαφών της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη με επιχειρηματικούς παράγοντες.

Τι σου κάνει αυτή η «προστασία του περιβάλλοντος» με μπόλικη «πράσινη ανάπτυξη» και λαχταριστά «μεζεδάκια» υπέρ της τόνωσης της «αγοράς». Πιο σιγά ρε παιδιά, μη μας σώσετε όλοι μαζί. Ενας, ένας και με τη σειρά.

Αλλά εκεί είναι τα λεφτά. Στις χρυσοπληρωμένες ΑΠΕ, τις οποίες πρωτοξεκίνησε στην Ευρώπη η δημόσια ΔΕΗ για να τα παρατήσει, καθώς το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου έβλεπε μπροστά και είχε βάλει από πολύ παλιά στο παιχνίδι το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Διότι αυτός ο τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά - κατά τους πρασινογάλαζους κυβερνώντες - αν δεν βάλουν το λαό να πληρώνει πανάκριβα τον αέρα που αναπνέει, το νερό που πίνει και το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τη δική του γη και τον άνεμο...
================================================


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

Γιώργος Κάτανας

Δεν υπάρχουν σχόλια: