Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο της οικονομικής ρευστότητας,με έμφαση στη μείωση της αγοραστικής δύναμης

==============================================
ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΙΓΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ.
Ως πότε θα είναι η ζωή των εργαζόμενων στα χέρια της τύχης;

Ακατάλληλος και πεπαλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για κάθε είδους εργασία στους χώρους της ΔΕΗ, είχε σαν αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά την πρόκληση εργατικού ατυχήματος χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί. Η κατάσταση όμως του οχήματος (βυτίο πετρελαίου), που υπέστη το ατύχημα, αποδεικνύει ότι από θαύμα για μία ακόμα φορά δε θρηνήσαμε θύματα.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, όχημα unimog φορτωμένο με βυτίο πετρελαίου ντεραπάρισε στο Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, με αποτέλεσμα το βαρύ όχημα, να μετατραπεί σε μία μάζα σιδερικών, ενώ οι δύο επιβαίνοντες οχταμηνίτες εργαζόμενοι να γλιτώσουν τον τραυματισμό την τελευταία στιγμή.

Ο κώδωνας του κινδύνου κρούει συνεχώς, αλλά δυστυχώς τα ώτα των μη ακουόντων υπευθύνων δε νοούν να δεχθούν τα μηνύματα που στέλνουν οι εργαζόμενοι και που ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παλεύει καθημερινά για να τα αναδείξει και να τα επιλύσει.

Επαναλαμβάνουμε ότι : την επόμενη φορά, ίσως η τύχη δε φανεί τόσο ευνοϊκή μαζί μας. Ας μη την προκαλούμε απροκάλυπτα. Η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού δεν θα πρέπει να φαντάζει πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση απέναντι στον κάθε ένα εργαζόμενο για να μπορεί, με ασφάλεια, να επιτελεί το πολύτιμο έργο του.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απαιτεί, να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την προμήθεια εννέα βυτίων πετρελαίου.

Γραφείο Τύπου
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


=================================================
Μόλις 1 μεγαβάτ επιπλέον τον Δεκέμβριο...

ΑΠΕ, όπως λέμε ...χελώνες!

26/01/2010 23:59
Εκτύπωση Αποστολή Μικρότερη γραμματοσειρά Μεγαλύτερη γραμματοσειρά Αρχικό μέγεθος γραμματοσειράς Επιλέξτε τόπο κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστείτε την είδηση . Η ...ιστορία θα γράψει ότι το 2009 ήταν η καλύτερη ιστορικά χρονιά για την “πράσινη ενέργεια” , υπό την έννοια ότι στο κλείσιμό της έργα συνολικής ισχύος 1.126 μεγαβάτ από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) βρίσκονται σε εμπορική λειτουργία στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πρόκειται, δηλαδή, για ισχύ κατά 208 μεγαβάτ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι.
Ωστόσο, αυτή η επίδοση αντιστοιχεί μόλις στο 1/5 του ρυθμού που εκτιμάται ότι πρέπει να έχουμε κάθε χρόνο για να φτάσουμε να καλύπτουν οι ΑΠΕ το 40% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Επιπλέον, στο τελευταίο δίμηνο της χρονιάς, η διείσδυση των ΑΠΕ είναι απογοητευτική, καθώς μόλις 2 μεγαβάτ είχαν προστεθεί τον Νοέμβριο ενώ μόλις 1 μεγαβάτ προστέθηκε τον Δεκέμβριο!
Αν εξαιρέσει κανείς τα φωτοβολταϊκά, όπου τα μεγέθη παραμένουν έτσι κι αλλιώς μικρά και όπου η εγκατεστημένη ισχύς μέσα στην χρονιά τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 46 μεγαβάτ, και η παραγωγή ενέργειας εννιαπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 45.000 μεγαβατώρες, η εικόνα παραμένει προβληματική για τις ΑΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αιολική ενέργεια, απο το Δεκέμβριο του 2008 μέχρι το Δεκέμβριο του 2009, προστέθηκαν μονάδες ισχύος μόλις 126 μεγαβάτ (916,61 MW έναντι 791 MW), δηλαδή λιγότερα και από την προηγούμενη χρονιά όταν είχαν προστεθεί 154 μεγαβάτα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην κατηγορία αυτή ήταν το 2009 1.908.250 μεγαβατώρες, έναντι 1.661.220 μεγαβατωρών το 2008 (+14,87%).
Στα μικρά υδροηλεκτρικά (ισχύος κάτω των 10 MW), η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 24,6 MW (182,61 MW έναντι 158 MW το 2008, +15,5%), αλλά η παραγωγή σχεδόν διπλασιάστηκε ανερχόμενη σε 657.169 μεγαβατώρες, καθώς συνέβαλαν σε αυτό οι καιρικές συνθήκες.
Στασιμότητα υπήρξε στην παραγωγή απο βιοαέριο και βιομάζα, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς το Δεκέμβριο του 2009 ήταν 40,80 MW έναντι 39,4 MW to 2008, και η παραγωγή 181.893 μεγαβατώρες, έναντι 176.698 την προηγούμενη χρονιά.
Πρόοδος καταγράφηκε και στην παραγωγή ηλεκτρισμού απο μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας, από τις οποίες η παραγωγή ηλεκτρικού ανήλθε σε 144.122 μεγαβατώρες, έναντι 34.792 μεγαβατωρών έναν χρόνο νωρίτερα.
Όλα αυτά όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, του Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού, μόνο στο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.180 μεγαβάτ διαθέτουν άδεια εγκατάστασης, αλλά η κατασκευή τους δεν έχει προχωρήσει ακόμη, ενώ άλλα έργα 327 μεγαβάτ διαθέτουν εμπορική σύμβαση αλλα δεν λειτουργούν, είτε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων είτε γιατί ...κάποιοι επενδυτές τα έχουν παρατήσει!
Το παρήγορο είναι ότι μονάδες ΑΠΕ ισχύος 165 μεγαβάτ, βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, πρόκειται δηλαδή να προστεθούν στο δυναμικό της χώρας,
Το ζήτημα είναι πότε...
========================================
Μειώθηκαν 44,8% οι επενδύσεις στη βιομηχανία το 2009
Ελεύθερη πτώση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ- Αισιοδοξία για βελτίωση του κλίματος το 2010

Δραματική πτώση σημείωσαν οι επενδύσεις στη βιομηχανία το 2009, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Οι αναλυτές του Ιδρύματος διαπίστωσαν μείωση 44,8% σε σχέση με τις επενδυτικές δαπάνες του 2008, όταν οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων στην πρώτη έρευνα τού έτους προέβλεπαν εξίσου έντονη υποχώρηση, αλλά της τάξεως του 38%.

Για το 2010 ωστόσο η απαισιοδοξία για την πορεία της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα περιορίζεται, αφού προβλέπεται άνοδος των επενδυτικών δαπανών στη βιομηχανία κατά 5,6%. Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή όμως φαίνεται να συνιστά απλώς χρονική «μεταφορά» και επαναπρογραμματισμό κάποιων σχεδίων που καθυστέρησαν ή και αναβλήθηκαν το 2009 λόγω της χρηματοπιστωτικής στενότητας. Προεξοφλείται έτσι ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον και ένα σχετικά βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα για το 2010, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι, μετά την υπέρμετρη μείωση του 2009, η επενδυτική δραστηριότητα θα αρχίσει σταδιακά να αναθερμαίνεται.

Η ελεύθερη πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2009, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι διαστρωματική και αφορά όλους τους μεταποιητικούς κλάδους, ενώ η τάση αυτή συγκλίνει και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Εντονότερη είναι η υποχώρηση στον κλάδο τρόφιμαποτά- καπνός (-48,3%) και στα μη μεταλλικά ορυκτά (-32,7%).

Οι καθαρές δαπάνες για επενδύσεις το 2009 εκτιμώνται κατά 25,4% χαμηλότερα σε σχέση με το 2008 και στην ένδυση- υπόδηση, ενώ ελαφρώς χαμηλότερη είναι η μείωση στην κλωστοϋφαντουργία (-18,2%, που όμως έχει ξεκινήσει ούτως ή άλλως από πολύ χαμηλή βάση) και στον κλάδο των χημικών προϊόντων (-7,9%).

Στην ΕΕ και στην ευρωζώνη εκτιμάται μείωση των επενδύσεων κατά 21,9% και 24,8% αντιστοίχως, με τις εκτιμήσεις αυτές να έχουν επιδεινωθεί μάλιστα σε σχέση με τις αρχές του έτους. Σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, η έρευνα καταγράφει εξασθένηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα το 2009. Εκτός της Ελλάδας, έντονα πτωτικές είναι οι εκτιμήσεις για τη Ρουμανία, τη Λετονία, τη Φινλανδία και τη Βουλγαρία.

========================================
Σερβία: Αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος
Αύξηση 10% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Απριλίου 2010.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία θα αυξηθεί κατά 10% από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας και Ορυχείων Μίλουτινι Προντάνοβιτς.

Ωστόσο, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο της οικονομικής ρευστότητας, τόσο στην παραγωγή προϊόντων όσο και στο εμπόριο των αγαθών, με έμφαση στη μείωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

==============================================
Ν. Κορέα: Έργο εξοικονόμησης ενέργειας $24 δισ. μέχρι το 2030

Το ποσό των 27,5 τρισ. γουόν (24 δισ. δολαρίων) σκοπεύει να δαπανήσει μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η Νότια Κορέα, για τη δημιουργία έξυπνων δικτύων τα οποία θα καταστήσουν τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας πιο αποδοτική, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Βασικός της στόχος είναι να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να εξοικονομήσει 26 δισ. δολάρια σε εισαγωγές ενέργειας μέχρι και το 2030, εντός του πλαισίου μιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι ύψους 68 τρισ. γουόν, σύμφωνα με το υπουργείο ενέργειας της χώρας.
Η χώρα έχει ήδη επιλέξει οχτώ κοινοπραξίες, οι οποίες θα υποβληθούν σε δοκιμή και θα εξοικονομήσουν από τους καταναλωτές χρήματα στους λογαριασμούς τους, ενώ θα μειώσουν τις διακοπές ρεύματος και θα προμηθεύουν ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει για το συγκεκριμένο έργο 2,7 τρισ. γουόν, ενώ το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Το συγκεκριμένο έργο θα δώσει τη δυνατότητα να μειώσει η χώρα την εκπομπή αερίων κατά 150 εκατ. μετρικούς τόνους έως και το 2030 και την εισαγωγή πετρελαίου κατά 344 εκατ. βαρέλια αξίας 30 τρισ. γουόν.
============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: