Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρά τις γενικές μου κατευθύνσεις προσελήφθησαν πολλοί και παρά κάθε λογική στη ΔΕΗ.

Επίσκεψη Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010, ο κ. Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Επιχείρηση και για να επιταχύνει την υλοποίηση των νέων σημαντικών επενδύσεων εκσυγχρονισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Ζερβός πραγματοποίησε επισκέψεις στους χώρους των Ορυχείων, των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών και του προς ανάπτυξη Φωτοβολταϊκού Πάρκου και ενημερώθηκε για τα μεγάλα έργα υποδομών που απαιτούνται με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και των δικτύων Υπερυψηλής Τάσης.
Συγκεκριμένα, η Επιχείρηση θα αναπτύξει μια σύγχρονη Μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 800 MW περίπου, συνολικού κόστους 500 εκατ. Ευρώ, η λειτουργία της οποίας θα συμβάλει στη σημαντική μείωση της περιβαλλοντικής όχλησης από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την απόσυρση παλαιών και ρυπογόνων λιγνιτικών Μονάδων.
Επίσης, η Επιχείρηση έχει σχεδιάσει την υλοποίηση ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW - το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης - το οποίο, αν και είναι αδειοδοτημένο, εντούτοις βρίσκεται σε εκκρεμότητα λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ενημερώσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Αρθούρος Ζερβός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, συζήτησε μαζί τους θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τους ενημέρωσε για την πορεία των νέων επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στην περιοχή.
Ο κ. Ζερβός επεσήμανε ιδιαίτερα ότι, η ολοκλήρωση όλων αυτών των σημαντικών έργων θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης και την ενίσχυση του Νότιου Συστήματος της χώρας.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, πολύ σημαντικό ρόλο για την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειακών έργων θα παίξουν οι Τοπικές Κοινωνίες, η υποστήριξη των οποίων είναι αναγκαία, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες πηγές εισοδήματος και δραστηριότητες για τις τοπικές επιχειρήσεις από τις εργασίες εκτέλεσης, αλλά και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Παράλληλα με τις επισκέψεις ο κος Α. Ζερβός συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, άκουσε τις απόψεις τους και υπογράμμισε ότι θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους της Επιχείρησης.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση εργαζομένων σε εργολάβους που εκτελούν εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ οι έλεγχοι και οι διαδικασίες θα γίνουν αυστηρότεροι προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων.

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2010 Από το Γραφείο Τύπου


==============================================
Η ΔΕΗ

Κύριε διευθυντά

Δεν θέλω να καταχραστώ τη φιλοξενία της εφημερίδας σας, αλλά θα ήθελα να μας επιτρέψετε να απαντήσουμε, για τελευταία φορά, στον πρώην υπουργό. Ο κ. Μάνος είναι γνωστός για τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις του και βέβαια για την προσήλωσή του στην παντοδυναμία (και ασυδοσία) των αγορών, αλλά και επιπρόσθετα για την ταξική του θέση. Παρ’ όλα αυτά μένω έκπληκτος που ένας τόσο έμπειρος πολιτικός μπορεί να εκτίθεται κατά αυτόν τον απίστευτο τρόπο. Στην επιστολή του, που δημοσιεύσατε, άλλα του λέμε και για άλλα απαντά.

Χωρίς να γνωρίζει τη ΔΕΗ, αγνοώντας τη διάρθρωση της επιχείρησης (παραγωγική διαδικασία και μεταφορά ενέργειας στους καταναλωτές, ανάγκες κάλυψης απομακρυσμένων περιοχών και νησιών) παίρνει θέση για τον αριθμό των εργαζομένων που έχει ανάγκη η ΔΕΗ και μιλάει για 15.000 εργαζομένους. Είναι σίγουρο ότι με αυτές τις θέσεις, αν ήταν διοικητής της ΔΕΗ, οι καταναλωτές θα έμεναν από ρεύμα. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν κάνει κανένα απολύτως σχόλιο για το γεγονός ότι κάθε χρόνο δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για υπερωρίες του υπηρετούντος προσωπικού, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν.

Θα περίμενα από τον κ. Μάνο να έχει τη μεγαλυψυψία να αναγνωρίσει στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και να πει ένα «μπράβο» που με μια κουλτούρα κοινωνική και όχι συντεχνιακή, έχει ως βασική της θέση «τα χρήματα των υπερωριών να γίνουν νέες θέσεις εργασίας».

Οσο για τα 700 εκατ. ευρώ που επικαλείται ότι «πληρώνει ο προϋπολογισμός» θα πρέπει να του θυμίσω ότι είναι χρήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ που είναι ενσωματωμένα στην περιουσία της, που με τη σειρά της αυξάνει την περιουσία του κράτους.

Είναι χρήματα που δίνονται με βάση νόμους που ψήφισε η ελληνική Βουλή και μάλιστα με την ομοφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων. Για το καθεστώς πρόσληψης των νέων εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να πω ότι όπως οι περισσότεροι βιομήχανοι έτσι και ο κ. Μάνος δεν θέλει εργαζομένους, αλλά σκλάβους.

Οσο δε για τη ΔΕΗ θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι:

1. Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τον νόμο 3429 που δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων στις ΔΕΚΟ και ως κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την κατάργησή του.

2. Μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπέγραψε συλλογική σύμβαση (που έχει ισχύ νόμου) και εξαιρεί τη ΔΕΗ από τον 3429. Και αυτό σε γνώση τού τότε υπουργού.

3. Στην προκήρυξη που βγήκε στον «αέρα» για τις προσλήψεις των 2.035 νέων εργαζομένων, γίνεται σαφέστατη αναφορά στο εργασιακό καθεστώς που θα είναι αυτό που ισχύει και για τους παλαιοτέρους συναδέλφους.

Είναι, επομένως, φυσιολογικό ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ να υλοποιήσει όσα υπέγραψαν οι προηγούμενες διοικήσεις. Τέλος, ας μην ανησυχεί ο κ. Μάνος για το καθεστώς των νέων εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ο ΚΚΠ της ΔΕΗ επιτρέπει στους εργαζομένους να κερδίζουν το ψωμί για τους ίδιους και τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια. Ας αναζητήσει αλλού εκείνους που δεν ζουν χωρίς... παντεσπάνι, προκαλώντας όλους τους Ελληνες εργαζόμενους.

Νικος Φωτοπουλος - Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ




Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Κύριε διευθυντά

Δεν θα ήθελα να μείνει αναπάντητη η επιστολή της ΓΕΝΟΠ για τα όσα έγραψα για τη ΔΕΗ.

Υποστήριξα ότι με «κλειστά τα μάτια» θα μπορούσε να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων στη ΔΕΗ από 22.500 σε 18.500. Αν γινόντουσαν και οι κατάλληλες αναδιαρθρώσεις, ο αριθμός θα μπορούσε να περιοριστεί σε 15.000 ή και λιγότερους. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζει ότι, αντιθέτως, πρέπει να προσληφθούν 5.000 νέοι εργαζόμενοι! Η ανησυχία μου είναι ότι η ΓΕΝΟΠ θα καταφέρει να «πείσει» τους σημερινούς εποπτεύοντες υπουργούς (όπως για παράδειγμα έπεισε τον κ. Ευ. Βενιζέλο –όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης– να πληρώνει ο προϋπολογισμός στο διηνεκές 700+ εκατ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του συνταξιοδοτικού ελντοράντο της ΔΕΗ) και τη νέα διοίκηση για την ανάγκη προσλήψεων.

Υποστήριξα ότι σύμφωνα με τον νόμο (ν. 3429/2005) οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα, και όχι όσα προβλέπουν οι κανονισμοί, οργανισμοί ή συλλογικές συμβάσεις των παλαιών εργαζομένων στη ΔΕΗ. Από την απάντηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προκύπτει ότι για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τη νέα διοίκηση μάλλον παραβιάζεται ο νόμος, επειδή οι συνάδελφοί του στη ΔΕΗ «εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες»!

Αναρωτήθηκα με τίνος τις πλάτες ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παραβαίνει το νόμο. Το πρόσθετο ερώτημα μετά την επιστολή της ΓΕΝΟΠ είναι: Φθάνουν οι πλάτες της ΓΕΝΟΠ;

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρεται σε προσλήψεις που έγιναν στη ΔΕΗ επί των ημερών μου. Εποπτεία της ΔΕΗ άσκησα ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας στην κυβέρνηση Ράλλη. Δεν θυμάμαι αν έγιναν τότε προσλήψεις, θυμάμαι όμως ότι απέλυσα –σύμφωνα με το νόμο– απεργούς που εμπόδισαν τη λειτουργία της ΔΕΗ. Αργότερα, το 1993, τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρά τις γενικές μου κατευθύνσεις (δεν ασκούσα την εποπτεία της ΔΕΗ) προσελήφθησαν πολλοί και παρά κάθε λογική στη ΔΕΗ. Στη διαδικασία αυτή συντονιστικό ρόλο έπαιξαν η ΓΕΝΟΠ και τα δύο κόμματα εξουσίας.

Το βασικό μου ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παραβαίνει το νόμο με τους νεοπροσλαμβανόμενους; Ναι ή Οχι; Την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο ίδιος ή το εποπτεύον υπουργείο.

Στεφανος Μανος
======================================
Μια... αναμενόμενη φυγή στο παρελθόν που δεν οδηγεί πουθενά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/01/2010
Του Στάθη Λουκά

Δεν ξέρω ποιο είναι, ή καλύτερα ποιο ήταν το επίπεδο της συζήτησης -σε σχέση με τη θεματολογία και την προβληματική- στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που έγινε τις προάλλες, όπως προκύπτει από το άρθρο της «Αυγής» στις 16.01.10.

Με φοβίζει, δε, περισσότερο η πιθανότητα αν η προσέγγιση που εκφράζεται από το άρθρο αυτό να αντικαθρεπτίζει το επίπεδο του προβληματισμού του συνεδρίου και την προβληματική της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα έχει αδήριτη ανάγκη από την αντίληψη και πρακτική του γενικού συνδικάτου.

Σήμερα η κατάσταση διττής κρίσης -οικονομικής και προτύπου ανάπτυξης (με τεράστιες περιβαλλοντικές διαστάσεις)- στην οποία ευρίσκεται η χώρα έχει ανάγκη από τη συνάντηση προσώπων και υποκειμενικοτήτων με διαφορετικές ιστορίες. Όποιος φοβάται να συναντήσει τον άλλο, τον διαφορετικό, όποιος φοβάται την αλληλεπίδραση, φοβάται κατά τη γνώμη μου για την αδυναμία των ιδεών του και της ταυτότητάς του. Η συζήτηση και ο διάλογος -για να είναι αποτελεσματικός- έχει ανάγκη να απελευθερωθεί από τυχόν προκαταλήψεις του παρελθόντος. Από την άλλη μεριά, όμως, είναι οπισθοδρόμηση, αν ο άλλος, σαν από οπισθοσκόπιο αυτοκινήτου, κοιτάζει συνεχώς πίσω και προσπαθεί να προβάλει στο μέλλον ένα ξεθωριασμένο ενεργειακό πρότυπο, επικίνδυνο για τη ζωή σʼ αυτόν εδώ τον πλανήτη, που όλοι μας είμαστε προσωρινοί επιβάτες του.

Είναι επιθυμητό και αναγκαίο να γίνεται συζήτηση για τον ρόλο των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων, που σχετίζεται, αφενός, με την ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας και αφετέρου, με την ανάπτυξη της δημοκρατικής διάρθρωσης της χώρας. Όμως, αν και η συζήτηση αυτή γίνεται ελλιπής, δεν πρέπει να «αποστειρώνεται» από τη σχέση της ενέργειας -που μετασχηματίζεται, μεταφέρεται και διανέμεται ή διανεμόταν- με το ανθρώπινο και το φυσικό περιβάλλον, και ούτε σʼ αυτό να «εκφορτώνονται» τα «εξτρακόστη» της «φτηνής» kWh.

Αλλά τίποτε από τα παραπάνω δεν θίγεται σαν:

1. Να μην τέλειωσε εδώ και έναν μήνα η συνάντηση της Κοπεγχάγης με τα γνωστά αποτελέσματα και τη γενική αποδοχή -δυστυχώς στα λόγια- ότι είναι αναγκαία η αλλαγή/μεταρρύθμιση του κρατούντος ενεργειακού προτύπου.

2. Να μην ήταν γνωστό ότι το λιγνιτικό σύστημα της ΔΕΗ είχε και έχει χαμηλό βαθμό απόδοσης (κατά Τσοχατζόπουλο 23% κατά Παλαιοκρασσά 24%), πράγμα βέβαια που το Συνδικάτο γνώριζε.

3. Να μην είναι γνωστό ότι τη μη προβολή κάτω από τον μεγεθυντικό και διερευνητικό φακό της σχέσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -προστασίας ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος- δηλαδή με την επιδότηση του στρουθοκαμηλισμού θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες σε 2-3 χρόνια να πληρώσουν 1,4 δισ. ευρώ.

Θα ήταν δημιουργικό να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης τα ερωτηματικά που από τα παραπάνω προκύπτουν, καθώς και πλήθος άλλων:

Πρώτον, όχι για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά για να εντοπισθούν οι πραγματικές διαστάσεις των οικονομικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών προβλημάτων και των θεσμικών εκσυγχρονισμών που η σημερινή διττή κρίση βάζει επί τάπητος.

Ένας από τους λόγους της σημερινής κρίσης είναι και η υποβάθμιση του παραγωγικού συστήματος της χώρας, που στο παρελθόν καλυπτόταν από την έρπουσα υποτίμηση της δραχμής. Η ΔΕΗ μπορεί σήμερα να παίξει έναν σοβαρό ρόλο για την αναβάθμισή του, αλλά πρέπει να προβληθεί στην καινούργια ενεργειακή πραγματικότητα και στο μέλλον.

Δεύτερον, για να μην αναζητήσουμε την κρίση της ΔΕΗ στον «συνήθη ξένο παράγοντα» -λες και δεν υπάρχουν τεράστιες και πολυσύνθετες γηγενείς ευθύνες- και το ξεπέρασμα της κρίσης της, κ.λπ. μόνο με μια ανιστόρητη παιδική επιστροφή στα αδύναμα πια, για ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα, όρια του έθνους - κράτους.

Σήμερα η χώρα έχει ανάγκη από μια ειλικρινή και «ωμή» συζήτηση, μέσα από τα πράγματα, για ό,τι σχετίζεται με αυτά τα θέματα. Γιατί η επιδίωξη μιας πραγματικά εναλλακτικής προοδευτικής πολιτικής, που θα στοχεύει στην οικολογική αναδιάρθρωση του ελληνικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, στη διάχυτη παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, στο μέλλον του υδρογόνου κ.λπ. - πρέπει να επιδιώκει:

Πρώτον, την πραγμάτωση των στόχων του πρωτοκόλλου του Κιότο (ΑΠΕ, εξοικονόμηση κ.λπ.), που προβάλλεται στο μέλλον.

Δεύτερον, τον τεχνολογικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, την αύξηση της απασχόλησης, και την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων από τις ενεργειακές πολιτικές, που διαμορφώθηκαν μέχρι τώρα.

Και τελικά το μεγάλο ερωτηματικό που, σαν φάντασμα, πλανάται επάνω από τη χώρα και ζητάει απάντηση είναι: ποιες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, και μέσα από ποιες διαδικασίες, θα βάλουν στο κέντρο της ημερησίας διάταξης τον κατάλογο όλων των παραπάνω και άλλων υπαρκτών ερωτηματικών;
========================================
Συνέδριο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ενεργειακός σχεδιασμός χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές
Ζούντα Αντιγόνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/01/2010

Σύμπνοια μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τις προθέσεις τους για την πορεία της επιχείρησης, αλλά και στον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό, χωρίς ωστόσο να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένες πολιτικές, διαπιστώθηκε στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που ξεκίνησε χθες.

Τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης όσο και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α.Ζερβός επιβεβαίωσαν ότι το δημόσιο θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ και το management, επανέλαβαν ότι προωθείται η κατασκευή των δύο νέων μονάδων σε Πτολεμαϊδα και Μελίτη, αλλά και το κλείσιμο παλαιάς λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Αναγνώρισαν δε εκ νέου τον λιγνίτη ως "εθνικό καύσιμο", που θα αξιοποιηθεί μέχρις εξαντλήσεως των ήδη ανοικτών λιγνιτικών πεδίων, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί σύντομα ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη την ενεργειακή ασφάλεια, την τιμή της κιλοβατώρας και την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Σημείωσε δε ότι η καλύτερη στήριξη της επιχείρησης δεν είναι η προνομιακή μεταχείριση της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της, αλλά η άρση των στρεβλώσεων της αγοράς και η επιβολή κανόνων υγιούς και επί ίσοις όροις ανταγωνισμού. Επίσης ανέφερε ότι ξεκινά επιτέλους η κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι που έχει καθυστερήσει επί μακρόν.

Ο κ. Ζερβός ανήγγειλε νέες προσλήψεις, μετά την ολοκλήρωση του “πακέτου” των 2.000 προσλήψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και επαναξιολόγηση της τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στους εργολάβους και ίσως και στους προμηθευτές της ΔΕΗ.

Σημείωσε επίσης ότι το προς επικαιροποίηση επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν.Φωτόπουλος ανέφερε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι χόρτασαν από λόγια και παρά τις διαβεβαιώσεις η ΔΕΗ συρρικνώθηκε. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι μειώθηκαν και ο μέσος όρος ηλικίας τους ανέβηκε στα 48 χρόνια. Κατήγγειλε αλχημείες σε βάρος της ΔΕΗ από τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση υποχρεώνεται να πουλά ενέργεια επί ζημία, ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές πλήρωσαν 1,5 δισ. ευρώ σε αυξήσεις. Τέλος, ανέφερε ότι συζητείται η καταβολή ποινικών ρητρών ύψους 32 εκατ. ευρώ σε ανάδοχο μονάδας της ΔΕΗ, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή της.
===================================
Φέσι 1 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ από ΔΕΚΟ και τράπεζες!
Με 1,06 δισ. ευρώ ΄΄φεσώνουν’’ το ΙΚΑ τα ταμεία των ΔΕΚΟ (πλην της ΔΕΗ) και Τραπεζών, τα οποία ενσωματώθηκαν σε αυτό μετά τις ενοποιήσεις του ν. 3655/08. Τα στοιχεία δείχνουν πως από το 2004 ως το 2009 η αύξηση των ελλειμμάτων εκατονταπλασιάστηκε, αφού έφτασαν ούτε λίγο ούτε πολύ στα 341,9 εκατ. ευρώ το 2009, από 4,8 εκατ. ευρώ το 2004.

Τα πραγματα είναι ακόμα πιο δυσσοίωνα, καθώς το 2010, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 454,2 εκατ. ευρώ. Αυτά αποκαλύπτει το πόρισμα ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης οικονομικής επιβάρυνσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την ένταξη σ’αυτό των ειδικών ταμείων.


Αναλυτικότερα, το συνολικό έλλειμμα ανά ταμείο από το έτος 2004 ως το 2010 ανέρχεται σε:

ΤΑΠ ΕΤΒΑ 27.371.794,29

ΤΑΠ ΟΤΕ 119.781.297,20

ΤΣΠ ΕΤΕ 154.261.520, 52

ΤΣΠ ΗΣΑΠ 54.524.005,07

ΤΣΠ ΤΕ 60.142.241,06

ΤΑΠΑΕΕ 36.870.432,35

ΤΣΠ ΑΤΕ 127.251.167,36

ΤΑΠΙΛΤ 95.506.923,33

ΤΣΕΠΑΠΣΓΟ 388.620.084,48

ΣΥΝΟΛΟ 1.061.329.465,66

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλεί το ΙΚΑ, σε σχετική επιστολή του, να διεκδικήσει απαιτήσεις ύψους 660 εκατ. ευρώ από την Ολυμπιακή, ενώ ταυτόχρονα, σε δεύτερη επιστολή του προς τον ΟΤΕ, καλεί τον Παναγή Βουρλούμη σε συνάντηση στις 25 Ιανουαρίου, κατά την οποία θα ζητήσει 142 εκατ. ευρώ επιπλέον απαιτήσεις για τις εθελουσίες εξόδους.
Αλλωστε ο κ. Λοβέρδος τόνιζε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ότι «η εισφοροκλοπή φθάνει τα 4,7 δισ. και αφορά 239.000 επιχειρήσεις- οφειλέτες, με μεγαλύτερο οφειλέτη την κρατική Ολυμπιακή με 600εκατ. ευρώ».
Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ‘’πρωταθλητής’’ στην εισφοροδιαφυγή είναι το ίδιο το κράτος, που δεν καταβάλει θεσμοθετημένες εισφορές, όπως π.χ. για τους δημοσίους υπαλλήλλους. «Δεν υπάρχει ούτε καν λογαριασμός,ούτε τοκίζονται. Ούτε οι ΔΕΚΟ αποδίδουν εισφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Φωτεινή Πούλη

foteini@reporter.gr



ΤΑΠ ΕΤΒΑ Ταμείο Ασφαλίσεως Προσωπικού ΕΤΒΑ
ΤΑΠ ΟΤΕ Ταμείο Ασφαλίσεως Προσωπικού Ο.Τ.Ε.
ΤΣΠ ΕΤΕ Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος
ΤΣΠ ΗΣΑΠ Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ
ΤΣΠ ΤΕ Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Τράπεζας Ελλάδος
ΤΑΠΑΕΕ Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ»
ΤΣΠ ΑΤΕ Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Αγροτικής Ελλάδος
ΤΑΠΙΛΤ Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας
ΤΣΕΑΠΣΓΟ Ταμείο Συντάξεως και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων
ΤΑΞΥ Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων
===============================================
4,7 δισ. ευρώ οφείλουν στο ΙΚΑ, Δημόσιο και ιδιώτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης


ΤΟ ΠΟΣΟ- ΜΑΜΟΥΘ των 4,7 δισ. ευρώ οφείλουν στο ΙΚΑ ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις (με πρωταθλήτρια την Ολυμπιακή), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, εξαγγέλλοντας σαφάρι ελέγχων από την 1η Φεβρουαρίου με σύνθημα «Το νόμιμο συμφέρει». Μιλώντας χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί προτάσεως νόμου του ΚΚΕ για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών- συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «η εισφοροκλοπή φθάνει τα 4,7 δισ. και αφορά 239.000 επιχειρήσεις, με μεγαλύτερο οφειλέτη την κρατική Ολυμπιακή, με 600 εκατ. ευρώ».

Κρατική εισφοροδιαφυγή
Μείζον ζήτημα, όπως τόνισε, είναι οι πελατειακές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων και η σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων διά των συνδικαλιστών «σε καιρούς απερισκεψίας και ευδαιμονίας». Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι η επιβάρυνση του ΙΚΑ από την ένταξη σε αυτό των Ταμείων του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των τραπεζών είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως και το κόστος για τις εθελουσίες. Παραδέχθηκε, όμως, ότι στην εισφοροδιαφυγή πρωταθλητής είναι το ίδιο το κράτος, που δεν πληρώνει, για παράδειγμα, εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλους.

===========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: